Linjär Polyeten: Vad är Det? Har LLDPE (låg Densitet) Och Hög Densitet Polyeten

Innehållsförteckning:

Video: Linjär Polyeten: Vad är Det? Har LLDPE (låg Densitet) Och Hög Densitet Polyeten

Video: Linjär Polyeten: Vad är Det? Har LLDPE (låg Densitet) Och Hög Densitet Polyeten
Video: Densitet 2024, Maj
Linjär Polyeten: Vad är Det? Har LLDPE (låg Densitet) Och Hög Densitet Polyeten
Linjär Polyeten: Vad är Det? Har LLDPE (låg Densitet) Och Hög Densitet Polyeten
Anonim

Polymerer ersätter framgångsrikt många av de material vi är vana vid, vilket förklaras av produktionshastigheten, låga kostnader och tveklösa positiva egenskaper.

Bild
Bild

Vad det är?

Linjär polyeten är en polymer som på grund av sin mångsidighet används inom olika områden. Materialet kännetecknas av elasticitet, hög hållfasthet och smidighet . Användningen av denna typ av polymer gör det möjligt att uppnå unika indikatorer i många branscher - både i vardagen och i industrin.

Framställningen av linjär polyeten är en högteknologisk process för sampolymerisering av eten och högre a-olefiner med användning av specifika katalysatorer. Under produktionen sampolymeriseras eten med okten - C8, buten - C4, hexen - lör . I polymerer av denna typ är närvaron av a -olefiner 2,5 - 3,5 procent, densiteten är från 0,915 till 0,925 g / cm3. Denna indikator tenderar att minska proportionellt med avseende på tillväxten av olefinkedjor. Sampolymerisation med hexen ger laterala tetrahydriska grenar, med butendiatomisk, med oktenhexahedrisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Okten C8-LLDPE polyeten är den absolut högteknologiska och dyraste typen i förhållande till hexen och buten. De fysiska egenskaperna hos C8-LLDPE gör det möjligt att använda den vid tillverkning av ultratunna filmer, medan alla kvaliteter bevaras i den färdiga produkten.
  • Linjär hexen LLDPE kännetecknas av motstånd och hållbarhet. Dess förlängda sidogrenar ger smältstyrka. Detta garanterar en jämn fördelning av polymertjockleken under produktionen. Produkten har minskad toxicitet och är mer miljövänlig än buten. Produkter för livsmedelsindustrin är gjorda av den.
  • Butenpolyeten - Detta är den vanligaste typen av linjär polyeten. Tekniken för att producera buten LLDPE är den tidigaste utvecklingen av denna typ av polymer och gör dess produktion till den billigaste idag.
Bild
Bild

Linjärt lågtryckspolyeten har många positiva egenskaper

  • Materialet är extremt motståndskraftigt mot kinetiska, mekaniska och stötbelastningar.
  • Utmärkt motståndskraft mot UV -strålar.
  • Elasticiteten hos LDL gjorde det möjligt för tillverkare att få tunna och ultratunna filmer.
  • Polymeren har utmärkta ång- och vattentätningsegenskaper, vilket säkerställer långvarig lagring av produkter.
  • Hög motståndskraft mot många organiska lösningsmedel. Det är möjligt att skada LDL med organiska vätskor endast vid en temperatur på plus 60C.
  • Linjärt högtryckspolyeten har egenskaper som liknar LDL: s, men har starkare egenskaper: det är mer motståndskraftigt mot organiska lösningsmedel, mekaniska och kinetiska effekter. Jämfört med lågtryckspolyeten är högtryckspolymer mindre plast, därför tillverkas oftast en flerskiktsprodukt av den, vilket kraftigt ökar dess styrka och gör att den kan användas för högtrycksarbete.

Nackdelarna med LLDPE kan säkert hänföras till dess hållbarhet - det sönderfaller praktiskt taget inte och kräver användning av speciell teknik för bortskaffande.

Bild
Bild

LDL -produktionsmetoder

  • Äldsta teknik - gasfaspolymerisation genom diffusionsmetoden. Vid utgången erhålls ett material som kännetecknas av dess renhet, men som har en heterogen komposition.
  • Lösningsmetod är en teknisk process som sker vid en temperatur av 60 till 130C. Polyeten tillverkad på liknande sätt har ökad duktilitet och goda nötningsegenskaper. Metodens komplexitet ligger i valet av en katalysator - vid höga temperaturer tenderar många ämnen att aktivera kemiska reaktioner.
  • Uppslamningspolymerisationsmetoden innefattar användning av en uppslamning med tillsats av katalysatorer . Konstant blandning av kompositionen är en förutsättning för produktion. Materialet som erhålls genom användning av denna teknik har en homogen struktur, men skiljer sig åt vid spridning av stabilisatorrester.

Etylenpolymerisationsteknik används för att erhålla HDL. I det här fallet talar vi om höga temperaturer (från 700 till 1800 C) och tryck (från 25 till 250 MPa). Oavsett vilken metod för polymerframställning som används, är slutresultatet ett granulärt material. I framtiden behöver han värmebehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Modern industri används ofta för linjär lågdensitetspolyeten, främst vid tillverkning av olika typer av filmer

  • Rotary LDL är kemiskt neutralt och används främst för tillverkning av behållare och tankar med motsvarande krav.
  • Filmpolyeten används vid tillverkning av olika typer av påsar med ökad elasticitet.
  • För påfyllning av heta produkter används polyeten av injektionstyp, eftersom den utmärks av sin elasticitet och höga motståndskraft mot fukt och temperatur.
  • Linjär LLDPE -polyeten med låg densitet kännetecknas av en struktur bestående av kortsidegrenar, som används vid tillverkning av filmer med låg till medelhög hållfasthet. Den drivs vid temperaturer från 20 till 60C, och har också god frostbeständighet. Används för tillverkning av livsmedelsförpackningar.

LPVD har mindre elasticitet och större styvhet.

Den används för tillverkning av rör, industriella och inhemska behållare med hög motståndskraft mot kemiska angrepp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det huvudsakliga tillämpningsområdet är produktion av filmer av olika slag, användning i form av tillsatser till LDPE, HDPE, koncentrerade polymerfärger. Dessutom finns det andra tillämpningsområden:

  • produktion av rör och slangar av korrugerad och bevattningstyp;
  • tillverkning av vävda och fiberdukar, trådar och garn;
  • spray- och blåsta stretchfilmer;
  • kabelisolering, geomembraner, skumprodukter;
  • mat, ensilage, krympfilm, påsar, paket;
  • gjutning av bildelar, beslag, tunnväggiga produkter för livsmedel och andra livsmedel.

Användningsområdet för linjär polyeten är ovanligt brett; denna produkt från den kemiska industrin anses med rätta vara universell och täcker alla industrier.

Rekommenderad: