Bänkar Av Stockar (53 Bilder): En Bänk Och Bänkar Med En Rygg. Hur Man Gör Trädgårdsbänkar Med Egna Händer Från Rundade Stockar Enligt Måttritningar?

Innehållsförteckning:

Video: Bänkar Av Stockar (53 Bilder): En Bänk Och Bänkar Med En Rygg. Hur Man Gör Trädgårdsbänkar Med Egna Händer Från Rundade Stockar Enligt Måttritningar?

Video: Bänkar Av Stockar (53 Bilder): En Bänk Och Bänkar Med En Rygg. Hur Man Gör Trädgårdsbänkar Med Egna Händer Från Rundade Stockar Enligt Måttritningar?
Video: Lär dig bygga Ernsts trädgårdsbänk - Sommar med Ernst (TV4) 2024, April
Bänkar Av Stockar (53 Bilder): En Bänk Och Bänkar Med En Rygg. Hur Man Gör Trädgårdsbänkar Med Egna Händer Från Rundade Stockar Enligt Måttritningar?
Bänkar Av Stockar (53 Bilder): En Bänk Och Bänkar Med En Rygg. Hur Man Gör Trädgårdsbänkar Med Egna Händer Från Rundade Stockar Enligt Måttritningar?
Anonim

En bänk av en stock är ett enkelt sätt att skapa en bekväm plats att koppla av på. Om bänken är längre än människans höjd och tillräckligt bred kan du ligga på den, utföra övningar för nacke, armar, rygg, mage och ben.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelar med att använda stockbänkar:

  • billighet och enkelhet i utförandet;
  • lättillgängliga råvaror (brädor, stockar);
  • estetiskt utseende, kombination med en anspråkslös landskapsträdgård interiör;
  • dålig värmeledningsförmåga - stockar kommer inte att frysa på vintern och inte överhettas på sommaren;
  • miljövänlighet, ägarens bidrag till bevarande av naturen, miljön;
  • stockens ursprungliga form sätter en verklig fantasiflygning för ägaren;
  • lång livslängd, minimala underhållskostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med träbänkar:

  • gradvis förstörelse av trä, förlust av dess utseende på grund av bristande omsorg;
  • behovet av en årlig impregnering med svampdödande medel och vattentät lack;
  • trästrukturen av stockar stämmer inte alltid med husets design.

I det senare fallet måste en timmerbänk, enkelt och snabbt, tas till en nivå som döljer sina brister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Bänkar är främst av två typer - med och utan ryggstöd. Trädgårdsbänken är indelad i många sorter när det gäller designstil. Originaliteten i idéen om mästarkonstruktören kommer lätt att föra den planerade produkten bortom de befintliga underarternas möjligheter. Till exempel går en rund stock till rekvisita, en sågad bräda går till tvärstängerna och golvet på ett säte med ryggstöd. Låt oss försöka kombinera enskilda sorter i grupper.

En vanlig bänk utan rygg - ett långsträckt säte av en längsgående sågad stock. Som rekvisita - stubbar av träd som har överlevt sina egna, bitar av stockar med stor diameter (från tiotals centimeter). Om stubbar eller stora stockar inte finns tillgängliga, används industriella tegelstenar, skum- eller slagblock, dess längd når tiotals centimeter och dess bredd och höjd - upp till 25 cm. Bänkar utan rygg och armstöd saknar den vanliga komforten. De används endast som en tillfällig sittplats där du kan koppla av efter ett tiotal färdade kilometer eller envis fysiskt arbete som varar i flera timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bänk med ryggstöd och armstöd lämplig för de mest krävande användarna. Sitsen är gjord av plankor som erhållits genom multipel längsgående sågning av stockar. Ryggstödet är liknande: ägaren kommer att planera förbrukningen av stocken, varav hälften går till sätet, den andra till baksidan. Resterna efter kapning av stockarna kommer att fungera som stöd. Tunnare och lättare delar av stocken passar upp till ryggstödet. För oöverträffad komfort är armstöd också beroende av bänken med ryggstöd. Det är idealiskt när det finns tillräckligt med trä för att färdigställa en bänk för en sommarstuga eller ett lanthus helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stationära butiker , som också inkluderar ett bord, kan inte fällas på hösten och tas in i huset eller tvättstugan. Detta alternativ ligger under kronan på ett stort träd i trädgården. Denna bänk passar inte bara för rekreation, utan också som en primitiv arbetsbänk för arbete med allvarlig komplexitet: denna lösning kommer att uppskattas av ägare till små hus som inte har råd med ett fullvärdigt kontor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns typer av bänkar gjorda av solida stockar . Befälhavaren krävs för att kunna arbeta med motorsåg - en sticksåg eller handsågar, det är extremt svårt att uppnå exakt skärning i form av den framtida bänken. För ett jämnt snitt krävs ett sågslag enligt en tidigare förberedd ritning.

För en bekväm sittning på en sådan bänk behöver du en bit av en mycket tjock stock - upp till 80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lite annorlunda variation - cirkulär bänk - är gjord runt stammen på ett levande träd. Med sin egen hand installerar ägaren rekvisita från stockar, han gör säten och ryggar av sågade brädor. Trädet är tillräckligt stabilt för att klara den sammanlagda vikten av flera personer med ryggen mot det. Det är strängt förbjudet att fästa dessa komponenter på ett träd med spikar, självgängande skruvar, genom stift och bultar - trädet kommer snabbt att dö av. Om du fortfarande behöver fixa en sådan bänk, binda dess delar med rep eller rep, men använd inte fästelement som tränger djupt in i bagageutrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett designlösning är bänkarna indelade i rörliga och icke-rörliga . Överviktiga möbler byggda av gamla trädstubbar kan inte bäras. Det är inte ett problem att flytta bärbara bänkar av tunnare stockar till en annan plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och mått

Storleken på trädgårdsmöbler beräknas av stugans eller husets ägare individuellt

  1. Bänkens längd är inte begränsad - ju längre den är, desto fler gäster (besökare) kan sitta. Den vanliga längden på en enkel bänk överstiger inte 2,5 m.
  2. En variant är möjlig när flera bänkar med kortare längd ligger nära varandra.
  3. Av bekvämligheten för semesterfirare bör bredden på sätet vara minst en halv meter.
  4. Ryggens höjd är ungefär densamma, men inte lägre än 40 cm.
  5. En lutning på upp till 10 grader krävs - en vilande person har möjlighet att luta sig tillbaka.
  6. Benens höjd är fortfarande densamma en halv meter. Med en överskattad och underskattad position skulle benen bli tröttare snabbare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Följande verktyg fungerar på trä:

  • kontursåg;
  • motorsåg;
  • yxa;
  • kvarn med skärskivor för trä;
  • en borr med en uppsättning borrar för metall (den senare fungerar helst även med trä).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som förbrukningsartiklar behöver du dessutom:

  • smörjhjul på kvarnen,
  • primer och färg (eller vattentät lack),
  • alla typer av trä (från mjukt till hårt),
  • impregnering från mögel, svamp och mikrober.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mätningar görs med hjälp av ett måttband och en byggnadsnivå. Märken och snittlinjer dras med en penna eller oljebaserad markör (icke-torkande tuschpenna med en tjock spets).

Hur man gör gör-det-själv-bänkar

Den tekniska processen bestäms av den specifika typen av bänk. Huvudstadierna är desamma, men de befintliga skillnaderna gör sina egna justeringar . Bänkar och bord som är kända för sin skönhet, till exempel för ett bad, är gjorda av snygga rundade eller kalibrerade stockar, som skiljer sig åt i ungefär samma radie för den yttre tvärböjningen. En fast stock, till exempel, som plockas upp i ett vindskydd i skogen, torkas i tid i upp till ett år, skalas från barken, jämnas och poleras från alla sidor och uppnår ett konstant tvärsnitt längs hela dess längd. Trädgårds- och bastubänkar är gjorda av stockar, balkar och plankor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med rygg

Det krävs tre långa stockar och två bitar för att göra en bänk med rygg. Den senare bör inte vara längre än 60 cm. Stockarna skärs och skärs med motorsåg och yxa. Algoritmen för åtgärder hjälper dig att göra allt arbete korrekt.

  1. Dela en lång och tjock stock i hälften på längden - båda halvorna kommer att användas som utgångsmaterial för sätet och ryggstödet.
  2. Begrava två andra mindre stockar i marken vid en liten lutning - de kommer att fungera som bärande stöd för ryggen.
  3. För deras stabilitet nära marken vid basen, fixa korta bitar av stock som ligger horisontellt. Tidigare måste de fördjupas med en yxa - i stället för framtida rygg och sits.
  4. Kläm fast en av halvorna av den sågade stocken på ryggstöden. Det kommer att fungera som en plats.
  5. Fäst andra halvan av samma stock på samma sätt - den kommer att fungera som ett ryggstöd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter montering av bänken täck den med svampdämpande impregnering, primer och lack.

Den snidade bänken skiljer sig från den vanliga i vackrare och jämnare konturer . Endast rekvisita är gjorda med egna händer - individuellt innehåller de två runda stockar som läggs ovanpå varandra. Dessa rekvisita är anslutna med en tjock sektionsstång - genom artificiellt skurna spikar och spår. Ryggstödet är också av trä. Som sittplats - en bred bräda eller ett par smala. Efter montering av bänken skärs mönster ut med en sticksåg. Snidad dekoration utförs också på förberedda brädor. Att bränna med en elektrisk brännare eller en kraftfull laserpekare (eller minipistol) kommer att komplettera denna prydnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skydda ögonen från laserstrålen används skyddsglasögon som liknar en svetshjälm i skuggning.

Hackad

Den hackade bänken är gjord med avverkningsmetoden. En yxa och en motorsåg används aktivt som förbrukningsmaterial - tjocka bitar av runda stockar i olika längder. Du kan inte få en, utan flera bänkar. De är idealiska för en kombination av bänkar och bord. Följ instruktionerna steg för steg.

  1. Vik tre stockar på mitten på längden. Det mest exakta och jämna snittet kommer att ges av ett sågverk.
  2. Som bänkens bas, placera två generaliserade stöd, vars roll spelas av tjocka delar av fasta stockar.
  3. Hål ut spåren under sätet (stockhalvor) i stagen. Placera stockens halvor på dessa fördjupningar och fäst dem ihop.
  4. För mer än sätet, uppkomsten av den framtida bordsskivan i den centrala delen, satte bitarna av stockar på rekvisita. Längden på det runda stock segmentet och bredden på bordsskivan är lika. Använd en yxa för att klippa ut spåren på resterna för runda sektioner av stocken.
  5. Placera de återstående halvorna av stocken.
  6. Rikta in plattorna på bordsskivan med en elektrisk hyvel - för en perfekt plan yta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Täck den färdiga bänken med lack eller färg.

Från rester av stockar

För en bänk gjord av rester av stockar är dess segment inte mer än en meter långa. Designfunktionen är likheten med en soffa.

  1. Använd de fyra sektionerna i ryggläge för de två rekvisita. Lägg en bräda på dem, som senare fungerar som sittplats.
  2. För ryggstödet använder du stockarna placerade vertikalt och i rad.
  3. Använd förkortade stockar för armstöden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skydda den sammansatta strukturen från fukt.

Från en halv stock

Halv stock - en stock som skärs på hälften på längden. Ett annat alternativ är en logg där snittet fångar hela kärnan. Stocken skärs i en rätt eller trubbig vinkel - kärnan utesluts från den på grund av dess löshet. Barken avlägsnas, och bara trä återstår. Instruktionen hjälper dig i ditt arbete.

  1. Skär stocken i två . Montera bänken enligt ett av de tidigare scheman, där halvor av en stock används. Den enda skillnaden är i användningen av korsvirke och som rekvisita.
  2. När du klipper en stock i en vinkel - med ett grepp om kärnan - gör ett snitt med mellanrum för armstöden.

Deras antal kan vara ett intervall mer än personer som sitter på en lång bänk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en mer komplex instruktion för att göra en bänk av korsvirke

  1. Såg en lång stock på längden - under rygg och sits.
  2. Såg en av de korta bitarna (varv) på mitten på längden.
  3. Lägg långa stockar på den som matchar längden på rygg och sits. Varva dem med korta - precis som att lägga ut hörnet på en timmerstuga. Spåren på stockens korta längder växlar med de obehandlade långa.
  4. Installera huvudloggen på de sista tvärgående (korta) segmenten. Fördjupningarna måste vara tillräckligt starka så att strukturen inte rullar åt olika håll och skadar någon.
  5. Använd vid behov bultar med en diameter på M12-M20 för att säkra strukturen med muttrar och brickor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designen kan realiseras i form av en fästlös produkt - anslutningar görs enligt metoden "tunga och spår". Spikarna och spåren bör strikt omväxlande, ju fler det finns, desto starkare är strukturen. För större hållfasthet, använd epoxi, snickeri eller allsidig lim.

En bänk av resterna av ett timmerhus är en produkt gjord av hackade stockar, staplade ovanpå varandra nära deras ändar . Så byggdes hyddor tidigare. Resterna av timmerhuset kan användas för att utrusta bänkar och bord som inte kan flyttas från plats till plats. Överföring från en plats till en annan är endast möjlig när bänken är helt demonterad. Montering och demontering utförs i motsatt ordning till varandra. Det är irrationellt att använda fästelement här. Ett timmerhus är också en halv stock, sågad i två - urtagen för det i de underliggande stockarna har en lägre höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från björkstockar

Skärningar av björkstockar gör att du kan skapa en individuell bänk. Den monteras oberoende både enligt en av de tidigare instruktionerna och enligt schemat nedan.

  1. Såg en stock med en diameter på 15-20 cm i bitar-15-50 bitar i antal. Det är svårt att hitta en större föråldrad björk. Med en mindre sektionsdiameter får bänken inte den nödvändiga stabiliteten.
  2. Böj stålplattan så att den följer sätets och bänkens baksida.
  3. Lägg ut bitarna av stocken längs den resulterande metallramen.
  4. Markera i plattan och borra hålen för de självgängande skruvarna.
  5. Fäst var och en av stockarna på plattan med självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Björkbarken, bevarad i gott skick, fungerar som en dekorativ beläggning. Det är impregnerat med en antiseptisk komposition, sedan täckt med en transparent vattentät lack.

Mjuka träslag gör en gata eller landbänk inte lika hållbar som hårdare motsvarigheter

Genom att välja en stock av optimal kvalitet, ta hand om dess skydd, kommer ägaren till objektet att göra en enkel bänk till ett konstverk.

Rekommenderad: