Glasmatta: Vad är Det, Glasmatta För Polyester Och Epoxiharts, Emulsion Och Andra Typer, Vad är Skillnaden Med Värmeduk, Hur Man Arbetar Med Dem

Innehållsförteckning:

Glasmatta: Vad är Det, Glasmatta För Polyester Och Epoxiharts, Emulsion Och Andra Typer, Vad är Skillnaden Med Värmeduk, Hur Man Arbetar Med Dem
Glasmatta: Vad är Det, Glasmatta För Polyester Och Epoxiharts, Emulsion Och Andra Typer, Vad är Skillnaden Med Värmeduk, Hur Man Arbetar Med Dem
Anonim

Glasmatta är ett mångsidigt och användbart återvunnet material som är särskilt efterfrågat av konsumenterna. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det är, var det används och hur det skiljer sig från glasfiber.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och hur skiljer det sig från glasfiber?

Glasmatta - ett ark hackat glasfiber (jämnt fördelade glasfibertrådar) 5 cm eller mer långt, anslutet med en limbas. Det är ett vitt material (som är lämpligt för målning), det är kompatibelt med polyester, epoxi, vinylesterharts. Den är multifunktionell, miljövänlig, robust, lätt, vattentät, värmebeständig. Glasmatta - förstärkande plastmaterial . Han kan ta vilken form som helst som är lämplig för mekanisk bearbetning. Dess egenskaper beror på dess struktur och sammansättning. Detta material är resistent mot sönderfall, svampinfektioner, mögel, glaset i trådar är flexibelt. Resten av plasticiteten tillhandahålls av mattans struktur.

Glasfibermattan kan lindas på en rulle och luft kan pressas ur den . Den produceras i rullar 125 cm breda. Materialets pris beror på dess densitet och typ, så det sträcker sig från 200 till 900 rubel per löpmeter. Det kan dock också bero på vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasmatta skiljer sig från glasfiber i struktur . Glasfiber är ett tyg av sammanvävda trådar, det erhålls genom vävning. Glasmatta är ett glasfiberduk, vars fibrer inte är sammanflätade, utan är anslutna med en polymermatris. Ibland har den en struktur av hackade slumpmässigt fördelade fibrer. Strukturen av kontinuerliga fibrer av glasfiber är ordnad.

Skillnaden mellan material ligger i typen av applikation och antalet lager . Glasduken modifieras före användning (till exempel impregnerad med epoxiharts). Glasfibermattan är klar att använda. Det kan bestå av flera lager, medan glasfiber bara har ett lager.

Frisättningsformen skiljer sig också åt. Glasfiber är en rulltyp av material . Glasfibermattor säljs inte bara i rullar, utan också i form av plattor av olika tjocklek och densitet. Glasmattfibrer är tjockare och tuffare.

När det gäller mekaniska och fysiska egenskaper är det bättre än glasfiber. Det används för att ställa in tjockleken och styrkan på produktens bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Tillverkningen av glasfibermattor består av flera processer. Glastrådar placeras på en transportör, sedan slås enheten på, och under rörelsen appliceras en bindemedelspolymer kontinuerligt på dem . Därefter skickas fibern till torkugnen. Sedan rullas det. Viskositeten hos den flytande polymeren som används under applicering på fibrerna är cirka 40 mPa * s. Polymertypen är ansvarig för mattans integritet. Därför väljs det oftare med hänsyn till plastmaterialets kemiska kompatibilitet, vars styrka måste ökas med glasmatta.

Det vanligaste alternativet för bindemedelspolymer övervägs polyesterharts … Det blandas i flytande form med en accelerator och en katalysator. Efter att de börjat polymerisera.

Om verket använder epoxiharts , bered först limet i rätt proportioner. Sedan är glasmattan bunden till limet. Massan blandas väl, varefter den läggs ut i en speciell form och får stelna i flera timmar. Innan mattan är torr får den inte vidröras. Använd en stel borste eller rulle för att ta bort bubblor. I arbetet är det bättre att använda kirurgiska handskar: de är billiga och sitter bra på händerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Glasmattor skiljer sig åt i vilken typ av garn som används, som hackas och häftas. Skillnaden mellan dem beror på strukturen. Fibrer av den andra typen är mjukare och mer elastiska, hackade - hårdare och tuffare. En glasfibermatta av hög kvalitet är tillverkad av miljövänliga material . Det är eldfast, lätt impregnerat med hartser och släpper enkelt ut luftbubblor under bearbetningen. Beroende på limkomponenten och densiteten är glasmattor uppdelade i 3 typer. Varje art har sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emulsion

Glasmattor av emulsionstyp är gjorda av hackade glasfibrer upp till 5 cm långa, innehållande alkali. De kombineras med en emulsionsbindande polymer. Densiteten varierar i intervallet 250-900 g / m2, de används för manuell och sluten gjutning av glasfiberprodukter. Produkter som skapats med detta material är hållbara, motståndskraftiga mot mekaniska skador, kemikalier och vittring . Emulsionsglasmattor är lätt draperade, har hög vidhäftning, enkel användning, snabb vätning och blötläggning. Kompatibel med polyesterhartser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pulver

Pulverformiga glasfibermattor är tillverkade av glasfiber av E -typ (med lågt alkaliinnehåll). Under tillverkningen skärs de, skärs och limmas med ett pulver smörjmedel. I jämförelse med den föregående analogen har den pulveriserade glasmattan en lösare struktur och mindre flexibilitet. Dess densitet är också mindre (den varierar från 100 till 600 g / m2).

På grund av den högre strukturella styvheten impregneras pulvermaterialet mindre och rullas till basen . I arbetet med det används metoder för pressning, vakuuminfusion, RMT -teknik. Den är lämplig för att arbeta med stora produkter med enkla former, släta och transparenta yttyper.

Bild
Bild

Långfiber

Denna matta kännetecknas av dess multidirektionella E (E-CR) fibrer. De är arrangerade i lager, anslutna med en vidhäftande polymer. Tätheten för denna typ av material kan variera från 100 till 900 g / m2. Den används i strukturer där rostskador inte utesluts . Produkter som förstärks med den är hållbara mot mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

Glasmatta har ett brett spektrum av applikationer. Till exempel, för sitt strukturella syfte, köps den för att öka tjockleken. Och det används också vid konstruktion av vägar, hus och byggnader av olika slag, inom skeppsbyggnad och maskinteknik. Den är tillämplig för tillverkning av bildelar, till exempel med sin hjälp moderniseras delar av interiören, dörrar och bagagerum. Användningsomfånget beror på glasmattornas densitet . Emulsions- och pulvertyper av material med en densitet av 300, 450, 600, 900 g per 1 kvm. m används vid tillverkning av containrar, rör, bildelar samt andra glasfiberprodukter.

Analoger med låg densitet (100, 150 g per 1 kvm) Används vid tillverkning av matris, inre lager av glasfiberbehållare, rör, delar av inredning av fordon . Exempel på produkter som använder glasmattor är båtar, ishockeybrädor, VVS -armaturer, rör, lock, bafflar. De används som ljudisolering i ljuddämpare och som värmeisoleringsmaterial.

Med lika värmeledningsförmåga som konventionella värmare tar de upp 2 gånger mindre plats. Dessutom används glasmatta för podier, som förstärkning vid golvgjutning. De förstärker sluttningar, förstärker blandningar av asfaltbetong, tillverkar sopbehållare, vandaliserade säten, växthus- och markstaket, yachtskrov av den. Det är inte svårt att arbeta med materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förvaras?

Det är nödvändigt att förvara glasmattor i förseglad form på en torr och sval plats. Rullar förpackas i plastfolie, dessutom förpackas de i kartonger. Lådorna förvaras vertikalt eller horisontellt, beroende på storlek. Det är tillåtet att lägga små pallar på stora.

Rummet där glasmattorna förvaras måste vara väl ventilerat . Du kan ta bort materialet från förpackningen omedelbart före användning. I detta fall får vätska inte komma på produkten. När det förvaras i ett fuktigt rum förlorar materialet sin användbarhet.

Om de lagras på rätt sätt kan glasfibermattor lagras i årtionden.

Rekommenderad: