Sorter Av Trä: AB Och BC, Vad är Det, GOST Och Hårda Sorter, Egenskaper Hos Klasser Och Sortiment, Skillnaden Mellan Klass 1 Och 2 Och 3, Antalet Betyg Beroende På Kvalitet

Innehållsförteckning:

Video: Sorter Av Trä: AB Och BC, Vad är Det, GOST Och Hårda Sorter, Egenskaper Hos Klasser Och Sortiment, Skillnaden Mellan Klass 1 Och 2 Och 3, Antalet Betyg Beroende På Kvalitet

Video: Sorter Av Trä: AB Och BC, Vad är Det, GOST Och Hårda Sorter, Egenskaper Hos Klasser Och Sortiment, Skillnaden Mellan Klass 1 Och 2 Och 3, Antalet Betyg Beroende På Kvalitet
Video: Откровения / Elles/ 2011/ Фильм HD 2024, April
Sorter Av Trä: AB Och BC, Vad är Det, GOST Och Hårda Sorter, Egenskaper Hos Klasser Och Sortiment, Skillnaden Mellan Klass 1 Och 2 Och 3, Antalet Betyg Beroende På Kvalitet
Sorter Av Trä: AB Och BC, Vad är Det, GOST Och Hårda Sorter, Egenskaper Hos Klasser Och Sortiment, Skillnaden Mellan Klass 1 Och 2 Och 3, Antalet Betyg Beroende På Kvalitet
Anonim

Att veta allt om träslag är nödvändigt för dem som utrustar bostäder, bygger och reparerar dem. Allt är viktigt: vad GOST säger om hårda sorter, vad sorterna är i allmänhet, vad är egenskaperna hos klasserna och deras sortiment. Inte mindre viktiga poäng: skillnaden mellan grad 1 och grad 2 och 3, AB och BC, samt antalet betyg beroende på kvaliteten på den färdiga produkten.

Bild
Bild

Vad är sortiment?

Under namnet "sortiment" kan sågat virke av ett visst ändamål säljas. Denna term får tillämpas på flisade, runda eller sågade arbetsstycken. Under alla omständigheter måste det dock överensstämma med GOST -standarderna eller tekniska specifikationer. Det runda sortimentet är indelat i löv- och barrkategorier. Övergripande dimensioner i nominella termer fastställs genom standarder vid en viss luftfuktighet. Minsta, maximala och flera längder kan ställas in, liksom acceptabla nivåer för avvikelser.

Längdgraderingen är följande:

  • för runt trä - 10-50 cm;
  • för virke - 25 cm;
  • för förpackningsstrukturer - 0,1 m;
  • för arbetsstycken för andra ändamål upp till 1 m lång - gradering på 5 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvoter anges alltid, det vill säga obligatoriska tillägg till de nominella parametrarna för sortiment . Längdsavdraget garanterar att åtminstone det nominella värdet bibehålls vid bearbetning av ett träd som är igensatt och sprucket i slutet. För rundvirke ligger utsläppsvärdet från 30 till 60 mm. Deras volym beräknas utan justering för denna ersättning.

Motsvarande indikatorer för barrträd och lövträd finns i olika delar av GOST 6782, godkänd 1975.

Bild
Bild

Allt om den perfekta sorten

Denna kategori omfattar endast de mest värdefulla och täta träslag. Eventuella fläckar, inklusive tjärafickor, är inte tillåtna. Alla arbetsstycken med ojämn yta kan inte betraktas som elitbetyg. För det mesta är de smala och korta. Ju större virke, desto dyrare är det.

Det bör dock noteras att inte alla konsumenter gillar helt rena och fria från deformationer. På ett avstånd ser det ut som plast. Även den statliga standarden tillåter ett visst antal knop och spruckna fläckar. Mindre närvaro är tillåten:

  • revben;
  • kanter;
  • ackreta eller separera knutar;
  • ändsprickor;
  • hartsartade fickor;
  • avta;
  • snittskärningar.
Bild
Bild

Andra sorter kategorier

Tänk på några andra sorter.

1

Denna träslag är mycket efterfrågad. Sprickor och knutar kan förekomma men hålls till ett minimum. Det ska inte finnas några tecken på förfall, parasitattacker eller genom hål. Trädet i första klass har tillräckliga egenskaper för:

  • kritiska strukturer;
  • fönster;
  • dörrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

2

Denna kategori av sortiment inkluderar sågat virke med mindre defekter. Du kan lägga sådana träbitar på lådan eller på sköldarna.

Viktigt: de bör inte försämra uppfattningen av färdiga produkter.

Därför är det möjligt att fastställa överensstämmelse med den andra träklassen genom frånvaron av:

  • sprickor av stort djup;
  • ruttna knutar;
  • tecken på ruttnande (men lösa knutar med ett tvärsnitt på upp till 2 cm är tillåtna).
Bild
Bild

3

Skillnaden mellan sådant sågat virke i Ryssland är att de, för att säga det milt, inte är för hög kvalitet. Av detta material kan du till exempel göra en låda för förpackning under transport under transport . Golv och pallar produceras också på grundval av detta. Trots den problematiska nivån bör det inte finnas sammanväxta knutar och sprickor som sträcker sig till ett stort djup. Men det kan finnas enskilda maskhål, mögliga mörka och vita områden och tobaksknutar. På grund av detta är den totala bärighetskapaciteten mycket begränsad och tillåter inte användning av ett sådant träd för åtminstone vissa kritiska strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

4

Detta är den billigaste timmerkategorin. Hon tillåts på tillfälliga staket, skjul och bruksblock. Det är ganska tillåtet för denna typ:

  • tydliga tecken på grovhet;
  • avta;
  • skarvning av knutar tillsammans;
  • stora ruttskador (om bara träet inte kryper i händerna och behåller ett minimum av fasta komponenter hela tiden).

Icke-sammansmälta knutar i klass 4 kan täcka mer än hälften av brädans längd. Rulltäckning av 50 och fler procent av området är tillåtet. En genomgående spricka upp till ¼ av längden är också vanligt.

Viktigt: du kan inte bara ta någon dålig tavla eller logga och förklara det som fjärde klass. Detta material har ett antal andra parametrar som finns i GOST 2140.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extra, Prima, AB och BC grupper

Det finns också en alternativ gradering av sågade träegenskaper. I denna klassificering är första platsen upptagen av sorten "Extra". Den uppfyller felfritt alla bransch- och myndighetsstandarder. När du köper den kan du vara säker på att det inte finns några defekter . Fullständig homogenitet i strukturen och synlig ton garanteras, mycket hög densitet. Endast rumpans del av fatet används för tillverkning av "Extra".

Bild
Bild

Definitionen av Prima -sorten säger att den är extremt nära perfektion . Skillnaden mot den tidigare typen gäller främst priset. Det finns defekter, men de är obetydliga och har ingen signifikant effekt på bulkens kvalitet.

"Prima" tas för att göra hushållsapparater, dekorativa paneler, trimma bilar inifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

AB -sorten kommer att visa sig vara ännu billigare än Prima . Men denna ekonomi är inte av en slump: även vid första ögonkastet på materialets yta kan du se att något är fel med det. Det finns knutar, små spruckna områden och hartsartade gropar. Men BC -sorten är värre än andra sorter, det är den billigaste typen av träd. Uttalade sprickor finns ofta. Det finns många knutar, dåligt hyvlade områden och maskhål hittas regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken klass ska man välja för konstruktion?

Brädor och stockar av de högsta och första kategorierna kan användas på alla byggarbetsplatser i alla byggnader, inklusive för takmantel. Men, med tanke på den höga kostnaden för elitved, skulle det vara mer korrekt att använda första klass för taket . Den högsta rekommenderas att användas för fasadens huvuddelar och de mest kritiska bärande konstruktionerna. Den andra klassen behövs främst för förberedande manipulationer. Det gör bra formverk, yttre stängsel eller tillfälliga ställningar. Svarvning för tak- och efterbehandlingsmaterial skulle också vara en bra idé.

Ett tredje klassens träd behövs för bruksblock och tillfälliga byggnader . Det kan också användas för att göra gångvägar, golv för skottkärror. Kan användas för att reparera och byta ut trädelar av verktyg. Fjärde klass kan endast användas för förberedande och sekundärt arbete.

Det enda möjliga alternativet är bränsle för uppvärmning under konstruktion och reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klass "Extra" används ofta för tillverkning av efterfoder . I de flesta fall erhålls timmer och virke av denna klass från massiv tall. Därför används de där speciellt höghållfasta egenskaper inte behövs. Variety "Prima" används ofta för däck. Naturligtvis väljs raser som är maximalt resistenta mot negativa meteorologiska influenser. Detta material kan också användas för inredning.

Rekommenderad: