Expanderad Lera För Blommor (13 Foton): Hur Man Byter Ut Expanderad Lera I En Blomkruka? Användning Av Expanderad Lera För Dränering Och Planttransplantation

Innehållsförteckning:

Video: Expanderad Lera För Blommor (13 Foton): Hur Man Byter Ut Expanderad Lera I En Blomkruka? Användning Av Expanderad Lera För Dränering Och Planttransplantation

Video: Expanderad Lera För Blommor (13 Foton): Hur Man Byter Ut Expanderad Lera I En Blomkruka? Användning Av Expanderad Lera För Dränering Och Planttransplantation
Video: how to make clay pebbles hydroton hydroponic balls on the grill 2024, April
Expanderad Lera För Blommor (13 Foton): Hur Man Byter Ut Expanderad Lera I En Blomkruka? Användning Av Expanderad Lera För Dränering Och Planttransplantation
Expanderad Lera För Blommor (13 Foton): Hur Man Byter Ut Expanderad Lera I En Blomkruka? Användning Av Expanderad Lera För Dränering Och Planttransplantation
Anonim

Expanderad lera är ett lätt fritt flödande material som har blivit utbrett inte bara inom konstruktion, utan också i växtodling. Det är värt att överväga mer detaljerat syftet med dess användning i denna industri, liksom aspekter av urval och metoder för utbyte.

Särdrag

Expanderad lera är ett byggmaterial med en porös struktur, som visuellt representerar små granulat med rund eller kantig form. Den huvudsakliga metoden för att producera expanderad lera är att elda lera eller dess skiffer i en speciell ugn vid temperaturer över 1200 ° C.

Inom byggbranschen används detta material som en hållbar isolering som är resistent mot extrema temperaturer, fukt, kemikalier och aggressiva miljöfaktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inom blomsterodling har expanderad lera blivit utbredd på grund av sådana unika egenskaper som:

  • lättviktig;
  • styrka;
  • miljövänlighet;
  • kemisk tröghet;
  • motståndskraft mot syror, alkalier, trädgårdsgödselkomponenter;
  • inte mottaglig för sönderfall och korrosion;
  • motståndskraft mot skador av möglig svamp;
  • motståndskraft mot skador av markparasiter och skadedjur.

Odlare använder expanderad lera som ett effektivt dräneringsmaterial . Det gör att du kan göra tung jord lösare och luftigare. Dessutom expanderar lera, som absorberar överskottsfukt, förhindrar vattendragning av jorden i behållaren och bidrar till att skydda växtrötter från förfall. Den kemiska trögheten hos expanderad lera gör att blomsterodlare orädd kan använda alla kända typer av organiska och mineralgödselmedel när de sköter växter. Det bör noteras att användningen av detta material avsevärt kan förbättra tillgången till fukt och näringsämnen i förband till växts rotsystem.

En viktig egenskap hos expanderad lera är dess hållbarhet. Den genomsnittliga livslängden för granulat är 3-4 år, vilket anses vara en bra indikator för dräneringsmaterial som används i trädgårdsskötsel och odling av inomhusväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Vid växtodling används olika typer av expanderade lermaterial, som skiljer sig från varandra i täthet, fraktionsstorlek, form, vikt och till och med färg. Expanderad lersand har den minsta fraktionsstorleken . Storleken på dess granulat överstiger inte 0,5 centimeter. Storleken på fraktioner av expanderat lergrus kan variera från 0,5 till 4 centimeter eller mer. I detta fall betraktas expanderad lera som grus, som har rundade granuler. Expanderad lera, som har kantiga stora granulat, kallas krossad sten.

Konstruktion expanderad lera har en rödbrun färg . Förutom det används dekorativ färgad expanderad lera inom inomhusodling och landskapsdesign. Denna typ av material erhålls från termiskt behandlad lera genom att tillsätta säkra (giftfria) färgämnen till den. Det bör noteras att modern teknik gör det möjligt att få vacker dekorativ expanderad lera av nästan vilken färg som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan ersättas?

Vid växtodling inomhus används det beskrivna materialet som dränering, läggs på krukans botten vid plantering och transplantation av växter, liksom ett bakpulver för jordblandningen. Förutom expanderad lera använder växtförädlare polystyren, tallbark, tegelstenar, små stenar: grus, flodstenar, krossad sten som dränering . För att göra jordblandningen lösare, fukt och luftgenomsläpplig kan expanderad lera (i sin frånvaro) ersättas med krossat skum eller ren grov sand. Copra, torr kokosfibrer, är ett annat utmärkt naturligt bakpulver.

Vid växtodling inomhus används speciella dräneringsmaterial av naturligt ursprung som bakpulver för jordblandningar . - vermikulit och agroperlit, som liksom expanderad lera lätt absorberar fukt och ger den till växter. Denna unika egenskap hos dessa material gör att du kan bibehålla en optimal fuktreserv i jorden, förhindrar vattenloggning och torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer expanderad lera för blommor rekommenderar erfarna odlare att ta hänsyn till storleken på rotsystemet på odlade prydnadsgrödor. För små inomhusväxter är fin expanderad lera (0,5-1 centimeter) lämplig . För trädgårdsblommor med ett väl utvecklat rotsystem är det att föredra att köpa expanderad lera av medelstora och stora fraktioner - från 2 centimeter eller mer.

Färgad expanderad lera passar bäst för att dekorera stammar nära trädgården . Det kommer inte bara att dekorera jordytan runt stammarna, utan också fungera som ett mulchmaterial som förhindrar snabb avdunstning av fukt efter vattning. Erfarna växtförädlare rekommenderar vid köp av expanderad lera för att säkerställa integriteten hos dess granuler (om möjligt).

Observationer visar att förstörda granulat ofta orsakar skador på växts rotsystem.

Bild
Bild

Hur man använder?

Huvuduppgiften för expanderad lera i en blomkruka är dränering av hög kvalitet. För att skydda växternas rötter från stagnation av markfuktighet, hälls materialet på krukans eller behållarens botten med ett lager på 2-3 centimeter vid plantering och transplantation. Vid varje vattning kommer expanderad lera att absorbera överflödigt vatten och gradvis ge det till rötterna.

Expanderad lera kan också användas som överdränering . Om det sprids i ett tunt, jämnt lager på marken runt växten, fungerar det som en mulch som förhindrar att fukt avdunstar efter vattning. Det bör noteras att det är värt att använda expanderad lera som toppdränering endast om växten sällan vattnas. Med frekvent och riklig vattning kan expanderade lergranulat utspridda på markytan orsaka stagnation av vatten i krukan, vilket i sin tur leder till rotröta.

En annan viktig nyans som måste beaktas vid användning av expanderad lera som toppdränering är sedimentering av salter på granulatets yta . Vanligtvis avsätts salterna i kranvatten på jordytan i en kruka. I närvaro av övre dränering börjar de ackumuleras på expanderad lera, vilket försämrar dess fysiska egenskaper. Av denna anledning måste pelletslagret i grytan förnyas regelbundet.

Med expanderad lera som toppdränering när du odlar trädgårdsväxter kan du skydda deras rötter från överhettning i varmt torrt väder . Detta gäller särskilt för grödor vars rötter ligger nära jordytan. För att skydda rotsystemet från överhettning rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att fördela materialet i stamcirkeln med ett lager på cirka 1 centimeter.

Bild
Bild

Florister som gillar att odla saftiga växter hävdar att expanderad lera behövs för att förbättra luftningen av underlaget . I det här fallet används det direkt i en blandning med ett substrat eller jord. Denna blandning används inte bara för odling av succulenter (kaktusar, aloe, lithops), utan också för exotiska växter som inte tål överflödig fukt i substratet: azaleaer, orkidéer.

Det beskrivna materialet användes också i hydroponics - en speciell teknik för odling av växter, där en speciell näringslösning används istället för jord . I detta fall används expanderad lera för att skapa den nödvändiga miljön som ger tillgång till fukt och näringsämnen till växternas rötter. Den hydroponiska metoden används för att odla inte bara många inomhusblommor, utan också gröna och grönsaksgrödor.

På vintern upplever inomhusväxter ett fuktunderskott i luften, vilket resulterar i att de börjar torka ut, blir gula och förlorar sin attraktivitet. För att undvika sådana problem rekommenderar erfarna odlare att regelbundet använda luftfuktare för hushåll på vintern. I avsaknad av dessa enheter kan du normalisera luftfuktigheten i rummet enligt följande:

  • ordna breda pallar i rummet i omedelbar närhet av växter och batterier;
  • fyll brickorna med granulat och häll mycket vatten över dem.

Efter några timmar kommer granulerna att absorbera fukt och gradvis börja mätta luften i rummet med det. Men med denna enkla metod för befuktning av luften, bör du inte glömma att regelbundet fylla behållarna med färskt, rent vatten när det avdunstar.

Det rekommenderas att placera fuktälskande växter, som smärtsamt tål torr luft, direkt i brickorna.

Rekommenderad: