LVL-bar: Vad är Det? Storlekar Och Tillverkare I Ryssland, Egenskaper Och Tillverkningsteknik, Golvbalkar Från En Bar Och Materialets Vikt

Innehållsförteckning:

Video: LVL-bar: Vad är Det? Storlekar Och Tillverkare I Ryssland, Egenskaper Och Tillverkningsteknik, Golvbalkar Från En Bar Och Materialets Vikt

Video: LVL-bar: Vad är Det? Storlekar Och Tillverkare I Ryssland, Egenskaper Och Tillverkningsteknik, Golvbalkar Från En Bar Och Materialets Vikt
Video: НЕФТЬ и ЭКОЛОГИЯ. Спасут ли нас электромобили? 2024, April
LVL-bar: Vad är Det? Storlekar Och Tillverkare I Ryssland, Egenskaper Och Tillverkningsteknik, Golvbalkar Från En Bar Och Materialets Vikt
LVL-bar: Vad är Det? Storlekar Och Tillverkare I Ryssland, Egenskaper Och Tillverkningsteknik, Golvbalkar Från En Bar Och Materialets Vikt
Anonim

LVL är ett byggmaterial som produceras genom limning av tunnskalad faner. Det dök upp på hemmamarknaden för inte så länge sedan - från mitten av 2009. Virke med flerlagersstruktur används ofta i byggbranschen. Tänk på dess fördelar och nackdelar, tillverkningsteknik, prestanda och tekniska huvudparametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

LVL-balkar är tillverkade av faner av massivt trä av barrträd. Oftast används tall eller lärk för dessa ändamål. För tillverkning av material väljs råvaror noggrant i upphandlingsstadiet . Företräde ges till trä utan olika defekter. För beredning av faner tas den starkaste rotdelen av stammen. När det gäller hållfasthetsindikatorer är LVL -balkar överlägsna naturligt trä.

Under drift deformeras den inte, och dess höga densitet motstår fuktabsorbering. På grund av detta bevaras de ursprungliga måtten och vikten på det sågade virket.

Bild
Bild

Andra fördelar inkluderar följande:

  • frånvaron av interna påfrestningar, som ofta är orsaken till förstörelsen av naturligt sågat virke;
  • motståndskraft mot mögel och svamp, oattraktivitet för insekter och gnagare;
  • bevarande av driftsegenskaper och tekniska egenskaper under hela driftperioden;
  • utmärkt bärighet;
  • möjligheten att bygga byggnader med laminerat faner virke, oavsett årstid och väderförhållanden;
  • motståndskraft mot aggressiva miljöer;
  • omfattande utbud av storlekar;
  • homogen struktur;
  • enkelt bearbetas med olika verktyg;
  • lätt vikt jämfört med naturligt trä (på grund av denna funktion, för en liten byggnad krävs inte installation av en skrymmande basbas);
  • möjligheten att bygga strukturer med komplexa arkitektoniska former;
  • tillförlitlighet, lång livslängd och estetik.
Bild
Bild
Bild
Bild

LVL-balkar tillverkas av dyra råvaror med komplex och tidskrävande teknik. Dess tillverkning kräver dyr utrustning. Allt detta återspeglas i priset på den färdiga produkten - byggandet av en byggnad från en LVL -bar kommer att kräva allvarliga ekonomiska investeringar. Detta byggmaterial anses vara miljömässigt osäkert, eftersom formaldehydbaserade ämnen används vid anslutning av skikten.

Under drift avdunstar giftiga ämnen i miljön. Barer som produceras i strid med tillverkningstekniken utgör en särskild hälsorisk. En annan nackdel är låg ånggenomsläpplighet, vilket försvårar den naturliga luftcirkulationen i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas LVL?

Den produktionstekniska processen omfattar flera steg

  • Beredning av trädstammar levererade till anläggningen för skalning … För att göra detta avlägsnas barken från dem (minst 3 mm) med specialutrustning och sänks sedan ner i varmt vatten (upp till 80 grader) i cirka 24 timmar. Vått trä är mjukare och smidigare, lättare och snabbare att skära i tunna remsor.
  • Skär våta stockar i plattor med önskad längd , deras centrering och skalning för att få faner med en tjocklek av 3 mm.
  • Sortera de mottagna arbetsstyckena genom luftfuktighet, deras sändning till torkningsenheter. Fuktinnehållet i det torkade faner bör vara mellan 5 och 8%.
  • Omsortera materialet , eliminering av äktenskap, dess efterföljande överföring för tillverkning av annat sågat virke.
  • Limningsark med ett speciellt lim på pressutrustning.

I det sista steget skärs den limmade faner för att erhålla en balk med önskad längd. Innan de släpps ut för försäljning genomgår produkterna ytterligare kvalitetskontroller, förpackas och märks. LVL -produktionsprocessen är helt automatiserad, vilket utesluter oavsiktliga defekter på grund av den mänskliga faktorn.

Skalning, mätning och centrering av arbetsstycken utförs med hjälp av datorprogram. Fanernas kvalitet kontrolleras med speciell ultraljudsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

LVL med en flerlagersstruktur tillverkas i industriföretag i enlighet med GOST 33124-2014. Kvalitetsmaterial som produceras i strikt överensstämmelse med produktionstekniken har följande egenskaper:

  • densitet - 480 kg / m³ (tätare och starkare än naturligt trä);
  • slitstyrka klass - 4;
  • fuktbeständighet - från 8 till 12% (absorberar praktiskt taget inte fukt);
  • brandmotståndsklass - E (förkolningshastigheten överstiger inte 0,7 mm / min.);
  • formaldehydklass - E1 (den tillåtna normen för cancerframkallande ämnen överstiger inte 10 mg per 100 g torr massa av en bar);
  • draghållfasthet - 16-22, 5 MPa, böjningsmotstånd - 48 MPa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har en homogen struktur på grund av att dess fysiska egenskaper bibehålls längs hela dess längd. Limmat virke deformeras inte och ändrar inte storlek och prestanda under klimatförändringar och säsongsinflytande . Byggmaterialets viktiga egenskaper inkluderar dess utmärkta buller och värmeisolering. På grund av denna funktion kommer rummet som uppförs från en bar att vara tyst och varmt. LVL-virke, till skillnad från metallprodukter och naturligt trä, är mycket resistent mot vatten- och saltångor, ammoniak.

LVL -virke skiljer sig från det vanliga i större eldfasthet på grund av flerskiktsstrukturen och låg porositet . De formaldehydbaserade limen som används i panelens tillverkningsprocess är oxidationsneutrala och brandresistenta.

På grund av den höga densiteten och frånvaron av sprickor på produkternas yta skapas en barriär för att eld ska tränga in i materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

LVL-virke, beroende på tillverkningsteknik, är indelat i 2 typer. Material är antingen strukturella eller med tvärgående lager.

Strukturell

Dessa inkluderar en stång där alla tillgängliga lager ligger i längdriktningen mot träfibrerna. Deras huvudsakliga drag är förmågan att motstå en stor belastning med ett litet tvärsnitt . Vid användning av byggmaterial krävs inte installation av en massiv grund. Dess nackdel är vridningen av byggmaterialet längs kanterna vid dess stora breddvärden.

Bild
Bild

Med tvärlager

Den har en struktur som skiljer sig från den strukturella balken. Under sin produktion läggs vart femte lager över de andra fibrerna. Tack vare detta får produkten ytterligare styrka . Materialet med tvärgående lager krullar inte vid kanterna, på grund av vilket det är lämpligt att använda det vid tillverkning av dörrblad och olika breda byggnadskonstruktioner.

Bild
Bild

Dimensioner

LVL-balkar produceras i olika storlekar, så att köparen har möjlighet att köpa material för specifika uppgifter. Det minsta värdet på materialtjockleken är 1,8 cm och det högsta är 10,2 cm . LVL -paneler produceras i bredder från 10 till 180 cm. Maxlängden är 18 meter. På begäran av köparen skärs byggmaterialet i bitar med önskad längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

På byggmarknaden representeras limmat laminerat virke av produkter med olika märken. Avkodning av bokstavsbeteckningar:

  • R, S - massivt fanerträ, placerat parallellt med trädets korn;
  • X, Q - material av hög kvalitet med vinkelrätt riktade träfibrer i förhållande till intilliggande ark;
  • I - en kombination av 2 tidigare typer av faner med lägre kvalitet;
  • T - balkar gjorda av täta faner kvaliteter G3 -G4 med parallell kornriktning.

Produkter, vars märkning finns med bokstaven beteckning R, får användas för konstruktion av bärande konstruktioner, S - för konstruktion av balkar. Material X och I rekommenderas för konstruktion av väggar och olika skiljeväggar. Limt laminerat virke med Q -märket är avsett för installation av takplattor. Byggmaterial av märket T kan användas som reglar för golvbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

På Rysslands territorium finns det bara ett fåtal produktionskomplex specialiserade på tillverkning av LVL -balkar. Det finns två förklaringar till detta - komplexiteten i den tekniska processen, liksom en liten konsumentefterfrågan på grund av de höga kostnaderna och otillräcklig information om fördelarna med sågat virke.

En av de mest populära tillverkarna anses " LVL-Ugra " … Detta är ett träbearbetningsföretag med produktionsanläggningar i Tyumen. Hon är specialiserad på produktion av olika typer av balkar, inklusive LVL timmer. Under året producerar tillverkaren cirka 30 tusen m3 timmer till salu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat stort företag registrerat i staden Torzhok, Tver -regionen, är " Talion Terra " … Hon är engagerad i tillverkning av hållbara flerlagers Ultralam-stockar. Det är den största ryska tillverkaren som producerar minst 150 tusen m3 LVL -paneler årligen.

Virke tillverkas med kontinuerlig pressteknik med förvärmning, vilket underlättar snabbare och djupare penetrering av limhartset i trästrukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest populära utländska tillverkarna av LVL -virke är företaget Finnforest (Finland) … Det tillverkar produkter under varumärket Kerto. Inhemskt sågat virke blir dock billigare för konsumenten.

Produkter som tillverkas på ryska träbearbetningsfabriker har visat sig på den positiva sidan - de är inte sämre i kvalitet och driftsegenskaper jämfört med analoger från utlandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Limmad LVL används vid konstruktion av privata låghus - husramar är gjorda av den. Barer ersätts ofta av balkar och olika komponenter i taksystemet. Med hjälp av LVL-timmer bygger de:

  • hangarer;
  • garage;
  • idrottshallar;
  • kiosker;
  • olika strukturer för kommersiellt och industriellt bruk;
  • golv mellan golv;
  • takpaneler och stängselkonstruktioner;
  • form för efterföljande gjutning av betongbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet används också för tillverkning av dörrar, fönster, möbler, välvda strukturer, inredning. På grund av dess höga fuktbeständighet är det efterfrågat när man bygger byggnader med indikatorer för hög luftfuktighet (till exempel bad och bastur) . LVL har många fördelar, men på grund av det höga priset på cirka 30 000-40 000 rubel. / m3 är det olönsamt att bygga väggar av det. Detta är emellertid ett av de bästa byggmaterialen med vilka olika hjälpkonstruktioner uppförs - stödpelare eller balkar. För att minska kostnaden för att bygga ett hus, rekommenderas det att kombinera det med andra typer av balkar.

När du väljer en LVL -balk för byggandet av ett trähus måste du investera medel, men i det här fallet är det möjligt att bygga solida, pålitliga, hållbara, varma och visuellt attraktiva bostäder.

Rekommenderad: