Hur Många Okantade Brädor Finns I En Kub? Hur Många Skivor 50x150x6000 I En Kub? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet Och Mäter Antalet Olika Brädor?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många Okantade Brädor Finns I En Kub? Hur Många Skivor 50x150x6000 I En Kub? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet Och Mäter Antalet Olika Brädor?

Video: Hur Många Okantade Brädor Finns I En Kub? Hur Många Skivor 50x150x6000 I En Kub? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet Och Mäter Antalet Olika Brädor?
Video: Sågat virke vindfällen Folkavi 20201007 2024, April
Hur Många Okantade Brädor Finns I En Kub? Hur Många Skivor 50x150x6000 I En Kub? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet Och Mäter Antalet Olika Brädor?
Hur Många Okantade Brädor Finns I En Kub? Hur Många Skivor 50x150x6000 I En Kub? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet Och Mäter Antalet Olika Brädor?
Anonim

Beräkning av antalet bitar av ofärdade brädor per kubikmeter trä krävs vid beräkning av kostnaderna och mängden byggmaterial för efterbehandling och rekonstruktion av en byggnad. Antalet bitar av okantat trä kommer också att behövas för att välja den slutliga skärbredden på samma brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad påverkar volymen?

Innan du börjar beräkningen, var uppmärksam på följande faktorer

  • Träfuktighet - i jämförelse med det komprimeras torrt något på grund av att en betydande del av vattnet avgår från volymen. Ett vardagligt exempel är svullnad av trädörrar och fönster i ett badhus: skärmen, som öppnades fritt igår, idag efter att ha använt badet (på grund av hög luftfuktighet) fastnar och rör sig med svårighet.
  • Diameter på stammar som ska skäras: med betydande fluktuationer i detta värde kommer en oavsedd bräda under sidoskärning att ge en avsevärd mängd avfall.

Vikten av en kubikmeter okartad kartong är en sekundär faktor som är viktigare för leverantörsföretaget än för konsumenten: ett stort tonnage kommer att kräva fler maskiner och högre kostnader för motorbränsle. Vikten beror på träslag, fuktinnehåll i de torkade arbetsstyckena, brädans storlek.

Övertorkat trä kan spricka - det rekommenderas att sälja trämaterialet senast ett år från det att träden huggits.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många olika obrutna brädor finns i en kub?

Före den faktiska räkningen bör det oförädlade brädet inte staplas slumpmässigt. Även när arbetsstyckena ligger platta på sidorna och inte är parallella med varandra - de är inte intill varandra, men kan placeras vinkelrätt, minimeras luftgapen i stapeln . Det begränsande luftrumsförhållandet i en oförädlad bräda bör inte överstiga 9%. Om den överskred denna nivå, var ämnena inte riktigt lika. Efter att ha funnit denna avvikelse kommer chefen eller lagerchefen att instruera lastarna att dubbelkontrollera stapeln. De kommer att ta bort ämnen som skiljer sig från den maximala dimensionstoleransen. Poängen är att kunderna betalar för trä, inte luft.

Med en begränsad mängd utrymme för stapeln - till exempel samma 1 m3, 6 -meter brädor bör inte skilja sig i genomsnittlig bredd . Exempelvis är det omöjligt att placera prover 4 och 6 m långa i en hög med okantade ämnen-samt 20-30 och 40-50 cm breda, samt 2, 5 och 3 cm tjocka. Den senare är hämtad från tabellen över valörer som finns i lagerkatalogen eller en loggningsbas där oförädlat material köps.

Som ett exempel - okantade arbetsstycken med måtten 30x150x6000 och 50x150x6000. De finns ofta i katalogerna för de flesta avverkningsgårdarna. En enkel beräkning med en förenklad formel, utan att behöva mäta varje bit i en stapel, ser ut så här:

  • det är logiskt att anta att breddtoleransen är 145-155 mm i båda fallen. brädans volym är 0, 027 respektive 0, 045 m3;
  • antalet hela ämnen per kub - 22 och 37 hela bitar;
  • efter att ha ordnat dem i staplar - per kubikmeter - får vi, med hänsyn till luftrummet som inte är täckt av trä, 20 och 33 st. i värsta fall (med hänsyn till 9% korrigeringar för luft).

Här rekommenderas att komprimera deras arrangemang till 21 och 34 brädor - detta är uppgiften för lastare (eller en gaffeltruck) som arbetar på detta timmerlager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar jag kubikkapacitet?

Innan du börjar räkna, vet du följande:

  • vid sågning av en stam i remsor av okantade brädor, enligt statistik, används upp till en femtedel av virket för sågspån och trimning;
  • köpet genomförs med hänsyn till dessa 20%;
  • mottagande av en kubikmeter kantad bräda, bringas mängden av icke -kantad bräda till 1, 2 m3 i volym.

Följande GOST tas med i beräkningen:

  • 13-24-86-reglerar metoderna för att beräkna volymen av oknippat träband;
  • 65-64-84-mätningar av virke (och andra särdrag i deras produktionsbalans).

Okantad bräda är ett element som erhålls genom att såga trä från en nyslipad stam i två av tre dimensioner. Dessa två dimensioner är lager (längdskuren) och sektion (i tjocklek). I detta fall förblir bredden godtycklig.

Tjockleken beräknas av stången enligt standarderna för ovan nämnda GOST . För mätningar med tjocklek gäller 166: e GOST, för mått med linjal - 427: e. Tjockleksmätningar utförs inte närmare än 15 cm från tvärsnittet. Längden beräknas med en noggrannhet på en centimeter-med hjälp av extra långa (från 6 m) måttband eller med hjälp av klämmor och en högprecisions laseravståndsmätare.

För att mäta bredden på okantade brädor, på var och en av dem, beaktas preliminärt de största och minsta naturliga bredderna, vars värden bildades när trädet huggades (och stammen togs bort från grenar). Lägg till båda värdena och dela den resulterande summan i hälften (få det aritmetiska medelvärdet).

Om sidoytorna märkbart har gått parallellt (trädet har växt sig snett) används samma avstånd på lagret utan att ta hänsyn till det avtagna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den uppenbara enkelheten, enligt GOST 13-24-26, används ett prov på antalet bitar av kantad bräda per kubikmeter, med hänsyn tagen till fukthalten och typen av trä som bearbetas . För detta ändamål antas korrigeringsfaktorer lika med 0,96 för barrträd och 0,95 för lövträd. Träets fukthalt är minst 20% (räknat på trädets vikt). Noggrant torkat virke, mängden fukt i vilken inte överstiger 1/5 i vikt, tar inte hänsyn till dessa ändringar. Det ungefärliga antalet obekantade ämnen per kubikmeter kan beräknas utan exakta mätningar av var och en av dem (vilket skulle ta mycket tid).

Till exempel, med måtten på en bunt på 2 * 2 * 3 m, där det finns en tallskiva, torkad till 12%, med en tjocklek på 2,5 cm, beräknar klienten stapelns volym lika med 7,92 m3 . Med en spridning i brädans bredd på 10-15 cm får vi ett totalt (ungefärligt) antal ämnen som är lika med 844 ofördelade brädor. Antalet produkter per kubikmeter är ungefär lika med 106 stycken. De resulterande talen avrundas till närmaste enhet - nedåt. Det variabla värdet för bredden bör inte skilja sig mer än 10 cm. Detta betyder inte att vid ändarna skiljer sig bredden på det oförsedda arbetsstycket till exempel från 20 till 35 cm.

För detta ändamål, med hänsyn till de strukturella särdragen hos ett riktigt levande träd, för högt, till exempel tallar som har vuxit till 12 m, sågas det i längdriktningen på mitten . Stammen mäts och skärs i två 6-metersämnen: därefter kan lastaren lastas snabbare (och sågverket är lättare att bearbeta) kortare delar av stammarna. En variant är möjlig när 12 m av samma tall sågas till 3 sektioner på 4 meter. Det är svårare att hugga en 24 meter övervuxen tall - den är uppdelad i liknande segment, sedan sågas de längs. Detta är nödvändigt så att processen för tillverkning av oförädlade brädor passar in i alla samma toleranser för variabla bredder av okantade ämnen som bildas under träbearbetning.

Stammar som har fått betydande skillnader i diameter - mer än 10 cm för varje 4 eller 6 m, avvisas och går till tillverkning av andra ämnen än en bräda, till exempel kuber, pinnar eller parallella pipor. Eller så går de till strimlaren - till exempel för att göra tallflis . Aspen, som har en signifikant skillnad i stambreddens specifika bredd, transporteras till exempel till en tändstickfabrik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsats

Att bestämma antalet brädor per kubikmeter oavverkat virke är en uppgift som klienten själv kan lösa. Företagsledaren kommer att kontrollera och vid behov korrigera dessa värden för snabb orderutförande.

Rekommenderad: