Vad är Cement Tillverkat Av? Vad Ingår, Vad är Det Gjort Av Och Hur Det Erhålls, Hur är Det Av Cement

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Cement Tillverkat Av? Vad Ingår, Vad är Det Gjort Av Och Hur Det Erhålls, Hur är Det Av Cement

Video: Vad är Cement Tillverkat Av? Vad Ingår, Vad är Det Gjort Av Och Hur Det Erhålls, Hur är Det Av Cement
Video: Установка маяков под штукатурку. Углы 90 градусов. #12 2024, April
Vad är Cement Tillverkat Av? Vad Ingår, Vad är Det Gjort Av Och Hur Det Erhålls, Hur är Det Av Cement
Vad är Cement Tillverkat Av? Vad Ingår, Vad är Det Gjort Av Och Hur Det Erhålls, Hur är Det Av Cement
Anonim

Ordet cement är bekant för alla. Även de som aldrig varit involverade i konstruktion vet att cement behövs för murbruk i tegel, att det är huvudkomponenten i armerade betongprodukter. Det är dock få som vet vad cement är tillverkat av.

Särdrag

Cement är allestädes närvarande. Det används inte bara vid konstruktion av alla typer av byggnader. Du kan inte klara dig utan det när du utför reparations- och reparationsarbeten. Det finns ingen ersättning för cement än. Detta motiverar dess relevans.

Grunden för byggmaterialet är oorganiska bindemedel . Cement är viktigt vid tillverkning av panelskivor. Gips och murbruk är gjorda av det. I betongens sammansättning tilldelas en av huvudplatserna cement.

Bild
Bild
Bild
Bild

I grund och botten är cement ett fint pulver . Huvuddragen i pulvermassan är att när den interagerar med vatten börjar den gradvis härda. Processen för interaktion mellan två komponenter (cement och vatten) slutar med bildandet av en fast massa, liknande hårdhet som natursten.

En stark struktur bildas med överskott av fukt. Reaktionen sker både utomhus och i vatten. Efter härdning behåller cementen sin styrka länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

De fysiska egenskaperna hos cement beror på flera faktorer.

De viktigaste är:

  • typer av tillsatser;
  • malningsgraden;
  • förening.

Finheten i slipningen av cementet påverkar styrkan och den tid som krävs för härdning. Finslipning ger större styrka och snabbare härdning.

Ju finare pulverpartiklarna är, desto starkare är betongen, desto snabbare stelnar den. Kostnaden för materialet beror också på graden av slipning.

Bild
Bild

För att avgöra slipningens finhet används en speciell sil med de minsta cellerna upp till 80 mikron. Vid framställning av en murbruk av för finmalt cement krävs mer vatten. Denna nackdel elimineras genom att blanda partiklar av olika storlekar: stora och små. Dammkorn på 80 mikron anses vara stora och små - 40 mikron.

Cement har följande egenskaper:

  • styrka;
  • korrosionsbeständighet;
  • frostbeständighet;
  • vattenbehov;
  • inställningstid (härdning).
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka

Denna indikator beror på märket. Bestäm styrkaegenskaperna genom att utföra kompressionstester. Erfaren blank hålls under belastning under månmånaden - 28 dagar. Efter provning av provet tilldelas cementen en motsvarande beteckning. Styrka mäts i MPa.

Cementkvaliteter 300 - 600 är lämpliga för hushållsbruk. För produkter som kräver särskild hållfasthet används högre kvaliteter - 700 eller till och med 1000.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrosionsbeständighet

Armerade betongprodukter under påverkan av vatten och andra flytande medier börjar korrodera. Den negativa effekten elimineras på flera sätt. Till exempel kan du ändra sammansättningen, tillsätta hydroaktiva material till pulverblandningen. Förekomsten av specifika ämnen förhindrar uppkomsten av skadliga kemiska reaktioner.

Korrosionsbeständigheten ökar med användning av polymertillsatser . Som ett resultat minskar mikroporositeten och hållbarheten hos produkterna ökas.

Pozzolansk cement har det största korrosionsskyddet. Därför används den för konstruktion av strukturer som drivs under förhållanden med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frostmotstånd

En av huvudindikatorerna för cementens kvalitet är möjligheten att upprepade gånger frysa och tina en betongprodukt.

Cementstenen innehåller mikroporer som innehåller vatten. Vid frysning kan vatten öka i volym med 8%.

Upprepad frysning och efterföljande upptining under årens lopp leder till förstörelsen av stenens struktur, till sprickor.

Inom konstruktion används inte cement utan tillsatser . Komponenter läggs till olika kvaliteter som ger cementet förmågan att motstå temperaturförändringar.

I processen med att göra betong ingår luftintagande tillsatser. De minsta luftbubblorna fördelas jämnt inuti betongkroppen, vilket löser problemet i samband med frysning av vatten och dess expansion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbehov

Detta är mängden vatten, uttryckt i procent, som krävs för att få optimal konsistens av injekteringsbruk.

I en lösning av den nominella vattentätheten, så mycket som cementet kan hålla i sig. Till exempel i Portland cement ligger detta värde i intervallet 22-28 procent.

Bättre betong erhålls från cement med lågt vattenbehov .än den med en hög ränta. I det första fallet är produkterna resistenta mot extrema temperaturer. I den andra har betongen ökad porositet och är inte alls lämplig för konstruktion. Sådant cement används för tillverkning av armerade betongstaket eller dräneringsstrukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ställa in tid

Detta är den tidsperiod som motsvarar förändringen i cementuppslamningens fysikaliska egenskaper från plasticitetstillståndet till bildandet av en sten.

En lösning som inte stelnar för snabbt, men inte särskilt långsamt, anses vara idealisk . Inställningstiden regleras av förekomsten av en viss mängd gips i materialet. Den större volymen gips ger snabbare inställning. Medan en minskning av dess innehåll bidrar till en längre stelning av lösningen.

Inte så drastiskt som gips, påverkar inställningen och andra faktorer. I synnerhet är vattenmängden i lösningen och temperaturen för den omgivande luften i arbetsområdet av betydelse.

Enligt standarden, under normala förhållanden, börjar Portland cement härda efter tre kvart. Härdningsprocessen ska vara klar på 10 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Cement produceras på specialiserade företag. Cementfabriker byggs i närheten av extraktionsplatserna för källmaterial.

Råvaror för produktionen erhålls från naturliga stenar:

  • fossiler av karbonattypen;
  • lermaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

Karbonater har en amorf eller kristallin struktur, som bestämmer effektiviteten av materialets interaktion med andra komponenter under avfyrningsprocessen.

Karbonatstenar inkluderar:

  • en bit krita;
  • mergel (marly kalksten);
  • kalksten, inklusive skalsten;
  • bergarter av dolomit-typ.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lermaterial är sedimentära bergarter. De har en mineralbas och är utrustade med plasticitet och med överdriven fukt kan de öka i volym. Lermaterial används i torrproduktionsmetoden.

Clay rocks inkluderar:

  • lera;
  • lerjord;
  • lerbaserad skiffer;
  • löss.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom råvaror används korrigerande tillsatser vid tillverkning av cement.

De erhålls från fossiler, som inkluderar:

  • apatit;
  • aluminiumoxid;
  • flusspat;
  • kiseldioxid.

De tillsatser som introduceras enligt en viss teknik förbättrar kvaliteten på det beskrivna materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cementets sammansättning beror på de erforderliga egenskaperna, som bestäms av den kvalitet som tilldelats materialet.

Det mest populära Portlandcementet består av:

  • 60% kalk;
  • 25% kiseldioxid;
  • 10% järn- och gipsoxider;
  • 5% aluminium (aluminiumoxid).

I olika märken är andelen råvaror olika, liksom själva kompositionen. Till exempel innehåller slagg Portland cement slagg. Kvantitativa proportioner kan också variera med särdragen hos den valda tekniken för tillverkning av byggmaterial.

Bild
Bild

För alla typer av cement och för alla tillverkningsmetoder förblir kalksten och lera oförändrade komponenter. Dessutom är kalksten alltid tre gånger mer än lera. Detta förhållande bidrar till att erhålla högkvalitativ klinker, av vilken cement tillverkas.

Inom industrin används följande komponenter för tillverkning av cement:

  • klinker;
  • gips;
  • speciella tillsatser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klinker är den viktigaste komponenten i cement. Det bestämmer hållfasthetsegenskaperna hos det slutliga materialet. Klinkeren går in i produktionsprocessen i form av granulat. Granulatens diameter varierar mellan 10-60 mm. Värmebehandlingen av komponenten utförs vid en temperatur av cirka ett och ett halvt tusen grader.

Mängden gips bestäms av den inställda härdningsperioden. I grundversionen ingår gips i form av ett pulver i cementet i en volym av 6%.

Kosttillskott kan förbättra specifika egenskaper. Med deras hjälp får cement ytterligare egenskaper, vilket väsentligt utökar dess kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsstadier för cementproduktion

Först blandas kalksten och lera i ett 3/1 förhållande. Blandningen bränns sedan vid hög temperatur. Som ett resultat bildas utgångsmaterialet för tillverkning av cement. Det kallas klinker. Granulär klinker skickas till kulkvarnar för slipning.

Det finns tre sätt att tillverka cement.

Beroende på tillverkningstekniken kan det vara:

  • våt;
  • torr;
  • kombinerad.

Skillnaderna ligger i metoderna för framställning av råvaran.

Bild
Bild

Enligt våt teknik används krita istället för kalk. Det blandas med lera och andra ingredienser med tillsats av vatten. Resultatet är en laddning med en fukthalt på 30 till 50 procent. Partiet omvandlas till klinkerbollar under avfyrning.

Torr teknik förkortar tillverkningsprocessen, eftersom de två operationerna (torkning och slipning) kombineras till en. Den resulterande laddningen blir pulverformig.

På olika företag används den kombinerade metoden på olika sätt. I vissa fall erhålls först en torr sats och fuktas sedan. I andra använder de inte en våt, men en halvtorr metod med låg luftfuktighet, högst 18%. Avfyrning utförs i båda fallen.

Bild
Bild

Vyer

Det finns många olika varianter av cement. Den mest kända är Portlandcement.

Andra materialalternativ är ganska populära:

  • slagg;
  • pozzolanic;
  • aluminiumhaltig;
  • expanderar.

Portlandcement tillverkas i flera kvaliteter: 400, 500, 550, 600. Murbruk är tillverkade av M400 -cement.

Högre kvaliteter efterfrågas vid tillverkning av armerade betongkonstruktioner, liksom i skapandet av höghållfasta betongprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vit Portlandcement kännetecknas av en fin slipning. Kompositionen innehåller tillsatser av lågt järnklinker, gips och dolomit. Skiljer sig i hög hållfasthet och motståndskraft mot atmosfärisk nederbörd. Vita Portland cementprodukter har ett estetiskt utseende. Det används vid tillverkning av självutjämnande golv, dekorativa element, samt vid konstruktion av vägar. Det är grunden för färgade cement.

Portlandsulfatresistent cement används vid tillverkning av pålar , stöd för broar, hydrauliska konstruktioner, där det upprepas fuktning och torkning av strukturer, där strukturer utsätts för frysning och upptining.

Huvudsyftet med slaggcement är att skapa betongprodukter för konstruktioner som ligger under marken och under vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pozzolaniska cement behövs vid konstruktion av dammar, flodhydrauliska strukturer, olika underjordiska kommunikationer, eftersom de är utrustade med motståndskraft mot effekterna av sötvatten.

Aluminiumoxid är inte rädda för havsvatten, därför ingår de i armerade betongprodukter i kontakt med saltvatten. Kan användas för brådskande pluggning av brunnar, inklusive oljebrunnar; vid betong på vintern; för att fixa sprickor i stenar.

Det fina med att expandera cement är att när de stelnar krymper de inte, utan tvärtom expanderar de i volym. Volymökningen är från 0,2 till 2 procent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det är möjligt att förbereda cement hemma om det är möjligt att nå en hög temperatur för eldning. Det kanske mest som kan erhållas med en hantverksmetod är cementkvalitet M 200. Du kommer att behöva krita och kaolin i förhållandet 3 till 1. Cirka 5% av gipspulver bör tillsättas till den brända och krossade substansen - och cementen är redo.

Hemproduktion kräver rätt kunskap, rätt råvaror, specialutrustning och exakt tillverkningsprocess.

Även om allt du behöver hittas är det knappast värt att ägna sig åt tillverkning av cement på egen hand. Innan du påbörjar arbetet, svara dig själv på frågan om processens lämplighet. Det är osannolikt att ditt arbete och kostnaderna kommer att betala sig. Mest troligt är det mer lönsamt att helt enkelt köpa en påse färdig cement.

Bild
Bild

Tips

Kom ihåg att det finns många sorter när du väljer cement för vissa behov. Rätt val i början av arbetet garanterar byggnadens hållbarhet. Du bör inte alltid ge högre och dyrare märken ett val. Produktens styrka kommer inte att öka från detta, och kostnaderna kommer inte att vara motiverade.

Rekommenderad: