Vad Kännetecknar Gran Från Tall? 20 Foton Vilka är Skillnaderna Mellan Dem? Under Vilka Förhållanden Växer De Och Hur Reproducerar De Sig? Hur Skiljer Man Ut Genom Rotsystem Och Kr

Innehållsförteckning:

Video: Vad Kännetecknar Gran Från Tall? 20 Foton Vilka är Skillnaderna Mellan Dem? Under Vilka Förhållanden Växer De Och Hur Reproducerar De Sig? Hur Skiljer Man Ut Genom Rotsystem Och Kr

Video: Vad Kännetecknar Gran Från Tall? 20 Foton Vilka är Skillnaderna Mellan Dem? Under Vilka Förhållanden Växer De Och Hur Reproducerar De Sig? Hur Skiljer Man Ut Genom Rotsystem Och Kr
Video: Folkrörelser 1 - Svenska folkrörelser 2024, April
Vad Kännetecknar Gran Från Tall? 20 Foton Vilka är Skillnaderna Mellan Dem? Under Vilka Förhållanden Växer De Och Hur Reproducerar De Sig? Hur Skiljer Man Ut Genom Rotsystem Och Kr
Vad Kännetecknar Gran Från Tall? 20 Foton Vilka är Skillnaderna Mellan Dem? Under Vilka Förhållanden Växer De Och Hur Reproducerar De Sig? Hur Skiljer Man Ut Genom Rotsystem Och Kr
Anonim

För vårt norra land är barrträd en utbredd norm, särskilt eftersom vanliga människor förknippar sådana grönområden med nyårshelger och specialister förknippar dem med ytterligare skydd av atmosfären från olika föroreningar. För de flesta av våra medborgare kommer det inte att vara svårt att skilja tall från gran, men om du ställer en person en enkel fråga om hur man skiljer dessa två träd, visar det sig att en bra hälft inte vet vad de ska svara, och resten namn bokstavligen en eller två skillnader. Skillnaden är naturligtvis mycket större.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av träd

Både gran och tall tillhör tallfamiljen och klassen barrträd, därför är de inte bara relaterade till hur de ser ut externt. Dessa två träd är verkligen ganska nära släktingar till varandra. De skiljer sig åt när det gäller klassificering redan efter släkten, som kallas så - tall och gran . Dessa är ganska opretentiösa växter: de älskar ett kallt klimat med mycket nederbörd, och det är just denna egenskap som exakt beskriver våra förhållanden. Observera att trädet fortfarande är lite mer termofilt - åtminstone går dess fördelningsområde lite längre söderut. Tall, vars struktur är mer långsträckt i jämförelse med den pyramidala granen, anses vara mindre nyckfull: den är redo att "skulptera" på kanten av en sten, och i sanden, och till och med i ett träsk. Detta beror på rotsystemets struktur: tallrötter är välutvecklade och kan utvinna vatten från ett betydande djup, vilket inte kan sägas om granrötter.

Båda träden kan med rätta betraktas som hundraåringar, men jämförelsen kommer att uppvägas något till förmån för tall - potentiellt 350 år kontra 300 . De pratar inte om granlivslängder, även om ett exemplar från Sverige påstås vara nästan 10 tusen år gammalt. Men med en tall är situationen annorlunda - ett exemplar växer i USA, vilket krediteras med en extremt vördnadsvärd ålder på 6 tusen år! Dimensioner, förresten, skiljer sig också till förmån för tall - 75 meter i höjd kontra 50.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden i höjd är förresten inte av misstag - det indikerar direkt vilka förhållanden var och en av träden föredrar. Ett högt tall kämpar för att nå solen: även om det på platser där det växer inte har förmågan att verkligen värma, men trädet försöker pressa ut maximalt av vad naturen kan ge. Granen kan inte kallas en bebis, men ändå är hennes mål helt annorlunda - hon föredrar bara skuggan och försöker därför inte växa ur sina grannar.

Båda träden anses vintergröna eftersom de inte har några blad - istället är de täckta med täta nålar . Samtidigt bestämmer de flesta skillnaden just genom det, eftersom trädet har en kort, men rik grön, medan tallan lägger all sin energi på att förlängas, "glömmer" den ljusa pigmenteringen. Dessutom, i ett tall, vid en viss period, finns det ett delvis fall av nålarna, men för gran har detta fenomen inget säsongsbetonat uttryck.

Som det passar barrträd blommar varken tall eller gran - istället har de kottar. Grankottar slår dock omedelbart, de syns tydligt mot bakgrunden av resten av trädet, men tallkottar blir mer bleka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är de lika?

Du ska inte omedelbart attackera de människor som inte kan skilja mellan dessa två barrträd - även om du identifierar dem automatiskt måste du erkänna att de har många gemensamma drag. Experter identifierar följande gemensamma funktioner.

  • Släktskap . Även om endast klassen barrträd är gemensam för de två träden, och släktet redan har identifierats för varje, är det fortfarande ett ganska nära förhållande, vilket indikerar att det inte finns så många skillnader, och de är inte alltid på ytan.
  • Kottbildning . De är kanske inte helt desamma, men processen för deras bildning är ungefär densamma. Så när de knyts på en gren ligger de vertikalt, men sedan faller de under sin egen vikt och får en horisontell position.
  • Nålar istället för löv . Återigen kan man länge argumentera för att deras nålar är olika, men faktumet av dess närvaro förenar tall och gran och skiljer dem starkt mot bakgrunden av lövträd. Försäljningspolicyn inför nyåret, inte bara för gran, utan även för tallar, förvirrar ytterligare dem som är uppriktigt övertygade om att bara gran kan vara ett nyårsträd.
  • Betydande höjd . Om de lämnas ensamma och får växa, kommer båda träden att överträffa de flesta inhemska raser i vuxen ålder.
  • Fytoncider . Barrträd luktar inte bara gott utan har också praktiska egenskaper, inklusive förmågan att döda bakterier med hjälp av utsöndrade fytoncider. I detta avseende är gran och tall ungefär likvärdiga.
  • Ekonomisk användning . Både tallar och granar är mycket användbara för mänsklig aktivitet och inom olika branscher. Träet av dessa arter används aktivt för industrins och konstruktionens behov, och bark, harts och nålar är användbara för läkemedels- och kosmetiska företag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i tillväxtorter

Du måste förstå att både tall och gran är hela växtsläkter, inte separata arter, vilket innebär att deras utseende fortfarande kan överraska även en person som förstår dem. Du kan också försöka bestämma växten mer exakt på platsen där du såg barrträdet.

Vanlig tall är en typisk livsmiljö för den tempererade zonen, i de flesta Ryssland är det helt normalt . Dessa träd växer under kalla och fuktiga förhållanden, från vilka en enorm taiga bildas inte bara i Ryska federationen, utan också i andra länder på norra halvklotet, där klimatet har liknande egenskaper - vi pratar här om USA och Kanada. I södra delen av Mongoliet och i norra Kina bör barrskogar inte heller överraska någon, de finns också i Europa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Julgranen är mest känd i bilden av den europeiska granen och å ena sidan skär den sig på "bostadsorten" med regionen av vanlig tallbiotop, och å andra sidan är det en mer termofil kultur.

Om vi pratar om länderna i Östeuropa och Centralasien, då är barrskogar mer benägna att bestå av granskogar, eller så kommer andelen granar helt enkelt att vara högre än i samma Ryssland.

Bild
Bild

Hur kan du skilja dem åt?

Faktum är att om du tittar noga finns det många skillnader mellan gran och tall, och varje person som en gång kom ihåg vad som skiljer två träd från varandra kommer alltid att kunna bestämma typen av växt exakt och vid behov också imponera på andra med hans erudition. Så att ditt förtroende stöds av logik och kunskap, låt oss titta på hur de två träden skiljer sig åt.

Låt oss prata om storlek först. Vi nämnde det ovan den maximala höjden på ett tall är ungefär en och en halv gånger större än dess släkting, men låt oss vara objektiva: varken den första växer vanligtvis till deklarerade 75 meter eller den andra - upp till 50 . För tall anses genomsnittsnormen vara 25-40 meter, och för gran - i genomsnitt 30 meter (för detta träd är uppkörningen av medelhöjden mycket bredare - från 15 till 50 meter för ett vuxet exemplar). I grova drag kan dessa indikatorer kallas desamma, men det finns en oundviklig skillnad - kronans form. Tallnålarna börjar mycket högt - ungefär halva höjden, och under den sträcker sig bara en bar stam i många meter. Trädet har en mer frodig krona och förgrening börjar nästan på marknivå.

Det är mycket lätt att skilja den ena från den andra genom stötarna . Tall har ett problem med detta, så att säga: hankonen är extremt blygsam i storlek, den jämförs ofta med en körsbärsgrop och dess färg är ungefär lika - gulaktig. I allmänhet märker få människor kvinnliga kottar, eftersom de är ännu mindre och nästan osynliga - de växer i slutet av grenarna. Men å andra sidan är honkottar tydligt synliga i åt - de är inte bara mycket större än hankottar (och i ätkottar, i princip mycket mer), utan har också en framträdande ljusröd färg. Grankottar av hanar är mycket mindre, och deras nyans är inte så ljus, men å andra sidan är det de i vid allmän mening som är förknippade med konen som sådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vintern märks skillnaden mellan de två träden också perfekt av nålarna. Faktum är att av dessa två kan endast gran helt betraktas som vintergröna, men den kan naturligtvis inte räknas till de träd vars barrträd aldrig ändras. Trädet fäller med jämna mellanrum gamla nålar, och detta händer ungefär var 7-12 år, men detta kan bara märkas av det karakteristiska barrträdet nära stammen . Denna art har ingen uttalad lövperiod, allt händer gradvis och processen kan kallas nästan konstant och kontinuerlig.

En tall som lever under en mycket hård vinter har inte råd med en sådan lyx, och även om den aldrig förblir helt naken, blir den fortfarande mycket mindre grön av kylan.

För att förstå omfattningen av att släppa nålar är det tillräckligt att veta att ett träd helt kan "byta kläder" på bara 1-2 år.

Grannålar ser tetraedriska ut i tvärsnitt, deras längd överstiger vanligtvis inte 2-3 centimeter, med varje platta fäst vid grenen oberoende av alla andra. Tallnålarna är olika - sektionen är mjukare och har inga uttalade vinklar, men längden är dubbelt så stor som konkurrentens - i nivå med 5-6 centimeter. Dessutom växer tallplattor i par.

Ett tränat öga kan enkelt skilja tall från gran på avstånd och med samma nålar . En karakteristisk egenskap är färgen i plattorna, det är den här färgen som gör att du kan se skillnaden nästan på en kilometers avstånd på vintern. Gran valdes som det viktigaste nyåret och julgranen eftersom dess barrplattor har en ljusgrön färg, och denna egenskap påverkas inte på något sätt av årstiden, trädets ålder eller andra faktorer. Oavsett om det är ett tall - som vi redan har sagt leder de hårda förhållandena i dess livsmiljöer till att det har en viss likhet med lövande arter. För det första, även på sommaren, har nålarna ljusare gröna nyanser, och för det andra, på hösten och vintern, torkar det ofta helt och förvandlas till en gul palett av nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medellivslängden är också annorlunda, även om detta kriterium osannolikt hjälper dig att förstå vad som ligger framför dig - tall eller gran. Dessutom, om den genomsnittliga livslängden är till fördel för tall, är granrekordhållaren för rotsystemets antik nästan dubbelt så stor som sin tallmotståndare - 9, 5 tusen år mot 5 tusen.

Eftersom vi pratar om särdragen i rotsystemet, noterar vi ytterligare ett tecken, som inte heller slår ögat utifrån. I tall är huvudstammen tydligt synlig, från vilken flera ytterligare rötter förgrenar sig . Det är tack vare en så kraftfull underjordisk komponent som tall inte "går vilse" i någon situation och kan växa nästan var som helst. I gran sticker huvudkärnan också ut, men intressant, efter att ha nått tio års ålder, atrofierar den, och sedan dess har hela belastningen lagts på de laterala rhizomerna. De ligger inte för djupt i marken, vilket ger två negativa konsekvenser: för det första visar sig granen vara mer nyckfull mot växtförhållandena, och för det andra kan en stark vind dra ut ett sådant träd och välta det.

Det är också värt att förtydliga egenskaperna hos trä som konstruktionsmaterial . Tall i denna mening är mycket mer att föredra, eftersom stammen är rak, och i tjockleken på massivknutarna och andra defekter är extremt sällsynta. Dessutom är ett sådant träd ganska mjukt och lätt att bearbeta, och det är mycket lätt att impregnera det med skyddande föreningar. Oavsett om det är ett gran: knutar är inte ovanliga i sortimentet, och det absorberar inte antiseptika särskilt bra. En annan radikal nackdel är förmågan hos åt att absorbera vatten och svälla.

Av denna anledning används tallmassivet för alla behov, men gran är endast lämplig för internt arbete, och inte då överallt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande skillnad

Om du bestämmer dig för att odla ett barrträd på din egen tomt, måste du förstå att de många skillnaderna mellan gran och tall tyder på en helt annan vård av dessa två träd.

Med tall verkar det som om situationen är enklare - den har en fullständigt likgiltig inställning till jorden, den växer både i träsk och på stenar, är inte rädd för antingen torka eller överdriven nederbörd och är likgiltig för bittra frost och starka vindar.

Den enda förutsättningen för en tall är en tillräcklig mängd ljus, för utan det kommer det att ha svårt. De planterar henne aldrig i skuggan.

Bild
Bild

I praktiken visar sig granen också vara ganska opretentiös, men dess prioriteringar är något annorlunda. Till exempel är en skugga för henne inte bara ett hinder, utan också ett stort plus, men den måste vattnas noggrant: varken vattentätning av området eller övertorkning av jorden bör tillåtas. Dessutom kan dess låga krona innebära beskärning om du vill ha maximal estetik för din webbplats, och när det gäller ett tall är detta både meningslöst och extremt svårt.

I genomsnitt kan granar planteras i närheten tätare, på grund av vilka de reproducerar sig själva och bildar täta granskogar . Den ljusälskande tallen, även om den inte har ett grenat rotsystem, gillar inte riktigt skuggan, därför planteras sådana träd relativt sällan i grupper, vilket ger varje exemplar utrymme.

Rekommenderad: