BOPP -film: Tillverkare Av BOPP -filmer I Ryssland, Avkodning, Metalliserade Och Andra Typer Av Filmer

Innehållsförteckning:

Video: BOPP -film: Tillverkare Av BOPP -filmer I Ryssland, Avkodning, Metalliserade Och Andra Typer Av Filmer

Video: BOPP -film: Tillverkare Av BOPP -filmer I Ryssland, Avkodning, Metalliserade Och Andra Typer Av Filmer
Video: BOPP Film (Biaxial-Oriented Polypropylene Film) WhatsApp: 86-18919654871 2024, Maj
BOPP -film: Tillverkare Av BOPP -filmer I Ryssland, Avkodning, Metalliserade Och Andra Typer Av Filmer
BOPP -film: Tillverkare Av BOPP -filmer I Ryssland, Avkodning, Metalliserade Och Andra Typer Av Filmer
Anonim

BOPP-film är ett lätt och billigt material som är tillverkat av plast och är mycket slitstarkt. Det finns olika typer av filmer, och var och en har hittat sitt eget användningsområde.

Vilka egenskaper har sådana material, hur man använder dem korrekt för förpackningsprodukter, hur man lagrar dem kommer att diskuteras i vår recension.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Förkortningen BOPP står för biaxiellt orienterade polypropenfilmer. Detta material tillhör kategorin film baserat på syntetiska polymerer från gruppen polyolefiner . BOPP-produktionsmetoden förutsätter dubbelriktad translationell sträckning av den producerade filmen längs de tvärgående och längsgående axlarna. Som ett resultat får den färdiga produkten en styv molekylstruktur, som ger filmen egenskaper som är värdefulla för vidare drift.

Bland förpackningsmaterial har sådana filmer idag en ledande position och skjuter åt sidan ärevördiga konkurrenter som folie, cellofan, polyamid och till och med PET.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material är mycket efterfrågat för förpackningar av leksaker, kläder, kosmetika, tryck och souvenirprodukter. BOPP används ofta i livsmedelsförpackningar - denna efterfrågan beror på materialets värmebeständighet, på grund av vilken den färdiga produkten kan hållas varm under lång tid. Och lättfördärlig mat förpackad i BOPP kan läggas i kylskåp eller frys utan att äventyra filmens bevarande.

Jämfört med alla andra typer av förpackningsmaterial har biaxiellt orienterad polypropenfilm många fördelar:

  • överensstämmelse med GOST;
  • låg densitet och lätthet i kombination med hög hållfasthet;
  • ett brett utbud av produkter som erbjuds för förpackning av en mängd olika produktgrupper;
  • överkomlig kostnad;
  • motståndskraft mot höga och låga temperaturer;
  • kemisk tröghet, på grund av vilken produkten kan användas för förpackning av livsmedel;
  • motståndskraft mot ultraviolett strålning, oxidation och hög luftfuktighet;
  • immunitet mot mögel, svamp och andra patogena mikroorganismer;
  • enkel bearbetning, särskilt tillgängligheten för skärning, tryckning och laminering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på de operativa egenskaperna kan BOPP -filmer ha olika nivåer av transparens.

Produkten är lämplig för metalliserad beläggning och tryckning . Om det behövs kan du under produktionen lägga till nya lager av material som ökar dess driftsparametrar, såsom skydd mot ackumulerad statisk elektricitet, glans och några andra.

Den enda nackdelen med BOPP är inneboende i alla påsar av syntetmaterial - de sönderdelas länge i naturen och kan därför, när de ackumuleras, potentiellt skada miljön . Miljöaktivister runt om i världen kämpar med användningen av plastprodukter, men idag är filmen fortfarande ett av de mest efterfrågade och utbredda förpackningsmaterialen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Det finns flera populära typer av film.

Transparent

Den höga transparensnivån för sådant material gör att konsumenten kan undersöka produkten från alla håll och visuellt bedöma dess kvalitet. Sådan förpackning är fördelaktig inte bara för köpare, utan också för tillverkare, eftersom de får möjlighet att demonstrera sin produkt för kunderna och därigenom lyfter fram alla dess fördelar framför produkterna från konkurrerande märken . En sådan film används ofta för förpackning av brevpapper och vissa typer av livsmedelsprodukter (bageriprodukter, bakverk samt livsmedel och godis).

Vit BOPP anses vara ett alternativ. Denna film är efterfrågad när man packar ett brett utbud av livsmedelsprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pärlemor

Biaxiellt orienterad pärlfilm erhålls genom införande av speciella tillsatser i råvaran. Den kemiska reaktionen producerar propen med en skummad struktur som kan reflektera ljusstrålar . Den pärlemorskinnande filmen är lätt och mycket ekonomisk att använda. Den tål temperaturer under noll, därför används den ofta för förpackning av livsmedel som måste förvaras i frysen (glass, dumplings, glaserad ostmassa). Dessutom är en sådan film lämplig för förpackning av fettinnehållande produkter.

Bild
Bild

Metalliserad

Metalliserad BOPP används vanligtvis för att slå in våfflor, knäckebröd, muffins, kakor och godis, samt söta barer och snacks (chips, kex, nötter). Att bibehålla maximal UV-, vattenånga- och syrebeständighet är viktigt för alla dessa produkter.

Användningen av aluminiummetallisering på filmen uppfyller alla ovanstående krav - BOPP hämmar multiplikationen av patogen mikroflora i produkter, vilket ökar deras hållbarhet.

Bild
Bild

Krympa

Biaxiellt orienterad krympfilm kännetecknas av dess förmåga att först krympa vid relativt låga temperaturer. Denna funktion används ofta för förpackning av cigarrer, cigaretter och andra tobaksvaror. När det gäller egenskaper är det så nära den första typen av filmer som möjligt.

Bild
Bild

Perforerad

Perforerad biaxiellt orienterad film har det mest allmänna syftet - den används som grund för tillverkning av tejp, och stora varor packas också in i den.

Det finns några andra typer av BOPP, till exempel kan du till exempel hitta en film tillverkad av polyetenlaminering - den används ofta för förpackning av fetthaltiga produkter samt för förpackning av tunga produkter.

Bild
Bild

Topptillverkare

Den absoluta ledaren inom segmentet för BOPP -filmproduktion i Ryssland är Biaxplen -företaget - det står för cirka 90% av all biaxiellt orienterad PP. Produktionsanläggningar representeras av fem fabriker i olika regioner i vårt land:

  • i staden Novokuibyshevsk, Samara -regionen, finns "Biaxplen NK";
  • i Kursk - "Biaxplen K";
  • i Nizhny Novgorod -regionen - "Biaxplen V";
  • i staden Zheleznodorozhny, Moskva -regionen - Biaxplen M;
  • i Tomsk - "Biaxplen T".
Bild
Bild

Kapaciteten på fabriksverkstäderna är cirka 180 tusen ton per år. Filmsortimentet presenteras i mer än 40 materialtyper med en tjocklek på 15 till 700 mikron.

Den andra tillverkaren när det gäller produktionsvolym är Isratek S, produkterna tillverkas under varumärket Eurometfilms . Fabriken ligger i staden Stupino, Moskva.

Utrustningens produktivitet är upp till 25 tusen ton film per år, sortimentet representeras av 15 sorter med en tjocklek på 15 till 40 mikron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagring

För lagring av BOPP måste vissa villkor skapas. Det viktigaste är att rummet där lagret av produkten lagras är torrt och det finns ingen konstant kontakt med direkta ultravioletta strålar . Även de typer av film som är mindre mottagliga för de skadliga effekterna av solstrålning kan fortfarande uppleva dess negativa effekter, särskilt om strålarna träffar filmen under lång tid.

Lagringstemperaturen för filmen får inte överstiga +30 grader Celsius . Det är mycket viktigt att hålla ett avstånd från värmare, radiatorer och andra uppvärmningsanordningar minst 1,5 m. Det är tillåtet att lagra filmen i ett ouppvärmt rum - i det här fallet, för att returnera de funktionella parametrarna, är det nödvändigt att behålla filmen i rumstemperatur i 2-3 dagar.

Det är uppenbart att även en så framgångsrik uppfinning av den kemiska industrin som BOPP har många sorter . Ett brett urval av produkter gör att du kan få optimal prestanda till lägsta kostnad. De största filmtillverkarna har redan erkänt detta material som mycket lovande, därför kan vi inom en snar framtid förvänta sig nya modifieringar av det.

Rekommenderad: