Polyeten Svetsning: Utrustning För Svetsning Av Polyetenplåtar. Hur Man Svetsar Polyeten Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Polyeten Svetsning: Utrustning För Svetsning Av Polyetenplåtar. Hur Man Svetsar Polyeten Hemma?

Video: Polyeten Svetsning: Utrustning För Svetsning Av Polyetenplåtar. Hur Man Svetsar Polyeten Hemma?
Video: Svetsa hängmattekrokar 2024, Maj
Polyeten Svetsning: Utrustning För Svetsning Av Polyetenplåtar. Hur Man Svetsar Polyeten Hemma?
Polyeten Svetsning: Utrustning För Svetsning Av Polyetenplåtar. Hur Man Svetsar Polyeten Hemma?
Anonim

En av de mest kända metoderna för sammanfogning av polyeten är svetsning. Denna metod är den mest effektiva och populära. Svetsning är möjlig på grund av polyetenens förmåga att under påverkan av temperatur ändra dess tillstånd från fast till flytande (termoplasticitet) och materialets hållfasthet. Svetsning av polyetenplåt (kallas ibland cellofan, detta är fel) utförs i en vinkel på 90 ° eller rumpsvetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

De enskilda elementen i polyeten kopplas genom att värma dem till smälttemperaturen med parallellpressning. Skikten löds för att bilda en svetssöm. Efter kylning kommer en stark anslutning i ett stycke ut.

Det är viktigt att veta! Smältpunkten för polyeten beror på dess tjocklek (från 30 till 200 mikron).

Bild
Bild

Vid svetsning av film hemma krävs att den tekniska regimen följs. Det är ganska lätt att få en säker söm. Vid svetsarbete måste följande krav beaktas:

  • endast material med samma tekniska parametrar bör anslutas, deras kemiska sammansättning bör inte skilja sig åt;
  • ytan måste rengöras från smuts och föroreningar;
  • välj temperaturläge korrekt: inte tillräckligt högt kommer att svetsa material med låg hållfasthet; för hög - deformerar leden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Omsvetsning görs inte på de gamla kanterna. För ytterligare arbete beskärs de. Innan processen påbörjas är det nödvändigt att organisera arbetsplatsen och materialet.

För att svetsfogarna ska vara så jämna och oansenliga som möjligt måste du på allvar ta dig an frågan och välja en lödmetod som blir bekvämare och billigare för dig.

Det finns de mest populära metoderna för svetsning av polyeten.

Bild
Bild

Diffusionssvetsning

Detta är en av de mest effektiva metoderna för sammanfogning av polypropenark. Denna metod utförs på specialutrustad svetsutrustning . Svetsning av polypropenark utförs genom att lägga 2 fragment på enheten och fixera dem. Arkens ändar kommer att pressas mot elvärmaren. För att få ett bra resultat måste arken värmas upp länge. Efter att ha nått den optimala temperaturen pressas arken ner med en klämma.

Sömmen som skapas av svetsutrustningen kommer att vara mycket stark och pålitlig

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig förutsättning för denna metod är renhet och låg luftfuktighet i luftmassorna i rummet.

Denna metod är lämplig för ark av vilken bredd som helst och låter dig sammanfoga polypropylenark i rullar . För stora volymer är diffusionsbindning avgörande.

Bild
Bild

Extruder svetsning

Extruderingsmetoden för hårdlödning av polyetenplåtar är baserad på tillförsel av smält polymerfyllmaterial (rundstång 4 mm för svetsning) till sektionen som svetsas under tryck. Denna metod innebär närvaron av specialverktyg: en extruder . Denna enhet är utrustad med olika tillbehör som gör det möjligt att löda mycket komplexa och massiva strukturer. På den positiva sidan är enheten liten i storlek. Extrudern är utrustad med en automatisk uppvärmd lufttillförsel, vilket gör det möjligt att mjukna arken och förhindra eventuella defekter under svetsning. Denna metod innebär effektivitet i arbetet, eftersom det på grund av den höga temperaturen (cirka 270 ° C) sannolikt är deformation av materialets inre lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med denna teknik behövs inget särskilt rum och svetsning utförs direkt på arbetsplatsen på grund av enhetens kompaktitet.

En söm gjord med hjälp av en extruder anses vara 2 i styrka efter svetsningsenheten . Nackdelen med denna metod är behovet av att kombinera polypropen med en identisk struktur, klass, annars kommer lederna att bli svaga och ojämna.

Bild
Bild
Bild
Bild

kontaktsvetsning

Denna metod är en av de enklaste och mest ekonomiska, med dess hjälp erhålls en fog av hög kvalitet. Principen är att polyetenplåtarna som ska fogas överlappas och värms upp av en varmluftström eller en varm kil till smältpunkten . Den heta luften måste värmas till de angivna värdena, vid vilka polyeten börjar smälta. Sedan sammanfogas folierna med speciella tryckvalsar.

Funktionsprincipen är liknande för en varm kil - ett värmeelement . Som ett resultat av kontaktsvetsning av filmen bildas en svetssöm som får 80–90% av basmaterialets hållfasthet. Därför får du en stark enkel- eller dubbelsöm genom att använda denna teknik.

Bild
Bild

En enhet som liknar en konstruktion hårtork används också. Det värmer filmen med varm luft och smälter den.

Enheten är lätt och kraftfull. Den är lätt att bära, vilket gör det möjligt att arbeta med den under olika förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filmsvetsning med lödkolv

Hemma, för lödning av små bitar av polyeten, kan du svetsa filmen med ett lödkolv. En vanlig hushållsvärmeanordning på 40–60 W kan användas för lödning av polyeten efter att spetsen har uppgraderats . Spetsen ersätts vanligtvis med en aluminium- eller kopparstång. Kontaktytan krävs liten: upp till 2 mm. Det är bekvämt när det finns en avrundningsradie på kanten, eftersom verktygets uppmätta rörelse tillhandahålls.

Bild
Bild

En välslipad spets gör svetsningen enklare: materialet tätas och kanterna skärs parallellt . Den färdiga spetsen fixeras i lödkolven med hjälp av en skruv. Ibland, för tillförlitlighet, lämnas inte änden av sticket runt, det plattas ut och monteras sedan i snittet. En hemgjord svetsanordning används för förpackning av små partier hårdvara, vilket skapar icke-standardförpackningar. Med sin hjälp är det väldigt enkelt att göra ett skal för en fjärrkontroll, ett lock till en enhet.

Lödfilmfragment med en vanlig stickning är obehagligt, eftersom det finns en mycket stor kontaktyta, bildas en felaktig skarv med pärlor.

Bild
Bild

Det finns vidhäftning av uppvärmd polyeten, många genombränningar, anslutningens tillförlitlighet är inte garanterad.

En enkel version av spetsen är en aluminium- eller kopparplatta 2-3 mm tjock . Ena änden är fixerad i ett lödkolv, och den andra är avrundad och vässad. Den pressas mot filmen i en vinkel på 35–45 °. Istället för ett lödkol är det möjligt att använda en brännare. Det skapades på samma princip.

Bild
Bild

Utrustning

Den inhemska industrin tillverkar specialiserade maskiner för svetsning av polyeten. Den mest prisvärda av dem är den elektriska enheten PP-40 . Det liknar mycket ett lödkolv, bara spetsen ser lite annorlunda ut: det liknar vagt en löpskridsko. Med hjälp av denna enhet är det möjligt att utföra högkvalitativ svetsning i valfri rak eller komplex form.

Det finns maskiner för lödningssömmar från 500 till 1000 mm i längd . Denna utrustning har funnits tillämpning för svetsning av matfyllda påsar och styckegods. Industriell utrustning finns tillgänglig som kan svetsa sömmar från 1100 till 2500 mm i längd. Alla svetsenheter kännetecknas av enkel design, driftsäkerhet och starka sömmar.

Bild
Bild

Och även för svetsning av filmen hemma kan ett specialiserat munstycke användas, som är fixerat på ett elektriskt strykjärn.

Detta element är tillverkat av aluminiumplåt. Basen på munstycket är rak, revbenen är placerade längst ner, som är grundelementet . Med detta verktyg kommer du att ha 2 svetsade remsor som är parallella med varandra.

Munstycket är fäst på sulans elektriska järn med speciella kronblad som fälls under enhetens bas men. Munstyckets kanter är fixerade vid kanten av filmens kanter över det läggda papperet, varefter enheten måste flyttas långsamt och försiktigt runt gränssnittet. Som ett resultat bildas en dubbelsöm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn

Filmsvetsning inkluderar följande steg:

  • ytbehandling av svetsade element
  • uppvärmning av lödområden;
  • svetsning av element;
  • svalning av svetsen (de svetsade elementen är under tryck);
  • frigöring av svetsade element från tryck;
  • bearbetning av svetsfog.
Bild
Bild

Kvalitetskontroll

Svetsningskvalitetskontroll täcker:

  • organisatorisk kontroll;
  • operativ kontroll under svetsaktiviteter;
  • testning av kortsiktiga hållfasthet hos svetsade skarvar;
  • kontrollera integriteten hos svetsade fogar och beläggningar.

Svetsning måste utföras av personer som har genomfört utbildningsprogrammet för utbildning av plastsvetsare i byggbranschen och har lämpliga certifikat.

Rekommenderad: