Konstruktionsmastik: För Trä Och Betong, Sammansättning, Butylgummi Och Akryl, Korrosionsskyddande Och För Flexibel Bältros, Skiffer Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Konstruktionsmastik: För Trä Och Betong, Sammansättning, Butylgummi Och Akryl, Korrosionsskyddande Och För Flexibel Bältros, Skiffer Och Andra Typer

Video: Konstruktionsmastik: För Trä Och Betong, Sammansättning, Butylgummi Och Akryl, Korrosionsskyddande Och För Flexibel Bältros, Skiffer Och Andra Typer
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Konstruktionsmastik: För Trä Och Betong, Sammansättning, Butylgummi Och Akryl, Korrosionsskyddande Och För Flexibel Bältros, Skiffer Och Andra Typer
Konstruktionsmastik: För Trä Och Betong, Sammansättning, Butylgummi Och Akryl, Korrosionsskyddande Och För Flexibel Bältros, Skiffer Och Andra Typer
Anonim

I arbetet med att utföra bygg- och reparationsarbete använder proffs och hantverkare en mängd olika material. Idag i vår artikel kommer vi att prata i detalj om vad byggmastik är, vilka typer av material som finns och för vilka ändamål de används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Först och främst är det nödvändigt att avgöra vad ett material som konstruktionsmastik är. Det är faktiskt en blandning av organiska ämnen, mineraltillsatser och olika fina fyllmedel. Specifika krav på förhållandet och kvaliteten på dessa komponenter i byggnadsmastik beskrivs i motsvarande dokument från GOST -klassen.

Användningsområdena för det beskrivna byggmaterialet är mycket olika: vattentätning och korrosionsskydd av byggnadskonstruktioner, rörledningar, utrustning, takläggning och mycket mer.

Under valet och köpet av mastik, se till att säljaren har ett intyg om överensstämmelse av varorna med GOST, liksom andra dokument som bekräftar kvaliteten på denna produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som alla andra byggmaterial är mastik inte idealisk, den har både positiva och negativa egenskaper. Det är mycket viktigt att bedöma produktens egenskaper i förväg innan du köper och använder den . Först efter att ha vägt alla fördelar och nackdelar kommer du att kunna fatta ett objektivt beslut, som du inte kommer att ångra i framtiden.

Bild
Bild

Tänk först på de positiva egenskaperna hos mastik

  • Möjligheten att köpa miljövänliga formuleringar … Till exempel har mastik för trä en ganska ren sammansättning, därför kommer dess användning inte att skada miljön och människors hälsa.
  • Lång livslängd … Tack vare detta kan du spara inte bara dina materialresurser, utan också tid och ansträngning - du behöver inte ständigt uppdatera täckningen.
  • Höga indikatorer på elasticitet … I detta avseende kommer du att kunna bearbeta inte bara perfekt plana ytor och vanliga geometriska former. Objekt med strömlinjeformad och annan komplex geometri bearbetas.
  • Enkel och snabb applikation . Nästan vilken person som helst klarar denna uppgift, oavsett om han har konstruktionskunskaper.
  • Attraktivt utseende .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla beskrivna egenskaper är inte absoluta . Till exempel, i jämförelse med andra byggmaterial och kompositioner, kan mastik behålla sitt ursprungliga tillstånd under ganska lång tid. Du måste dock uppdatera det minst en gång om året. Trots miljövänligheten hos vissa mastikföreningar finns det också typer av byggmaterial som innehåller skadliga och kemiskt aktiva komponenter - därför måste du vara så försiktig som möjligt när du väljer byggråvara.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från andra material?

Nybörjare och oerfarna byggare förvirrar ofta att bygga mastik med ett ämne som en primer. Dessa blandningar har emellertid betydande skillnader. Så först och främst har mastik och primer helt andra syften.

Mastik används för att skydda en viss yta (till exempel från överdriven fukt eller korrosion), och primers används för att förbereda ytan för vidare arbete. Således är det omöjligt att säga säkert vilket material som är bättre - de används för olika ändamål.

Dessutom skiljer sig byggmaterial i sin struktur. Normalt är primern tunnare och mastiken är mer viskös.

Ofta används mastik och primer i kombination . Detta beror på det faktum att användningen av en primer kommer att förbättra prestandaegenskaperna hos beläggningen på vilken mastiken kommer att appliceras i framtiden, och kommer också att öka dess livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Som nämnts ovan, mastik – Detta är ett ganska populärt, utbrett och efterfrågat material bland konsumenter, som används för en mängd olika ändamål . I detta avseende, på den moderna byggmarknaden, kan du hitta flera typer av mastik, som skiljer sig åt i sina nyckelegenskaper.

Bild
Bild

Genom stylingmetod

Beroende på metoden för att lägga materialet, liksom på grundval av tekniska egenskaper, är mastik uppdelad i två huvudgrupper: kallt och varmt.

Sammansättningen av kallmastik innehåller traditionellt sådana kemiskt aktiva komponenter som bensin, lösningsmedel och sprit. Följaktligen är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att byggmaterialet av en kall typ avger avgaser som är farliga för människors hälsa under torkningsprocessen. Hot mastics är mer miljövänliga, de innehåller ämnen som bitumen och gummi . Samtidigt har heta versioner av mastik sådana positiva egenskaper som hög penetrerande kraft och hållbarhet. Man bör också komma ihåg att processen att applicera heta föreningar är mycket farligt för människors hälsa, kräver maximal omsorg, noggrannhet och säkerhetsåtgärder - annars är det hög risk för allvarliga brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Förutom uppdelningen i kallt och varmt klassificeras byggmastik i flera typer, beroende på vilket syfte den används för. I detta avseende utmärks följande grupper av mastik:

  • rostskydds;
  • tätning;
  • fyllning;
  • universell;
  • väg;
  • vibrationsdämpning;
  • anti-buller.

Den specifika typen av material bör väljas utifrån dina behov. I detta avseende bör de övervägas, analyseras och utvärderas i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositioner

Beroende på sammansättning och nyckelegenskaper (till exempel densitet) är mastiken skiffer, flytande, tvåkomponent, svart, sutur, flygfält, rå, värmefuktbeständig, icke-härdande, mastikfärg, vattenbaserad material, i form av en pasta eller aerosol i en burk. Tänk på den vanliga klassificeringen av material beroende på vilket material byggmaterialen är gjorda av.

Bild
Bild

Silikon

Byggnadsmaster av silikontyp innehåller ämnen som silikongummi med låg molekylvikt och flamskyddsmedel. Materialets särdrag innefattar förmågan att härda i luft, som går från en pasta till ett gummiliknande tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Butylgummi

Butylgummimassan används för att täta leder som är förspolade och sköljda. Materialet är mörkt i färgen.

Bild
Bild

Akryl

Byggmaterial i akryl kännetecknas av hög elasticitet. Dessutom finns denna mastik i flera färger. Produkten används för tätskikt av tak, liksom andra ytor och strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sudd

Byggmaterialet av gummitypen inkluderar en dispergerad emulsion eller gummimulla. Oftast appliceras detta material på det så kallade heta sättet.

Bild
Bild

Latex

Det är ganska svårt att hitta uteslutande latexmastik på marknaden. Ofta erbjuds köpare ett bitumen-latexmaterial.

Bild
Bild

Övrig

Förutom de typer av mastik som anges ovan, som är de viktigaste och vanligaste, finns det andra materialalternativ. De kan användas i konstruktion, renovering och många andra arbeten.

  • Skiffer typ av mastik tillhör kategorin föreningar som inte härdar. Oftast används ett sådant byggmaterial i bilindustrin. Detta beror på det faktum att skiffermastik inte har en oxiderande effekt på metallen, vi kan prata om förekomsten av speciella korrosionsskyddande egenskaper hos materialet. Ett annat användningsområde för skiffermastik är som ett ljudbrusmaterial som avsevärt minskar vibrationsljud.
  • Universell mastik används ganska mycket inom byggbranschen. Till exempel används den vid beläggning av vattentätning, limning av takmaterial, liksom i processen att utföra andra konstruktions- och reparationsarbeten.
  • Vibrationsdämpande material , eller den så kallade vibromastiken, ursprungligen avsedd för skrovbehandling av fartygslokaler. Men idag används den också på andra områden: till exempel för ljudisolering av byggnader i metall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således finns det ett stort antal olika formuleringar av byggmastik på marknaden. Denna egenskap bör beaktas vid val av material.

Tillverkare

Hittills är ett antal inhemska företag engagerade i tillverkning och produktion av olika typer av byggmastik. Låt oss ta en titt på några av dem.

  • Grida företag specialiserat sig på tillverkning av moderna vattentätnings- och vägmaterial. I företagets sortiment kan du hitta bitumenmastik, emulsionsmastik och många andra typer.
  • Märke "Novbytkhim " professionellt engagerad i utvecklingen av mastik. Företagets anställda utför dessutom sådant arbete inom ramen för ett specialiserat forskningslaboratorium.
  • Varumärke "Gepol " specialiserat sig på tillverkning av tätningsmedel och mastik. Det är viktigt att notera det faktum att detta företags produkter är populära och efterfrågade inte bara i vårt land utan även utomlands (till exempel i Litauen och Turkiet).
  • Ett av de största företagen i sitt sortiment som inkluderar mastik är företaget "Technonikol ". Varumärket producerar olika mastik baserat på bituminöst bindemedel och dess derivat.
  • Företaget "Germika " utvecklar byggnadsblandningar på tiokol, akryl, silikon och andra baser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsföretaget är en av de viktigaste parametrarna som du bör vara uppmärksam på när du väljer och köper mastik

Ge din preferens endast till beprövade märken som är älskade och pålitliga av användare, och särskilt av professionella byggare.

Bild
Bild

Ansökningsregler

För att uppnå önskat resultat bör du följa reglerna för ytbehandling med detta material. För en kompetent tillämpning av mastik bör du använda råd och rekommendationer från specialister.

  • Applicera mastik på ytan som ska behandlas. jämnt lager , i det här fallet kan du använda en rulle, pensel eller något annat verktyg som passar dig. Om du ignorerar denna regel måste du senare utföra ytterligare arbete.
  • Innan mastiken appliceras på ytan, den senare måste tvättas noggrant och rengöras från smuts, rester av färg och lackmaterial och annat . Ytan ska vara så plan och ren som möjligt.
  • Det är mycket viktigt att korrekt beräkna förbrukningen av mastik per kvadratmeter (1 m2) . Tack vare detta förberedande arbete kommer du att kunna köpa en tillräcklig mängd material och inte spendera extra pengar.
  • I arbetets gång det är absolut nödvändigt att använda personlig skyddsutrustning , nämligen: mask eller andningsskydd, glasögon, handskar. Detta beror på att vissa formuleringar av mastiken är giftiga och kan skada din hälsa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom säljs många mastiker tillsammans med instruktioner för användning av byggmaterialet. Var noga med att läsa dessa instruktioner innan du använder blandningen.

Du får under inga omständigheter bortse från tillverkarens råd och rekommendationer om du vill uppnå önskat resultat.

Ansökningar

Som nämnts ovan är tillämpningsområdet för ämnet ganska varierat. Så byggmaterial kan användas för både inomhus- och utomhusarbete. Blandningen används för att bearbeta många material:

  • flexibla bältros;
  • trä;
  • betong;
  • kakel;
  • takmaterial;
  • asfalt;
  • sten;
  • metall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsyftet med att använda byggblandningen är vattentätning, skydd mot korrosiva processer, liksom andra negativa påverkan från miljön. Respektive, byggnadsmaterial kan användas i anläggningen av en pool och bad, spisar och fönster, för bearbetning av sömmarna i ett panelhus, mellanpanelutrymmen , liksom under skapandet av ett sådant element som en mjuk ljudisolerande yta.

Man kan dra slutsatsen att byggmastik är ett populärt, utbrett och efterfrågat material, utan vilket det är ganska svårt att utföra konstruktions- och reparationsarbete av hög kvalitet.

Samtidigt är det mycket viktigt att noggrant och noggrant närma sig materialvalet: du måste överväga typ, sammansättning, syfte och andra viktiga egenskaper. Dessutom måste du följa alla regler för användning av materialet - annars kommer du inte att kunna uppnå önskat resultat.

Rekommenderad: