Högmolekylär Polyeten: Polyeten Med Ultrahög Molekylvikt, UHRPE PE-1000 Med Hög Densitet Och Ultrahög Molekylvikt

Innehållsförteckning:

Video: Högmolekylär Polyeten: Polyeten Med Ultrahög Molekylvikt, UHRPE PE-1000 Med Hög Densitet Och Ultrahög Molekylvikt

Video: Högmolekylär Polyeten: Polyeten Med Ultrahög Molekylvikt, UHRPE PE-1000 Med Hög Densitet Och Ultrahög Molekylvikt
Video: Plastlim Scotch Weld 4693 - Limning av Polyeten och ABS 2024, Maj
Högmolekylär Polyeten: Polyeten Med Ultrahög Molekylvikt, UHRPE PE-1000 Med Hög Densitet Och Ultrahög Molekylvikt
Högmolekylär Polyeten: Polyeten Med Ultrahög Molekylvikt, UHRPE PE-1000 Med Hög Densitet Och Ultrahög Molekylvikt
Anonim

Högmolekylär polyeten (PE-500) kallas en plastpolymer. Den har ett antal unika fysikaliska och kemiska egenskaper, vilket gör den lämplig för användning under extrema förhållanden. I denna artikel kommer vi att överväga allt om högmolekylär polyeten.

Bild
Bild

Vad det är?

Detta material tillhör en av de typer av plastpolymeriserad eten. Dess särdrag är långsträckta linjära molekylbindningar orienterade i samma riktning. Sådana kretsar utmärks av bättre uppfattning och överföring av laster.

Bild
Bild

I utseende liknar polyeten med hög molekylvikt plast . Det är fast, luktfritt och innehåller inga giftiga ämnen. Materialet produceras genom syntes av eten- och metallocenkatalysatorer i lågtrycksanläggningar. I produktionssteget tillsätts en färg till råvarorna för att ge den polymeriserade etenfärgen.

Bild
Bild

Tillverkare producerar också en ultrahög molekylvikt (ultrahög molekylvikt) polymer med en molekylvikt på mer än 10 000 000 enheter. (PE-1000) . När det gäller hållfasthetsegenskaper är den flera gånger överlägsen vissa kvaliteter av kol och rostfritt stål.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Materialet har ett antal betydande fördelar. De främsta fördelarna är följande:

  • utmärkt motståndskraft mot slitage och mekanisk nötning; hög densitet polymer har hög slaghållfasthet;
  • motståndskraft mot sprickor, flis och andra typer av deformation;
  • motstånd mot temperaturfluktuationer, på grund av vilka materialet får verka både vid alltför höga och vid lägsta temperaturindikatorer;
  • motståndskraft mot fukt och aggressiva ämnen (förutom oxidanter); denna egenskap uppnås på grund av frånvaron av amider, estrar eller hydroxylgrupper i materialet, som är mottagliga för kemiskt aggressiva ämnen;
  • motståndskraft mot solstrålning;
  • höga hygieniska egenskaper - materialet är inte mottagligt för attacker av patogena mikroorganismer; svamp och mögel bildas inte på den;
  • god elektrisk isolerande och dielektrisk förmåga;
  • PE-500 polyeten har utmärkt svetsbarhet;
  • strålningsmotstånd.
Bild
Bild

Materialets nackdelar inkluderar dess låga smältpunkt (högst + 150 ° C), varför det rekommenderas att använda polymeren vid en temperatur som inte överstiger +100 grader.

Högmolekylär polyeten är relativt ny . Det produceras av 2 inhemska företag (Tomskneftekhim och Kazanorgsintez). Tillverkningstekniken är komplex och kostsam, vilket påverkar kostnaden för den färdiga produkten.

Bild
Bild

Materialegenskaper och egenskaper

Höghållfast polyeten har långa molekylära kedjor som är nästan parallella med varandra. Denna strukturella funktion ger indikatorer för höghållfasthet. Emellertid uppstår svaga bindningar mellan vissa molekyler, varför materialet inte kan kallas värmebeständigt. Dess arbetstemperaturer är upp till + 100 ° С. Med en ökning av temperaturindikatorer till +140 grader smälter polymeren och blir till en viskös massa.

Bild
Bild

Polymer PE-1000 har följande tekniska egenskaper:

  • vattenabsorption - 0,01-0,05%;
  • specifik vikt - 0, 93-0, 94 g / cm³;
  • böjmodul - högst 1 GPa;
  • friktionskoefficient - cirka 0, 1;
  • slaghållfasthetskoefficient - 160-170 kJ / m²;
  • böjförlängning - 8-10%;
  • ytmotstånd - 1014 ohm.

Materialet klassas som normalt brandfarligt. Under drift släpper det inte ut skadliga ämnen i miljön.

Bild
Bild

Bearbetningsmetoder

Högmolekylär polyeten tillverkas enligt standarder som motsvarar GOST 16338-85. Produktionen använder metylen för etensyntes under påverkan av metallocenkatalysatorer. För närvarande finns det flera kända metoder för polymerbearbetning.

Sintring och varmpressning

Tack vare dessa metoder erhålls storformat monolitisk polyeten, plattor och cylindrar. I processen för vidare bearbetning erhålls hyvlade remsor och olika mekanismer för utrustning från dem. Produktionstekniken innebär kallpressning av polymerpulvret i ämnen och deras efterföljande sintring vid en temperatur av +200 grader . Som ett resultat av värmebehandling erhålls halvfabrikat - monoliter, tallrikar och block.

Bild
Bild

Kolvsprutning

Produktionsprocessen består i att smälta råvaran vid höga temperaturer till en homogen gummiaktig massa. Från det, med hjälp av speciella enheter med munstycken, stavar, rör eller band av olika längder pressas ut.

Bild
Bild

Gelspinning

Tillverkningstekniken omfattar flera steg: upplösning av råvaran i paraffinolja och tvingande av den resulterande massan genom tunna hål i vatten. Som ett resultat erhålls garn, som sedan eldas i ugnsutrustning med samtidig dragning av fibrer och avlägsnande av lösningsmedelsämnen. Vid bearbetning genom gelspinning erhålls en superstark fiber.

Den senare bearbetningsmetoden är mer populär.

Bild
Bild

Ansökningar

På grund av dess unika egenskaper används polyeten med hög molekylvikt inom olika områden. Det används ofta som en analog och ersätter olika icke-järnmetaller, höglegerat stål och andra material.

Inom medicin

Ultrastark polymer har använts för tillverkning av implantat sedan 1962. Idag används den för att göra proteser för höftleder vid kirurgi och tandimplantat i tandvård. Materialet används för att skapa olika ortopediska produkter.

Bild
Bild

Inom kemi-, livsmedels- och lättindustrin

Materialet används för tillverkning av utrustning och komponenter för livsmedelsproduktion, behållare för lagring och transport av kemiskt aggressiva ämnen, flaskor för kosmetika, fat, tankar.

Bild
Bild

I militärindustrin

Starka polymerfibrer används för tillverkning av personlig skyddsutrustning för säkerhetspersonal. I synnerhet är skottsäkra västar och hjälmar gjorda av dem. Den resulterande rustningen är lätt, men samtidigt skyddar den på ett tillförlitligt sätt mot skottskador . Och även med hjälp av denna polymer är specialutrustning pansrad.

Bild
Bild

Inom maskinteknik

Höghållfast polyeten används för tillverkning av reservdelar som fungerar i hydrauliska eller oljemiljöer. Den används för att tillverka lager, bussningar, bussningar, kugghjul - delar som utsätts för hög mekanisk nötning. Reservdelar för pneumatiska installationer med ökat arbetstryck är tillverkade av kraftig polymer PE-1000.

Bild
Bild

Sportartiklar och -utrustning

Materialet används vid tillverkning av stängseldräkter, bergsklättringsuniformer, skidor, snowboards.

Bild
Bild

Många konsumentvaror är tillverkade av höghållfast polymer . Dessa inkluderar produkter för blomsterodling och badrumsmöbler, hushållsartiklar och trädgårdsredskap. Det används för tillverkning av möbler, barnleksaker, mobila toaletter och utrustning för att ordna lekplatser.

Rekommenderad: