Film För Glas: Självhäftande Dekorativ Färgad Och Transparent Film, Genomskinlig Och Sandblästring. Hur Klibbar Man Det?

Innehållsförteckning:

Video: Film För Glas: Självhäftande Dekorativ Färgad Och Transparent Film, Genomskinlig Och Sandblästring. Hur Klibbar Man Det?

Video: Film För Glas: Självhäftande Dekorativ Färgad Och Transparent Film, Genomskinlig Och Sandblästring. Hur Klibbar Man Det?
Video: How to apply Film/Sticker On Glass 2024, Maj
Film För Glas: Självhäftande Dekorativ Färgad Och Transparent Film, Genomskinlig Och Sandblästring. Hur Klibbar Man Det?
Film För Glas: Självhäftande Dekorativ Färgad Och Transparent Film, Genomskinlig Och Sandblästring. Hur Klibbar Man Det?
Anonim

Tidigare betraktades glasmålningar som en egenskap av lyx. Och det var verkligen en utsökt, sofistikerad syn. Med tiden imiterades glasmålningar helt enkelt genom att måla, och ändå var en sådan design inte billig. Idag kommer speciella filmbeläggningar för glas till undsättning, vilket skapar intressanta visuella effekter. Och inte bara i form av ett glasmålningsfönster. Låt oss titta närmare på sorterna och användningen av film för glas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Film för glas, som har kallats målat glas, är tillverkad av vinyl eller polyester, liksom relaterade material. Sådana material består av flera lager: det första är dekorativt, det andra är papper . Och den självhäftande basen av filmen hjälper till att fästa den på glaset utan problem, utan att använda en limkomposition och ytterligare verktyg.

Vi kan med säkerhet säga att polyesterbaserade material är de mest efterfrågade . De är mycket hållbara, och denna kvalitet hjälper till att undvika oavsiktlig rivning. Och färgen som materialet är belagt med har utmärkta egenskaper. Dessutom säger experter att det är en miljöneutral produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men PVC -beläggningen för glas är inte så bra längre. Det är inte så transparent, därför är optisk distorsion inte utesluten. Och det är svårare att fästa den på glas än polyesterfilm, som är kopplad till materialets elasticitet. Slutligen innehåller denna film en vinylkloridkomponent, och dess miljöparametrar är alarmerande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för målat glasfilm bör inte vara särskilt hög. Men det vilar fortfarande på produktens kvalitet, liksom på om denna film är inhemsk eller importerad. I allmänhet bör produkten inte vara dyr, eftersom ett lager med några egenskaper a priori inte lovar långsiktig drift. Förresten, även produktens placering kan påverka priset. Ofta kallas dekorativ film för glas arkitektoniskt, vilket låter mer tungt och produkten blir mer attraktiv i köparens ögon.

Följande alternativ för dekorativa filmdukar är möjliga:

  • athermal material - det vill säga det ger skydd mot solens strålar;
  • målat glasskikt - skapar ornament på glasytor;
  • skyddande lager - dekorerar inte bara, utan skapar också skydd mot sprickor och mekaniska skador;
  • en film i vilken det självhäftande skiktet har ett tryck;
  • den statiska beläggningen, som säljs i rullar 90 cm breda, utan självhäftande bas, fästs på ytan med statisk vidhäftning.

Viktig! Skiktet kan limmas inte bara på glas utan även på keramiska plattor, speglar, dörrar, trämaterial, plast och även på härdat glas i duschkabin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Självhäftande filmer finns i transparenta och ogenomskinliga former. I det första fallet är det möjligt att imitera den korrugerade ytan av frostat glas, med ett något märkbart mönster . Detta mönster liknar ofta frost. Ogenomskinliga filmer är breda i sin koloristiska lösning - filmbeläggningar med ett glasmönster används ofta, mycket likt naturligt glasmålning. De har till och med blyavstånd.

MEN Det finns också tredimensionella och texturerade produkter … De har en fint utarbetad konsistens, högkvalitativ teckning eller prydnad. Det är sant att en tredimensionell produkt vanligtvis tillverkas på beställning, och den texturerade filmen har vanligtvis en nyans, dess yta är inte slät.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toning

Solen som tittar genom fönstret är en välkommen bild för dem som bor på den skuggiga sidan. Men för dem som solen skiner för obsessivt till kan denna aktivitet bli ett verkligt problem. Och färgtoner kan hjälpa till. De minskar ljusstyrkan i solljusflödet: på sommaren är detta särskilt sant. Experter försäkrar att mängden farliga ultravioletta strålar, tack vare en sådan filmbarriär, bokstavligen reduceras med 90%.

Och förutom att solen slår direkt i ögonen, sparar toning också från känslan av täppa. Tonat glas ger svalhet och fräschör . Med ett ord, tjänster för tonat glas med en speciell film är mycket efterfrågade idag. Och det finns många nyanser av material, det finns ett optimalt alternativ för varje fönster. Många ägare föredrar en sådan film, vars utseende är mycket naturligt. Man kan gissa att glaset bara tonas genom att titta på det från en viss vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddande

Behovet av att använda skyddande filmer framträder där det finns en efterfrågan på att öka motståndet hos fönsterglas mot mekanisk spänning. Tack vare en sådan vidhäftande installation på glaset kan seriöst skydd uppnås . Sådana filmer är också transparenta och tonade. Transparenta sorter överstiger inte 300 mikron i tjocklek och tonade - 115 mikron. Tjockleken påverkar vilken typ av mekanisk spänning filmskiktet tål. Men det viktigaste är att en sådan produkt sparar glas från spridning och skyddar en person från spridda fragment.

Speciella pansarfilmer produceras också (eller som de kallas på annat sätt - säkerhetsfilmer) . De kan skydda glas från en explosiv enhet som kastas på det eller till och med en flaska Molotov -cocktail. Pansarglasögon har sina egna tekniska egenskaper som motsvarar GOST 300826-2001. Fönsterglas, tack vare skyddsfilmen, blir explosionssäkert, brandsäkert och slagfast. Och naturligtvis gäller sådana egenskaper som krossfasthet och motståndskraft mot olaglig penetration också för pansarfilm.

Viktig! Men det finns också nackdelar med skyddsfilmen. Kostnaden för en sådan produkt är högre än för andra typer av filmbeläggningar. Den skyddande beläggningen bleknar ganska snabbt och måste bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeisolerande

Den värmebesparande filmen sparar upp till 30% av energiförbrukningen i lägenheten. Ett mikroskopiskt metallskikt applicerat på ytan av den energibesparande filmen bildar ett speciellt lager . Detta lager blir inte en barriär för passage av solljus i det synliga spektrumet. Men det ändrar beläggningens transparens (brytningsverkan) för UV- och IR -segmentet av solaktivitet.

Det mänskliga ögat kan inte se infraröda strålar . Men det är de som är ansvariga för värmeöverföringen, och filmen, som bryter just dessa strålar, reflekterar dem inuti lägenheten. Därför anses det vara ett värmeskydd. Därför kallas det också "det tredje glaset". Tillverkare som producerar en sådan film rekommenderar att du håller fast den vid fönstren för att bara hålla värmen under årets kalla månader. Filmförsäljarna säger att solens strålar faktiskt inte bär värme på vintern, och de infraröda strålarna bryts korrekt och lämnar rummet varmt.

Viktig! Energibesparande filmer är krympfilmer - de sträcker sig när de värms jämnt med varm luft. Det finns också de som är limmade på fönstret med gott gammalt tvålvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det vore orättvist att inte nämna de negativa aspekterna av värmeisoleringsfilmen. Den största nackdelen med produkten är nästan fullständig reflektion av UV -strålar . Och inomhusväxter kan allvarligt lida av detta. Ägarna, som är oroliga för denna risk, köper vanligtvis fytolampor, som på balkonger och fönsterbrädor ger växterna det nödvändiga ljuset. Men det här är inte helt korrekt logik: en fytolampa, för att möta växternas behov, måste arbeta många timmar i rad. Och detta är redan en skillnad för att spara energi, för vilket de faktiskt köper en värmebesparande film.

Den andra nackdelen är att filmen blir ineffektiv på våren och hösten . När uppvärmningen i bostaden antingen ännu inte tillhandahålls eller redan har stängts av, tillåter inte filmen att solens värme kommer in. Och i lägenheten, på balkongen, kommer det att vara fuktigt och obekvämt. Och den energibesparande filmen reflekterar också radiovågor, så det kan finnas avbrott i mobilkommunikation i huset där en sådan film är limmad. Med ett ord, huruvida man ska förvärva en sådan innovativ och till synes rationell produkt, måste man fortfarande tänka efter.

Bild
Bild

Dekorativ

Uppgiften för sådana filmer är att ge glaset ett originellt utseende. De tjänar till att dekorera rummet, betona design accenter. Utbudet av sådana produkter är stort. Denna typ av filmer föreslår följande alternativ:

  • transparent färg;
  • transparent med färgning med metalloxider (dessa är filmer med en spegelyta);
  • genomskinlig (dvs matt);
  • ogenomskinlig;
  • målat glas (med ett visst mönster, tryck, prydnad).

För självhäftande är glasmålningar fortfarande det bästa alternativet. De är rika på möjligheter att dekorera fönster och andra glasögon. Imitation av naturligt målat glas kan vara så framgångsrikt att bara en expert kan gissa om den sanna lösningen på det dekorativa problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande egenskaper talar för en sådan film:

  • det är lätt att installera, eftersom limbasen inte kräver att man tänker på hur man fixar beläggningen;
  • den presenteras i ett brett utbud av färger - du kan välja ett färgalternativ, du kan - svartvitt (svart och vitt, grått);
  • det är en mångsidig produkt som kan försköna mer än bara glasytor;
  • filmen kommer att öka glasets styrka, och i till exempel en familj med små barn är detta viktigt.

Du kan till och med köpa en film som imiterar sandblästring av glas, och det kommer att se naturligt ut. Du kan hitta filmer med ensidig synlighet. Mycket ofta kan du omvandla gamla sovjetiska möbler inte bara genom att måla om dem, utan också genom att dekorera glasinsatser med dekorativ film. Vid utgången - en fundamentalt annorlunda möbelsammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Användningen av filmdekor har blivit bredare än den ursprungligen var tänkt. Om det bara var ett glasöverdrag, klistras nu trämöbler med folie (även om det finns en produkt för detta), presentförpackningar, olika hushållsartiklar och inredning. Låt oss överväga de viktigaste tillämpningsområdena.

  • Film för tvåglasfönster . Det kan vara tonande, skyddande, värmeisolerande (som nämnts ovan). I ett hus på landet kan en sådan film helt enkelt dekorera glaset i fönstren på verandan för att skydda sig från nyfikna ögon och helt enkelt "klä upp" huset.
  • Beläggning för glaspartier . Om rummet har en sådan partition (som regel är det funktionellt - det zoner utrymmet), vanligt glas kan se tråkigt ut. Och dekorerad med en film får den ett fundamentalt annorlunda utseende.
  • Klädsel för dörrglas . Det simulerar sandblästrat glas eller en färgad glasinsats. Således kan frågan om inre konsonans lösas. Till exempel har rummet art deco -element och glaset i dörren är vanligt, tråkigt och stöder inte stilen. Och den klistrade filmen löser detta designproblem snabbt och enkelt.
  • Film för garderober . Dessutom pratar vi inte alltid om glasinsatser i skåpet. I specialtjänster idag kan du göra en plan, en ritning av fasadens utformning. Och sedan, enligt denna plan, skär filmen och applicera den i rätt ordning på ytan. Det visar sig en garderobsdörr med en snygg prydnad. Och det faktum att denna prydnad inte är fabrikstillverkad, utan gjord med hjälp av vanligt självhäftande, är svårt för en okänd person att gissa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också komma ihåg köksbord i glas, som du ibland bara vill förvandla visuellt . Glas för ett skrivbord, under vilket vanligtvis lagras en annan pappersarsenal - "påminnelser", scheman, foton, prover, kan också dekoreras med transparent film med en vacker effekt. Och pappersglasfyllningen är synlig, och dekorationstekniken var en succé.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man limar?

Det verkar enkelt och snabbt att hålla fast filmen, men det är felaktiga slutsatser. Det är verkligen inte särskilt svårt och tillgängligt för alla.

För arbete kan följande komma till nytta:

  • roulett;
  • linjal i stål;
  • glasskrapa (akvarium kommer att göra);
  • gummispatlar i olika storlekar
  • stencilkniv med utbytbara blad, hånkniv;
  • atomizer med bildandet av ett fint vattenmoln;
  • konstgjord mocka (polerar glas väl);
  • tvålösning;
  • tunn medigle (om du behöver genomborra den bildade bubblan).

Du behöver inte alltid en hel sådan uppsättning, men i genomsnitt ser förberedelsen av verktyg och verktyg ut så här. Grundregeln är att endast helglas kan dekoreras . För det andra måste glaset rengöras från smuts och damm. Tvättmedel, fönsterrengörare eller klassisk tvålösning kommer att göra. Och om du sköljer glaset efter rengöring med vatten med tillsats av ammoniak, kommer det att lysa mycket vackert.

Bild
Bild

Tänk på följande steg för limning av filmen:

  1. mäta glas, skära ut fragment enligt dessa mätningar;
  2. först avlägsnas filmen från substratet och tar upp den senare med en nagel; efter att du har tagit bort substratet, fukta filmen med tvålvatten från limmets sida;
  3. med den våta sidan appliceras materialet på glasytan; tvålösning behövs för att förhindra att filmen skiftar, tätt pressning behövs inte, vatten klarar fixering;
  4. utsidan måste sprutas med en sprayflaska;
  5. filmen slätas ut med horisontella rörelser i båda riktningarna; 10 cm på varje sida ska förbli ojämn, vilket hjälper till att slänga ut tvålat vatten under beläggningen, eliminerar bubblor;
  6. med en brödbräda kniv skärs överskott av material vid glasets kanter, en spatel används igen;
  7. glaset torkas av med en mjuk trasa; du kan använda en pappershandduk.

På en kväll kan du helt omvandla ett fönster, glasdörrinsats eller skiljevägg. Snabba förändringar (och även budgetmässiga) är glädjande för ögat, skapar en ny stämning för huset och löser olika designproblem.

Rekommenderad: