Spärrstift (40 Foton): Vad är Det? Låsbar Snabbspärr För Bakre Traktor Och Andra Typer, Storlekar. Vad är De För Och Hur Man Installerar Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Spärrstift (40 Foton): Vad är Det? Låsbar Snabbspärr För Bakre Traktor Och Andra Typer, Storlekar. Vad är De För Och Hur Man Installerar Dem?

Video: Spärrstift (40 Foton): Vad är Det? Låsbar Snabbspärr För Bakre Traktor Och Andra Typer, Storlekar. Vad är De För Och Hur Man Installerar Dem?
Video: Hur man bygger M47 El-Spärr (UTLOTTNING) 2024, Maj
Spärrstift (40 Foton): Vad är Det? Låsbar Snabbspärr För Bakre Traktor Och Andra Typer, Storlekar. Vad är De För Och Hur Man Installerar Dem?
Spärrstift (40 Foton): Vad är Det? Låsbar Snabbspärr För Bakre Traktor Och Andra Typer, Storlekar. Vad är De För Och Hur Man Installerar Dem?
Anonim

Trots den mer än utbredda distributionen av ett brett utbud av olika fästelement är många intresserade av vad spjällstift är och var exakt används de? En sprinten (från tyska skenan) är ett fästelement (i vissa fall elastiskt) av metall i form av en halvcirkelformad stång. Den är böjd på mitten och har ett ögla vid böjningen. Sådana anordningar används för att ansluta delar under svaga belastningar, samt för att förhindra att muttrarna lossnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Spännstift, som en typ av fästelement, är standard hårdvaruprodukter. De används ofta i en mängd olika konstruktioner, enheter och installationer. Det bör noteras att deras huvudsakliga uppgift är att säkert fixera axlarna och muttrarna . Klyvning fungerar enligt principen för en snabblåsningsmekanism. Denna hårdvara, som används för att fästa enskilda delar av bakomgående traktorer, snöslungor och till och med för att montera möbler, är mycket lätt att installera och demontera.

De främsta fördelarna med splittstift kan säkert hänföras till maximal tillförlitlighet, på grund av vilken risken för lossning av gängade anslutningar förhindras även vid toppbelastningar och vibrationer.

Bild
Bild

Externt är en sprinten en liten trådstav som har böjts på mitten . Den har ett halvcirkulärt tvärsnitt och passar in i ett lämpligt storlek runt hål. Det senare kan göras i en axel, axel, bult eller mutter. På platsen där sprinten är böjd finns det ett litet ögla som förhindrar att det glider. Efter montering av fästelementet sprids dess ändar, som har olika längder, i olika riktningar och böjs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på egenskaperna och prestandan hos denna typ av fästanordningar är det nödvändigt att vara uppmärksam på deras skillnad från stift. Först och främst är de senare tillverkade i form av en stång med en cylindrisk eller konisk form. I stort sett är en nål en spik som inte har huvud . I överväldigande majoritet av fallen sätts sådana spärrar in i hål som passerar genom alla anslutna element i en struktur eller mekanism. Så stiftet i form av en cylinder med ökad diameter pressas in i hålet med kraft, vilket ger en tillförlitlig friktionsförbindelse på grund av materialets elasticitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stift används i situationer där strikt fixering av strukturelement i förhållande till varandra under lätta belastningar krävs . I det här fallet installeras ofta ytterligare tvärgående placerade splintar som säkerställer en tillförlitlig anslutning och förhindrar att stiften faller ut under vibrationer.

En av de viktiga punkterna i detta fall är maximal enkelhet både vid installation och demontering. Det räcker med att slå ut stången från baksidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

I praktiken används oftast två typer av apparater - fjäder och förlängning … Dessutom är de senare de vanligaste på grund av deras tillförlitlighet, enkelhet i designen och möjligheten till egenproduktion. Fjädersprinten i form av en sicksack är lite vikande i drift, men samtidigt är den inte mindre pålitlig.

Denna hårdvara har bevisat sin effektivitet i situationer där det krävs för att skydda lösa skruvar eller bultförband från axiell förskjutning under yttre påverkan . Samtidigt är fjädermodeller mer relevanta för ökade belastningar. I det här fallet pratar vi om enheter av anläggningsutrustning, inklusive lyftmekanismer, samt bromssystem för cyklar. Normalt är fjädersprinten dessutom säkrade för att förhindra glidning och förlust.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inom maskinteknik används de beskrivna anordningarna i stor utsträckning som pluggar och fästdon . De kan dock hittas i vardagen, nästan vid varje steg. Gymutrustning är ett utmärkt exempel. En annan typ av sprintar, nämligen snabbkopplingar, används flitigt inom jordbrukssektorn.

De är oumbärliga om frekvent montering och demontering av olika strukturer krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till allt ovanstående är det möjligt att villkorligt bestämma tillämpningsområdet för splittstift av olika typer. Och i det här fallet talar vi om följande områden.

  • Bilar, motorfordon, vattenskotrar och cykelutrustning.
  • Maskinteknik.
  • Tillverkning av metallkonstruktioner.
  • Lantbruk.
  • Hantverk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att tänka på det installationen av splittstift gör det inte möjligt att överföra energi . Listan över moderna hårdvaruprodukter innehåller ett tillräckligt antal element, till exempel låsmuttrar. Men även de av högsta kvalitet försvagas med tiden och påverkas av vibrationer. Förebyggande av sådana fenomen är splittstiftets huvuduppgift. Det är dock värt att överväga den applicerade kraften, som vid toppbelastning kan förstöra hela strukturen.

Bild
Bild

Översikt över arter

Trots enkelheten hos de fästanordningar som övervägs finns det en ganska bred lista över deras sorter. Prestanda och egenskaper hos varje typ bör beaktas när du väljer hårdvaruprodukter.

Hantverkare som specialiserat sig på reparation och underhåll av diverse utrustning har hela uppsättningar fästelement.

Bild
Bild

Dessa inkluderar tråd, rörformade och andra klämmor. Beroende på formen kan följande typer av splintar särskiljas.

  • Raka, som är standard och relaterade till justerbara. De är gjorda genom att böja tråden, de kan göras för hand med ett minimum av arsenal av verktyg.
  • T-formad, utan ett ögla vid böjningen, som raka linjer, utan en bygel.
  • Nål eller fjäder, med ett eller två ögon.
  • Ring (klassificering enligt DIN 11023), som representerar den så kallade jordbrukskontrollen. De är gjorda i form av vridna ringar med en rak stav eller med ett utstick.
  • Möbler, som kan vara av trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att alla nyckelfunktioner i en viss kategori av sprintar visas i deras märkning. Alla hårdvaruprodukter, med hänsyn till deras storlek och form, klassificeras i enlighet med nuvarande GOST 397-79, som är analog med tyska DIN-94.

Bild
Bild

Rycka

Denna typ av armatur är den vanligaste. Sådana splintar har”ben” av olika längd, som sprids i olika riktningar för att fixera elementen som ska fästas. När de sammanförs bildar de ett cirkulärt tvärsnitt. Huvudet (öglan), som har en nästan rund form, begränsar djupet av plantering av hårdvaran.

När du ansluter delarna och fixerar muttrarna sätts den justerbara splinten in i motsvarande hål.

Bild
Bild

Benens olika längd förenklar processen med att böja dem . Huvudets form gör det enkelt att ta bort hållaren med hjälp av inte bara tång utan även tunna skruvmejslar, syl eller någon stång med lämplig diameter. Med alla sina uppenbara fördelar har standard splittstift en viktig nackdel. Deras återanvändning är oönskad, eftersom prestandan i detta fall reduceras avsevärt.

Bild
Bild

Fjäderbelastad

Dessa klämmor skiljer sig från justerbara klämmor i form, liksom i principen för drift. Blockering av de anslutna delarna sker i detta fall på grund av snäppning tillhandahålls av fjädereffekten av materialet från vilket sprinten är gjord. I sin form liknar sådana produkter bokstaven "R", och deras produktion regleras av normerna i den internationella standarden ISO-7072.

Spetsens raka del sätts in i hålet och dess vågiga ben snäpper på plats från utsidan på flera ställen . Detta skapar den ovannämnda fjädereffekten. Med hänsyn till designfunktionerna kallas sådana hårdvaruprodukter ofta nålfjäderprodukter. Beroende på formen på det böjda benet skiljer man typ som "E" och "D".

Bild
Bild
Bild
Bild

Snabbsläpp med ring

Anslutningselementen, enligt tyska standarder i kategorin DIN 11023, är utrustade med specialringar. De förenklar användningen av splintar mycket, särskilt när flera installationer och borttagningar krävs . Sådana snabbkopplingar skiljer sig från andra typer av hårdvara främst genom att de kan användas nästan ett obegränsat antal gånger vid montering och demontering av mekanismer och strukturer.

Bild
Bild

Detta är mest relevant för delar som har särskilda krav i ett säkerhetssammanhang. Oftast syns spjutnålar med en ring på jordbruksmaskiner.

Formen på denna produkttyp är förankrad i relevanta standarder . Detta gör att du kan kontrollera kvaliteten och prestandan hos hårdvaruelement. Det bör noteras att det finns snabbkopplingsstift med en speciell form, till vilka särskilda krav ställs.

Bild
Bild

Material (redigera)

Med hänsyn till konstruktionsegenskaperna, syftet och omfattningen av de beskrivna klämmorna kan man dra slutsatsen att materialen från vilka de är tillverkade måste uppfylla vissa standarder. Nu på marknaden finns det delade stift, inklusive de av koppar, mässing och aluminiumlegeringar . Det är värt att notera att sådana alternativ är mycket mindre vanliga. I det här fallet är det vanligaste materialet mjukt konstruktionsstål och rostfritt stål.

Bild
Bild

Till exempel, fjäderklämmor (pluggar) i överväldigande majoritet av fallen är gjorda av kol och rostfritt stål . De är förzinkade för effektivt korrosionsskydd. Dess tjocklek varierar från 6 till 12 mikron. Det är viktigt att ta hänsyn till att ytorna på hårdvaruprodukter enligt GOST 397-79 inte får ha sprickor, flis och andra skador, på grund av vilka de tillåtna grovhetsstandarderna kommer att överskridas.

Bild
Bild

Enligt nuvarande standarder rekommenderas följande material och beläggningsalternativ för tillverkning av splittstift

  • Lågkolstål (kolhalten i kompositionen är högst 0,2%) med ett skyddande lager av zink, kadmium, oxid eller fosfat.
  • Korrosionsbeständiga stålkvaliteter med en oxidbeläggning skapad av sura lösningar.
  • Förnicklad mässing, klass L63.
  • Legering AMT med en oxidbeläggning fylld i en lösning av kaliumdikromat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vissa tekniska krav för både basmaterialet och de applicerade beläggningarna (GOST 9, 301-86).

Som nämnts ovan kan förutom stål med låg kolhalt även icke-järnmetaller och deras föreningar användas. Så, när du gör sprintar från tråd, är frånvaro av beläggning på ändarna av "benen" tillåten. Dessutom kan det i vissa fall vara frånvarande på grenarnas inre ytor, nämligen vid kontaktpunkterna.

Bild
Bild

Dimensioner

Först och främst bör det noteras att splintarna väljs med hänsyn till storleken på monteringshålen på de fästa eller fasta delarna. Som redan nämnts visas huvudparametrarna för en hårdvaruprodukt i dess märkning . Till exempel har splinten 5X28, 3, 0363, enligt nuvarande standardisering (GOST 397-79), en längd och diameter på 28 respektive 5 mm, och är också tillverkad av L63 mässing med en nickelbeläggning med en tjocklek på 6 mikron.

För olika typer av klipp finns det tabeller med deras storlekar, som enkelt kan hittas på specialiserade webbplatser . I det här fallet kommer nyckelkriteriet att vara sammanfallet mellan diametrarna på sprinten och hålen för den. Det är viktigt att ta hänsyn till att avståndet bör underlätta fästets fria tryckning. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till längden på benen, som bör vara minst dubbelt så lång som hålet.

Bild
Bild

Ritningarna och specialtabellerna anger parametrarna för splintarna som ska installeras.

Så, klassikern, det vill säga den justerbara spärren, förstås som hålets diameter i de anslutna, fastsatta elementen i strukturen eller mekanismen, vilket är möjligt för dess installation. I detta fall mäts längden från örat längs det korta benet. Förresten kan kanterna på den senare spetsas eller skäras i en viss vinkel. Oftast på försäljning kan du hitta en sprinten i följande storlekar:

  • DIN 94-diameter 1-13 mm, längd 4-200 mm, huvud 1, 6-24, 8 mm;
  • GOST 397-79-diameter 0,6-20 mm, längd 4-280 mm, huvud 1, 6-24, 8 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Oavsett typ och konstruktionsegenskaper används de beskrivna anordningarna för att fästa axlar, axlar och gängade anslutningar under relativt låga belastningar. I princip är processen med att installera klippen så enkel som möjligt. Det finns dock vissa regler och funktioner. Justerbara och fjädrande stift kan installeras på två sätt - parallellt eller vinkelrätt mot fästaxeln för delar.

En klassisk hårdvaruprodukt måste passeras genom motsvarande hål och dess "antenner" böja åt olika håll.

Bild
Bild

Den nålformade (raka) delen av fjädersprinten går genom hålet och dess vågiga gren pressas mot utsidan av delen. Vanligtvis används dessa typer av fästelement endast en gång. Ett alternativ i detta fall kan vara ring, snabbavtagbara modeller som är återanvändbara.

Demontering av klämmorna, liksom deras installation, bör inte orsaka några större svårigheter . Oftast är det tillräckligt att helt enkelt dra ut sprinten eller slå ut den med hjälp av ett munstycke av lämplig storlek. Som en sista utväg kan fästelementet borras försiktigt genom att ta upp en borr.

Rekommenderad: