Bakprojektionsfilm: Vad är Beröring Och Projektion, Interaktiv Och Kapacitiv Transparent Film På Glas? Hur Och Var Används Det?

Innehållsförteckning:

Video: Bakprojektionsfilm: Vad är Beröring Och Projektion, Interaktiv Och Kapacitiv Transparent Film På Glas? Hur Och Var Används Det?

Video: Bakprojektionsfilm: Vad är Beröring Och Projektion, Interaktiv Och Kapacitiv Transparent Film På Glas? Hur Och Var Används Det?
Video: DÖRRAR OCH FÖNSTER 3 TIPS OCH TRICKS 2 INSYNSSKYDD 2024, Maj
Bakprojektionsfilm: Vad är Beröring Och Projektion, Interaktiv Och Kapacitiv Transparent Film På Glas? Hur Och Var Används Det?
Bakprojektionsfilm: Vad är Beröring Och Projektion, Interaktiv Och Kapacitiv Transparent Film På Glas? Hur Och Var Används Det?
Anonim

I början av XXI -talet inträffade ett tekniskt genombrott på marknaden för projektionsutrustning - det amerikanska företaget "3M" uppfann en bakre projektionsfilm. Idén togs upp av Nederländerna, Japan och Sydkorea, och sedan dess har denna produkt fortsatt sin triumferande marsch runt om i världen. I artikeln kommer vi att ta reda på vad en bakre projektionsfilm är, överväga dess sorter och applikationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

För att förstå hur bakprojektion fungerar behöver du bara komma ihåg hur video spelas i en biograf eller hur en konventionell filmprojektor fungerar. I dessa versioner är källan till bildöverföringen (själva projektorn) placerad på skärmens framsida, det vill säga den är placerad på samma sida med publiken . Vid bakre projektion är utrustningen placerad bakom skärmen, på grund av vilken en högre kvalitet på den överförda bilden uppnås, blir bilden tydligare och mer detaljerad. Bakprojektionsfilm är en tunn polymer med en flerskiktad mikrostruktur.

Bild
Bild

Materialet kan användas både i interaktion med speciella skärmar och som ett oberoende element för att skapa en display . I det senare fallet limmas filmen på glas- eller akrylytan och med hjälp av en projektor erhålls en skärm som kan visa vilken typ av bild som helst. Det faktum att projektorn är placerad direkt bakom glaset är en viktig fördel: filmen används i stor utsträckning i utomhusreklam, för att sända video på skyltfönster.

Dessutom är det lätt att applicera på ytan. Några enkla regler, och alla glasfasader blir till en bildsändning.

Bild
Bild

Produkttyper och översikt

Först och främst kan projektionsfilmen skilja sig åt i tillverkningsteknik

  • Skapandet av en beläggning som sprider, "skjuter" överflödigt ljus från ytan, så att bildförvrängning försvinner.
  • Användning av absorberande och mikrolinser. Eftersom projektorn levererar bilden till ytan i en vinkel på 90 °, bryts strålen omedelbart i linserna. Och främmande ljus från utsidan faller på skärmen inte i rätt vinkel, det fördröjs och sprids.
Bild
Bild

Visuellt klassificeras filmen också enligt färgkriterier

  • Transparent . Det vanligaste och traditionella alternativet för fönsterklädsel. Materialet kan överföra 3D -bilder, holografi och skapa effekten av att sväva i noll gravitation. Denna film har dock sin egen särart: i solen och i starkt upplysta rum är bildkontrasten extremt låg. Genomskinlig film används framgångsrikt på platser där bilden bara sänds i mörker. Till exempel kommer ett skyltfönster med applicerad film av denna typ att vara transparent under dagen och visa en videosekvens på natten.
  • Mörkgrå . Perfekt för både inomhusbruk och för sändningar i starkt solljus utomhus. Ger högsta bildkontrast och ljusstyrka.
  • Vit (eller ljusgrå) . Till skillnad från andra alternativ kännetecknas den av låg kontrast. Det används oftast inom inredning, liksom när man skapar reklam i form av volymetriska roterande bokstäver och logotyper. Som regel används dubbelsidig spegelprojektion på sådana objekt.
  • Svart med lentikulär struktur . Kvaliteten på den överförda bilden är överlägsen den föregående versionen. Det är ett tvåskiktsmaterial med mikrolinser mellan lagren.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av bakre projektionsfilm, interaktiv, skiljer sig åt. I detta fall appliceras ett ytterligare sensoriskt lager på materialet, tack vare vilket en transparent yta, vare sig det är ett skyltfönster eller en kontorspartition, blir en kapacitiv multitouch -panel.

Sensorfilmen kan ha olika tjocklek

  • Den tunna används för presentationsskärmar, den kan användas med en speciell markör, vilket är bekvämt för presentationer inomhus. Ytan kommer också att svara på fingerberöring.
  • Sensorsubstratets tjocklek kan nå 1,5-2 cm, vilket gör det möjligt att använda den interaktiva filmen även för utformning av skrymmande montrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

I den moderna världen finns högteknologi nästan överallt. Det är svårt att föreställa sig storstäder utan annonser, videoannonser och kontor - utan presentationer med demonstration av bilder . Bakprojektionsfilm används i stor utsträckning för att skapa videosekvenser i butiker och köpcentrums fönster, på biografer och museer, på flygplatser och tågstationer. I allt högre grad används den också för intern sändning av bilder i utbildningsinstitutioner, institutioner av olika slag.

Dessutom använder designers för närvarande alltmer sådant material för att dekorera kontors- och till och med bostadslokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga tillverkare

Bland de olika moderna märkena för bakre projektionsfilmer finns det flera internationellt kända företag med utmärkt rykte

Amerikanskt företag "3M " - produktens förfader, producerar de dyraste och högkvalitativa varorna. Priset för en kvadratmeter film når en och en halv tusen dollar. Materialet kännetecknas av hög bildklarhet och bra återgivning av ljusa färger i vilket ljus som helst. Filmen är svart, har mikrolinser i sin struktur. Ytan skyddas av ett anti-vandalskikt.

Bild
Bild

Japanska tillverkaren Dilad Screen erbjuder bakre projektionsfilm i standardtyper: transparent, mörkgrå och vit. Material av hög kvalitet eliminerar bildförvrängning. Den mörkgrå sorten sprider solljuset väl. Liksom i den tidigare versionen har produkterna en anti-vandalbeläggning. Kostnad för 1 kvm. meter varierar mellan 600-700 dollar.

Bild
Bild

Taiwanesiska företaget NTech levererar film till marknaden i tre traditionella versioner (transparent, mörkgrå och vit). Produktens kvalitet är inte särskilt lämplig för användning av filmen under utomhusförhållanden (repor finns ofta kvar på materialet, det finns ingen anti-vandalbeläggning), men denna sort används framgångsrikt i slutna aula. Pluset är priset - 200-500 dollar per 1 kvm. meter.

Bild
Bild

Hur ska man hålla?

Tillämpningen av en bakre projektionsfilm är inte svår, men i processen är det viktigt att ta hänsyn till några nyanser. Först måste du noggrant förbereda ytan. För detta behöver du:

  • våtservetter för rengöring av glas (luddfria, så att de minsta partiklarna inte finns kvar på panelen, vilket därefter kan snedvrida bilden);
  • tvålösning eller diskmedel (för att helt avfetta ytan);
  • spray;
  • rent vatten;
  • mjuk rulle.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationstekniken innehåller flera steg

  • Ett rengjort glas eller en akrylyta bör fuktas med rent vatten från en sprayflaska.
  • Skydda försiktigt skyddsskiktet från filmen. Fäst basmaterialet på den förberedda panelen. Man bör komma ihåg i förväg att högkvalitativ filmapplicering på volymetriska ytor inte kan göras ensam.
  • Efter applicering av filmen måste den bearbetas med en mjuk rulle, utjämning över ytan. Detta görs för att ta bort de minsta luft- och vattenbubblorna (analogt med ett tapetklistermärke).

Råd: det är optimalt om en glaspanel används för applicering av filmen, eftersom luftbubblor därefter kan dyka upp på ytan på grund av den höga plasticiteten hos akrylark.

Rekommenderad: