Barrträd: Hur Man Odlar Mini Bonsai Från Elwoodi Cypress Och Japansk Cederträ, Sequoia, Gran Och Andra Barrträd? Egenskaper För Hemtjänst? Hur Gör Man Beskärning Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Barrträd: Hur Man Odlar Mini Bonsai Från Elwoodi Cypress Och Japansk Cederträ, Sequoia, Gran Och Andra Barrträd? Egenskaper För Hemtjänst? Hur Gör Man Beskärning Korrekt?

Video: Barrträd: Hur Man Odlar Mini Bonsai Från Elwoodi Cypress Och Japansk Cederträ, Sequoia, Gran Och Andra Barrträd? Egenskaper För Hemtjänst? Hur Gör Man Beskärning Korrekt?
Video: КАК ВЫРАЩИВАТЬ РАСТЕНИЯ ИЗ ЧЕРЕНКОВ? | Размножение Кипариса - можжевельника 2024, April
Barrträd: Hur Man Odlar Mini Bonsai Från Elwoodi Cypress Och Japansk Cederträ, Sequoia, Gran Och Andra Barrträd? Egenskaper För Hemtjänst? Hur Gör Man Beskärning Korrekt?
Barrträd: Hur Man Odlar Mini Bonsai Från Elwoodi Cypress Och Japansk Cederträ, Sequoia, Gran Och Andra Barrträd? Egenskaper För Hemtjänst? Hur Gör Man Beskärning Korrekt?
Anonim

Bonsai är den fantastiska konsten att odla miniatyrkopior av riktiga träd. Det har sitt ursprung i det gamla Kina och blev särskilt utbrett i Japan. I det här landet har ett helt system skapats för odling av dessa träd, varje art har sin egen stil och bär någon form av filosofisk tanke. Bonsai kan odlas från både lövträd och barrträd, men barrträd ser särskilt vackra ut.

När allt kommer omkring, om vi jämför, säg, en gigantisk sequoia och dess lilla kopia, uppstår frågan ofrivilligt, hur är detta ens möjligt. Och det blir direkt klart att denna sysselsättning kräver enormt tålamod och arbete.

Hur man odlar en barrträd

Ordet "bonsai" betyder både själva odlingsprocessen och själva miniträdet. Barrträd kan till exempel odlas från cypress. Det finns många typer av cypresser, men de ser särskilt vackra ut i Nutkan (gråt) och tråkig bonsai, eftersom deras grenar får olika pittoreska böjar och bisarra former när de växer. Thuja bonsai är attraktiv, miniatyr japansk ceder eller metasequoia ser bra ut, enbär är också lämplig. I allmänhet bör det noteras att för att skapa en barrträd bonsai, är det bättre att välja träd med frodiga och täta nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att odla miniträd: från sticklingar, från små plantor, men det bästa och mest effektiva alternativet är från frön

  • Stjälk cirka 5-10 cm i storlek, klippt från moderträdet på våren, planterat i beredd jord. Samtidigt skapas förutsättningarna för ett växthus så att skärningen rotar sig så snabbt som möjligt. När färska skott eller ljusgröna nålar dyker upp på grenarna är detta ett säkert tecken på att stjälken har rotat sig. Efter en tid kan den äntligen landas på en permanent plats.
  • Fröplanta kan köpas från plantskolan eller så kan du också gräva själv i skogen. Det är viktigt att den inte är mer än 15 cm och har ett hälsosamt utseende. Du måste gräva upp den tillsammans med den intilliggande jordklumpen och transportera den i denna form. Vid plantering av en planta skärs de övre och sidogrenarna bort, rötterna är något trimmade.
  • Med frön situationen är liknande. Om du behöver någon exotisk art, till exempel den koreanska granen "Blue Emperor" eller Elwoodi -cypressen (uppfödd 1938 i England), måste dessa frön naturligtvis köpas i specialiserade plantskolor eller, som det är nu vanligt, beställt på Internet -butiker. Om vanliga träd är nöjda, kan du hitta gran, lärk, gran eller tall i skogen, skala frön från kottar och plantera i beredd jord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bonsai -grytan ska vara liten, gärna platt och ytlig. När växten växer med en årlig transplantation väljs en kapacitet något större än den föregående. Marken väljs ut efter typen av växt. Det kan vara lerigt eller omvänt lätt och löst. I vissa fall kan jorden endast bestå av steniga element. Det finns trots allt många stilar av bonsai, var och en av dem har sitt eget japanska namn och har sin egen filosofiska betydelse.

I varje fall väljs en viss typ av träd och motsvarande jord.

Bild
Bild

Själva kärnan i bildandet av ett miniträd är i överensstämmelse med proportionerna av kronan och rötterna . Att göra detta, regelbunden beskärning av sidogrenar och krontoppar, samt rötter under årlig omplantering . Stammens och grenarnas bildning och deras riktning regleras av koppar- eller aluminiumtråd eller avstämning av stammen.

Kvistarna lindas med tråd så att barken inte skadas och fixeras sedan i önskat läge och åldras i ungefär ett år. I vissa fall trimmas eller skrapas barken för att ge den ett speciellt utseende.

Mänsklig intuition spelar en viktig roll i dessa handlingar, det vill säga när du odlar ett miniatyrträd måste du bokstavligen lägga ner din själ i denna verksamhet. Det bör också noteras att processen att skapa en bonsai kräver mycket tålamod, och inte alla nybörjare kommer att kunna hantera det.

Bild
Bild

Funktioner i hemvård

När du odlar träd hemma måste du komma ihåg det bonsai är en kopia av ett riktigt träd och därför bör förhållandena för dess underhåll vara nära deras naturliga . Med andra ord finns det skillnader i odlingen av tropiska barrträd och deras nordliga motsvarigheter.

Temperaturförhållanden, belysning, luftfuktighet, mängden vattning är olika för olika typer. Säsongsmässighet är också viktigt för granar, granar och tallar, eftersom de har en vilande period på vintern, och vid denna tidpunkt är det lämpligt att inte störa växten och minska vattningsfrekvensen. Det är också nödvändigt att skapa svalare häktningsförhållanden - lufttemperaturen bör inte vara mer än 15 grader.

Bild
Bild

Allmänna regler för vård av alla typer av bonsai i lägenheten

  • Tidig vattning, det vill säga att jorden inte ska torka ut helt.
  • Upprätthålla tillräcklig luftfuktighet. Det rekommenderas att installera ytterligare luftfuktare under uppvärmningssäsongen.
  • Tidig befruktning. För alla arter är det bättre att göra detta på våren och hösten och använda komplext gödselmedel.
  • Årlig beskärning och omplantering, som också görs bäst på våren.
  • Förebyggande och behandling, vid behov, mot olika sjukdomar och skadedjur. För detta är det möjligt att använda både naturliga och kemiska medel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning av mini bonsai

Det finns specialverktyg för beskärning av bonsai, till exempel japanska sågar, beskärningssaxar. Om grenarna är mycket känsliga och tunna kan beskärning göras med vanlig sax. Verktyg måste först behandlas med ett antiseptiskt medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning utförs för att ge den nödvändiga formen och storleken till träden, liksom för stilistisk design, det vill säga när det är nödvändigt, till exempel, att ge formen av en kaskad, pyramid eller någon annan figur

  • För att behålla storleken och formen, beskärs på våren, samt transplanteras till en annan kruka eller färsk jord.
  • Stilistisk design görs bäst på vintern, när växten är vilande och bildandet av nya grenar och knoppar inte börjar.
  • Stödjande beskärning tar bort torra döda grenar, såväl som korsade och brutna grenar.
  • Det är nödvändigt att ta bort överflödiga knoppar på grenarna, förkorta dem och lämna 3-4 grenpunkter. Denna metod kommer att undvika förtjockning av kronan.
  • Samtidigt med denna procedur utförs rotbeskärning under transplantation. Unga träd måste planteras om varje år, samtidigt som man väljer behållare som är större än de tidigare. Det räcker att plantera om fler mogna växter var 2-3: e år, och ibland mindre ofta.

Efter beskärning är det absolut nödvändigt att bearbeta alla snitt med tonhöjd eller speciellt kitt för att undvika infektion, och också för att få snitten att växa snabbare. Det är också nödvändigt att vattna mini-bonsai efter beskärning, först mycket rikligt, men sedan minska vattningen till daglig hastighet.

Således är essensen av beskärning att ge den nödvändiga formen, gallring av kronan, avlägsnande av torkade eller sjuka grenar, det vill säga att förbättra det inomhus mini-trädet, samt skapa en viss stil med bonsai.

Rekommenderad: