Cellofan: Vad är Det? Vad är Filmen Gjord Av Och Hur Skiljer Den Sig Från Polyeten? Smältpunkt Och Produktion, Märkning

Innehållsförteckning:

Video: Cellofan: Vad är Det? Vad är Filmen Gjord Av Och Hur Skiljer Den Sig Från Polyeten? Smältpunkt Och Produktion, Märkning

Video: Cellofan: Vad är Det? Vad är Filmen Gjord Av Och Hur Skiljer Den Sig Från Polyeten? Smältpunkt Och Produktion, Märkning
Video: ROTO GRAVURE PRINTING MACHINE 2024, Maj
Cellofan: Vad är Det? Vad är Filmen Gjord Av Och Hur Skiljer Den Sig Från Polyeten? Smältpunkt Och Produktion, Märkning
Cellofan: Vad är Det? Vad är Filmen Gjord Av Och Hur Skiljer Den Sig Från Polyeten? Smältpunkt Och Produktion, Märkning
Anonim

I många århundraden har människan strävat efter att skapa något hållbart, lätt och bekvämt för förpackning av mat och andra saker. Tillkomsten av polyeten, och därmed cellofan, blev ett verkligt genombrott, vilket väsentligt förbättrade allas liv, vilket gjorde det många gånger bekvämare. Förutom fördelarna finns det vissa negativa sidor med användningen av cellofan, men med korrekt och måttlig användning är detta material nödvändigt och användbart för mänskligheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Cellofan är ett material som används som förpackning för livsmedel och andra produkter. Tack vare den transparenta strukturen är det möjligt att se innehållet utan att avslöja paketet . Cellofan ser ganska tät ut, och om förpackningens integritet bevaras är det extremt svårt att bryta det, men med något hål eller snitt tål paketet eller påsen inte.

Produktionen av cellofan började 1912, den användes aktivt fram till skapandet av polyeten . Det nya materialet var mer lovande och bekvämt i vardagen, så de började vägra cellofan.

Nu produceras nästan inga påsar av detta material, men de använder det aktivt för att förpacka godislådor, ostar, korv och andra varor som behöver täta men transparenta förpackningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av polyetenens popularitet har det uppstått ett problem med föroreningen av planeten, eftersom det tar extremt lång tid att påverka säckar och andra polyetenprodukter, vilket skapar enorma soptippar runt planeten. Frågan om miljöskydd har blivit mycket akut, så många länder har begränsat användningen av dessa produkter, och många började återställa produktionen av cellofanpåsar . På grund av dess sammansättning är nedbrytningstiden för cellofan flera gånger mindre än för någon polyetenprodukt, vilket gör det möjligt att avsevärt minska miljöföroreningar.

Cellofans egenskaper gör det möjligt att förstå vad som exakt gör det mer mångsidigt och bekvämt i vardagen . Ett av problemen som uppstår vid bortskaffandet av förpackningar är deras brandfarlighet. Plastpåsar brinner snabbt, vilket orsakar brandrisk, medan smältpunkten för cellofan är mycket högre och materialet bara deformeras från eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cellofan låter fukt och luft passera igenom, och polyetenprodukter har en hög densitet och tätar hermetiskt innehållet. Cellofanen är tjockare, och om du komprimerar den kan du höra det karakteristiska ljudet och prasslet, medan plastpåsen inte raser.

Eftersom användningsområdet för cellofan kan skilja sig åt finns det markeringar genom vilka du kan välja rätt produkt med vissa indikatorer. Teknisk cellofan är vanligtvis hård, cellofan av livsmedelskvalitet är mjukare; till försäljning kan du hitta transparenta och svarta produkter.

Materialet är inte farligt och kommer att ta betydligt mindre år att brytas ned än dess motsvarighet till polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Skapandet av cellofan var resultatet av en situation som hände 1900 med en schweizisk forskare och textiltekniker. Jacques Brandenberger, som besökte restaurangen, såg vin spillas på duken och servitören fick byta ut linnet från bordet . Som textilspecialist bestämde sig Brandenberger för att skapa ett material som skulle hålla fukt ute och avvisa det. Alla hans försök var förgäves, men han lyckades skapa en transparent film som kunde placeras ovanpå tyget.

Framgången gjorde att Brandenberger 1912 kunde skapa en apparat som producerade transparent film i stora mängder . Forskaren namngav den nya produkten "cellofan", med hjälp av orden "cellulosa" och "transparent" som grund. Produktionen gick bra, och ett år senare öppnade Brandenberger en annan fabrik i Paris, och 1923 hade forskaren tecknat ett avtal med amerikanerna och hans produkter spreds till USA.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots stora framgångar, Brandenberger cellofan hade en betydande nackdel: den var fuktgenomsläpplig . År 1927 räknade den amerikanska William -kyrkan ut hur man löser detta problem. Han lade till nitrocellulosabehandling till filmproduktionsprocessen.

Med tillkomsten av fuktsäker cellofan blev det möjligt att använda den för livsmedelsförpackningar, vilket förlängde produkternas hållbarhet många gånger . Populariteten hos cellofanprodukter växte mycket snabbt och erövrade nya kontinenter och länder. I Ryssland började den aktiva användningen av cellofan på 70 -talet, då det nya materialet började användas aktivt inom olika områden.

Framväxten av nya material gav fart åt utvecklingen av denna riktning, och snart dök polyeten upp, som blev många gånger mer populärt och används än idag.

Bild
Bild

Vyer

Cellofanfilm är en produkt som är nödvändig inom olika områden, så dess popularitet förblir konstant hög. Kvalitetskontroll hos företag utförs i enlighet med GOST 7730-89 för cellofan. I samband med de olika tillämpningsområdena kan de materialtyper som används för förpackning särskiljas:

  • mat produkter;
  • korv- och ostprodukter;
  • godislådor;
  • parfymprodukter;
  • Julgransleksaker.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på användningsändamål kan cellofan ha en annan densitet: från 30 till 45 g / m2. Det finns 2 huvudvarianter av detta material: titer 1 med en densitet på 33 g / m2 och titer 2, vars densitet är 45 g / m2 . För att köpa en produkt för förpackning av mat måste du leta efter cellofan i rullar märkta "P". För medicinska och tekniska ändamål kommer förpackningen att märkas med bokstaven "T".

Förutom densitet är det möjligt att välja cellofan efter bredd . De minsta rullarna är 15 cm breda och de största rullarna når 1 m 20 cm. I fabriker kan de avveckla rullar för att beställa eller producera standardpaket.

Om vi överväger andra förpackningsalternativ, överträffar cellofan analoger när det gäller sönderdelningshastighet: alla cellofanprodukter sönderfaller helt på några år, medan polyetenanaloger går samma väg på 300 år. Detta faktum bekräftas av flera studier, cellofan överensstämmer med den europeiska standarden för biologisk nedbrytning av förpackningsmaterial EN 13432.

Förutom rullar finns cellofan i ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från polyeten?

Dagligen inför cellofan och plastpåsar och andra produkter tillverkade av dessa material är det svårt att tro att sådana liknande produkter är radikalt olika. Skillnaden mellan dem börjar med att cellofan är tillverkad av naturliga komponenter och polyeten är tillverkad av konstgjorda. För att mer exakt förstå skillnaderna mellan dessa material är det värt att förstå dem mer i detalj.

Cellofan Polyeten
Råvaran för produktion är cellulosa, vilket gör produkten biologiskt nedbrytbar och ofarlig för naturen. Skapad genom kemisk syntes av gasformigt etylenkolväte.
På grund av dess sammansättning har detta material en sötaktig smak. Det finns ingen som helst smak.
Möjligheten att applicera färg och teckningar som varar mycket länge och inte slits. Korttidsbesparing av alla ritningar.
Cellofanpåsar är hårda, prasslar vid beröring, har en slät yta. Plastpåsar är mjuka, lätt skrynkliga, kan ha en oregelbunden yta, något fet vid beröring.
Vid eventuella skador rivs materialet mycket lätt, det är inte motståndskraftigt mot skador. Tål bra vikt, är svårt att deformera;
Cellofanprodukter kan limas, men de lämpar sig inte för värmebehandling. Polyetenprodukter kan inte limmas, men skador kan repareras genom värmesvetsning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Två material så lika i utseende, men så olika i egenskaper, utför olika uppgifter, därför finns det en plats på marknaden för varor och tjänster. Populariteten för polyeten är högre, eftersom kostnaderna för dess produktion är mycket lägre och kostnaden för en påse kommer att vara mycket billigare än cellofan.

Förutom dessa skillnader är det värt att nämna att cellofanytan är fukt- och luftgenomsläpplig, medan polyetenprodukter är helt förseglade. En annan viktig punkt är motståndet mot öppen eld.

Om polyeten genast antänds, vilket kan orsaka brand, börjar cellofanen att smälta och krympa, vilket är mycket säkrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

På grund av sin luft- och fuktpermeabilitet har cellofan funnit tillämpning vid tillverkning av omslag för ost och korv. Det är denna typ av förpackning som gör att produkten kan "andas", vilket inte låter den försvinna, och samtidigt förlänger produktens hållbarhet avsevärt. Användningen av cellofan för förpackning av bröd gör det möjligt att hålla det färskt i upp till 5 dagar, vilket tidigare var omöjligt.

Detta material har visat utmärkta egenskaper inom konfektyrindustrin . Förpackning av godis, barer, förpackade söta produkter - allt detta ser snyggt ut och har ett trevligt utseende på grund av ljusa mönster på ytan. Cellofan håller innehållet säkert.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet används också för skyddande och dekorativa ändamål och täcker alla storlekar. Det håller innehållet inuti, förhindrar att kartong eller andra ytor gnuggar samtidigt som det bibehåller ett attraktivt utseende på produkten . Genomskinlig film gör det möjligt att se objektet från alla sidor utan att skriva ut det. Färgad film kommer att förvandla alla gåvor, dölja innehållet och göra en verklig överraskning av något.

Rekommenderad: