Filmbelagd Plywood (42 Foton): Mått Och Vikt På Ark Enligt GOST, Tillverkare I Ryssland Och Kina, Egenskaper Och Tillämpning

Innehållsförteckning:

Video: Filmbelagd Plywood (42 Foton): Mått Och Vikt På Ark Enligt GOST, Tillverkare I Ryssland Och Kina, Egenskaper Och Tillämpning

Video: Filmbelagd Plywood (42 Foton): Mått Och Vikt På Ark Enligt GOST, Tillverkare I Ryssland Och Kina, Egenskaper Och Tillämpning
Video: film faced plywood factory showing 1 2024, Maj
Filmbelagd Plywood (42 Foton): Mått Och Vikt På Ark Enligt GOST, Tillverkare I Ryssland Och Kina, Egenskaper Och Tillämpning
Filmbelagd Plywood (42 Foton): Mått Och Vikt På Ark Enligt GOST, Tillverkare I Ryssland Och Kina, Egenskaper Och Tillämpning
Anonim

Det finns många typer av inhemsk och utländsk filmplywood som säljs. I artikeln kommer vi att beskriva dem, överväga egenskaperna och applikationsfunktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Filmbelagd plywood är en plywood som inte är rädd för vatten och är resistent mot mekaniska skador på grund av ett speciellt skyddande skal som täcker det från utsidan. De inre skikten, som vanlig plywood, är gjorda av flera lager av limmad och pressad faner (tunna sektioner av trädstammar från 1 till 10 mm tjocka), fiberboard eller en kombination av dessa material. För att ge ökad fuktbeständighet kan fanerlager också impregneras med vattenavvisande föreningar.

Typiskt innebär tekniken för att skapa filmbelagd plywood följande:

  • fanerskikt impregneras med vattentäta och vidhäftande föreningar och sammanfogas genom varmpressning (tryck från 13 till 30 kg / cm², temperatur - 130 ° C);
  • ytan på det resulterande plywoodskiktet slipas och en lamineringsfilm appliceras termiskt;
  • ändarna på den laminerade plywooden skyddas med en akrylförening, ibland lamineras de också, men detta ökar materialkostnaden kraftigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Resultatet är ett tekniskt material som perfekt tål 50-100 omsättningscykler, sex timmars kokning i vatten, kontakt med ett alkaliskt medium, varmvattenånga eller flytande betong. Dess yta är resistent mot mögel, öppen bränning, lätt att rengöra, tillåter användning av metallfästen . Samtidigt är det prisvärt, lätt i vikt och lätt att bearbeta. Det är dessa unika egenskaper som vissa typer av filmpläterad plywood har, och detta gör dem oumbärliga i olika branscher - från möbelproduktion till flygplanskonstruktion. För förbättrad fuktbeständighet kan emellertid deras impregnering och beläggning innehålla en stor andel giftiga fenoler som är skadliga för hälsan.

Men det finns speciella typer av produkter som uppfyller de höga kraven i ryska och internationella standarder (BFU 100 DIN 68705, GOST) enligt klassen av utsläpp (utsläpp) av fenol . De kan användas säkert inomhus. I sin sammansättning används eller används inte fenol-formaldehyd i säkra mängder, och inte i materialet i de övre skikten, utan bara i de inre.

Dessutom är ytan täckt med efterbehandlingsfilmer och lacker, som är ofarliga och skyddar giftiga ångor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Alla kvalitetsblad måste ha följande egenskaper:

  • laminatets densitet - 120-300 g / m², beroende på filmtyp - detta ger hög hållfasthet och vattentäta egenskaper;
  • laminattjocklek - 0, 4-10 mm, ju tjockare skikt, desto högre motståndskraft mot mekanisk påfrestning och aggressiva ämnen;
  • utsläppsklassen för plywood som används i bostadslokaler måste vara minst E1 (högst 10 mg per 100 g plywoodvikt), för alla andra uppgifter - inte lägre än E2 -klassen (högst 30 mg per 100 g plywoodvikt);
  • materialets fuktinnehåll - 5-10%;
  • tätheten för ett papper med filmbelagd plywood är i genomsnitt 650 kg / m³ - detta säkerställer styrka och förmåga att klara tunga belastningar jämförbara med dem som ett massivt massivt trä kan tåla (för jämförelse: densiteten hos massiv bok - 650 kg / m³, ek - 700 kg / m³, betsad ek - 950 kg / m³);
  • maximal draghållfasthet - 40 MPa;
  • maximal statisk böjhållfasthet - 60 MPa.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppnå bättre styrka, motstånd mot böjning och vridning läggs fanerbitarna ut strikt med hänsyn till fibrernas riktning - stapling kan användas i vinklar på 30 °, 45 °, 60 ° eller 90 ° mot angränsande bitar eller arkets kant. Men i alla fall placeras faner symmetriskt med avseende på det centrala lagret. Därför har plywoodskivan oftast ett udda antal lager (3, 5, 7, 9), även om det också finns 4-skiktstyper.

Vikten av en filmpläterad plywoodplåt beror på vilken typ av råmaterial som används. Massan på en kvadratmeter laminerad björkplywood (FOB) är 1,95 kg med en tjocklek på 3 mm, med en tjocklek på 30 mm - 19,5 kg.

Ett standardark av sådan plywood med dimensioner på 2440x1200 mm och en tjocklek på 4 mm väger 7,7 kg, med en tjocklek på 21 mm - 40,6 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Filmbelagd plywood är indelad i flera typer beroende på dess egenskaper och material som används för tillverkningen.

Efter tillverkningsmaterial

Vissa lövträ, särskilt björk, är bäst lämpade för att göra fuktbeständig plywood. Den innehåller mycket lignin - en naturlig polymer som ger materialet hög hållfasthet och samtidigt elasticitet, motståndskraft mot töjning och kompression . På grund av den lämpliga porstrukturen tränger komponenterna i hartser och lim väl in i materialet och impregnerar det, vilket ger den nödvändiga fuktbeständigheten. Därför måste, i enlighet med GOST 53920-2010, högkvalitativ fuktresistent plywood med en laminerad beläggning tillverkas av björkfaner motsvarande höga kvaliteter A och B. Sådana produkter är märkta FOB eller FOF.

Standarden tillåter produktion av produkter med de övre skikten av björk och de inre skikten av al, lönn, bok, alm, asp eller barrträd . Om poppel används, tillåts sådana tillsatser inte mer än 10% av arkets totala massa, eftersom ett högre innehåll av detta lösa trä kan påverka styrkan och hållbarheten hos plywood negativt. Kombinerad plywood är efterfrågad, som är gjord av alternerande lager av björk och tallfaner, vilket gör att du kan kombinera fördelarna med dessa material för att få ett relativt billigt och högkvalitativt plywoodark. All furuplywood tillverkas också. Barrträ är på grund av sin struktur mindre mottaglig för impregnering, därför kan sådan plywood vara sämre än björk när det gäller fuktbeständighet. Men å andra sidan är den lättare i vikt och prisvärd, därför är den utmärkt för de uppgifter där ett lätt och tillförlitligt material behövs - till exempel för tak, beklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av fogmassa

Hälsosäkerheten bestäms inte bara av faner och laminatmaterial, utan också av kompositionen med vilken faner impregnerades och limmades. Typen av impregnering anges vid märkning av plywood:

  • FC - urea -formaldehyd;
  • FSF - fenol -formaldehyd;
  • FBV, FBS - bakelit (fenolresol).

För bostadslokaler och hushållsuppgifter används plywood FC och FSF. Plywood FC är den mest miljövänliga - urea -formaldehydkompositionen innehåller de minst giftiga ämnena och avdunstar inte vid rumstemperatur. FSF -plywood anses vara den mest mångsidiga, och de flesta produkter som tillverkas i Ryssland är av denna typ.

Det mest skadliga limet, men som också ger utmärkta prestandaegenskaper, är bakelit; det används endast för industriella behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av laminat

Plywood lamineras med fenol-, melamin- eller polyvinylkloridfilm (PVC)

  • Fenol-formaldehydfilm - Kraftpapper impregnerat med fenol-formaldehydharts. Har en karakteristisk mörkbrun färg (om inga färgpigment tillsattes). Denna beläggning är mycket tät, ger hög fuktbeständighet, utmärkt prestanda. Men den används endast för industriella uppgifter och utomhus, eftersom den innehåller giftig formaldehyd. Men för att skapa återanvändbara formar och tillfälliga ramar - det här är det perfekta alternativet.
  • Melaminfolie - Kraftpapper är impregnerat med säkrare melamin-formaldehydharts, som inte avger skadliga ämnen vid rumstemperatur (under 40 ° C). Utan användning av färgpigment är en sådan film ljusgul eller transparent, under den är fanernas naturliga mönster tydligt synligt. Sådan plywood ser externt ut som fanerad (laminering och fanering är olika tekniker). Men oftast är filmen målad i olika färger och nyanser, en ritning eller till och med en 3D -relief som imiterar naturmaterial appliceras. Sådan plywood kan användas i bostadslokaler för tillverkning av möbler.
  • Polyvinylklorid (PVC) film - ett tunt lager av plast som appliceras termiskt på plywoodens yta. Detta är en helt miljövänlig och säker beläggning - enligt sanitära standarder är polyvinylklorid tillåtet för tillverkning av fat och till och med behållare för donerat blod. En ytterligare fördel med plastbeläggningar är deras estetik och många alternativ för texturer och färger.

Mesh, halkskydd beläggningar appliceras ibland utöver baslaminatet. För detta används ett speciellt finmaskigt polymernät. Halkskyddad plywood behövs för golv i fordon, för att skapa olika däck, samt för formning. Plywood av FSF -typ med en formaldehydbeläggning används vanligtvis som grund.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter beläggningstyp och kvalitet

Beläggningen kan vara slät eller korrugerad, matt eller blank, ensidig eller applicerad på båda sidor. Beroende på typ av beläggning används följande markeringar:

  • F - slät yta;
  • W - meshyta;
  • SP - slät yta för målning;
  • U -fanér utan beläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt kvaliteten på laminatapplikationen är materialet, enligt GOST, uppdelat i 3 kvaliteter

  • 1: a klass motsvarar högsta kvalitet - produktens yta får inte ha icke -laminerade ytor och defekter;
  • 2: a klass tillåter inte mer än 10% av visuella lamineringsdefekter som inte minskar materialets egenskaper;
  • material med ett stort antal defekter hänvisas till den lägsta, 3: e klass.

Om sidorna har en annan yta indikeras två värden i markeringen genom avskiljaren. Till exempel F / W - filmbelagd plywood, täckt med en slät film på ena sidan och mesh på den andra, grad 1/2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

För plywoodskivor finns optimala beräknade storlekar. Trots allt ju större plywoodskiva, desto mindre styvhet, och om området är för stort böjer det sig som papper och deformeras under sin egen vikt . På grund av detta kommer den laminerade filmen att skala av, och själva plywooden kommer att spricka, och det kommer inte att göra bra formverk eller skåpmöbler av hög kvalitet.

I enlighet med GOST produceras ark med sidor på 1200, 1220, 1250, 1500, 1525 mm . Plywood, vars längd på en eller alla sidor är mer än 1525 mm, anses vara stort format. Enligt GOST är den tillverkad med sidor på 2400, 2440, 2500, 3000, 3050 mm. De mest populära storlekarna är 2440x1200, 2500x1250, 3000x1500 mm, de anses vara de mest mångsidiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåttjockleken kan vara 4, 6, 9, 12, 15, 18, 20, 21, 30 och 40 mm . På professionellt språk kallas material upp till 12 mm tjockt ett ark, över 12 mm - en platta. Tillverkare kan också producera ark enligt deras storlek. Bland de populära storlekarna i längd och bredd finns 1525x1830, 1525x2950 mm, i tjocklek - 8, 10, 24, 27 mm. Många företag erbjuder sådana produkter.

Dessutom kan plywood tillverkas i individuella storlekar . Detta är relevant om du behöver en plywoodskiva med icke-standardmått och med speciella egenskaper som bara kan tillhandahållas på fabriken. Till exempel är plywood med atypiska dimensioner, laminerade på båda sidor och ändar, efterfrågad för tillverkning av fabriks- och designmöbler och används för installation av fönsterbrädor.

Även ark med speciella dimensioner och beläggningar efterfrågas för olika industriella ändamål, tillverkning av förpackningar, behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

På den ryska marknaden presenteras främst inhemska och kinesiska produkter, och en liten andel av marknaden är fast för finsk plywood. Materialet som produceras i Kina är efterfrågat på grund av det låga priset, men kvaliteten garanteras inte av något och kanske inte motsvarar vad som anges på papper . Du kan stöta på både produkter av mycket hög kvalitet som uppfyller ryska och internationella standarder, och produkter från lågkvalitativa råvaror, som innehåller en betydande andel poppelfaner, osäkra när det gäller utsläpp.

Finsk plywood anses vara den säkraste - dess kvalitet och miljövänlighet bekräftas av internationella och europeiska certifikat . Dessutom anses finländarna vara världsledande i branschen och utvecklar och introducerar ny teknik för tillverkning av träbaserade material, i synnerhet säkrare lim. Men finsk plywood är dyrare än inhemska motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter som tillverkas i Ryssland skiljer sig i de flesta fall inte från finska vad gäller egenskaper och säkerhet, uppfyller internationella krav och GOST-standarder, är gjorda av högkvalitativa inhemska råvaror med modern teknik. Listan över tillverkare är mycket bred, och du kan enkelt hitta produkter med önskade egenskaper.

Att köpa material från ett välkänt företag som har fått ett gott rykte är en garanti för materialets kvalitet och tillförlitlighet. Bland de ryska ledarna vad gäller volym och kvalitet av plywood finns Vyatka Plywood Mill, Sveza Group och Zavetluzhie LLC.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Filmbelagd plywood finner sin användning i en mängd olika branscher

I monolitisk konstruktion är laminerad plywood ett oumbärligt material för att skapa formar och tillfälliga ramar . Det är motståndskraftigt mot flytande betong, mekanisk påfrestning, kan enkelt rengöras med ett lösningsmedel och hjälper till att avsevärt minska arbetskostnaderna, eftersom det kan användas 50-100 gånger. Du kan inte ens köpa en sådan formning, utan helt enkelt hyra den. Med sin hjälp byggs grunden för privata och flerbostadshus, pelare, broar, golv. För formning används vanligtvis laminerade FSF-ark med en tjocklek på 18-21 mm med en slät eller meshyta. Sådan plywood används också i stor utsträckning för konstruktion av tillfälliga skiljeväggar, golv och staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

För externa och interna efterbehandlingar används fuktbeständig och brandbeständig plywood med en slät laminerad beläggning . Samtidigt, för interiörarbete i bostadslokaler, rekommenderas att använda FC -plywood med melamin eller plastbeläggning. Den har goda utsläppsvärden, samtidigt som den är fuktbeständig. Den kan användas för att täcka både varma och fuktiga och ouppvärmda rum, till exempel ett lanthus, ett badrum. För dekorativ beklädnad används vanligtvis tunna ark på 8-12 mm - de har ett attraktivt utseende, låg vikt, är lätta att bearbeta, tål metallfästen.

Även filmbelagd plywood används i stor utsträckning som ett underlag för golvbeläggning, ett material för tillverkning av dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningen av hållbara, vattentäta behållare är ett annat område där filmbelagd plywood är oumbärlig på grund av dess unika egenskaper . FK -plywood med plastbeläggning får användas för transport av mat, medicin och medicinska produkter. Det skyddar lasten på ett tillförlitligt sätt, försämras inte när fruktsyror eller farmaceutiska produkter träffar ytan och har bakteriedödande egenskaper. Tack vare dessa egenskaper används laminerad plywood ofta för att göra hyllor och vitrinskåp för apotek och butiker, lager, skåp för förvaring av hushållskemikalier. För dessa uppgifter används både tunna 6 och 9 mm ark, liksom tjocka 30-40 mm - allt beror på lastens svårighetsgrad och dimensioner eller vikten som hyllan måste tåla.

Bild
Bild

Inom transportindustrin är det viktigt att lätta vikten av en struktur så mycket som möjligt utan att göra avkall på dess säkerhet och tillförlitlighet . Filmpläterad plywood gör det här jobbet bra. Väggar och dörrar till lastbilar, påhängsvagnar, beklädnad av järnvägsvagnar, sjö- och flodfartyg är gjorda av FSF-skivor med en tjocklek på 18-30 mm. Halkfri plywood i mesh är idealisk för golv i offentliga och kommersiella fordon. Kollektivtrafikstolar är också ofta gjorda av laminerad plywood. Tunn 6 mm plywood används för beklädnad av kylbilar och industrikylskåp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av fabriks- och designmöbler används laminerad plywood mycket i dag . - den kombinerar god säkerhet, lågt pris och attraktiva tekniska och estetiska egenskaper, ser bra ut i alla interiörer. Lagerväggar och dörrar till skåpmöbler, hyllor för tunga saker är gjorda av plywood FC med en tjocklek på 20-30 mm. Tunn plywood (4-6 mm) används för bakväggen. Materialet 15-21 mm är väl lämpat för att skapa standardhyllor. Kända designbyråer från hela världen använder aktivt laminerad plywood i sina projekt.

Rekommenderad: