Typer Av Björkar (56 Foton): Sorter Och Dekorativa Sorter I Ryssland, Rödbladiga Och Körsbär, Lockiga Och Lila, Plattbladiga Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Björkar (56 Foton): Sorter Och Dekorativa Sorter I Ryssland, Rödbladiga Och Körsbär, Lockiga Och Lila, Plattbladiga Och Andra Arter

Video: Typer Av Björkar (56 Foton): Sorter Och Dekorativa Sorter I Ryssland, Rödbladiga Och Körsbär, Lockiga Och Lila, Plattbladiga Och Andra Arter
Video: Björk - Bra Att Veta Om Björken, Björkar & Björklöv (Betula) | AlterHedens 2024, Maj
Typer Av Björkar (56 Foton): Sorter Och Dekorativa Sorter I Ryssland, Rödbladiga Och Körsbär, Lockiga Och Lila, Plattbladiga Och Andra Arter
Typer Av Björkar (56 Foton): Sorter Och Dekorativa Sorter I Ryssland, Rödbladiga Och Körsbär, Lockiga Och Lila, Plattbladiga Och Andra Arter
Anonim

Björk har med rätta fått status som ett "ryskt" träd. Det finns i alla regioner i landet. Det finns många arter som tillhör detta släkt. Några av dem används för att dekorera parker och torg, andra finns ofta i naturen. Varje sort har vissa yttre egenskaper och andra egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper hos trädet

Björk känns lätt igen på sin ljusa bark med svarta markeringar, men inte alla sorter från denna familj har denna funktion. Rotsystemet kan också vara väldigt olika . I trädform är den stor och massiv och går djupt ner i marken. Förgrenade rötter som ligger på jordens yta är karakteristiska för hantverkare.

Bark nyanser sträcker sig från ljus, nästan vitt, till rött och brunt . Lövverk varierar i storlek och färg, men de flesta arter har små tänder i ändarna av bladen. Deras genomsnittliga bredd är cirka 5 centimeter, ytan är plan och slät. Med vårens ankomst är grenarna täckta med klibbiga löv. Med höstens ankomst blir de gula och smulas.

Trädet blommar med kattungar täckta med pollen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk är mycket viktigt för skogens ekosystem eller plantering. Det är hem för många arter av insekter, inklusive larver. Många typer av användbara svampar växer också nära stammen: brun björk, russula, mjölksvamp, porcini svamp och andra. Representanter för denna familj distribueras inte bara i Ryssland och grannländer. De finns i Europa, Asien och Nordamerika.

Alla typer är indelade i två stora grupper

  • Träd, vars höjd varierar från 20-30 till 50 meter. Stamdiametern kan vara upp till en och en halv meter.
  • Buskar är mer kompakta i storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte industrisektorn

  • Björk är känd för sitt vackra och starka trä. På grund av sitt höga hållfasthetsindex används det för tillverkning av plywood, möbler och efterbehandlingsmaterial.
  • Tar har funnit sin tillämpning inom kosmetologi och medicin. Ämnet erhålls från trä genom torrdestillation.
  • Vid bearbetning av lövverk kan du få ett naturligt gult färgämne.
  • Under blomningen lockar björk många bin. Pollenförande växter är viktiga för honungsproduktion.
  • Det övre barklagret, kallat björkbark, används ofta som brännbart ämne. Han hittade också sin ansökan inom handarbete.
  • Björksav är bra för hälsan och är också huvudkomponenten för beredning av sirap och avkok. Biodlare ger dem ofta bin.
  • Björkblad, knoppar och grenar har funnit sin tillämpning inom medicin. De används för att göra bakteriedödande, diuretika och andra medel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är de dekorativa sorterna och typerna?

Körsbär

Trädet når upp till 25 meter i höjd. Det kallas också den nordamerikanska björken. Unga träd kan identifieras med sin pyramidformade krona. Med tiden börjar grenarna sjunka och kronan blir som en boll. Barken är färgad i en mörk och tät färg (körsbärsfärg med en röd nyans).

Lövverket är stort, upp till 12 centimeter långt. Med vårens ankomst är grenarna täckta med ett stort antal örhängen. Under bekväma klimatförhållanden lever trädet länge. Denna art föredrar fuktig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rödbladig

Björken fick detta namn på grund av lövverkets ursprungliga färg. Glansiga löv är färgade lila eller vinröda, vilket inte ändras under hela säsongen. Den genomsnittliga trädstorleken är 7 meter. Det tål perfekt frostväder och är inte krävande för jordens sammansättning . Trädet växer väldigt långsamt. Han behöver starkt solljus.

Bild
Bild

Lockig

Utsikten med en frodig och tät krona når en höjd av 10 till 15 meter . Sorten fick sitt namn på grund av grenarnas ursprungliga konfiguration. Bladen är diamantformade och blanka.

På grund av sitt ursprungliga utseende används det ofta som dekoration för en park, torg eller närområde.

Bild
Bild

Kinesiska

Denna sort behåller sina höga dekorativa egenskaper i 40 år. Blomningsperioden börjar i slutet av april och varar fram till nästa månad. Med början av augusti börjar trädet bära frukt (frukt i form av nötter). Kinesisk björk tolererar lätt frost och torka . Bladens storlek varierar från 2 till 5 centimeter. Formen är ovoid. Trädet växer bäst i fuktig och bördig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattbladig

Plattbladig björk, även kallad asiatisk eller japansk, kan identifieras med sin ljusgrå bark utan mörka markeringar. Formen på bladen kombinerar en triangel och en oval . Färgen är rikgrön. Den maximala fathöjden är 30 meter.

Bild
Bild

Gul

Gul eller ribbad björk är stor i storlek. Maxhöjden är 30 meter. Denna art kom till oss från Nordamerika, varför sorten ofta kallas amerikansk . Barkens färg kan vara annorlunda: grå, orange, brun med en röd nyans. Grenar täcker stora löv upp till 12 centimeter i storlek. Vissa träd kan leva upp till 300 år. Sorten föredrar dränerade och fuktiga jordar.

Bild
Bild

Knäböj

Buskbjörk, vars höjd inte är högre än 2,5 meter. I naturen finns denna art ofta i träsket i Sibirien och Fjärran Östern. Det kan också hittas i den centrala regionen i Ukraina. Ovala löv är täckta med hartsartade vårtor. Blommor visas på grenar tillsammans med löv under vårens sista månad . Njurarna utelämnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dinglar

Detta är den vanligaste sorten i Ryssland. Namnet på latin är Betula pendula . Denna art kan nå upp till 30 meter i höjd. Barken är lätt och jämn. I unga träd kan det exfoliera. På gamla björkar märks djupgråa fåror. Den flexibla stammen är omgiven av hängande och långa grenar. De förvärvar denna form bara på ålderdom. Unga björkar har raka grenar. Bladen är kilformade.

Denna sort lever länge, från 100 till 120 år . När han når åtta år blir trädet "vuxet" och barkens färg ändras från rikbrun till vit. Hängande björk finns i skogen, stäppen och till och med tundran. Trädet har funnit sin tillämpning i många ekonomiska aktiviteter.

Bild
Bild

Detta inkluderar också följande typer

Hängande björk "Royal frost ". Ett träd med höga dekorativa egenskaper. Bladen är mörklila. Den tunna vita stammen växer upp till 20 meter i höjd.

Bild
Bild

" Fastigiata ". Höga träd som växer i form av ett ljus. Grenarna riktas uppåt. Färgen på bladen är ljusgrön. Kronbredden kan vara upp till 5 meter. Höjden är cirka 20 meter.

Bild
Bild

Laciniata . Ett träd med långa, flexibla grenar som hänger ner. Denna sort lockar uppmärksamhet med sin ovanliga bladform, som påminner om lönn. Deras färg är djupgrön. Stammen är vit med svarta markeringar.

Bild
Bild

Användbar

Användbar eller Himalaya björk, även kallad "Zhakmana". Det är inte krävande för jordens sammansättning och växer upp till 10 meter. För full utveckling behöver trädet solljus . Användbar björk tolererar inte skugga bra, men är inte rädd för frost. Kronans form sprider sig. Längden på bladen varierar från 6 till 10 centimeter. Färgen på bladen är ljusgrön.

Bild
Bild

Radde

Detta är en sällsynt art som finns med i den röda boken. Barkens färg kan vara vit eller rosa. Det lilla trädet når 7 meter i höjd. Färgen på tunna grenar är brun, mörk. Hos unga björkar är grenarnas färg gul. Denna träslag har styrka och motståndskraft . Arten är inte kräsen med marken och anpassar sig snabbt till alla väderförhållanden. Färgen på bladen är djupgrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Nana

Nana -sorten kan identifieras med sina luddiga skott. Blad i diameter från 2 till 2,5 cm är runda. Sådana björkar finns ofta i asiatiska länder, liksom i Alperna och Grönland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gyllene skatten

Buskbjörk av kompakt storlek. De öppnade bladen är gula. Tack vare sitt unika och attraktiva utseende värderar designers detta utseende högt . Skotten är något höjda. Detta är en flerstammad och spridande björk med en frodig krona. Detta är en mycket sällsynt art som varje år lägger till 10 centimeter i höjd. Blomningsperioden faller under vårens sista månad.

Föredrar måttlig luftfuktighet. Jordens sammansättning spelar ingen roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träsk

Denna art kallas också för liten eller för liten björk. Dess maximala höjd når 5 meter. Grenarna växer rakt upp. Den vita barken mörknar med åldern och får en mörkgrå nyans. Bladverket är äggformat. Bladets längd är upp till 5 centimeter. Ytan är täckt med fina fibrer. Under blomningen är trädet täckt med gröna kattungar med en gul nyans. Arten känns bra i torr och våt jord . Sumpbjörk tål inte frost bra och behöver riklig belysning.

Bild
Bild

Buktig

Det är ett snyggt och litet träd som sällan blir högre än 6 meter. Trädet lockar med sin ovanliga stamform. Den är vriden, på grund av vilken sorten fick sitt namn. Björk finns ofta i Omsk -regionen. Denna art liknar mycket en fluffig björk, men skiljer sig i avrundat och mer kompakt lövverk . Barkens färg kan vara annorlunda: vit, grå eller brun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjärran Östern

Ett mycket härdig träd som inte är rädd för vädret. En jämn stam har en spridande krona. Björken når en höjd av 30 meter. Denna art tolererar skugga väl, och unga träd behöver skuggning för full tillväxt . Barken är vit med en lätt gul nyans. Tät oval lövverk. Trädet kan leva upp till 100 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manchu

En annan art från björkfamiljen, vars maximala höjd når 15 meter. Den blommar med kattor, samlade i blomställningar om 2-4 bitar. Kattorna är täckta med fint gult pollen. Blomningsperioden varar från april till maj. Denna pollenbärande art är högt värderad inom honungsindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårt björk

På latin låter namnet som Betula verrucosa. Detta träd kännetecknas av en frodig och känslig krona. Rotsystemet är väl utvecklat. Sorten når en höjd av 20-30 meter. Unga grenar är brunröda och täckta med hartsartade vårtor . Den ljusa barken är jämn och slät. Vid basen är stammen målad mörkgrå eller svart. Många sorter av björkar växer på Rysslands territorium.

Arter med runda och snidade blad, långsträckt och rund krona, vit och färgad bark finns i naturliga förhållanden, liksom i konstgjorda parker . De skiljer sig inte bara i yttre kvaliteter, utan också i andra egenskaper.

Till exempel används sibiriskt björkträ ofta i timmerindustrin. Dessutom är originalhantverk gjorda av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sällsynta arten

Lila

Tillväxten av Pendula Purpurea -björken varierar från 10 till 15 meter. Kronan är smal, men lös. Dess bredd varierar från 4 till 5 meter. Stammarna av unga träd är bruna med en röd nyans . När den blir äldre mörknar den till en mörkgrå eller till och med svart färg. Vid basen förblir barken vit. Grenarna är täckta med små blad 2 till 3 centimeter långa.

Tidigt på våren har bladen en original lila färg, och med höstens ankomst ändrar de sin färg till rött, brunt eller brons . I vissa fall kan skott med grönt blad uppträda. Det är bättre att ta bort dem. Arten tål vinterfrost och älskar solljus. Jordens sammansättning kan vara vilken som helst. På grund av dess höga dekorativa egenskaper används den ofta i landskapsdesign. Experter rekommenderar att man planterar denna sort i små grupper, 2-3 stycken vardera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maksimovich

En annan sällsynt art som tillhör tall. Maxhöjden når 30 meter med ett minimivärde på 25 meter. Växer bra i lätta jordar … Björk tål frost utan problem och älskar solljus . Stamdiametern når mer än en meter. Bladen är stora. Formen är rundad eller något långsträckt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

Denna art fick sitt namn på grund av barkens speciella färg. Nyansen kan variera från rött till gult och till och med grått. Det kompakta trädet växer bara 5 meter. Idag hotas denna art med fullständig utrotning. Nu finns trädet bara i Kazakstan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koreanska

Växer upp till 25 meter. I vissa källor kallas denna art för "svart björk". I naturen växer den i Fjärran Östern, Kina, Korea, Japan och Mongoliet . Blad av standard oval form är målade i en tät grön nyans. Trä används för att tillverka kol eller hantverk. Koreansk björk växer anmärkningsvärt bra i fuktiga miljöer. Hon älskar också solljus.

Bild
Bild

Dalecarlian

Detta träd fängslar med sitt uttrycksfulla utseende. Långa och flexibla grenar är täckta med tunna och snygga löv. Björk finns ofta i Ryssland och på den skandinaviska halvön. Hon är inte rädd för frost och andra vädret. Trädets höjd varierar från 10 till 20 meter. Under gynnsamma förhållanden lever trädet upp till 150 år. Z och ett år växer trädet 35 cm. Den genomsnittliga stamdiametern är 60 cm.

Denna typ är utmärkt för landskapsarkitekturer, trädgårdar och andra områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daurskaya

Daurian björk lever i cirka 100 år. Under denna tid växer den upp till 25 meter. Arten är mycket kräsen när det gäller jordens sammansättning och älskar ljus. Stamdiametern är 0,5 meter. Blad av standard oval form. Under naturliga förhållanden kan björk hittas på flodstränder, dränerade sluttningar och rivaler . Grenarna är breda. Tunnan är målad mörkgrå eller svart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en trädgård?

Många arter av björkfamiljen är perfekta för att dekorera en hustomt eller annat territorium. Träd förblir attraktiva under hela säsongen. Vissa sorter ändrar färgen på bladen flera gånger om året. Du kan också välja sorter som ändrar barkens färg när de mognar . Låg eller hög, spridande eller långsträckt, med vanliga eller ovanliga färger på blad och bark - olika sorter ser attraktiva ut på platsen. Under blomningen fängslar träden med sin frodiga färg och delikata doft.

Under den varma årstiden ger björkar landskapet en prakt och ljusstyrka . Så snart hösten kommer och bladen ändrar färg blir trädgården levande och charmig. För att skapa en lugn atmosfär rekommenderas det att välja träd med grönt bladverk. Många designers väljer björkar med tunna och hängande grenar som försiktigt svajar i vinden. En låg björk som kryper med grenar på marken kommer att se bra ut både som ett enda element i landskapet och i komposition med andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du väljer en björksort för din trädgårdstomt måste du noggrant studera flera arter, jämföra deras egenskaper och egenskaper . Vissa sorter tolererar frost anmärkningsvärt bra, så att de kan planteras i de norra regionerna. Andra älskar rikligt solljus, varför de bara bör planteras på ett öppet område. Om du vill att ett träd ska locka ett stort antal bin väljer du pollenbärande sorter.

Var uppmärksam på trädets storlek . Dessa är höjden, stammdiametern och kronbredden. Höga sorter planteras ofta i rymliga områden. De kommer också att se bra ut längs kusten eller boulevarden. För små trädgårdar eller privata områden är det bäst att välja kompakta träd som kommer att se bra ut i små grupper om flera.

Du bör också ta hänsyn till jordens sammansättning och fuktnivån. Vissa sorter är opretentiösa för typen av jord och är perfekta för att anlägga alla territorier. Andra växer bara i vissa typer av jord.

Rekommenderad: