Polyeten Och Polypropen: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer Man Polypropen Från Polyeten? Vad är Det Bästa Valet?

Innehållsförteckning:

Video: Polyeten Och Polypropen: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer Man Polypropen Från Polyeten? Vad är Det Bästa Valet?

Video: Polyeten Och Polypropen: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer Man Polypropen Från Polyeten? Vad är Det Bästa Valet?
Video: Tips! Så ser du skillnad på polyester och polypropylen 2024, Maj
Polyeten Och Polypropen: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer Man Polypropen Från Polyeten? Vad är Det Bästa Valet?
Polyeten Och Polypropen: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer Man Polypropen Från Polyeten? Vad är Det Bästa Valet?
Anonim

Polypropylen och polyeten är några av de vanligaste typerna av polymermaterial. De används framgångsrikt inom industrin, vardagen och jordbruket. På grund av sin unika sammansättning har de praktiskt taget inga analoger. Låt oss titta närmare på de viktigaste likheterna och skillnaderna mellan polypropen och polyeten, liksom materialens omfattning.

Förening

Liksom de flesta sådana vetenskapliga termer lånades materialens namn från det grekiska språket. Prefixet poly, som finns i båda orden, översätts från grekiska med "många". Polyeten är mycket eten och polypropen är mycket propen. Det vill säga, i utgångsläget är material vanliga brännbara gaser med formlerna:

C2H4 - polyeten;

Bild
Bild
Bild
Bild

C3H6 - polypropen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båda dessa gasformiga ämnen tillhör speciella föreningar, de så kallade alkenerna, eller acykliska omättade kolväten . För att ge dem en fast struktur utförs polymerisation-skapandet av högmolekylär materia, som bildas genom att kombinera individuella molekyler av lågmolekylära ämnen med aktiva centra för växande polymermolekyler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat bildas en fast polymer, vars kemiska grund endast är kol och väte. Vissa materialegenskaper bildas och förstärks genom tillsats av speciella tillsatser och stabilisatorer till deras sammansättning.

När det gäller formen av primära råvaror skiljer sig polypropylen och polyeten praktiskt taget inte åt - de produceras huvudsakligen i form av små bollar eller tallrikar, som förutom sin sammansättning bara kan skilja sig åt i storlek. Först då, genom smältning eller pressning, produceras olika produkter av dem: vattenrör, behållare och förpackningar, skrov för båtar och mycket mer.

Bild
Bild

Egenskaper

Enligt den internationellt accepterade tyska standarden DIN4102 tillhör båda materialen klass B: knappt brandfarligt (B1) och normalt brandfarligt (B2). Men trots utbytbarheten inom vissa verksamhetsområden har polymerer ett antal skillnader i sina egenskaper.

Polyeten

Efter polymerisationsprocessen är polyeten ett hårt material med en ovanlig taktil yta, som täckt med ett litet lager av vax. På grund av dess indikatorer för låg densitet är den lättare än vatten och har höga egenskaper:

  • viskositet;
  • flexibilitet;
  • elasticitet.

Polyeten är en utmärkt dielektrikum, resistent mot radioaktiv strålning. Denna indikator är den högsta bland alla liknande polymerer. Fysiologiskt är materialet helt ofarligt, därför används det i stor utsträckning vid tillverkning av olika produkter för lagring eller förpackning av livsmedelsprodukter. Utan kvalitetsförlust tål den ett ganska brett temperaturintervall: från -250 till + 90 °, beroende på märke och tillverkare. Självantändningstemperatur är + 350 °.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyeten är mycket resistent mot ett antal organiska och oorganiska syror, alkalier, saltlösningar, mineraloljor samt olika ämnen med alkoholhalt. Men samtidigt är den, precis som polypropen, rädd för kontakt med kraftfulla oorganiska oxidanter som HNO3 och H2SO4, liksom med några halogener. Även mindre exponering för dessa ämnen leder till sprickbildning.

Polypropylen

Polypropylen har hög slaghållfasthet och slitstyrka, är vattentät, tål flera böjningar och raster utan att förlora kvalitet. Materialet är fysiologiskt ofarligt, därför är produkter tillverkade av det lämpliga för förvaring av mat och dricksvatten . Det är luktfritt, sjunker inte i vatten, avger inte rök vid antändning, men smälter i droppar.

På grund av sin opolära struktur tål den väl kontakt med många organiska och oorganiska syror, alkalier, salter, oljor och alkoholhaltiga komponenter. Det reagerar inte på påverkan av kolväten, men med långvarig exponering för deras ångor, särskilt vid temperaturer över 30 °, uppstår deformation av materialet: svullnad och svullnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halogener, olika oxidationsgaser och oxidationsmedel med hög koncentration, såsom HNO3 och H2SO4, påverkar integriteten hos polypropenprodukter negativt. Självantändning vid + 350 °. I allmänhet är den kemiska resistensen hos polypropen vid samma temperaturregim nästan densamma som för polyeten.

Funktioner i produktionen

Polyeten tillverkas genom polymerisering av etylengas vid högt eller lågt tryck. Materialet som produceras under högt tryck kallas lågdensitetspolyeten (LDPE) och polymeriseras i en rörformig reaktor eller speciell autoklav . Högdensitetspolyeten (HDPE) med lågt tryck produceras med gasfas eller komplexa organometalliska katalysatorer.

Råvaran för produktion av polypropen (propylengas) extraheras genom raffinering av petroleumprodukter . Fraktionen som isoleras med denna metod, som innehåller cirka 80% av den nödvändiga gasen, genomgår ytterligare rening från överskott av fukt, syre, kol och andra föroreningar. Resultatet är propylengas med hög koncentration: 99-100%. Sedan, med användning av speciella katalysatorer, polymeriseras den gasformiga substansen vid medeltryck i mediet hos en speciell flytande monomer. Etylengas används ofta som sampolymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Polypropylen, liksom klorerad PVC (polyvinylklorid), används aktivt vid tillverkning av vattenledningar, samt som isolering för elektriska kablar och ledningar. På grund av deras motståndskraft mot joniserande strålning används polypropenprodukter i stor utsträckning inom medicin och kärnkraftsindustrin . Polyeten, särskilt högt tryck, är mindre hållbart. Därför används det oftare vid tillverkning av olika behållare (PET), presenningar, förpackningsmaterial, värmeisoleringsfibrer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man välja?

Valet av material beror på typen av specifik produkt och dess syfte. Polypropylen är lättare, produkter gjorda av det ser mer presentabla ut, de är mindre benägna att förorenas och är lättare att rengöra än polyeten. Men på grund av de höga råvarukostnaderna är kostnaden för att producera polypropenprodukter en storleksordning högre. Till exempel, med samma prestandaegenskaper är polyetenförpackningar nästan halva priset.

Polypropylen skrynklas inte, behåller sitt utseende under lastning och lossning, men det tål kyla värre - det blir skört. Polyeten tål lätt även svåra frost.

Rekommenderad: