Gör-det-själv Bandsåg: Hur Man Gör En Såg För Trä Och Metall Enligt Ritningar Hemma? Svetsar En Hemmagjord Modell. Att Göra Från En Cykel

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Bandsåg: Hur Man Gör En Såg För Trä Och Metall Enligt Ritningar Hemma? Svetsar En Hemmagjord Modell. Att Göra Från En Cykel

Video: Gör-det-själv Bandsåg: Hur Man Gör En Såg För Trä Och Metall Enligt Ritningar Hemma? Svetsar En Hemmagjord Modell. Att Göra Från En Cykel
Video: Skeden 2024, April
Gör-det-själv Bandsåg: Hur Man Gör En Såg För Trä Och Metall Enligt Ritningar Hemma? Svetsar En Hemmagjord Modell. Att Göra Från En Cykel
Gör-det-själv Bandsåg: Hur Man Gör En Såg För Trä Och Metall Enligt Ritningar Hemma? Svetsar En Hemmagjord Modell. Att Göra Från En Cykel
Anonim

Olika verktyg är alltid användbara i hushållet, särskilt när det gäller att bo i ditt eget hem. En av de oersättliga produkterna är bandsågen. I den här artikeln lär du dig hur du gör ett sådant verktyg själv, vad är funktionerna i denna process. Du kommer också att bekanta dig med de säkerhetsåtgärder som måste följas vid tillverkningen av sågen.

Bild
Bild

Nödvändig utrustning

Ett sådant verktyg behövs ibland om det finns ett behov av att arbeta med ett träd. Även om vissa modeller av bandsågar också låter dig arbeta med syntet, metall, sten. Den höga densiteten hos de beskrivna materialen kräver användning av anordningar i vilka det finns komponenter tillverkade av stål av den förstärkta gruppen. En standardanalog fungerar inte på grund av det faktum att vid bearbetning av metall eller något av de andra nämnda materialen blir en skiva med tänder mycket snabbt oanvändbar.

Om vi pratar om utrustningen som kommer att behövas för att göra en bandsåg, är dessa:

  • svetsmaskin;
  • svetsmaskin (det är bättre om det är en halvautomatisk enhet);
  • Bulgariska;
  • slipmaskin;
  • elektrisk sticksåg;
  • Sander;
  • skruvmejsel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, elektriska verktyg kan enkelt bytas ut mot manuella motsvarigheter. Det bör dock komma ihåg att detta kommer att betydligt öka tiden för monteringsprocessen och kommer att kräva mycket arbete.

Verktyg och material

För att skapa den aktuella sågen behöver du följande verktyg och material:

  • en bit plywood cirka 1,5 centimeter tjock;
  • virke av massivt trä;
  • band eller tillbehör som används för en skruvmejsel eller slipmaskin;
  • ett par lager för drivaxeln;
  • dubbar, brickor, självgängande skruvar, muttrar, sko;
  • ett par axlar;
  • bultar som kommer att användas för att justera de vertikala och horisontella typerna;
  • ett par invändigt gängade mässingsbussningar;
  • PVA -lim;
  • lager under axeln av den övre typen;
  • lamm för justeringsskruvar;
  • isoleringstejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör det noteras att för korrekt skapande av vissa delar av sågen är det nödvändigt att ha ritningar. Även för arbete behöver du följande komponenter:

  • remskivor;
  • sågbord;
  • bas;
  • sågblad;
  • mekanismen som är ansvarig för att dra åt tejpen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av tejp

Det är extremt svårt att göra en sådan duk för trä- eller metallsnideri hemma. För sådana ändamål är verktygsstål av typen U8 eller U10 lämplig. En stocksåg ska vara så flexibel som möjligt. Dess tjocklek för mjukt trä bör vara ungefär 0,3 mm och för hårdare trä - 0,5-0,7 mm. Själva sågklingans längd kommer att vara cirka 170 centimeter.

Du måste också göra tänderna själv, korrekt ställa in och vässa dem. För att svetsa tejpen i en solid ring måste du använda lödmedel och en gasbrännare. Själva fogen ska sedan slipas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bekvämare att köpa en färdig produkt i en butik. Typiskt är bredden på sådana dukar från 1, 8 till 8, 8 centimeter. Det är bättre att välja en modell för en sådan såg baserat på vilket material du planerar att skära. Tillverkare erbjuder vanligtvis följande kategorier av sågar:

  • från hårda legeringar (de gör det möjligt att bearbeta höghållfasta legeringar);
  • på grundval av diamanter (deras användning gör att du kan såga material som marmor, kvarts, granit);
  • gjorda av remsor av stål av instrumental typ (de används för sågning av trä);
  • bimetallic (de är nödvändiga för att arbeta med metaller).
Bild
Bild

Om sågen är hemlagad och liten, som i det aktuella fallet, är det bäst att köpa en produkt gjord av remsor av instrumentstål. Detta alternativ är prisvärt och praktiskt. Om arbetet kommer att utföras med material av hård typ, är det bättre att köpa en dyr såg, kännetecknad av hög hållfasthet, som kommer att vara slitstark.

Om en sådan bordsskiva horisontell minisåg kommer att användas för ett lockigt snitt, bör panelens bredd väljas med hänsyn till krökningsradien. Ett annat viktigt kriterium är kvaliteten på skärpningen av tänderna. Skären ska vara så rak och vass som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Efter att ha utfört beräkningarna och justerat dimensionerna på alla element kan du påbörja den oberoende installationen av bandsågen. Huvudelementet i en snickerimaskin är ett arbetsbord, där trä, metall, sten eller syntet bearbetas. Denna konstruktion innebär en cirkulär rörelse av skärelementet, vilket påverkar arbetsstycket. Fästning utförs med ett par remskivor. Det bör sägas att hela strukturen tar mycket plats, därför bör rummets dimensioner beaktas när du skapar ritningar.

Sängens ram är en stöddel som rymmer hela mekanismen för den aktuella enheten. Den är uteslutande tillverkad av metallprofiler som måste svetsas på grund av att belastningen ökar avsevärt på grund av vibrationer under drift. Om maskinerna är små i storlek och det inte finns några metallprofiler, kommer analoger av trä att göra. Men det ska vara en massiv bräda med en bredd på 2-3 centimeter, och inte plywoodskivor eller material som spånskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brädorna bör sammanfogas så att skikten konvergerar vid fibrernas skärningspunkt. En extremt viktig detalj kommer att vara remskivan, som är ansvarig för dukarnas spänning. Hjulaxeln är fixerad i en insats, som är placerad inuti ramen. Axeln justeras med 2 gängade stavar. Låt oss nu gå direkt till funktionerna i monteringsprocessen.

Från cykeln

Låt oss överväga processen med exemplet på en variant av cykelhjul. Först skapas en ram, som blir basen. Den kan tillverkas av en tum av tall, hyvlad på en tjockleksmätare till en tjocklek av två millimeter. Ramen kan limmas från en serie överlappande planklager. Den är gjord i form av bokstaven C. Ovan är en bas för en spännstyrning med ett hjul installerad, och två stöd är monterade på botten, som är anslutna till basen. Vid gradvis limning bör du noggrant övervaka delarnas vinkelrätt så att ramen är plan.

Nästa del är montering och installation av det rörliga blocket för att fästa hjulet uppifrån. Ett sådant block bör röra sig i vertikal riktning och spänna sågbladet. På de tidigare gjorda ramhornen är en ekprofil fixerad och bildar ett spår av styrtyp. Själva blocket är en rektangulär ram med en hållare för axeln på det övre hjulet införd i det, vilket rör sig.

Nästa aspekt blir tillverkning av såghjul. De ska vara 40 centimeter i diameter. Det är bäst att göra dem antingen av MDF eller plywood. Det enklaste sättet är att limma dem från tre plywoodcirklar.

Det är viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt den centrala delen. Hjul kan tillverkas med en fräs. Ett hål görs i cirkeln i mitten, där en kompass av frästyp sätts in. Detta hål används för att rikta in arbetsstyckena och efterföljande limning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan bör plywoodflänsar tillverkas och placeras på hjulen. Själva flänsen består av två element. Den yttre en och en halv millimeter tjock håller lagret. Den inre är 1 centimeter tjock och bildar utrymmet mellan hjulet och lagret. I den yttre delen av flänsen, gör ett hål för lagret, tryck in med en klubba. Flänsarna limmas på hjulet, varefter en hjulaxelhållare görs, som kommer att placeras längst ner.

Dessutom görs 4 tekniska hål i hjulen så att klämmor kan installeras under limning. När hjulet är limmat ska det omedelbart monteras på axeln. Om allt är bra kan du fixa hjulen.

Bild
Bild

Därefter fästs en vanlig drivrulle på ett hjul. Det återstår bara att utföra hjulbalansering. Du kan använda lagren som stöd för panelen, där sågningen kommer att utföras. Efter att ha fixerat tidsaxeln horisontellt och lagt på lagren placeras hjulet på ett sådant sätt att det helt enkelt roterar och dess tyngsta del sänks. Sedan gör de små fördjupningar i den nedre delen av hjulet bakifrån, vilket blir det sista balanseringssteget. Efter det bör du sätta på de avskurna kamerorna från hjulen från barncykeln.

Det återstår att fästa hjulen på sågramen. Sätt det övre hjulet först. En bricka sätts på axeln och säkras sedan med en bult. Detsamma görs med hjulet under. Använd en linjal, sätt hjulen i ett plan. Fixa båda hjulen och testa. Bandsågen är klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från en sticksåg

Låt oss överväga hur man gör ett verktyg från en sticksåg. För att göra en sådan såg måste du göra följande:

  • bilda en ram från brädorna, liknande en kantsten med dimensioner enligt vissa ritningar, inuti vilka en elektrisk motor ska monteras;
  • gör en bar från en bar;
  • fäst stöd för plywoodskivor så att du kan skära olika arbetsstycken;
  • fäst ramen på skåpet;
  • i stödet underifrån, gör ett hål för remskivan, där en bussning med 2 lager sätts in;
  • lägg en bänkskiva av plywood ovanpå;
  • mantlar sidoväggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det är det nödvändigt att ansluta remskivorna från motorn och remmen, som utför skärning. De är monterade på en axel tillverkad av en stålstång. Remskivorna själva är gjorda av plywoodcirklar som limmas ihop för att göra en del 3 centimeter tjock. Det borde vara tre av dem. En behövs för bandtråden, ytterligare två för bandet.

Den första är installerad inuti piedestalen och resten - från botten och toppen, eftersom de kommer att aktivera sågen. Ett hål görs i mitten av det som är ovanpå. Lagret sätts in i bussningen och låses sedan. Denna remskiva är sedan försedd med ett cykelrör.

Den övre remskivan är fäst rörligt så att skärremmen kan spännas. De nedre remskivorna måste fästas på axeln. Den som blir ledare sätts på ett band. När elementen är monterade bör de vara inriktade. De måste vara i planet av den vertikala typen. Brickor kan användas för detta. Skärtejpen fästs på remskivorna, och själva maskinen är utrustad med en styrdel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel modell av plywood

Låt oss beskriva ett annat alternativ för att skapa en såg - från plywood. För att skapa en bas är det bättre att ta starkare trä. Det är också nödvändigt att lösa problemet med ritningarna.

Det är nödvändigt att göra en ram i form av bokstaven C, som redan beskrivits ovan, varefter bordet ska monteras. Dess höjd bör vara optimal för arbete. Dessutom måste den nedre remskivan, trådskivan och motorn passa in i den. Bordets form kan vara vilken som helst.

Bordsskivan installeras direkt på stödet underifrån, varefter remskivorna skärs. De kan ha en godtycklig diameter, men ju större de är, desto längre och bättre kommer sågen att fungera.

Du bör välja rätt dukar. Det bästa förhållandet mellan blad och remskiva är ett till tusen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkra remskivan uppifrån behövs ett särskilt rörligt block som måste röra sig i horisontell riktning. Detta är nödvändigt för att bandet ska sträcka sig. Du behöver en speciell lyftmekanism. Det enklaste alternativet är ett block monterat under blocket och anslutet till en spak med en extremt tät fjäder. Självjusterande lager bör också finnas i remskivfästet uppifrån, så att du snabbt kan sätta på och demontera hjulen. De måste fästas så tätt som möjligt, annars blir strukturen snart lös.

Längs den trubbiga änden av sågen är det nödvändigt att montera styrningarna på ett litet block. Om du vill göra allt enkelt kan du skruva tre rullager av det. En del av duken vilar på den första (den blir platt). De andra två håller bandet från sidorna.

Rikta in guiderna väl vid förankringspunkten. Även en liten avvikelse kan orsaka problem. Det är bättre att markera strålpositionen med duken sträckt så mycket som möjligt och guiderna redan inställda. Istället för två lager på sidorna är det möjligt att forma fasthållningarna från trä. Designen som helhet liknar de lösningar som beskrivs ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Innan du börjar göra en bandsåg själv bör du lära dig om några aspekter av arbetet. Det är viktigt att strikt följa alla säkerhetsstandarder. I vissa fall kanske inte bladet tål, så du bör kontrollera dess fastsättning innan du använder maskinen. Det är också värt att överväga följande punkter:

  • ju större arbetsstycke du måste arbeta med, desto större tänder ska sågen ha;
  • det är bättre att använda band för skärning av en universell typ (då behöver bladet inte bytas varje gång du måste arbeta med ett annat material);
  • före skapandet av enheten är det absolut nödvändigt att välja platsen där den ska placeras för att ta hänsyn till dess framtida dimensioner;
  • innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att dra åt skärtejpen så mycket som möjligt, annars utför maskinen inte sitt arbete normalt;
  • enheten ska vara aktiv högst 120 minuter i rad, varefter den inte ska beröras på 24 timmar.

Efter långvarig drift måste enheten smörjas.

Rekommenderad: