Polyuretanlister: Bågdekoration Med Vägglist, Flexibel Tak I Polyuretanskum I Inredningen Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanlister: Bågdekoration Med Vägglist, Flexibel Tak I Polyuretanskum I Inredningen Och Andra Typer

Video: Polyuretanlister: Bågdekoration Med Vägglist, Flexibel Tak I Polyuretanskum I Inredningen Och Andra Typer
Video: Taklist Inpassning av hålkärl 2024, Maj
Polyuretanlister: Bågdekoration Med Vägglist, Flexibel Tak I Polyuretanskum I Inredningen Och Andra Typer
Polyuretanlister: Bågdekoration Med Vägglist, Flexibel Tak I Polyuretanskum I Inredningen Och Andra Typer
Anonim

Den estetiska uppfattningen av ett rum eller en byggnad påverkas av många små saker, som var och en bör harmoniskt inta sin egen speciella plats, med betoning på ett eller annat fragment av interiören.

Användningen av polyuretanlister är ett utmärkt sätt att dekorera rum, skapa stilharmoni och attraktivitet . Dessutom är alternativet ekonomiskt motiverat, eftersom sådana produkter är budgetmässiga, elementära i installationen och ger gott om utrymme för oberoende kreativitet.

Vad det är?

Lister - speciellt bearbetade överlägg, olika plankor som används för dekoration, vilket ger interiören ett harmoniskt utseende och för att korrigera mindre brister i efterbehandlingen. De är smala och breda (2-20 cm), styva och flexibla. De är ofta gjorda med relieffigurer och olika prydnader.

Polyuretanlister är tillverkade av polyuretanskumkomposition (skummad plast) . På grund av metoden att fylla formen med en polymermassa under högtrycksbetingelser erhålls produkterna med en tät men flexibel struktur. De kan spikas, klippas och limas på olika ytor.

Bild
Bild

Deras fördelar inkluderar:

  • låg vikt, vilket avgör hur lätt det är att arbeta med materialet och förmågan att inte överbelasta strukturen;
  • höghållfasta egenskaper;
  • elasticitet och smidighet, vilket gör att du kan skapa dekorativa element rikt på former och lockiga möbelfoder;
  • med hjälp av dessa produkter är det lätt att imitera konstgjorda eller naturliga material, till exempel trä;
  • installation av produkter är mycket enkel;
  • bio-oberoende och vattenbeständighet;
  • möjligheten att dekorera produkten för förgyllning, brons eller silver med folie;
  • rikt sortiment.
  • ganska budgetkostnad;
  • hållbarhet jämfört med andra typer av lister.
Bild
Bild

Nackdelar med polyuretanlister

  1. När de utsätts för direkt eld antänds de och avger giftiga förbränningsprodukter. Men här kan du spela det säkert genom att täcka produktens yta med eldfast färg.
  2. De har naturliga gråaktiga nyanser, vilket introducerar en viss dissonans med vita tak. Akrylbeläggningar med gulaktiga nyanser kommer att vara en bra lösning här.
  3. När temperaturen stiger ändrar polyuretanlister sina dimensioner. Därför, innan installationen, bör de förvaras en tid i rummet för att bli färdiga.
Bild
Bild

Användningsområden

Enligt sitt avsedda syfte används polyuretanlister som dekorativa element:

för att harmonisera interiörer

Bild
Bild

i efterbehandlingsarbeten vid separering av färger och väggstruktur

Bild
Bild

att dölja kablarna osv

Bild
Bild

vid bearbetning av sammanfogande fragment av plattor, tapeter, förvandling av märkbara disharmoniska övergångar till attraktiva efterbehandlingselement

Bild
Bild

vid zonindelning av områden

Bild
Bild

när man inreder öppningar, målningar, möbler etc

Bild
Bild

Artens estetik och den betydande utformningen av lister gjorde dem extremt populära inte bara för inredningsarbeten i vägg- och takversioner, för att dekorera valv, dekorera golvlister, rosetter, pilaster, kronor.

På grund av deras fysiska och kemiska egenskaper används de också för externt arbete, eftersom de inte är rädda för frost, värme eller kraftig nederbörd.

Låt oss titta på några exempel

När du ansluter angränsande ytor (vägggolv) med socklar, hjälper polyuretanlister i olika färger och former att dölja sömmen och i vissa fall till och med förvandla den till en elegant dekoration

Bild
Bild

En taklist gjord av detta material kommer att vara ganska lämpligt när du skapar en mönstrad rosett vid den punkt där ljuskronan är fäst

Bild
Bild

Med höjda tak blir en baguett av polyuretan i form av en mönstrad prydnadsmålning en utmärkt accent på väggen

Bild
Bild

För väggar, välvda, fönster- och dörröppningar är flexibla alternativ extremt praktiska, genom vilka det är lätt att göra en banal öppning till ett iögonfallande fragment av interiören. Interiöröppningarna är enkelt inredda med eleganta pilaster och andra element

Bild
Bild

Ett separat område för användning av polyuretanelement är möbelinredning. Det är ganska lätt att bilda i rum, till exempel i barockstil, dekorera garderober, eldstäder, speglar och andra möbler med lister i olika färger

Bild
Bild

Fasadlister används för att leverera fönsteröppningar, fasader eller under taket

Bild
Bild

Observera att polyuretanlister är ett universellt material i ordets fulla bemärkelse. Men tillämpa den, ett antal praktiska tips bör beaktas för att underlätta dess korrekta användning vid utformning av fasader och interiörer:

ju större det färdiga området på fasaden eller rummet är, desto mer massiva och komplexa produkter ska användas vid efterbehandling

Bild
Bild

för små ytor är det mer lönsamt att använda ljusa och smala lister, placera dem vertikalt

Bild
Bild

i höga rum rekommenderar vi att du använder horisontella dynor och element som bidrar till rymdfördöljning

Bild
Bild

placeringen av lister som kontrasterar med varandra i färg välkomnas i stora hallar och i stora områden

Bild
Bild

glöm inte att nästan alla lister ska harmoniskt kombineras med det konstnärliga konceptet för hela interiören

Bild
Bild

inredning av komplicerade platser, rundning av hörn och fyllning av dockningspunkter bör göras med polyuretanprodukter med olika profilsektioner

Bild
Bild

Översikt av arter

Den mest allmänna klassificeringen av typer av lister ger uppdelning efter syfte: tak, vägg, hörn. Bland dessa tre huvudtyper används slät, platt, präglad, flexibel, bred, smal, färgad och andra typer av produkter.

Bild
Bild

Ett antal lister skiljer sig åt beroende på tillverkningsmaterial

  1. Skum (billig) med en lös yta (för spackel och målning). Fästmetod - lim.
  2. Polyuretan .
  3. Plast (dåligt kombinerat med andra arter).
  4. Gips (tung, gjord genom gjutning). De har använts sedan antiken. De mest massiva fixeras med självgängande skruvar och de tunnare limmas.
  5. Vedartad - de fixeras med efterbehandling eller vanliga naglar (locken tas bort) och snickerilim används ofta. Populär i klassiska och nationella interiörer.
  6. Metallisk -slitstark och hållbar, men lämplig för ett antal specifika stilar (högteknologi, loft, etc.).
  7. Polymer (flexibla alternativ) används för att dekorera kolumner och andra rundade element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av lister är så varierande att de kan matchas med alla element . Till exempel finns det produkter med dekorativa beläggningar som imiterar marmor, trä, metallytor. På fasaderna på byggnader kan du ofta hitta taklister eller plattband som imiterar betong, natursten, trä.

För välvda alternativ produceras speciella flexibla, elastiska foder som är installerade på både möbler och dörrar. Samtidigt åldras lockar och andra dekorationer artificiellt eller gör dem förgyllda.

Bild
Bild

För att förenkla uppgiften när du avslutar komplexa omkretsar (med utskjutande fragment, pelare, formade nischer och andra element) skapas hörnalternativ för lister, som ofta utförs med mönstrade prydnader. Från en mängd olika gjutna produkter är det fullt möjligt att välja det mest lämpliga alternativet.

Dessa lister kan enkelt målas i valfri färg som passar din smak. Det rekommenderas att endast använda vattenbaserade färger.

Bild
Bild

Montering

Installation av polyuretanprodukter är helt enkelt. Skillnaderna är bara i ordningsföljden för operationer. Först kan du måla listerna och sedan fästa på den valda platsen . Det andra alternativet är motsatsen till det första. I den första versionen placeras fragmentet som ska fixas direkt på tapeten eller på en redan färdig vägg. I det andra måste du bry dig om att använda maskeringstejp för att måla noggrant.

Ett antal nyanser uppstår med valet av metoder för fixering av produkter, som beror på deras vikt och storlek . Ett speciellt akryllim används för fästelement. Fästelement utförs också med flytande spikar (för stora, massiva element). Tunna remsor fixeras med ett tätningsmedel eller kitt, och stora (främre) delar rekommenderas att sättas på självgängande skruvar.

Bild
Bild

Verktyg och material

Det förberedande skedet av installationen börjar från det ögonblick då de nödvändiga verktygen köps. För arbete får de:

  • roulett;
  • pennorna;
  • nivå;
  • kniv eller fil;
  • geringslåda;
  • primersammansättning;
  • lim;
  • lister.

Innan produkten startas bör den placeras i installationsrummet för temperaturanpassning. Sedan markerar vi gränsen för att fästa produkterna. Vi rengör platsen för fastsättning av lister och behandlar dem med vatten eller en primer.

Bild
Bild

Processfunktioner

Egenskaperna i processen inkluderar ett antal tekniska knep. Limet appliceras på produkterna punktvis och jämnt. Hörnstyckena limmas inledningsvis . Om det inte finns några, skärs kanterna på lamellerna med en geringslåda vid 45 grader, vilket säkerställer korrekt sammanfogning av enskilda fragment. Därefter limmas resten av delarna mellan hörnen och dockningsskärningarna justeras. I slutet av installationen behandlas fogarna och individuella brister i de installerade fragmenten med ett kitt, slipas och slipas efter torkning.

Bild
Bild

Målning

Behovet av att måla polyuretandelar bestäms av flera skäl

  1. Omålad polyuretan samlar starkt dammpartiklar, som är svåra att ta bort från stuckaturer. Att sköta målade produkter är förenklat.
  2. Oavsett hur noggrant installationen av lister utförs, finns det alltid skarvar mellan dem, särskilt på hörnfragmenten. Fogarna slätas ut med ett kitt, som sedan målas.
  3. Uppenbarligen är de dekorativa egenskaperna hos målade trimelement högre än omålade. Stucklisten täckt med färg ser bättre och mer harmonisk ut i färgspektrumet i den valda interiören, för att inte tala om möjligheterna att ge produkter av någon nyans.
Bild
Bild

Valet av färg för polyuretan är ett avgörande ögonblick, eftersom det löser sig med sprit och andra liknande lösningsmedel. Med andra ord måste de använda formuleringarna innehålla en vattenbas … Dessa inkluderar:

  • akryl;
  • latex;
  • silikon;
  • mosaik.
Bild
Bild

Den höga tillämpningsgraden för akrylfärger beror på ett antal fördelar med kompositionen, inklusive akrylhartser

  1. Det har ingen uttalad lukt och är inte giftigt, eftersom det produceras i en vattendispergerbar konsistens.
  2. Beläggningen har ett matt utseende, som påminner om gjutgips.
  3. Håller perfekt våt rengöring och är resistent mot plötsliga temperaturfluktuationer.
  4. Stötbeständig, hållbar.
  5. Låg kostnad.

Polyuretan är brandfarligt och därför målas det ofta med brandhämmande akrylföreningar. Samtidigt, för att säkerställa en hög grad av tillförlitlighet för brandsäkerhet för bostäder som helhet, täcks också andra efterbehandlingselement med sådana kompositioner, tillsammans med kommunikationer av metall.

Bild
Bild

Latexkompositioner har också utmärkta indikatorer, de skiljer sig:

  • fuktmotstånd;
  • en anständig hållbarhet;
  • ser bra ut, kan ha blanka ytor.

Silikonbeläggningar är mer praktiska för stuckgjutning, eftersom deras främsta fördel är att de har utmärkta smutsavvisande egenskaper. Silikonkompositionen har också ett antal andra användbara fördelar. Den enda nackdelen är dess höga kostnad.

Tekniskt sett utförs målningsprocessen på två sätt:

  • före installationen - enklare än efterbehandling efter installation, men tillåter inte att täcka dockningsplatserna med hög kvalitet;
  • efter installationen -ett mer tidskrävande alternativ som gör det möjligt att fylla på förhand och få en yta av hög kvalitet.
Bild
Bild

Förberedande åtgärder inkluderar förberedelse av stiftelsen:

  • damm avlägsnas noggrant från produktens yta;
  • då tätas sprickorna och sprickorna (särskilt mellan väggarna och listerna) med kitt;
  • vidare skyddar alla väggar intill listerna mot kontaminering under målning, för vilka de använder en speciell maskeringstejp, och täcker möbler och golv med en duk;
  • det sista steget är beläggningen av produkten med en primer för att förbättra vidhäftningen.

När du målar är det bättre att använda en vanlig pensel. Målningsprocessen ser ut så här:

  • först förbereder vi kompositionen genom att röra om den och vid behov justera färgen;
  • täck sedan jämnt med ett tunt lager;
  • efter torkning, upprepa proceduren.
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Lister i vardagsrummet

Bild
Bild
Bild
Bild

Stuckformning i interiören

Bild
Bild
Bild
Bild

Stuck polyuretan inredning i inredningen

Bild
Bild

Vägglister

Rekommenderad: