Densitet Av Expanderad Lera: Bulk Och Sant, Densitet Av Expanderad Lera Med En Bråkdel Av 5-10 Och 20 Kg Per M3, Expanderad Lera Med En Densitet Av 400-600, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Densitet Av Expanderad Lera: Bulk Och Sant, Densitet Av Expanderad Lera Med En Bråkdel Av 5-10 Och 20 Kg Per M3, Expanderad Lera Med En Densitet Av 400-600, Andra Alternativ

Video: Densitet Av Expanderad Lera: Bulk Och Sant, Densitet Av Expanderad Lera Med En Bråkdel Av 5-10 Och 20 Kg Per M3, Expanderad Lera Med En Densitet Av 400-600, Andra Alternativ
Video: Loose Bulk Density TEST METHOD for Expanded Clay by ARGEX 2024, Maj
Densitet Av Expanderad Lera: Bulk Och Sant, Densitet Av Expanderad Lera Med En Bråkdel Av 5-10 Och 20 Kg Per M3, Expanderad Lera Med En Densitet Av 400-600, Andra Alternativ
Densitet Av Expanderad Lera: Bulk Och Sant, Densitet Av Expanderad Lera Med En Bråkdel Av 5-10 Och 20 Kg Per M3, Expanderad Lera Med En Densitet Av 400-600, Andra Alternativ
Anonim

Expanderad lera är ett universellt värmeisolerande material. Det används i många bygg- och renoveringsarbeten på grund av dess egenskaper och tillgänglighet.

Bild
Bild

Vad beror det på?

Det är ganska lätt att bygga ett hus av expanderade lerklossar, som kommer att ha ett antal positiva egenskaper, medan dess konstruktion kommer att vara ekonomisk. Sådant material är perfekt för konstruktion av bad och bastur, eftersom det har utmärkta värmeisolerande egenskaper och inte tillåter väggarna i rummet isolerade med expanderad lera att lämna den höga temperaturen. Med sin hjälp läggs också värmenätverk och vattenledningar, eftersom expanderad lera skyddar dem mot bristning.

Detta material är lämpligt inte bara för konstruktion, utan används också i vardagen . Dess trevliga utseende kommer att lysa upp trädgårdstomten om du lägger en väg från den. Och expanderad lera används för att isolera trädens rötter och öka avkastningen, eftersom ett slags dräneringssystem kan tillverkas av materialet i den fina fraktionen. Denna applikation är också lämplig för inomhusväxter, eftersom granulaten i sig är mycket lätta.

Den mest lämpliga applikationen bestäms av densiteten hos expanderad lera, som i sin tur kommer att baseras på materialets struktur. Det finns flera typer av expanderad lera.

  • I form av grus . Det är en lerfärgad rundad pellet. Det huvudsakliga tillämpningsområdet är konstruktion.
  • I form av spillror . Sådant material erhålls efter klyvning av expanderade lerkonglomerat. Det används som betongtillsats.
  • I form av siktning eller sand . Dessa små partiklar är industriavfall och används som ett poröst fyllmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra faktorn som påverkar densiteten är fraktionen expanderad lera, som varierar beroende på utseendet. Det finns tre fraktioner för grus.

  • 20-40 mm . Grus av denna fraktion kännetecknas av en låg bulkdensitet och används som värmeisolerande bulkmaterial för fundament, källare samt vindsgolv.
  • 10-20 mm . Sådant material kommer att fungera som en utmärkt isolering för golv och tak.
  • 5-10 mm . Sådan expanderad lera är den mest täta när det gäller fyllning. Den används för att isolera en fasad eller bas för golvvärme.

Dessutom kan densitetsindikatorer variera beroende på tillverkningstekniken för detta material. Det finns 4 sätt att producera expanderad lera.

  • Torr . Det enklaste alternativet, som bör användas, förutsatt att lerbasen är homogen och inte innehåller ytterligare föroreningar. Lerstenar krossas, siktas och skickas till ugnar. Med denna metod kan dess fuktinnehåll inte överstiga 9%.
  • Våt . Denna metod ligger i att erhålla en uppslamning som når ett fuktinnehåll på 50% - lera utspädd med vatten. Genom uppslamningsbassängen matas basen in i ugnen, där enskilda granuler bildas och torkas med de utgående gaserna.
  • Lamellär . Grunden i detta fall är lera bildad i granulat, vars fuktinnehåll varierar från 18 till 20%. I denna form skickas hon till ugnen. I detta fall påverkas kvaliteten av granulatens form och packning.
  • Pulver-lamellär . Den utförs på samma sätt som en vanlig platta.

Skillnaden mellan dessa tekniker ligger i den preliminära krossningen av leran till ett pulverläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt om bulkdensitet

Den mäts i kilogram per kubikmeter. När det gäller expanderad lera hänvisar bulkdensiteten till granulaternas vikt i ett specifikt utrymme. Kvaliteten på detta material påverkas av olika faktorer, såsom granulatets bulkdensitet, antalet celler i dem och den totala cellulariteten. På grund av påverkan av alla dessa parametrar är det omöjligt att exakt tala om specifika indikatorer på densitet, eftersom det varierar från 250 till 800 kg per m3.

En så stor spridning förklaras av närvaron av sitt eget värde för varje materialkvalitet . För att skilja en eller annan grupp infördes en särskild standard. Bokstaven "M" är skriven framför, och ett nummer är kvar efter den. Om densiteten hos expanderad lera är något mindre än ett visst antal, så är det här som är kvar. Till exempel, om materialets densitet är något mindre än 250 kg / m3, kommer en sådan sats att kallas M250, om den är ungefär lika med 400, då M400. Före M450 är materialet markerat med ett intervall på 50, men efter det betecknas det som M600, M700 och så vidare. Bestämning av varumärket enligt principen för att ange bulkdensiteten för en viss sats utförs i enlighet med GOST 9757-90. De fastställda reglerna anger att expanderad lerkross och grus när det gäller densitet bör variera från 250 till 600 kg per m3, men kunden har full rätt att ändra dessa normer för att passa hans behov och beställa expanderad lera av M700 eller Märke M800.

Andra krav ställs på expanderad lersand . Dess bulkdensitet bör vara mellan 500 och 1000 kg / m3, medan det lägre värdet anses vara en referens och kan ändras under standarden. Det rekommenderas att inte använda material som är högre än märket M1000.

Därför följer att när man väljer någon fraktion är den mest föredragna när det gäller indikatorer den expanderade leran, där granulaten väger mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra typer av densitet

Förutom bulkindikatorer finns det andra typer av densitet som är värda att uppmärksamma. Specifika och sanna densitetsindikatorer är viktiga för att utföra nödvändiga beräkningar. Materialets specifika tyngdkraft beaktas oftast i värdet av en variabel. Dess prestanda varierar beroende på konsistensen hos det valda materialet.

Specifik vikt kan ta följande värden:

  • för expanderat lergrus - från 450 till 700 kg per m3;
  • för torr blandning av expanderad lerbetong - 800 kg per m3;
  • för krossad sten från expanderad lera - från 600 till 1000 kg per m3.

En annan viktig konstant är den sanna indikatorn för densiteten hos expanderad lera. Denna indikator kännetecknas av massan per volymenhet komprimerad expanderad lera och betecknas som Pu.

Användningen av detta värde är obligatorisk när man bestämmer den specifika vikten. Ekvationen för att beräkna den är följande: vikten av torr expanderad lera divideras med dess volym, medan granulernas porer inte ingår i beräkningen.

Rekommenderad: