Epoxiharts (50 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Sammansättning Och Hälsoskada, Applikation Och Egenskaper, Tvåkomponenter Och Annan Epoxi

Innehållsförteckning:

Video: Epoxiharts (50 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Sammansättning Och Hälsoskada, Applikation Och Egenskaper, Tvåkomponenter Och Annan Epoxi

Video: Epoxiharts (50 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Sammansättning Och Hälsoskada, Applikation Och Egenskaper, Tvåkomponenter Och Annan Epoxi
Video: Amazing Table of Flowers and Epoxy resin. 2024, Maj
Epoxiharts (50 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Sammansättning Och Hälsoskada, Applikation Och Egenskaper, Tvåkomponenter Och Annan Epoxi
Epoxiharts (50 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Sammansättning Och Hälsoskada, Applikation Och Egenskaper, Tvåkomponenter Och Annan Epoxi
Anonim

Ett hållbart lim som kan limma nästan allt utom plexiglas, polyeten, samt nylon och några andra icke-porösa underlag är epoxiharts. Detta ämne används i stor utsträckning i konstruktion och efterbehandling, såväl i handarbete och kreativitet. Dess användning har sina egna egenskaper, de kommer att diskuteras i vår recension.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Epoxi är en oligopolymer. Den består av ett antal epoxigrupper som polymeriseras vid reaktion med en härdare. Mest efterfrågade är produkter som erhållits genom syntesen av polymerer baserade på bisfenol och fenolepiklorhydrin . ES har en flytande konsistens, dess specifika vikt är 1,07 g / cm3. Det kan vara transparent eller färgat, i de flesta fall i butiker kan du hitta ämnen i vita eller gulorange färger, de ser ut som flytande viskös honung.

Den största fördelen med epoxiharts är att det används ofta som lim och är aktuellt som ett laminat. Epoxi har exceptionella egenskaper hos en tunn film och är resistent mot mikrosprickor, förlänger upp till 5% vid sträckning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten har höga fuktmotståndsparametrar, kan fästa vid en mängd olika underlag - metall, trä eller oherdat laminat. Hållbarheten är ganska lång - upp till 1 år.

Av nackdelarna kan den höga kostnaden för produkten och behovet av att iaktta säkerhetsåtgärder noteras . Produkten kräver användning av ytterligare komponenter - härdare, mjukgörare. Dessutom krävs skicklighet för att skapa dekorativa beläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och tillverkningsfunktioner

ES hänvisar till komplexa föreningar; det manifesterar sina fysiska och tekniska egenskaper uteslutande i form av en polymer. När de reageras med härdare bildar oligomerer strukturen hos många tvärbundna polymerer. Tillverkad i enlighet med GOST 10587-84 . När det gäller sammansättningen av epoxi bör det noteras att det kan modifieras med fysiska eller kemiska metoder.

Kemisk teknik innebär en reaktion med ytterligare ämnen, som ett resultat ändras formeln för grundämnet, själva strukturen i polymercellen transformeras. Till exempel, vid reaktion med polyestrar av alkoholer av glycidylgruppen förändras de elastiska parametrarna för det härdade hartset . Tillsammans med detta ändras dess fuktbeständighet också. Och genom att införa organohalogen- eller organofosforföreningar i strukturen är det möjligt att multiplicera materialets brandfarlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När epoxi reagerar med formaldehydharts bildas en enkomponentkomposition, den stelnar endast vid uppvärmning utan användning av härdare.

Den fysiska tekniken innebär att ES blandas med individuella ytterligare ämnen utan att starta en kemisk reaktion . Således ökar tillsatsen av gummi parametern för absorption av mekanisk energi under stötar. Och när det blandas med titandioxid, ändras de visuella egenskaperna hos hartset - det blir helt ogenomskinligt för UV -spektrets strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

ES kännetecknas av resistens mot halogener, liksom kaustiska alkalier och syror. Det löser sig i aceton och vissa estrar utan att bilda en film. Låt oss stanna vid parametrarna för epoxihartset.

Det härdade ES behåller sin form och volym . Denna egenskap tillåter tillverkning av formar och andra produkter. Efter härdning krymper hartset knappast, så arbetsstyckets volym förblir oförändrad.

De flesta hartser är resistenta mot slipmedel och aggressiva lösningar . Detta gör att du kan använda alla tvättmedelskompositioner när du arbetar med epoxiprodukter. Även om det uppstår små defekter på beläggningen, med en liten mängd epoxi, kan de enkelt och snabbt elimineras.

Bild
Bild
Bild
Bild

ES är vattentät, den här egenskapen spelar en stor roll vid valet av efterbehandlingsmaterial i rum med hög luftfuktighet . Till exempel har köksbänkskivor av epoxi en lång användningstid, medan möbelmoduler av fiberplatta, på grund av frekvent exponering för fukt, försämras mycket snabbt.

Den blanka ytan på det härdade hartset är UV-resistent. Under hela användningsperioden bleknar inte produkterna och förlorar inte sitt estetiska utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med ökad värmebeständighet kokar kompositionen vid +155 grader, med mer "varm" exponering börjar den smälta . Ämnet tillhör faroklassen II, antänds inte även om det bringas till öppen eld. Dessa egenskaper är typiska för alla typer av ES. Emellertid kan de uppträda i varierande grad beroende på de tillsatser som används vid framställningen av epoxi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hälsoskada

Många användare är oroliga över skadligheten hos epoxibaserade hartser. Efter härdning är epoxin helt ofarlig för barns och vuxnas hälsa. Men i fabriken, när ett ämne härdar, finns partiklar av solfraktionen ofta kvar i kompositionen, i upplöst tillstånd är det farligt för människor. I alla fall, i produktionen är de flesta processerna automatiserade, så risken för skadliga effekter av sådana produkter på kroppen minimeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men före härdning kännetecknas epoxi av toxicitet och kan ha en negativ effekt på människors hälsa. Säkerhetsreglerna fastslår att det är möjligt att arbeta med ES endast med personlig skyddsutrustning . Först och främst gäller detta andningsorganen, eftersom hartset släpper ut skadliga ångor före den slutliga stelningen. Arbete med ES bör vara i ett ventilerat rum eller i ett rum med avgaskåpa. Endast en respirator kan helt skydda andningsorganen från att andas in sina ångor. Om du av misstag sväljer hartset eller får det i ögonen, sök omedelbart läkare.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns flera klassificeringar av ES, de flesta av dem är ganska tekniska till sin karaktär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxy Diane

Mycket efterfrågad inom industrisektorn och i vardagen. Innehåller flera varianter.

ED-22 - börjar kristallisera under långvarig lagring. Det är en mångsidig råvara, men den används endast inom det industriella området.

Bild
Bild

ED-20 - flytande epoxi, kräver obligatorisk införande av en härdare. Det är efterfrågat på grund av dess mångsidighet i kombination med prisvärdhet.

Bild
Bild

ED-16 - en sammansättning av ökad viskositet, har funnit distribution som bindemedel vid tillverkning av glasfiber.

Bild
Bild

ED-10 och ED-8 - tät värmebeständig epoxi, ingår i grytblandningarna för radioteknik.

Bild
Bild

ED för färg och lack

Dessa inkluderar

E-40 och E-40r - snabbtorkande hartser för färg och lack. De kan ingå i strukturen av lacker, emaljer och kitt.

Bild
Bild

E-41 - detta harts i sina driftsparametrar motsvarar E-40, men kan också ingå i limblandningar.

Bild
Bild

ES i strukturen av lacker och färger kan ses i de flesta moderna hushållsapparater.

Det är epoxifärger som används vid tillverkning av tvättmaskiner, mikrovågsugnar samt torktumlare och liknande produkter.

Aluminium, gjutjärn, litium och gjutstål fungerar bra med detta material.

Bild
Bild

Epoximodifierad

KDA-2 - relevant som en elektrisk isolator. Det är en grundläggande bindande ingrediens vid tillverkning av glasfiber, kan användas som en komponent för limlösningar.

Bild
Bild

K-02T - är nödvändigt för cementering och impregnering av olika lindningsprodukter.

Bild
Bild

EZ-111 - hittade tillämpning inom fyllning av radiokomponenter. Det är huvudkomponenten i transformatorförsegling.

Bild
Bild

UP-563 - kännetecknas av ökad vidhäftning, efterfrågad vid tillverkning av tvåglasfönster. Fungerar som en grytförening.

Bild
Bild

Utemöbler-153 - tätningsmedel av hög kvalitet.

Bild
Bild

Speciell anledning

EA - kännetecknas av minskad viskositet, oersättlig vid framställning av lösningsmedel och hartsbaserade impregneringar.

Bild
Bild

UP-610 - kännetecknas av ökad hårdhet.

Bild
Bild

EHD - en komposition med närvaro av klor, har låg brandfarlighet, atmosfärisk och värmebeständighet.

Bild
Bild

Topptillverkare

Ett brett utbud av hartser av olika märken säljs i Ryssland - Novol, Ekovanna, Yugreaktiv, Moment, samt Epital och Leonardo.

TOP -tillverkarna ingår

  • EPS 2106 - en tvåkomponents epoxi för bildning av beläggningar på porösa material.
  • " Art-Array " - en komposition med låg viskositet, gjord på basis av en modifierad epoxi och en härdare. Vid beläggning av ytor ger den en blank glans.
  • " Artline Crystal Epoxy " - optimalt för att skapa smycken och hantverk.
  • " Etalon Optic " - optimal för gjutning av bänkskivor och dekorativa föremål.
  • Pebeo Crystal Resin Gedeo - färglös epoxi för kreativitet, säljs i små paket och har en överkomlig kostnad.
  • Epoxy Max dekor - harts för reparation och efterbehandling, vanligtvis kombinerat med marmor och granitflis.
  • " Förening K-153 " - är oumbärliga för tätning av element och enheter som utsätts för höga stötbelastningar och vibrationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När man väljer ett epoxiharts måste man utgå från särdragen i dess användning. Alla sorter kan villkorligt delas in i två kategorier.

  • Strukturell - används vid tuning, skeppsbyggnad, bindning och reparation.
  • Dekorativ - är relevanta för skapandet av smycken, skulpturer och målningar.

Den förra ska vara fast, stark och snabbhärdande.

Säljs i förpackningar om 5 liter. För det senare kommer kravet på transparens fram, liksom motståndskraft mot UV -strålar, vilket kan orsaka gulning av kompositionen.

Säljs i låg dos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

Alla typer av epoxi kan delas in i grupper enligt deras användningsområden. Så i byggbranschen används epoxi för märkning på motorvägar, för att dekorera självutjämnande golv. Som ett dekorativt material har det blivit utbrett i reparations- och efterbehandlingsarbeten . Som en del av kol och glasfiber har den funnits tillämpning vid reparation av armerade betongkonstruktioner och flygplatser. Epoxi möjliggör bindning av brostrukturer.

Kåda används för att tillverka kompressorblad och båtpropeller . De har funnit tillämpning vid tillverkning av tankar och fartyg. Inom maskinteknik kan harts användas för att korrigera gjutdefekter. Kompositionens densitet möjliggör produktion av såväl fjädrar som fjädrar. Polymeren har funnit stor tillämpning inom flygplanskonstruktion - hartsbaserade kompositkomponenter används för att täcka vingar och enheter i en jetmotor, samt förstärkning och konkurrens av munstycken. Det är från ES som bränsletankar och hus av delar i raketer tillverkas.

Bild
Bild

Således, i industrin, används ES mest i maskin-, flygplan-, skepps- och raketbyggnader.

Hartser i livsmedelsindustrin har begränsad användning - vissa föreningar används vid tillverkning av burkar. På grund av sin miljövänlighet kan epoxi användas i hushållsområdet utan begränsningar . Det används för att skapa smycken och inredningselement. Kåda används för att göra små skulpturer och möbler.

Bild
Bild

Hur arbetar man med harts?

När du arbetar med harts är det viktigaste att noggrant observera proportionerna, eftersom en otillräcklig eller omvänt för stor mängd härdare har den mest negativa effekten på den slutliga kompositionens funktionalitet. Med en överflödig volym av härdaren förlorar kompositionen sin styrka . Dessutom kan överskott släppas ut till ytan när det hårdnar. Med brist på härdare förblir några av polymererna obundna, en sådan komposition blir klibbig.

Moderna formuleringar späds vanligtvis i proportionen: för 1 del av härdaren - 2 delar ES, är det tillåtet att använda lika stora proportioner . Rör om epoxi och härdare noggrant så att konsistensen blir jämn. Omrörning utförs långsamt, om rörelserna är skarpa visas bubblor.

Bild
Bild

Tänk på - polymerisationen startar inte omedelbart, först måste du vänta tills kompositionen når optimal konsistens och först då kan du börja arbeta.

Efter hällning, vänta tills hartset har stelnat. Under polymerisationen går ES igenom flera steg.

  • Flytande tillstånd . Blandningen av huvudkomponenterna rinner lätt ur omrörarstången, detta ögonblick är optimalt för att hälla kompositionen i formen.
  • Tjock honung . I detta tillstånd ligger massan inte i ett tunt, jämnt lager utan fyller lätt en liten volym.
  • Kanderad honung . I detta skede är det inte möjligt att utföra några åtgärder med hartset, den enda möjliga användningen är limning av ytor.
  • Övergången från honung till gummi . Vid denna tidpunkt behöver hartset inte vidröras, annars kan bildandet av polymerkedjor störas.
  • Sudd . Massan av komponenterna har redan ingått interaktion och har upphört att hålla fast vid handflatorna, men dess hårdhet är inte tillräckligt ännu. I detta tillstånd kan arbetsstycket vridas och deformeras.
  • Fast . Detta harts böjer sig inte, vrids eller plockas ut.
Bild
Bild

Epoxi från olika tillverkare har en annan härdningsperiod, det bestäms endast empiriskt.

Om så önskas kan epoxin dessutom beläggas med en färglös lack.

Men även utan lack ser ytan blank och skimrande ut.

Bild
Bild

Tips

Sammanfattningsvis kommer vi att ge flera rekommendationer som kommer att göra arbetet med epoxi mer bekvämt

  • Täck arbetsytan innan du börjar arbeta med en plastduk eller plastfolie. Det är inte värt att använda papper - ES mättar det, därför kommer det inte att kunna skydda det från fläckar.
  • Fukta inte epoxi och härdare. Arbeta inte med ES i rum med hög luftfuktighet, annars blir stelningen extremt långsam.
  • Specialtoner kan användas för att ge epoxin en levande färg. Som en budgetanalog kan du ta bläck från vanliga gelpennor.
  • Arbeta inte med ES i ett mycket varmt rum, vid temperaturer över 22 grader, hårdnar kompositionen dåligt.
  • Om hartset har förvarats länge i ett ouppvärmt rum, visas flingor ofta i det. För att återställa sitt dekorativa utseende - värm upp kompositionen till 50-60 grader.
  • När man arbetar med trä är det nödvändigt att använda mjukgörare - de gör hartset elastiskt och mjukt. Annars, när luftfuktigheten ändras, börjar träbasen deformeras och de intilliggande kommer att spricka.

Rekommenderad: