Värmeledningsförmåga För Expanderad Lera: Termisk Konduktivitetskoefficient För Expanderad Lera I Bulk, Jämförelse Med Expanderad Polystyren Och Mineralull

Innehållsförteckning:

Video: Värmeledningsförmåga För Expanderad Lera: Termisk Konduktivitetskoefficient För Expanderad Lera I Bulk, Jämförelse Med Expanderad Polystyren Och Mineralull

Video: Värmeledningsförmåga För Expanderad Lera: Termisk Konduktivitetskoefficient För Expanderad Lera I Bulk, Jämförelse Med Expanderad Polystyren Och Mineralull
Video: Zateplení cihlového domu polystyrenem ISOVER GreyWall 2024, April
Värmeledningsförmåga För Expanderad Lera: Termisk Konduktivitetskoefficient För Expanderad Lera I Bulk, Jämförelse Med Expanderad Polystyren Och Mineralull
Värmeledningsförmåga För Expanderad Lera: Termisk Konduktivitetskoefficient För Expanderad Lera I Bulk, Jämförelse Med Expanderad Polystyren Och Mineralull
Anonim

Expanderad lera eller, som folket säger, "små stenar" är ett fritt flödande material bestående av pellets av keramik, eldad vid hög temperatur. Ämnet är tillverkat av lermaterial och har inte bara låg värmeledningsförmåga under vissa förhållanden, utan är också ett bra ljudisolerat material. Byggare hävdar att vid inredning av ett rum uppfyller expanderad lera kraven för det (tillåter inte att värme eller ljud passerar igenom), det är nödvändigt att ta hänsyn till ett antal funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste faktorerna

Faktum är att för en låg värme- och ljudöverföringskapacitet måste expanderad lera läggas under installationen så att det inte finns några tomrum mellan granulaten genom vilka värme och ljud släpps ut. Och denna faktor kan inte ignoreras, annars blir förpackningen av ämnet förgäves. Dess struktur är sådan att den inte tillåter komprimering av materialet, därför måste du använda alla tre fraktionerna av ämnet för att eliminera tomrum.

  • grus är runda korn av materia, vars storlek varierar från 2 till 4 cm;
  • krossad lera från expanderad lera är lätt krossat grus, vars storlek är 12 cm;
  • expanderad lersand är en kornliknande fraktion som når 0,51 cm i storlek.

Dess värmeledningsförmåga beror direkt på sorterna av detta byggmaterial som presenteras ovan. Detta är ett ämnes förmåga att behålla värme i ett rum utan att låta det passera genom väggar eller ett lager isolering . För att skapa ett högkvalitativt bulkskikt av det, som används som värmare, blandas grus och krossad lerkross, vars tomrum fylls med sand. Värmeledningsförmågan hos sådana blandningar är 0,14-0,15 W / (m × K). Det motsvarar värmekonduktivitetskoefficienten för skumisolering med en tjocklek på 5 cm och är lika med värmeledningsförmågan hos mineralull med ett lager på 12 cm. Det visar sig att värmeledningsförmågan hos expanderad lera i jämförelse med andra material, är ganska låg.

Om du använder någon av ovanstående sorter för isolering, kommer indikatorn för dess värmeledningsförmåga att sträcka sig från 0,1 till 0,18 W / (m × K). Därför används huvudsakligen en blandning av alla tillåtna sorter för isolering av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koefficient

Det finns en uppfattning att expanderad lera används ofta som isolering på grund av dess låga priskategori. Om vi jämför kostnaden för en meter kubisk lerdit med kostnaden för en annan isolering, blir dess pris lägre. Men särdragen hos sådana beräkningar ligger i ämnets egenskaper. Faktum är att mängden expanderad lera för isolering kommer att behövas många gånger mer än till exempel skumisolering. Således visar det sig att det inte kommer att vara möjligt att spara på kostnaden för expanderad lera. Dessutom finns ett antal andra egenskaper i ämnet.

  • Den har en viss egenskap av ljudisolering, vars kvalitetsfaktor är lägre än till exempel bomullsullens.
  • Den lilla vikten av expanderade lerpellets är inte bunden till dess volym, vilket måste beaktas vid isolering av golvet med ett ämne. Faktum är att för att isolera hela lägenheten behöver du mycket material som plattorna tål och trägolvet kanske inte tål. Brädans tjocklek måste i sådana fall vara minst 25 mm.
  • Allt är inte så enkelt med styrkan i expanderad lera. Om du trampar på några småstenar utspridda på golvet går de sönder. Och om du går på golvet, som är täckt med ett relativt tunt lager, kommer stenarna inte att deformeras.

Det visar sig att själva materialet inte har styrka och procentuell isolering. Kvaliteten på de angivna indikatorerna förbättras med en ökning av bulkskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Ändå har expanderad lera ett antal fördelar, tack vare vilken den används aktivt i konstruktionen. Till exempel, i motsats till mineralull, som sedimenterar över tid, tappar expanderad lera, med rätt användning, inte sin ursprungliga form på cirka 60 år . Korrekt drift innebär överensstämmelse med dess egenskaper när du arbetar med ett ämne (till exempel bör du inte gå på expanderad lera, täckt med ett tunt lager). I jämförelse med material från expanderad polystyren har expanderad lera ett högt motståndskraft mot brand, och även inneboende motståndskraft mot temperaturfluktuationer. Det bör noteras att expanderad polystyren inte har samma hållfasthet som expanderad lera. Det sätter sig snabbt och deformeras.

Förutom, detta material förstörs under påverkan av färger och lacker, och det låter inte heller luft passera bra, vilket ofta orsakar smaklöshet . Materialet är inte rädd för höga frost i den extrema norr - det tål cirka 300 cykliska temperaturförändringar. Denna funktion har blivit anledningen till att materialet läggs till cementbruk för att förbättra avjämningsplattorna, vilket också delvis eliminerar risken för kall penetration från utsidan och förbättrar ljudisoleringen. Cementmortrar utspädda med expanderad lera har den högsta hållfastheten.

Förutom expanderad lera, till skillnad från plast, avger inte gifter och stark lukt vid uppvärmning . Dessutom, på grund av sannolikheten för att fälla, kringgår expanderade lerkonstruktioner och gnagare (möss och råttor). Och även utseendet på mögel och olika typer av svampar på det är inte karakteristiskt för materialet. Bland annat skapar arbete med expanderad lera inte svårigheter även för nybörjare inom byggbranschen. Det är möjligt att somna med dem utan krångel ett område av någon komplexitet. Det visar sig att expanderad lera, liksom mineralull eller expanderad polystyren, har ett antal fördelar och nackdelar. När man står inför materialvalet kan man inte säga att det ena materialet är sämre och det andra är bättre. Valet beror på ägarens preferenser (vi pratar om behovet och förmågan att arbeta med materialet), och priskategorin kommer också att spela en viktig roll.

Rekommenderad: