Möbelkant: PVC-kantband Och Självhäftande Kant, U-formad Flexibel Och Applicerad Gummikant, För Bordsskivor Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Möbelkant: PVC-kantband Och Självhäftande Kant, U-formad Flexibel Och Applicerad Gummikant, För Bordsskivor Och Andra Typer

Video: Möbelkant: PVC-kantband Och Självhäftande Kant, U-formad Flexibel Och Applicerad Gummikant, För Bordsskivor Och Andra Typer
Video: HUAHUA -- High speed automatic edge banding machine 2024, Mars
Möbelkant: PVC-kantband Och Självhäftande Kant, U-formad Flexibel Och Applicerad Gummikant, För Bordsskivor Och Andra Typer
Möbelkant: PVC-kantband Och Självhäftande Kant, U-formad Flexibel Och Applicerad Gummikant, För Bordsskivor Och Andra Typer
Anonim

Möbelkant - syntetisk kant, vilket ger huvudelementen, inklusive bordsskivor, sidor och skärmar, ett färdigt utseende. Kvalitet och säkerhet här går hand i hand med kostnaden för denna komponent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En möbelkant är en flexibel lång bit som kringgår huvudkomponenterna i en viss möbel runt omkretsen . Det ligger på en av de mest framstående platserna. Dess närvaro spelar en av huvudrollerna i modern design och ergonomi för möbelprodukter. Dess andra namn är kanttejp, vilket är slutdelen, till exempel på en bordsskiva.

Faktum är att huvuddelarna, till exempel en garderob eller ett sängbord, huvudsakligen består av material tillverkade i form av plattor. Vare sig det är plywood, bräda, spånskiva, fiberboard eller MDF, ritningen av samma sängbord eller skåp möjliggör anslutning av dessa stora element med hjälp av ett möbelhörn, pluggar, L-, P- eller C-formade profiler eller en Spår. Dörrarna är gångjärniga.

Men tvärsnittet av samma spånskiva, för att dölja den grova strukturen hos sågspån, är stängd med en möbelkant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Förutom att ge ett elegant utseende har möbelkanten en viktig funktion - den skyddar fiber (eller annan skivstruktur) från sönderdelning under påverkan av ångor, syror, alkalier, salter . En sur, salt och alkalisk miljö är köket, badrummet eller bakgården. Fukt lurar oskyddade plattor och brädor i badrummet och tvättstugan - liksom i händelse av en incident med takläckage, vattenläckage från systemet etc.

Kanttejpen tätar spånskivornas porer och struktur . I brädan eller plattan används i sin tur självhäftande reagenser och formaldehydhartser för att hålla ihop sågspån. Formaldehyd är ett gift och orsakar kronisk andningssjukdom vid kontinuerlig inandning. Bordets bordsskiva, vars kant inte är ordentligt tätad med möbelkanten, avger formaldehydångor i värmen (sommar).

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet används dessa band för tillverkning av skåp av typen "fack", barnmöbler, möbler för kök-vardagsrum, etc. … Kantband är särskilt efterfrågade, mjuka effekterna av föremål eller betande människor som passerar förbi ändarna . Ett av de efterfrågade tillämpningsområdena är skrivbord och stolar i skolor, gymnasieskolor och högre utbildningsinstitutioner.

En betydande fördel här kommer att vara ett rikt utbud av inredningsalternativ och färgscheman. Allt detta kommer att ge en original inställning till inredning av lokaler för alla ändamål, vare sig det är ett sovrum, en aula eller ett kontor.

Dagens leverantörer av möbeltejp producerar mjuka och texturerade band som är behagliga att ta på och se ut. Dessa kanter liknar ytan av sten, trä, läder etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbelkanten skiljer sig åt i följande punkter

  1. Efter material och typ. Dessa kan vara trämaterial, metall, plast, komposit etc.
  2. I form: U- och T-format tvärsnitt.
  3. Efter mått: längd, väggtjocklek och bredd, insättningsdjup för den T-formade kanten.

Slutligen kan förankringsmetoden spela en avgörande roll. Oavsett om det kommer att fixeras på självgängande skruvar med förborring eller universallim, beror det på produktens namn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material för tillverkning av möbelkanter

För hemmöbler används ofta band av akryl, melamin och vissa typer av plast.

Melamin

En mängd olika val och billigheter går hand i hand här. Tillverkningsteknik melaminkant - flerskiktspapper impregnerat med en självhäftande bas innehållande melamin och formaldehydhartser. Levereras komplett med lim - i vissa fall appliceras i stället för ett lim på kanten från insidan, som torkar strax efter att skyddstejpen har tagits bort. Självhäftande tejp används för självutbyte av en fallen och sprucken kant med en ny.

Limlös (lim köps separat) används av hantverkare. Denna subtyp av produkter säljs i alla hushåll, möbler eller byggnader, det är mycket lätt att använda, det är limmat för hand även av en oförberedd användare.

Nackdelen med en sådan lösning är att möbelkanten inte är tillräckligt tjock, den skadas lätt av vårdslös och slarvig användning, kan släppa ut vatten och snabbt blekna i solen.

Bild
Bild

Pvc

Plasttejp som används i hem- och kontorsmöbler är mer stöttålig än melamintejp, den är inte rädd för värme och frost. Inga skadliga ångor . Konsistensen förvånar vanliga människor med sin mångfald - en sådan tejp passar under en rent trä eller mantlad med bänkskiva i stålplåt. UV -ljus förstör inte PVC -material - och organiska syror, alkaliska kemiska föreningar och salt har ingen destruktiv effekt. Dessutom produceras PVC -kantband i form av ett band med ökad och minskad styvhet. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att välja en kant för alla möbler, vare sig det är en garderob, säng eller bord.

Bild
Bild
Bild
Bild

ABS -plast

ABS: s fullständiga namn är akrylnitrilbutadienstyren. Det vill säga ABS är en akrylbaserad hybrid. Skiljer sig i oöverträffad slagmotstånd - på grund av närvaron av styrenreagens, från vilket fast och expanderad polystyren också tillverkas . Det finns inga reagenser som är skadliga för människors hälsa i ABS - och själva materialet är mycket lätt att bearbeta. ABS -tejp bleknar inte under påverkan av ultraviolett strålning och värme, förlorar inte sin ursprungliga form på många år.

Denna kant har en blank och matt yta av hög kvalitet, den kan enkelt målas i valfri färg även i produktionsstadiet, den stöder inte självbränning väl. Den sista faktorn är ett betydande bidrag till brandsäkerheten. Nackdelen är den höga kostnaden för denna förbrukningsvara. ABS är ett attribut för möbler i prisklassen över genomsnittet. De snåla inte med produkternas kvalitet.

En hög styrka och belastning, fuktskydd och kemisk neutralitet kommer att fungera som en bonus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faner

Faner är en tunn skiva massivt trä som har fått form, struktur och färg på andra tejpvarianter. Möbeltillverkare använder denna tejp för att täta kanterna på tangentbord … Nackdelarna med faner är den relativa höga kostnaden och kravet på sådant arbete av en viss skicklighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Genomskinlig plast kallas akryl, dess tidigare namn är plexiglas. Om strukturen appliceras inifrån, kännetecknas användarna av optisk illusion, som liknar en tredimensionell bild. Detta material har perfekt mjukhet, skyddar effektivt den kantade brädan eller plattan från skador, fukt och mat / hushållskemikalier. Huvudanvändningen av akryl är möbeldetaljer som omedelbart faller in i synligheten för besökare. De kan användas i badrummet eller duschen, de utsätts inte för de skadliga effekterna av ultraviolett strålning under ett antal år.

Kostnaden för plexiglas är en av de högsta bland material med liknande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer efter form

Möbelkanten finns i form av en U- och T-formad profil … Den U-formade kantprofilen hänvisar till överliggande kanter, har en betydande variation i styvhet. En otränad användare kommer att säkra dem snabbt och med hög kvalitet. Nackdelarna med P-profilen inkluderar skarpa kanter, bakom vilka ett lager av daglig smuts kan samlas. Egenhet U-formad film - omkrets i form: ibland tillverkar tillverkare kantband med rundade hörn.

Ha T-kanter syfte - inbäddning i en bräda eller tallrik. Den har en förtjockad bas som effektivt döljer inte riktigt snyggt snitt av brädet. T-filmens hållbarhet och användbarhet är oberömd; ett längsgående spår skärs ut för det längs hela brädans eller plattans omkrets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Kanten på bordet eller på en iögonfallande plats i skåpet ska ha ett attraktivt utseende som passar in i den nuvarande utformningen av rummet, och också ge ett fullständigt skydd av plattan eller brädan från påverkan som bryts ner från utsidan . Oerfaren användare använder sig ofta av tjänsten att applicera möbelkanter av specialister. Ibland beställer konsumenten kantning av möbler från sin egen tillverkning. Experter väljer en produkt som är lämplig för bredden och typen av tvärsnitt. Ändarna på delar av en möbelartikel, inte dolda från blicken från en yttre observatör, kräver ett speciellt tillvägagångssätt för att applicera kantbandet.

Kanten av cellulosa-melamin har en väggtjocklek på 2-4 mm. En fabrik som tillverkar möbelkantband producerar inte produkter som är tjockare än maxvärdet - när du använder en kant, till exempel 1 cm tjock, kommer möblerna att förlora sin attraktiva presentation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Melaminfilmer säljs i linjära meter - i obegränsade mängder: säljaren kan klippa av den bit som köparen behöver från rullen. Självhäftande melaminkant - utan att användaren applicerar ett extra lager av lim - fördelas i rullar på 200 m och dess bredd når 26 mm.

För PVC -kantband är mer blygsamma tjockleksvärden karakteristiska - 0, 4 … 2 mm . Det rekommenderas inte att producera tjockare plast: den fördelaktiga effekten för trä eller bräda kommer att öka något. Den tunna kanten går till framsidan av bordet eller sänggavel, den tjockare används för att rama in hyllor och lådor. Bredd - ca 26 mm. Spolarna lindas vid 150-300 m. Det finns också 40 mm (i bredd) plastkanter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller ABS kommer kantbredden att nå 19-22 mm. Tjocklek - från 0, 4 till 3 mm. För att kanten ska hålla och skydda trämaterialet i högsta kvalitet används 2 … 3 mm material. Överlappande kanter i form av ett U-snitt produceras i bredd på 16 och 18 mm.

Innan du börjar trimma möblerna mäter befälhavaren (eller användaren) brädans tjocklek … Så för ett bord används ofta en spånplatta med en tjocklek på 16 … 32 mm. Spånskiva är rädd för mögel, mikroorganismer och svampar: trots formaldehyd och andra bindande tillsatser som är giftiga för människor anpassar sig mögel och mögel lätt till en sådan miljö.

Det är nödvändigt att stoppa möblerna som repareras med högkvalitativ kant: anslutningen måste vara tät och lufttät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Möbelkanten väljs utifrån materialet från vilket den är gjord . Också avgörande kriterier här är kantbandets tjocklek och bredd, struktur och färgschema, syfte och slutligen kostnad. Enligt färgpaletten ska kanten kombineras med huvudstrukturen, till exempel matbordet, som kommer att stoppas med det. Om elementen i sig är bra, men dåligt kompletterar varandra, blir helhetsintrycket av ett bord trimmat med en sådan kant förstört.

Frånvaron av ett fabrikslimskikt kommer att uppmuntra ägaren att slipa och avfetta den inre ytan av kanten innan den fixas. Universallim, till exempel "Moment -1" kan limma trä (massivt trä eller spånskiva) och plast - kanten kommer att sitta kvar i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra typer av dekorativa möbelkanter, till exempel sudd … Konsumenten köper sådant lim separat. Det finns fall där kanten, till och med packad, låg på lagret i mer än ett år, och det självhäftande lagret har lyckats avsevärt förlora sina fastighetsegenskaper. I det här fallet rengörs kanten från resterna, slipas inifrån med ett slipmaterial, sedan appliceras lim och det pressas hårt ett tag.

Utseendet kräver ibland ett expertutlåtande. Titta på de senaste modetrenderna i interiören för att hitta en kant som helt passar dina preferenser.

När möbler köps färdiga och det finns en kanttejp på dem, kontrollerar konsumenten noggrant hur de sitter på rätt plats och hur bra de hålls där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetoder

Du kan fixa kanten utan hjälp av en specialist . En nybörjare bör veta följande. Kanter som innehåller ett självhäftande lager redan vid leverans kan kräva uppvärmning av materialet med en stroyfen eller strykjärn. Den senare bör innehålla ett fluoroplastiskt stöd - för att inte bränna, för att inte smälta kanttejpen. Ett alternativ är ett förstärkt bomullstyg. Strykjärn eller hårtork värms inte över 150 grader.

Limfria kanter (inklusive mortise) kräver ett lim som är lämpligt för att foga plast eller gummi med trä eller träinnehållande material. En möbelrulle krävs för att pressa ner, och ett ostyvt tyg förhindrar skador på kanttejpens yttre struktur. Melamin och plast kräver inte ett tjockt limskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda möbler för kantning - slipning, utjämning av grova oegentligheter . Efter utjämning av brädans eller plattans kanter avlägsnas damm från den behandlade ytan och den första avfettas innan lim appliceras. I detta fall skärs kantbandet av 2-3 cm mer än nödvändigt. Då måste användaren korrekt trycka kanten jämnt och längs hela längden, smidigt men snabbt fördela presskraften.

Efter att ha tryckt den uppvärmda kanten med lim måste den svalna. Försök inte kyla limmet genom att applicera is och kalla föremål på bindningsstället - kylningen ska vara mjuk, naturlig.

De flesta lim hålls under pressbelastning i högst en kvart.

Bild
Bild

Innan du lägger en last, till exempel en träbit, på det kantband som ska limmas, lindas föremålet som laddar fogen med en trasa. När limmet har stelnat och torkat och kanten har fastnat ordentligt på träet eller brädet fortsätter användaren med efterbehandlingen.

För att klippa bort överflödiga områden som inte passar in i ytan och omkretsen av den klistrade ytan används en konstruktion och monteringskniv som har en skarp, som ett rakblad, skärkant. Tjocka möbelkanter kräver slipning av kanterna med sandpapper. En tunnare kant, mindre än 1 mm, begränsas endast av en snygg trimning av överflödiga kanter och ändar. Möbeltillverkare använder en handhållen fräs för fin, effektiv och högkvalitativ bearbetning av möbelkanter.

Rekommenderad: