Typer Av Poppel (55 Foton): Doftande Och Lager, Berlin Och Asp, Pelarformade Och Andra Trädslag I Ryssland Och Andra Länder

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Poppel (55 Foton): Doftande Och Lager, Berlin Och Asp, Pelarformade Och Andra Trädslag I Ryssland Och Andra Länder

Video: Typer Av Poppel (55 Foton): Doftande Och Lager, Berlin Och Asp, Pelarformade Och Andra Trädslag I Ryssland Och Andra Länder
Video: Poplar Trees 2024, April
Typer Av Poppel (55 Foton): Doftande Och Lager, Berlin Och Asp, Pelarformade Och Andra Trädslag I Ryssland Och Andra Länder
Typer Av Poppel (55 Foton): Doftande Och Lager, Berlin Och Asp, Pelarformade Och Andra Trädslag I Ryssland Och Andra Länder
Anonim

I den moderna världen förvärras den ekologiska situationen - deponier bildas och luften förorenas snabbt, så grönning blir mer och mer moderiktig. Privata och offentliga företag skapar parker, gränder och trädgårdar fyllda med en mängd olika träd. Poppel är en av de mest populära växterna - den växer mycket snabbt och är effektiv för luftrening. En mängd olika arter av detta träd låter dig väcka liv i de mest intressanta landskapsdesignerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över populära arter

Poplar tillhör familjen Willow och inkluderar minst 90 arter. Träd är mycket populära för plantering i städer - längs vägar, i parker och gränder. Detta beror på den höga tillväxttakten, som varar de första 35-50 åren, samt en varierad vacker kronform . Poplar, beroende på dess sort, är kolumnerad, sfärisk, mandelformad eller äggformad. Trädens löv är oftast ovala eller lansettformade; på deras yta är retikulär venation lätt att urskilja. Tallrikar växer ganska tätt och lämnar en bra skugga under kronan.

Bild
Bild

Livslängden för representanter för familjen Willow är ganska lång - snittåldern för träd är 50-80 år , men ganska ofta finns det hundraåringar som är minst 140 år gamla. Många sorter når en höjd av 40 meter, och stammen är ofta minst 1 meter i diameter. Jättarnas rötter tränger vanligtvis inte djupt ner i marken - de växer ytligt och sträcker sig utanför kronans gränser.

Bild
Bild

Träd från denna familj kan skilja sig väsentligt från varandra, varje art har sitt eget namn. De flesta sorterna skapas av naturen, men det finns också hybridprydnadsväxter som utvecklats av professionella dendrologer.

I den här artikeln kommer vi att titta på flera sorter av poppel, som hjälper dig att välja det mest lämpliga alternativet för plantering i en privat sektor, park eller annan plats.

Bild
Bild

Silver

Växter i denna kategori har flera namn - "silver", "vit", "snövit" eller "Bolle". Oftast finns sådana träd i Europa och Asien. Silver poppel har en mycket lång livslängd - denna siffra varierar från flera decennier till fyra århundraden . Trädets höjd överstiger vanligtvis inte 30 meter, vilket kompenserar för den spridande sfäriska kronan. Bolles stam är ganska tjock, från 2 till 3 meter i volym, men samtidigt kort - grenarna börjar separera på nivån 2 meter från marken.

Bild
Bild

Den snövit jätten är täckt med en slät grå eller gråolivbark . Det är en vit blomning på nya unga grenar, och väldigt få blad växer på skotten. På en gammal poppel förvandlas ljusa nyanser av grått och grönt till kolsvart.

Bild
Bild

Det finns två typer av knoppar på trädet . På unga skott är de klibbiga och skapar saftigt klibbigt lövverk, deras storlek är högst 0,5 cm lång. Och på gamla grenar är knopparna lika små, men samtidigt torra och släta, utan klibbig beläggning.

Kronan på den vita jätten är pyramidal eller sfärisk . Deltoidblad växer på grenarna - ovanpå har de en grön nyans, och den nedre delen är målad i en vit -silverfärg. Tack vare den silverfärgade färgen fick jätten sitt namn; i landskapsdesign ser denna nyans mycket intressant och ovanlig ut.

Bild
Bild

Under blomningstiden är växtens grenar täckta med örhängen - långa dubbla tjocka blomställningar . På kvinnliga träd är framtida frön ljusgula och 12 centimeter långa, och på manliga växter är blomställningarna mörkröda eller bruna upp till 7 centimeter långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

När blomställningarna bleknar börjar frukterna mogna på örhängen - de ser ut som en tät, torrbrun låda. Frön mognar inuti - små bruna blad med fluffigt spindelnätliknande bomullsull i nedre delen. Efter att fröna mognar öppnas kapseln, och sedan tar vinden upp det viktlösa poppelfluffet och bär det långt från det silverfärgade trädet . Fröna gror oftast många kilometer från moderträdet. Bolle blommar i slutet av våren och fröna mognar och börjar sin flygresa i slutet av juni eller början av juli.

Vita jättefrön är mer benägna att gro när kvinnliga och manliga växter är nära varandra.

Bild
Bild

Deltoid

Deltoid träd växer till gigantiska storlekar - 40-45 meter i höjd. Kronan är mycket spridande och bred, oval eller pyramidformad. Jättens bagage har en enorm volym, inte mindre än 2,5 meter för en vuxen representant.

Bild
Bild

Det skinniga locket på ett ungt träd är ribbat, målat i en brungrön nyans . Hos gamla deltoidspopplar blir barken askgrön och täckt med grova sprickor.

Bild
Bild

Från de klibbiga knopparna blommar rundade deltoidblad från 3 till 8 cm i storlek . Färgen på plattorna är mörkgrön ovanför och ljusgrön nedanför. Bladen är fästa vid grenarna med ett långt handtag, varifrån bladets räfflade kant börjar.

Bild
Bild

Reproduktion av jätten sker med hjälp av poppelfluff, som mognar i en mängd olika kulor som ligger på blomställningen.

Bild
Bild

Svart

Trädet, vars område är utbrett i Ukraina, Vitryssland och Ryssland, kallas svart poppel eller sedge. Växten kan säkert kallas planetens kraftfulla lungor, eftersom den mycket aktivt omvandlar koldioxid till syre. På grund av dessa egenskaper används vildkarp i urbana grönområden - den planteras på torg, konstgjorda lövskogar och parker.

Bild
Bild

Mängden syre som frigörs av den svarta växten är 3 gånger produktiviteten för lind . För att bearbeta samma mängd koldioxid som en poppel måste du plantera minst 10 tallar. Under sommaren rengör varje medlem i familjen Willow dessutom luften från cirka 20 kg damm.

Bild
Bild

Vildsvinet är en långlever; det kan leva från 70 till 300 år . Under de första decennierna når trädet sin maximala höjd - 30-35 meter. Åldrande poplar täcks gradvis med utväxter på barken, blir formlösa och skrymmande. Stammen är bred och kraftfull, täckt med grov, nästan svart bark.

Bild
Bild

Knopparna på sedgen är ganska stora, klibbiga, runda och täckta med ljusskalor; under tillväxt pressas de tätt mot grenarnas täckning . Från knopparna blommar bladen, som liknar en stor triangel eller romb i form, de är ganska tuffa vid beröring. Varje blad är fäst vid grenen med en liten platt plattblad.

Bild
Bild

Det är lätt att skilja mellan manliga och kvinnliga vildsvin under blomningen, eftersom frodiga långa blomställningar av en gulaktig och rödbrun nyans visas på växterna. Honpopuler blommar längre och mer frodiga blomställningar än manliga.

Representanter för poppelfamiljen blommar i slutet av våren, och luddet är utspritt mitt på sommaren . Den stora fördelen med denna växt är dess snabba tillväxthastighet och anspråkslöshet, dessutom har vackra ljusa örhängen i många länder förtjänat många fans.

Bild
Bild

Doftande

Träd av denna typ växer 19-28 meter från marken, grenar ligger i en vinkel på 70 grader mot stammen. Denna struktur ger hatten en vanlig oval form, volymen av spridande grenar är 15 meter. Huden på unga groddar är slät, gul eller gröngrå . Efter mognad blir barken grov och spricker med djupa fåror.

Bild
Bild

Doftande poppel är opretentiös för levnadsförhållanden - den lever bra både i svart jord och i lerjord. Trädet är frostbeständigt, men älskar fuktig luft - en långvarig brist på fukt skadar denna sort.

Bild
Bild

Bladverket på växten är starkt och stort - det är 5-11 centimeter långt och upp till 6 centimeter brett . Plattens täta lock är färgat med en grönaktig nyans ovanifrån, medan botten domineras av en silvergrå färg. Bladbladets längd är 2-4 centimeter och den är täckt med en lätt dun.

Bild
Bild

De doftande popplerna blommar samtidigt som de blommar, den maximala blomningen sker i mitten av den första sommarmånaden . Den manliga växten producerar små röda blomställningar, deras längd är cirka 2 centimeter. Ett kvinnligt träd växer örhängen 6-7 centimeter långa och sällsynta blommor bildas på dem. Mogna frukter har en långsträckt oval form och 4 ventiler. Reproduktion sker av frön med ludd eller gröna avkommor.

Bild
Bild

I sin naturliga miljö kan en doftande poppel leva upp till 220 år, men i en stad slår den inte ordentligt rot - oftast dör trädet efter 22-35 års liv.

Pyramidalt

Träd av denna art bär två namn - "pyramidalt" och "kolumnerat", de är mycket förtjusta i solljus. Enorma växter når 35-40 meter i höjd, de lever också länge - från 70 till 350 år. Den pyramidala poppeln är utbredd i Europa och Asien: i Italien, Ukraina, Vitryssland, Ryssland och Kazakstan.

Bild
Bild

Kolumnjättar är ganska lätta att skilja från andra representanter för Willow -släktet - plantans krona är mycket snygg, smal och tydligt långsträckt uppåt . Trädets struktur liknar en pelare eller kolumn - starka grenar som växer i en vinkel på 90 grader mot stammen ger formen. Efter avstigning växer jätten snabbast i 10-12 år, och sedan bromsas tillväxten.

Bild
Bild

Stammen på en pyramidväxt överstiger vanligtvis inte 1 meter i omkrets . Barken på en vuxen poppel är mörkgrå, prickad med djupa sprickor. I unga skott är beläggningen elastisk och slät, med en ljusgrå eller olivfärg.

Bild
Bild

Det pelarformade trädet blommar omedelbart efter att knopparna blommat … Blomställningarna består av många små blommor, hos hanpoplar är de vinröda och hos honpoplar är de lätt mjölkiga. Dessutom är damörhängen vanligtvis 6-8 centimeter längre.

Bild
Bild

Bladen på grenarna har en uttalad triangulär form - den breda basen avsmalnar kraftigt mot spetsen . Kanten på varje blad är som en handsåg - den består av många vassa tänder. Färgen på bladen på den pyramidala poppeln är vitaktig nedanför och saftig grön ovanför. Bladen är fästa på växten med en kort tillplattad skärning, stark och tillräckligt pålitlig för att skydda skotten från för tidig abscess.

Bild
Bild

I slutet av sommaren blir den pelarformade kronan gradvis gul, och i mitten av hösten faller nästan alla löv till foten av poppen.

Bild
Bild

Trädet växer bra i neutral och lätt sur jord, tillräckligt mättad med fukt och utsatt för solljus. Rotsystemet börjar ofta ovanför jordytan vid foten av växten, sedan växer det på djupet och i bredd . Den pyramidala poppeln har ingen negativ reaktion på förorenad luft i stora städer, dessutom kan den snygga kronan växa trädet under olika förhållanden. Det pelarformade trädet planteras väldigt ofta längs motorvägar - både utanför städerna och inuti dem.

Bild
Bild

Laurel

Den naturliga miljön för tillväxt av denna växtart är ganska vanlig - den finns i västra och östra Sibirien, i Altai och upp till Dzhungarskiy Alatau. Laurelpoppel växer i floddalar och på bergssluttningar; det känns bra i småsten och spillror.

Bild
Bild

Representanten för familjen Willow är mindre än sina andra motsvarigheter - den växer maximalt 10-20 meter från marken, stammens tjocklek överstiger sällan 1 meter . Kronan sprider sig och inte alls tjock - få nya skott dyker upp på ett år, därför finns det många luckor bland grenarna. Grenarnas struktur beror på att trädet växer i dålig jord med begränsad tillgång till fukt och solljus.

Bild
Bild

Denna kategori av växter kan överleva under ganska tuffa förhållanden - långa, frostiga norra vintrar kommer inte att utgöra ett hot mot dem. Frekventa frost orsakar riklig tillväxt av unga skott, så trädets krona verkar mer frodig och dekorativ.

Bild
Bild

Unga skott är ljusgula i färg och täckta med ett lager fluff . Groddarna har en ovanlig form - en ribbad yta syns tydligt på dem, som slätas ut efter att trädet mognar. Ojämnheterna i skotten uppträder på grund av speciella korktillväxter under det läderartade locket - detta är ett slående särdrag hos endast denna typ av pil. I den gamla lagerpoppeln blir barken grå och sprucken. Trädets krona får en oval form - bredare vid basen och avsmalnande mot toppen.

Bild
Bild

På våren producerar växten klibbiga, behagligt luktande knoppar-de har en oval långsträckt, skarp form och är färgade brungröna . Stora löv blommar från dem - deras längd är 6-14 centimeter, och deras bredd varierar från 2 till 5 centimeter. Tallriken är sval vid beröring, slät och läderaktig, tar en långsträckt oval form, smalare mot slutet. Lövbladspopplets löv har en ovanlig kant - det är fint skuren och vågig. Unga blommande knoppar är klibbiga och domineras av en ljus ljusgrön nyans, och vuxna löv är målade i två färger - vitt och grönt.

Bild
Bild

Blomningen börjar i maj; hos manliga representanter har örhängen form av en cylinder som är 3-8 centimeter lång . Kvinnliga träd löser upp små blommor med en gul pistill på blomställningar. Fröna mognar inuti fyrkantiga bollar, som senare spricker och släpper luddet för att spridas i många kilometer runt.

Bild
Bild

Asp

Denna Willow -art når 35 meter i höjd. Under gynnsamma förhållanden kan en aspoppels livslängd vara mycket lång - det finns ett träd i världen vars ålder mäts i flera årtusenden.

Bild
Bild

Barken på en vuxen växt är grå och har små spår . Unga grenar är ursprungligen täckta med en rödaktig hud, som så småningom blir gulgrå.

Bild
Bild

Trädets löv är vanligtvis små - från 3 till 7 cm, de är mörkgröna ovan och gröngrå nedanför . Liksom andra representanter för pilväxter multipliceras doftande poppel genom att släppa kattungar, som innehåller frön med dun.

Bild
Bild

Hybrid sorter

Tack vare ansträngningar från dendrologer finns det också olika hybridvarianter av popplar, vi kommer att överväga några av dem

" Berlin" poppel - är en hybrid av svart karp och lagerträd. Perfekt för landskapsarkitektur och skogsbruk. Växten lever bäst i fuktig jord; under torra förhållanden minskar tillväxten minst två gånger.

Bild
Bild

" Grå poppel " - en produkt av en kombination av silverpoplar och asp. Hybriden har rotat sig bra i naturen och har spridit sig mycket i Asien och Europa. Växten utvecklas i snabb takt och kan föröka sig med rötterna.

Bild
Bild

" Moskva" poppel - korsade från en doftande och lagrarväxt. Ett lågt träd med en ovoid krona, på vars grenar prydliga små kilformade blad växer.

Bild
Bild

Vilken ska du välja för trädgården?

När du väljer en poppel för en trädgård måste du bedöma förhållandena för dess framtida liv - trädet bör slå rot i jorden på din webbplats. Därför är det klokt att välja opretentiösa sorter som inte kräver noggrant underhåll. Det är viktigt att bestämma kronans volym och tjockleken på stammen, liksom formen på rotsystemet. Om du ansvarsfullt närmar dig valet av en växt kommer det i framtiden inga obehagliga situationer med en alltför spridande krona eller mycket ludd.

Bild
Bild

Ur estetisk synvinkel är det mest intressanta alternativet silverpopel - dess ovanliga färg kommer att ge trädgårdslandskapsdesignen en speciell glädje.

Rekommenderad: