Flexibel Marmor: Alternativ För Efterbehandling Och Installation, Sten I Inredningen. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Produktionsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Flexibel Marmor: Alternativ För Efterbehandling Och Installation, Sten I Inredningen. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Produktionsteknik

Video: Flexibel Marmor: Alternativ För Efterbehandling Och Installation, Sten I Inredningen. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Produktionsteknik
Video: Når BITCOIN $100,000!? (...eller är det för sent att köpa in sig?) 2024, April
Flexibel Marmor: Alternativ För Efterbehandling Och Installation, Sten I Inredningen. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Produktionsteknik
Flexibel Marmor: Alternativ För Efterbehandling Och Installation, Sten I Inredningen. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Produktionsteknik
Anonim

Flexibel marmor är ett innovativt material med unika egenskaper. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vilka fördelar och nackdelar det har, vad det händer, hur det produceras och var det används. Dessutom kommer vi att berätta om de viktigaste nyanserna i installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Flexibel marmor är ett alternativ till natursten . Det är en tunn platta med en yta av marmorflis som kan ta vilken önskad form som helst. På framsidan har marmorbeläggningen ett skyddande lager. Externt är den identisk med naturlig marmor, men lättare att installera, är bara 2-5 mm tjock. Flexibel marmor behåller de flesta av bergets egenskaper.

Den består av 4 lager

  • Basen (bottenlager) är glasfiber / textil, bitumen, PVC -plastisol. För att öka styrkan används ett gipsnätverk.
  • Ett speciellt akrylbaserat lim används som ett mellanlager.
  • Förutom marmorflis används naturlig mineralsand för fasadbeklädnaden.
  • Det översta lagret är en impregnering som appliceras under appliceringen.

Flexibel marmor kallas sten tapet, mjuk kakel, mjuk vild sten. Vikten på 1 kvadratmeter är upp till 3 kg. Detta är en finish med frostbeständighetsklass F7 som tål temperaturer upp till +600 grader C.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det gjutna byggmaterialet har många fördelar. Förutom enkelhet och enkel installation kännetecknas den av:

  • en mängd olika former, mönster, färger;
  • motståndskraft mot olika yttre påverkan (inklusive nötning, temperaturförändringar, utbrändhet i solen);
  • möjligheten att använda för inomhus (i torra och fuktiga rum) och utomhusarbete;
  • lätthet, strukturens elasticitet och vattenbeständighet, enkel skärning;
  • hållbarhet, variation i storleksintervallet;
  • inertitet mot förbränning och spridning av öppen eld;
  • möjligheten att använda i stora och små rum;
  • en mängd textur och typ av yta (ibland slät och grov);
  • dekorativitet, sofistikering, kompatibilitet med olika möbler och finish;
  • möjligheten att fixera på plana och krökta baser utan förberedelse;
  • miljövänlighet, antistatisk, inert mot bildandet av svamp och mögel;
  • ånggenomsläpplighet, enkelt underhåll och attraktiva kostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan ett sådant byggmaterial tillverkas för hand. Flexibel marmor är säker för människor, husdjur och växter . Varje chef för familjen kan arbeta med honom. Dessutom gör detta material inte den färdiga strukturen tyngre. I kärnan liknar beklädnaden tapetsering av väggar med sömlös teknik. Dessutom är det möjligt att klistra över rundade och geometriska strukturer (upp till sfäriska former).

Samtidigt kan flexibel marmor limmas på olika sätt (inklusive fresker och tegel). Detta gör att du kan ändra element efter behov utan att demontera hela beklädnaden.

Flexibel marmor har flera nackdelar tillsammans med dess fördelar . Till exempel beror priset på ett material på produktionsmetoden. Om det görs direkt i stenbrottet blir priset högre.

Priset beror också på kostnaden för råvaror från olika leverantörer, liksom produktionsstället (importerad beklädnad är dyrare än inhemsk).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av ytor begränsar det tillåtna användningsområdet . Till exempel gör strukturens präglade och slipande utseende (som liknar grovt sandpapper) det svårt att behålla beläggningen. När du väljer ett material är det värt att överväga det faktum att det på grund av akrylater är nödvändigt att tvätta den färdiga beklädnaden med tvättmedel utan alkali. Trots att materialet inte behöver särskild förberedelse av basen, kommer det inte att dölja de uppenbara bristerna i ytorna (stora utbuktningar).

Den har genomskinlighet, om basen är annorlunda i färg kan fläckar synas genom den tunna faner . Det är också dåligt att materialet ofta inte matchar i färg. Därför måste du vara uppmärksam på batchnumret när du köper det. Annars fungerar det inte att skapa en monolitisk beläggning över ett stort odlat område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Flexibel marmortillverkningsteknik har patenterats i Tyskland. I den ursprungliga formuleringen är produkten baserad på lager av sandsten, tillgängliga för omfattande klippning . Detta gör att du kan få en beläggning med ett unikt mönster och original textur.

Sandsten är annorlunda - röd, beige, rosa, grön, blå, ljusblå, grå, brun, svart. Den slipas för att få en slät yta. Därefter appliceras polymert lim på det och täcks med en bas och lämnas för att torka. Efter polymerisation av bindemedelskompositionen avlägsnas basen tillsammans med skiktet av marmormönster. Arbetsstycket lämnas i solen för slutlig torkning. Resultatet är ett elastiskt material med ett dyrt utseende och unikt mönster.

Bulktillverkningsteknik skiljer sig något från den klassiska tekniken . I detta fall används färgämnen för att förbättra nyanser i produktionen. Denna teknik bygger på att arbeta med fina material. För att uppnå önskad färg blandas de med pigment. Ta först huvudmallen, applicera glasfiber med lim på den. En beredd fritt flödande komposition placeras på ytan. Arbetsstycket är fixerat på en mall, varefter de engagerar sig i att ramma bulkkomponenten med en gummirulle. Skaka av allt som inte fastnat från formen efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Profilmarknaden erbjuder köpare 2 typer av flexibel marmor: ark (gjut) och kakel. Samtidigt är flexibel plåtmarmor indelad i grupper: stentapeter och fasadplattor. Varje typ har sina egna egenskaper.

Sten tapeter skiljer sig åt i mindre tjocklek (oftare 1-1, 5 mm), liknar tapeter. Deras bredd kan vara upp till 1,05 m, deras längd överstiger inte 2,6 m. En sådan konstgjord sten används ofta för inredning av väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasadtyp arkmaterial är ett flexibelt ark med rektangulär form. Tjockleken varierar från 2 till 6 mm. Parametrar kan sträcka sig från 500x250x2 mm till 1000x2500x6 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaklet är tjockare än sten tapeter , dess tjocklek kan vara från 2 till 5 mm. Dess klassiska mått är 340x555, 340x550, 160x265, 80x265 mm. Kaklade (särskilt tjocka) materialserier används vanligtvis för att dekorera fasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variationen i storleksintervallet bidrar till skapandet av valfri ytdesign … Freskerna förtjänar särskild uppmärksamhet. I denna design behåller de sin form, ljusstyrka och färg länge. Flexibel sten kan dekoreras med belysning, vilket ser bra ut i en modern inredning. Färglösningar är inte begränsade: material i neutral och färgtoner säljs.

Om du vill kan du välja det material som passar inredningen, med hänsyn till modetrender. Till exempel, idag är en vit beläggning med en blank yta och ränder av guld (grå, beige) färg på modet. Täckningar i neutrala toner passar perfekt in i interiören.

Matta och grova texturer ser bra ut med antika möbler, kombinerat med dekorativt gips. Sådant beklädnadsmaterial bidrar till skapandet av atmosfären för den önskade eran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Flexibla marmorytor används i bostads- och bostadsområden. Den är också monterad på ytor som är svåra att mantla med kakel eller natursten . Till exempel kan fasader på hus, väggar i korridorer, korridorer trimmas med sådant material.

Det används för att avsluta bastur och simbassänger . Beroende på sorten kan den användas för att göra köksbänkytor. Det gör presentabla köksförkläden. Om så önskas kan du skapa paneler av det - ljusa accenter i interiören i olika rum (inklusive matgrupper i matsalar, badrum, toaletter).

Flexibel sten kan användas för att dekorera golvbeklädnad . De kan också dekorera accentområden i det inre av hus och stadslägenheter. Idag används den för att dekorera dörröppningar, falska eldstäder och riktiga spisar och hyllor. Beroende på det stilistiska valet kan det bli en höjdpunkt i utformningen av ett barnrum, hall och kontor.

De kan trimma kolumner , det ser spektakulärt ut i dekorationen av lysande block och bollar av landskapsdesign. Flexibel marmor är lämplig för att dekorera staket för rabatter. Det används för att skapa grunden för decoupage, det används för att dekorera lampskärmarna på golvlampor. Används som en imitation av sönderdelad sten, de används för att dekorera vägglampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Flexibel marmor är lätt att limma. Beroende på typ av finish i arbetet kan du behöva en spatel, byggtejp, en kam, kakellim och en byggkniv.

Till exempel, om du behöver lägga på principen om sönderdelad sten, kommer tekniken att vara följande:

  • förbereda väggen (rengöras från den gamla beläggningen, trimma, grundas);
  • ta arkmaterial, skär det i bitar av godtycklig storlek, färg och form med sax;
  • bestämd med måtten på fogsömmarna;
  • förbered lim, fördela det över arbetsytan;
  • limmet fördelas också från baksidan av den flexibla marmorn, vilket tar bort överskottet med en spatel;
  • fragmenten limmas i den valda figuren och lämnar lederna av samma bredd;
  • sömmarna mellan intilliggande element är täckta med lim;
  • efter att arbetsytan har torkat avlägsnas de flexibla marmorns skyddande beläggningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du klistrar sten tapeter, är sömmarna ihop. Denna beklädnad överlappar inte. För att den ska passa bättre på väggarna måste du först ställa in tapeten i rätt riktning. Rynkor är inte tillåtet. Vid arbete appliceras limet både på beläggningen och på basen . Bakgrundsbilden måste limas senast 5 minuter efter applicering av lim på dem. Om den överexponeras kan beläggningen deformeras. Installationen utförs med torra och rena händer.

Designen av de inre hörnen utförs på samma sätt som när man arbetar med vanlig tapet . Materialet är vikt. Detta är dock kontraindicerat när det vetter mot de yttre hörnen. Detta gör att materialet spricker på framsidan. I det här fallet är det nödvändigt att klippa av arket och docka försiktigt. I det här fallet måste du passa den befintliga ritningen.

Om rummet är fuktigt är beklädnaden täckt med en ytskyddande beläggning.

Rekommenderad: