Densitet Av Polyeten: Kg Per M3, Tjock Tät Transparent Polyeten För Vattentätning Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Densitet Av Polyeten: Kg Per M3, Tjock Tät Transparent Polyeten För Vattentätning Och Andra Alternativ

Video: Densitet Av Polyeten: Kg Per M3, Tjock Tät Transparent Polyeten För Vattentätning Och Andra Alternativ
Video: High Density Polyethylene Properties & Applications || HDPE Characteristics and Applications || 2024, Maj
Densitet Av Polyeten: Kg Per M3, Tjock Tät Transparent Polyeten För Vattentätning Och Andra Alternativ
Densitet Av Polyeten: Kg Per M3, Tjock Tät Transparent Polyeten För Vattentätning Och Andra Alternativ
Anonim

Polyeten produceras av gasformig - under normala förhållanden - eten. PE har funnit tillämpning vid tillverkning av plast och syntetfibrer. Det är huvudmaterialet för filmer, rör och andra produkter där metaller och trä inte behövs - polyeten kommer att ersätta dem perfekt.

Bild
Bild

Vad beror det på och vad påverkar det?

Polyetenens densitet beror på bildningshastigheten för kristallgittermolekyler i dess struktur. Beroende på produktionsmetod, när den smälta polymeren, nyproducerad från gasformig eten, kyls, ställs polymermolekylerna i linje med varandra i en viss sekvens . Amorfa luckor bildas mellan de bildade polyetenkristallerna. Med en kortare molekyllängd och en minskad förgreningsgrad, en minskad längd av förgreningskedjor utförs polyetenkristallisation med högsta kvalitet.

Hög kristallisation betyder högre densitet av polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är densiteten?

Beroende på produktionsmetod produceras polyeten i låg, medium och hög densitet. Det andra av dessa material blev inte särskilt populärt på grund av egenskaper som var långt ifrån de nödvändiga värdena.

Bild
Bild

Låg

Minskad densitet PE är en struktur vars molekyler har ett stort antal sidogrenar. Materialets densitet är 916 … 935 kg per m3. En produktionstransportör som använder den enklaste olefinen, eten, som råvara, kräver ett tryck på minst tusen atmosfärer och en temperatur på 100 … 300 ° C. Dess andra namn är högtrycks -PE. Brist på produktion - hög energiförbrukning för att hålla trycket på 100 … 300 megapascal (1 atm. = 101325 Pa).

Bild
Bild

Hög

Hög densitet PE är en polymer med en helt linjär molekyl. Materialets densitet når 960 kg / m3 . Kräver en storleksordning lägre tryck - 0, 2 … 100 atm., Reaktionen fortsätter i närvaro av organometalliska katalysatorer.

Bild
Bild

Vilken polyeten ska man välja?

Efter några år försämras detta material märkbart under påverkan av värme och ultraviolett strålning i det fria. Varptemperaturen är över 90 ° C. I kokande vatten mjuknar den och tappar sin struktur, krymper och blir tunnare på platser där den sträcker sig. Tål sextio grader frost.

För tätskikt, enligt GOST 10354-82, tas PE med låg densitet, som innehåller ytterligare organiska tillsatser . Enligt GOST 16338-85 har högdensitetspolymeren som används för vattentätning teknisk stabilisering (markerad med bokstaven T i beteckningen) och inte mer än en halv millimeter tjock. Vattentätningsmaterialet produceras i form av en enskiktad bana i rullar och (halv) ärmar. Vattentätaren tål frost upp till 50 grader och värmer upp till 60 grader - på grund av att den är tjock och tät.

Bild
Bild

Matfolie och plastflaskor är gjorda av en något annorlunda polymer - polyetentereftalat . De är säkra för människors hälsa. De flesta typer och sorter av PE är miljövänliga och lätta att bearbeta.

Bild
Bild

Polymeren själv brinner med bildandet av spår av aska och sprider lukten av bränt papper. Icke-återvinningsbart PE bränns säkert och effektivt i en pyrolysugn, vilket genererar mycket mer värme än mjuka till medelstora träslag.

Bild
Bild

Materialet, som är transparent, har funnits tillämpning som ett tunt plexiglas som är motståndskraftigt mot stötar som syftar till att bryta vanligt glas. Vissa hantverkare använder väggarna i plastflaskor som genomskinligt och frostat glas . Både film och tjockväggig PE är benägna att repa snabbt, vilket resulterar i att materialet snabbt tappar sin genomskinlighet.

PE förstörs inte av bakterier - i årtionden . Detta säkerställer att grunden skyddas mot grundvatten. Betongen i sig kan, efter hällning, härda helt på 7–25 dagar, utan att släppa ut tillgängligt vatten i jorden som övertorkas under en torka.

Rekommenderad: