Kubatur Av Rundade Stockar: Hur Många Stockar 6 Meter I En Kub? Beräkningstabell För Kubisk Kapacitet. Hur Beräknar Man Cylindervolymen Enligt Formeln?

Innehållsförteckning:

Video: Kubatur Av Rundade Stockar: Hur Många Stockar 6 Meter I En Kub? Beräkningstabell För Kubisk Kapacitet. Hur Beräknar Man Cylindervolymen Enligt Formeln?

Video: Kubatur Av Rundade Stockar: Hur Många Stockar 6 Meter I En Kub? Beräkningstabell För Kubisk Kapacitet. Hur Beräknar Man Cylindervolymen Enligt Formeln?
Video: Calculate the Volume of Wooden Log | Wood Measurement Formula | Measure Round Wood | Civil Engineers 2024, Maj
Kubatur Av Rundade Stockar: Hur Många Stockar 6 Meter I En Kub? Beräkningstabell För Kubisk Kapacitet. Hur Beräknar Man Cylindervolymen Enligt Formeln?
Kubatur Av Rundade Stockar: Hur Många Stockar 6 Meter I En Kub? Beräkningstabell För Kubisk Kapacitet. Hur Beräknar Man Cylindervolymen Enligt Formeln?
Anonim

Kubatur av rundade stockar - trä av rundade stockar, lagd extremt tätt, med minimala luckor. Storleken på luckorna bestäms av de nuvarande standarderna för virkesavverkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför känna till en kubat?

En rundad stock är ett vanligt runt timmer, från vilket ena träskiktet har tagits bort längs längden. I jämförelse med en enkel rundad är det en produkt med ett längsgående snitt, vars form följer cirkelbågen . Tack vare detta är stockar med utskärning pålitligt, stabilt fixerade ovanpå varandra och passar in i en perfekt vertikal vägg.

Kubikkapaciteten för en avrundad stock är ett värde som har en målvolym, men saknar konstant massa.

Detta är det huvudsakliga värdet som används i ömsesidiga uppgörelser med en organisation eller ett företag som säljer timmer (stockar) till ett visst pris . Kostnaden för en kubikmeter av en stock, trots materiallikheten, skiljer sig till exempel med en kubikmeter av en vanlig bräda. För att få mer virke (med kubikmeter) torkas det noggrant.

Bild
Bild

Hur beräknar man från tabellen?

Innan du beräknar från tabellen hur mycket en "kub" av en stock kostar, ange art, kvalitet och grad av trätorkning. En rå stock väger tyngre än en torr - andelen vatten som väger ner den kan vara upp till 50 viktprocent . Detta gör träbitarna tjockare och tyngre. För enklare beräkning är de vanligaste valörerna för stockar (när det gäller längd, diameter och ytarea / sektion) upp till flera tiotals värden. Kubikkapacitet för OCB för 6-meters stockar anges i tabellen.

Bild
Bild
Diameter, cm Spår, cm Volym, kubikmeter Log yta, kvm. m Antal stockar per kubikmeter (exakt värde)
14 0, 09 2, 84 11, 1
16 0, 12 3, 05 8, 29
18 0, 17 3, 44 6, 55
20 10 0, 19 3, 83 5, 31
22 11 0, 23 4, 22 4, 39
24 12 0, 27 4, 61 3, 69
26 13 0, 32 3, 14
28 14

0, 37

5, 4 2, 71
30 15 0, 42 5, 79 2, 36
32 16 0, 48 6, 19 2, 07
34 17 0, 54 6, 59 1, 84
36 18 0, 61 6, 99 1, 64

Innan du beställer rundade stockar beräknar ägaren av det framtida objektet under konstruktion hur många och vilken typ av rundvirke som kommer att behövas för det framtida bygget . Det är lämpligt att bara beställa så många kopior som räcker för att bygga väggar med dörr- och fönsteröppningar.

Bild
Bild

Formelberäkning

Formelberäkning används främst för bearbetade stammar. Barken avlägsnas från dem, sedan vänds de på ett sågverk eller en industriell fräs till ett perfekt runt tillstånd. Vidare, från den bearbetade (kalibrerade) stocken, skärs ett lager i form av en "halvmåne", som är ansvarig för korrekt vertikal stapling av stockarna ovanpå varandra.

Standarden för längden på en rundad stock är 6 meter lång. Delarna på 3, 4, 5 m blir märkbart lägre och köp av en stock blir ekonomiskt olönsamt.

Bild
Bild

Stockar över 6 m långa är inte heller mycket mer lönsamma när det gäller det specifika pris / längdförhållandet.

Den rundade stocken har en strikt specificerad storlek . Loggens längd och radie beaktas här. Volymen upptagen av stocken är lika med produkten av siffran 3, 1415926535 … (ungefärlig - 3, 1416), kvadratet för radievärdet och längden på provet. Formeln tar inte helt hänsyn till volymen av virke som huggs i form av en halvmåne - det är lämpligt att beräkna det separat och subtrahera det från det erhållna värdet. Till exempel räknas en stock med en diameter på 220 mm (längd 6 m) i mer än 4 bitar - för varje kubikmeter.

Bild
Bild

När du köper en kalibrerad stock utan ett skuren lager, som har identiska värden från ett exemplar till ett annat, multipliceras ett visst volymvärde med antalet sådana loggar . Den ovala delen av en obehandlad stock (inte avrundad till ett idealläge på maskinen) uppmanar skattaren att lägga till de större och mindre diametrarna och dela det resulterande talet med två. Medelvärdet ger en ungefärlig uppskattning av radien - här beaktas inte oegentligheterna i stammen från vilken barken togs bort.

En stor mängd loggar ger inte en noggrann beräkning av volymen för varje logg. Om användaren är redo att betala för mycket kommer han att köpa en kalibrerad (vänd till perfekt rundvirke) logg.

Bild
Bild

Kostnaden för arbetet inkluderar arbetet med en industriell fräs eller ett sågverk, kontroll från arbetarens operatör och kostnaden för slitage på skär- och svarvutrustningen. Som ett resultat kommer kunden att få perfekt bearbetade loggar - i det begärda antalet bitar - där mätnings- och beräkningsfel praktiskt taget utesluts.

Uppgifterna om antalet stockar för den valda "kalibern" i en kubikmeter beräknades teoretiskt och bekräftades av resultaten från fälttester. Ojämnheten i stocken kan inte garantera en hög klass av noggrannhet vid beräkning av skogens kubikkapacitet.

Rekommenderad: