Vad är Skillnaden Mellan C20 Och C8 Wellpapp? Hur Skiljer Sig Vågornas Höjd? Andra Skillnader. Vilket är Det Bästa Valet För Ett Staket?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan C20 Och C8 Wellpapp? Hur Skiljer Sig Vågornas Höjd? Andra Skillnader. Vilket är Det Bästa Valet För Ett Staket?

Video: Vad är Skillnaden Mellan C20 Och C8 Wellpapp? Hur Skiljer Sig Vågornas Höjd? Andra Skillnader. Vilket är Det Bästa Valet För Ett Staket?
Video: Vad skiljer ett E från ett A – sex bedömningsaspekter 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan C20 Och C8 Wellpapp? Hur Skiljer Sig Vågornas Höjd? Andra Skillnader. Vilket är Det Bästa Valet För Ett Staket?
Vad är Skillnaden Mellan C20 Och C8 Wellpapp? Hur Skiljer Sig Vågornas Höjd? Andra Skillnader. Vilket är Det Bästa Valet För Ett Staket?
Anonim

Alla ägare av privata hus och offentliga byggnader måste förstå vad som är skillnaden mellan wellpapp C20 och C8, hur våghöjden för dessa material skiljer sig. De har andra skillnader som också är värda att lyfta fram. Efter att ha behandlat detta ämne kan du tydligt förstå vad som är bättre att välja för staketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i profilsektionen

Det är denna parameter som bör ägnas särskild uppmärksamhet. Mer exakt, inte en parameter, utan tre egenskaper hos materialets profilsektioner på en gång. Blad C8, som är tydligt synligt vid första anblicken, är symmetriskt . De vågiga områdena ovan och under har samma storlek - 5, 25 cm. Om du tittar på C20 hittar du omedelbart en uttalad brist på symmetri.

Vågen uppifrån når en bredd på endast 3,5 cm . Samtidigt ökas bredden på den nedre vågen till 6, 75 cm. Orsaken till denna skillnad är rent tekniska överväganden.

Ur estetisk synvinkel är det svårt att hitta speciella skillnader. Det så kallade profileringssteget är också viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

C20 har mycket fler separationsavstånd . De är 13, 75 cm. Men det professionella arket i kategori C8 är uppdelat med vågor med ett avbrott på 11, 5 cm. I "åtta" är det fortfarande svårt att hitta skillnader mellan sidorna av ytan. Hela skillnaden bestäms bara längs arkets omkrets, men det är det. Men för C20 beror egenskaperna direkt på valet av fasadplanet; om ett sådant ark placeras i en våg uppåt, kommer spridningen av lasten att förbättras; med den motsatta läggningsmetoden avlägsnas vatten mer effektivt.

Men det finns några andra skillnader mellan dessa profiler. C20 -profilblad kan utrustas med ett kapillärspår . Produkter i den åttonde kategorin har inte ett sådant sidospår. När strukturen installeras med en överlappning på taket, är den dold från utsidan av materialet - och tar fortfarande bort effektivt vatten. Kapillärkanalen minskar risken för takläckage, även om mindre skador på beläggningens integritet uppträder; dess närvaro brukar betecknas med symbolen R i markeringen (enligt den första bokstaven i det engelska ordet "tak").

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer sig vågornas höjder?

C8 wellpapp, som du kanske gissar, är gjord med vågor med en höjd av 0,8 cm. Detta är minimivärdet för en kommersiellt tillgänglig profil i allmänhet . Det är omöjligt att köpa en produkt med en mindre vågig del varken i vårt land eller utomlands - det är helt enkelt ingen mening med sådana produkter. C20 -profilerat ark levereras med en trapets med en höjd av inte 2, men bara 1, 8 cm (siffran i markeringen erhålls genom avrundning för större övertygande och attraktivitet). För din information: det finns också en MP20 -profil; hans vågor är också 1,8 cm höga, bara syftet är annorlunda.

Skillnaden på 1 centimeter verkar bara vara en mindre nyans . Om vi jämför vågorna i proportion, når skillnaden 2, 25 gånger. Ingenjörer har länge upptäckt att lageregenskaperna hos profilerad metall beror exakt på denna indikator. Uppenbarligen eftersom det C20 -profilerade arket har en mycket högre tillåten belastning.

Ökande djup innebär också bättre dränering av vätskor från lutande ytor.

Bild
Bild

Jämförelse av andra egenskaper

Men skillnaden i våghöjd mellan C20 och C8 wellpapp påverkar andra viktiga parametrar . Deras minsta tjocklek är identisk - 0,04 cm. Men det största metallskiktet är annorlunda, och i "20: e" når det 0,08 cm (i hans "rival" - bara 0,07 cm). Naturligtvis ökar tjockleken större mekanisk hållfasthet. Men det betyder inte att tjockare material definitivt vinner i alla möjliga fall.

Värdena för mellanliggande tjocklek är följande:

  • 0, 045;
  • 0, 05;
  • 0, 055;
  • 0, 06;
  • 0,065 cm.
Bild
Bild

Skillnader i professionella blad är också förknippade med svårighetsgraden av ett visst material . Oftast anges det i beskrivningarna av tillverkare för en medeltjocklek på en produkt - 0,05 cm. Det är 4 kg 720 g respektive 4 kg 900 g. Naturligtvis finns det skillnader i den högsta tillåtna belastningen - anges per ark 0,6 mm; det är lika med 143 kg för G8 och 242 kg för G20.

Mer specifik information finns i det specifika produktdatabladet.

Bild
Bild

Andra viktiga punkter:

  • båda typerna av ark produceras genom kallvalsning;
  • de är resistenta mot korrosion;
  • C8 och C20 klarar perfekt klimatpåverkan;
  • längden varierar från 50 till 1200 cm (med ett standardsteg på 50 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild

C20 professionell plåt är lite tyngre . Men du kommer knappast att kunna känna någon särskild skillnad. De övergripande måtten är 115 cm, den användbara bredden är 110 cm. För C8 är dessa siffror 120 respektive 115 cm.

Båda arkalternativen kan beläggas med ett polymerskikt, vilket ökar produktens kostnad, men ökar deras livslängd.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Det kan tyckas att för staketet är det värt att välja ett entydigt starkare och mer stabilt material. Man tror ibland att detta gör att du bättre kan skydda dig från mobbare och andra inkräktare. Det finns också en motsatt uppfattning: det verkar som om barriären kan byggas från vilket ark som helst, och till och med välja den lättaste typen av den korrekt för att minska belastningen . Men båda dessa avhandlingar är bara delvis korrekta och gör det inte möjligt att göra ett tydligt val mellan C8 och C20. Profilblad C20 är utformat för ökad statisk och dynamisk belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är det lämpligt för områden där starka vindbelastningar är sannolika. I Ryssland är dessa:

  • Sankt Petersburg och Leningradregionen;
  • Chukotka -halvön;
  • Novorossiysk;
  • stranden av Baikal;
  • norr om Arkhangelsk -regionen;
  • Stavropol;
  • Vorkuta;
  • Primorsky Krai;
  • Sakhalin;
  • Kalmykia.
Bild
Bild

Men det är inte så viktigt att ta hänsyn till snölaster - om vi pratar om ett staket, och inte om ett tak, förstås.

Men ändå kan snö trycka på staket - därför bör du i de mest snöiga områdena också föredra ett starkare material. C8 är väl ersatt av C20 -ark, men den motsatta ersättningen är kategoriskt oönskad. Detta kan leda till att huvudstrukturerna förstörs. Och när det gäller säkerhet från yttre intrång är staketets styrka ganska relevant, därför är det också nödvändigt att ta hänsyn till kriminella verksamhet.

C8 kännetecknas som ett exklusivt efterbehandlingsmaterial. Det kan tillämpas:

  • för invändig och utvändig väggbeklädnad;
  • för tillverkning av prefabricerade paneler;
  • när du lämnar takfoten;
  • vid konstruktion av ett bruksblock, ett skjul på platser med en minsta vindintensitet.
Bild
Bild

C20 är mer korrekt att använda:

  • på taket (på en solid låda med en betydande lutning);
  • i prefabricerade strukturer - lager, paviljonger, hangarer;
  • för markiser och baldakiner;
  • när du ordnar taket på ett lusthus, veranda;
  • för inramning av balkongen.

Rekommenderad: