Arbolit Eller Expanderad Lerbetong: Vilket är Bättre? Värmeledningsförmåga För Träbetong Jämfört Med Skumbetong, Sågspånbetong, Luftbetong, Polystyrenbetong Och Halmblock

Innehållsförteckning:

Video: Arbolit Eller Expanderad Lerbetong: Vilket är Bättre? Värmeledningsförmåga För Träbetong Jämfört Med Skumbetong, Sågspånbetong, Luftbetong, Polystyrenbetong Och Halmblock

Video: Arbolit Eller Expanderad Lerbetong: Vilket är Bättre? Värmeledningsförmåga För Träbetong Jämfört Med Skumbetong, Sågspånbetong, Luftbetong, Polystyrenbetong Och Halmblock
Video: Halmbalshus 2024, Maj
Arbolit Eller Expanderad Lerbetong: Vilket är Bättre? Värmeledningsförmåga För Träbetong Jämfört Med Skumbetong, Sågspånbetong, Luftbetong, Polystyrenbetong Och Halmblock
Arbolit Eller Expanderad Lerbetong: Vilket är Bättre? Värmeledningsförmåga För Träbetong Jämfört Med Skumbetong, Sågspånbetong, Luftbetong, Polystyrenbetong Och Halmblock
Anonim

En av de mest relevanta och efterfrågade industrier idag är byggindustrin. När allt kommer omkring kommer människor alltid att drömma om sitt eget boende och förbättra livsvillkoren. Och ju oftare nya byggmaterial dyker upp, desto fler möjligheter finns det att bygga en kvalitetsbyggnad. Till exempel arbolit. Denna nyhet har redan blivit lika populär som expanderad lerbetong. Men vilken är bättre?

Enligt statistiken för Google Trend -tjänsten är sökfrågor på det ryska internet om arbolit mycket mer populära än frågor om dess motsvarigheter.

Bild
Bild

Egenskaper hos träbetong

Detta är en typ av lättbetong som består av 80-90% organiskt material, kemiska tillsatser, vatten och cement. De viktigaste råvarorna kan vara strimlad flis, lin- eller hampaeld, strimlade bomullsstjälkar eller rishalm. På ett annat sätt kallas denna komponent träbetong.

Det dök upp på 30 -talet av XX -talet i Holland. På grund av sin miljövänlighet, värmebesparande och ljudisolerande egenskaper används byggmaterialet i stor utsträckning i USA, Kanada och europeiska länder.

Kombinationen av träavfall och cementbruk gör träbetongblocket till en unik sammansättning som kännetecknas av egenskaperna hos dessa två komponenter.

… Och för att öka vidhäftningsgraden för trä och cement är mineralisering nödvändig.

Bild
Bild

Denna process innefattar kemiska tillsatser som aluminiumsulfat, kalciumklorid och nitrat och vattenglas. Således neutraliseras påverkan av organiskt material på härdning av betong.

Arbolite har en utmärkt värmeledningsförmåga (0,08 - 0,17 W / m · K) och en bra densitet (400 - 850). Styrkan bevisas av hög frostbeständighet (25-50 cykler) och motstånd mot krympning (0, 4-0, 5). Sådana egenskaper garanterar konstruktionens långa livslängd. Materialet har också bra brandmotstånd och ljudabsorbering (0, 17-0, 6). Den har utmärkt tryckhållfasthet (0,35 - 3,5 MPa), böjhållfasthet (0,7 - 1,0 MPa) och hög fuktabsorption (upp till 40-85%).

Värmeisolerande plattor och blandningar för fyllningar är gjorda av träbetong. Men den mest efterfrågade produkten är block.

De tillverkas i standardstorlekar 500 x 300 x 200 mm. Materialet används för konstruktion av väggar i låga byggnader (upp till 3 våningar). Enligt tillverkarens försäkringar är ett lager träbetongskumblock tillräckligt för att bevara värmen.

Bild
Bild

Produktionsteknik

Idag används flera metoder för tillverkning av väggblock för ytter- och innerväggar. Oftast produceras de genom direktpressning eller med hjälp av vibrationsgjutning (vibrokomprimering).

Den första metoden är en relativt ung och ganska billig teknik. Det ger daglig exponering av träbetong i former. Men den resulterande massan är inte homogen , som hotar med inre påfrestningar i den färdiga produkten.

Vibrationsgjutning är en traditionell metod som har bevisats genom åren. Komponenterna i blandningen är jämnt fördelade och som ett resultat erhålls ett block av bättre kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den grundläggande tillverkningsprocessen i båda metoderna är dock densamma.

Den består av tre viktiga steg

  1. Sortering och krossning av organiskt material.
  2. Blandning av flis med kemikalier, cement och vatten. Operationen tar 10 minuter.
  3. Formning och torkning av den färdiga lösningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera typer av träbetong, beroende på tryckhållfasthetsindikatorer.

  1. Värmeisolerande … Den kännetecknas av låg tryckhållfasthet och låg densitet. I detta avseende tål den dåligt belastningar. Den används endast för värmeisolering.
  2. Strukturell och värmeisolering … Sådant material har en hållfasthet på 1, 5 - 2, 5 och används vid konstruktion av väggar och skiljeväggar. Kompositionen kännetecknas av låg densitet och låg värmeledningsförmåga.
  3. Strukturell … Detta är den mest hållbara typen. Tryckhållfasthetsindex når 3,5 MPa och densitetsindex - upp till 1200 kg / m³. Det används för att lägga strukturer upp till 3 våningar. En konstruktion konstruerad av sådana block kommer dock att behöva ytterligare värmeskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Arbolit har ett stort antal fördelar jämfört med andra byggmaterial.

  • Miljövänlighet av råvaror … Den är gjord huvudsakligen av naturliga ingredienser.
  • Hög brandmotstånd … Trots att arbolit huvudsakligen består av träavfall är det inte brandfarligt.
  • Bra ånggenomsläpplighet … Denna fastighet låter byggnader andas och behålla sitt mikroklimat.
  • Låg vikt på träklossar … Denna faktor förenklar konstruktionen avsevärt.
  • Enkel bearbetning med skärverktyg … Blocket kan enkelt formas till önskad form.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lätt att hantera … När man lägger träbetongblock kräver de inte yrkeskunskaper.
  • Mögelbeständig , svampar och skadedjur. Materialet har bioklass IV klass.
  • Hög värmeledningsförmåga … Av denna anledning används träbetong ofta vid byggandet av privata hus.
  • Krympbeständighet … I det här fallet kommer väggar och skiljeväggar inte att spricka.
  • Hög ljudabsorbering … Tack vare detta kan materialet också användas för konstruktion av industribyggnader.
  • Seismiskt motstånd .
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar följande faktorer

  • Om du inte vidtar åtgärder för att skydda mot fukt börjar träbetong snabbt sönderfalla och förlorar dess egenskaper.
  • Blocken har inte en helt plan yta på grund av kompositionens karakteristiska egenskaper.
  • Arbolitväggar kräver ytterligare efterbehandling.
  • Materialet har låg vidhäftning till gipsblandningar.
  • På grund av det stora antalet hantverksindustrier finns ofta varor av dålig kvalitet på marknaden.
  • Dåligt sortiment av produkter.
  • Bristen på storskalig produktion påverkar den höga kostnaden för materialet och svårigheterna med leverans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

För byggandet av ett bostadshus eller uthus är det mycket viktigt att välja rätt byggnadskomponenter. Men du ska veta att det inte finns några bra eller dåliga material, det finns bara lämpliga och inte särskilt bra.

Expanderad lerbetong … Precis som träbetong är det ett miljövänligt material och tillhör klassen lättbetong. Den består av expanderad lera (bränd lera eller skiffer), cement, sand och vatten. Expanderade lerblock har dock en indikator på värmeledningsförmåga (0,5 - 0,7 W / m · K), det vill säga något sämre än träbetong. Därför, för huset, ur synvinkeln att hålla värmen, är det bättre att välja träblock. Trots sin högre hållfasthet tål expanderad lerbetong kanske inte överdrivet tryck. Detta beror på det ihåliga utrymmet inuti produkten.

Arbolite har bra böjnings- och slaghållfasthet.

Skumbetong … Det är en porös betong bestående av cement, sand, vatten och ett skummedel. Block av den har en god säkerhetsmarginal, men till skillnad från träbetong fungerar de praktiskt taget inte vid böjning och ger en stor krympning. Värmekonduktivitetskoefficienten är bättre än expanderad lerbetong (0, 14 - 0, 5 W / m · K), men sämre än träbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sågspånbetong … I sammansättning liknar detta material mycket träbetong. I båda fallen används träavfall. Precis som träbetong anses vara ett miljövänligt byggmaterial, har det höga värmeskyddande egenskaper och är motståndskraftigt mot töjning, böjning och slag.
  • Luftbetong … Den cellulära kompositionen består av sand, cement, vatten och ett jäsmedel, på grund av vilken den karakteristiska porositeten framträder. Till skillnad från träbetong har det luftade blocket en tydlig geometri av produkten. Materialet kännetecknas av hög vattenbeständighet och bräcklighet. Om vi jämför detta material och träbetong, så vinner luftbetong i många avseenden.

Men när du bygger ett 2-3-våningshus med vind är det bättre att ge företräde åt den andra komponenten, eftersom den tål tung belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Polystyrenbetong … Detta är en typ av lättbetong, bestående av Portlandcement, expanderade polystyrenkorn och lufttillsatser. Den utmärks av sin höga strukturella hållfasthet. Ger krympning, men mycket mindre än gasblock och skumblock. Förutom träbetong har den goda värmeisoleringsegenskaper. Polystyrenbetongblock behöver inte ytterligare isolering.
  • Halmblock … De är ett byggmaterial som består av miljövänliga råvaror - pressat halm. Halmblock har ett bättre värmeledningsförmågaindex än träbetong (0,05-0,065). Men de har också sådana nackdelar som hög fuktabsorbering och låg brandmotstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bjälkar … Det är ett mycket miljövänligt material som andas av limade brädor eller stockar. Skiljer sig i en anmärkningsvärd indikator på värmeledningsförmåga och hög hållfasthet. Det är en värdig konkurrent till träbetong.
  • Gassilikat … Detta cellulära material erhålls från en lösning av fin sand, kalk, jäsmedel och vatten. Det liknar strukturen som luftbetong, men det är en skillnad i sammansättning och följaktligen i egenskaper. Det kännetecknas av god värmeledningsförmåga, hög bräcklighet och ökad fuktabsorbering.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fibrolit … Detta är en analog av träbetong med en mycket liknande sammansättning. I båda fallen fungerar träavfall som komponenter. Men om det finns spån i den första versionen, används träfiber i fiberplattan, tillverkad i form av tunna och smala remsor. Precis som träbetong har den god värmeledningsförmåga (0,08 - 0,1 W / m · K) och behöver ytterligare skydd mot fukt.
  • Sibit … Består av betong, gips, aluminiumpulver med tillsats av ytaktiva ämnen och vatten. Det anses vara miljövänligt material, eftersom en konstgjord sten bildas som ett resultat av reaktioner. Har extremt hög frostbeständighet (upp till 250 frysnings- och upptiningscykler), men låg brottstyrka. Används vanligtvis inte för en låg byggnad.
  • Adobe … Det är det äldsta byggmaterialet som består av miljövänliga råvaror - lerjord och halm. Saman har en utmärkt värmeledningskapacitetskoefficient (0, 1 - 0, 4). Det har dock en viktig nackdel - ökad fuktgenomsläpplighet.

Rekommenderad: