Plexiglasbearbetning: Hur Man Borrar Plexiglas Hemma? Arbetar Med Plexiglas På CNC. Hur Bearbetar Man Ett Hål I Plexiglas?

Innehållsförteckning:

Video: Plexiglasbearbetning: Hur Man Borrar Plexiglas Hemma? Arbetar Med Plexiglas På CNC. Hur Bearbetar Man Ett Hål I Plexiglas?

Video: Plexiglasbearbetning: Hur Man Borrar Plexiglas Hemma? Arbetar Med Plexiglas På CNC. Hur Bearbetar Man Ett Hål I Plexiglas?
Video: Make Metal Coffee Table Legs with Paul Brodie 2024, Maj
Plexiglasbearbetning: Hur Man Borrar Plexiglas Hemma? Arbetar Med Plexiglas På CNC. Hur Bearbetar Man Ett Hål I Plexiglas?
Plexiglasbearbetning: Hur Man Borrar Plexiglas Hemma? Arbetar Med Plexiglas På CNC. Hur Bearbetar Man Ett Hål I Plexiglas?
Anonim

Frågor om hur man bearbetar plexiglas, hur man borrar det hemma, hörs väldigt ofta. Att arbeta med plexiglas på CNC -maskiner har sina egna finesser. Ett separat ämne är hur man bearbetar ett sådant hål dessutom. Allt detta gör att även nybörjare kan slippa många misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av bearbetning

Innan du pratar om exakt hur du kan bearbeta organiskt glas hemma, måste du veta om huvudtyperna av sådana processer. Om vi pratar om i allmänhet alla möjliga alternativ, kommer listan att vara följande:

  • skärande;
  • fräsning;
  • slipning;
  • plexiglasbearbetning med pimpsten;
  • stämpling;
  • få en vikning;
  • svarvning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett liknande material, oberoende av den specifika typen (detta gäller naturligtvis även akrylglas, och som är tillverkat av polyvinylklorid), känns igen som en typ av termoplastisk plast . När temperaturen stiger, även bara upp till 150 grader, finns det oundvikligen en ökad risk för deformationer. Därför anses borrning av organiskt glas vara en mycket mer komplicerad operation än polering, fräsning eller skärning i storlek. För att korrekt borra ett hål både på CNC och för hand, är det nödvändigt att noggrant välja borr för att matcha storleken.

Var uppmärksam på borrutrustningens märke.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilket fall som helst måste man komma ihåg att organiskt glas jämfört med vanligt glas:

  • dubbelt så lätt;
  • starkare;
  • tål slag mer stadigt;
  • skyddar optimalt mot värmespridning;
  • mycket mer transparent.

Som standard är akrylen täckt med en isolerande film. Det ska inte kränkas. När du arbetar med detta material är det nödvändigt att ständigt övervaka att det inte värms upp för mycket, vilket uppnås genom val av verktyg och åtgärdssätt. Alla verktyg måste flyttas så försiktigt som möjligt. Varje plötslig rörelse kan bryta den känsliga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsregler

Plexiglas kan skäras även med elementära improviserade medel. En banal metallsåg är också lämplig. I industriella förhållanden används även speciella lasrar ibland . Men i de flesta fall försöker de fortfarande hitta någon form av kompromiss mellan instrumentets perfektion och dess kostnad. Därför är det i praktiken vanligtvis nödvändigt att använda cirkelsågar, bandsågar och fräsar. Det är lämpligt att arbeta med en bandsåg där det inte behövs ett tydligt rakt snitt (det vill säga vid mottagning av preliminära ämnen för gjutning).

Bältemekanismens vridningshastighet är 700-800 m per minut . Om en klar, jämn kontur krävs är det lämpligt att använda skär. Med cirkelsågar görs exakta raka snitt. Poänglinjen kommer att vara mycket tydlig.

Gjuten akryl rekommenderas att såga med hårdmetallhärdade tänder; optimal rotationshastighet från 800 till 1200 m per minut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under industriella förhållanden blir det bättre att bearbeta plexiglas på höghastighetsutrustning. Snabbare snitt och låga matningshastigheter ger utmärkta kanter på. Skivornas sektion är 25 cm. Själva skivorna är gjorda av höghastighetslegeringar. Vanlig järnmetall kan också användas, men med härdning med hårdmetallkomponenter.

Laserskärning är mycket mer exakt än att använda elverktyg . Det blir mindre avfall under sådant arbete. Men i detta fall stiger spänningen inuti produkten. Limning av sådana ytor är mycket farligt.

Du kan borra plexiglas med en fast eller flyttbar borrmaskin . Borren ska vara gjord av höghastighetslegering. Den är utformad för maximal prestanda. Ju djupare borrningen borras, desto oftare behöver borren lyftas. Detta gör att chipsen kan dras ut och samtidigt minska uppvärmningen av materialet. Kylning av skärutrustningen med speciella vätskor eller tryckluft hjälper till att minska farliga inre spänningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För gravyr används i de flesta fall rippare som placeras på strömavtagare. Ripparna själva är utrustade med små skärare av olika profiler.

I svåra fall används laserskärutrustning. För att göra gravyren bättre är strålens djup begränsat.

Slipning av grovt eller deformerat plexiglas kan göras med våtfärgad beläggning med fina korundkorn . När grovslipning är över behandlas ytan med polerande blandningar som VIAM, krokus. Arbetet utförs antingen manuellt eller på poleringsutrustning. Skärkanter och matta ytor poleras mekaniskt utan problem med diamantskärare. Vid böjda snitt och i andra svåra fall utförs högtemperatur brandpolering. Du måste arbeta så noggrant som möjligt och noggrant rengöra det behandlade skiktet; spänning förhindras genom glödgning, vilket underlättar limning eller färgning.

Plexiglas bör formas i tre steg:

  • värmer upp;
  • själva gjutningen;
  • värmeborttagning och kylning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Extruderingsorganiskt glas kan limmas med:

  • filmlim;
  • polymeriserbart lim;
  • epoxi, polyesterlim.

En krökt linjär snitt görs med en nikrom tråd eller en varm källa. När det gäller svarvning är det mest praktiska alternativet samma sätt som för höghastighetsbearbetning av hårt trä. Chips är avgörande för att bedöma kvaliteten på arbetet.

Bild
Bild

Vid borrning bör borrens spetsvinkel vara högst 60 grader för tunna ark och 70-90 grader för tjocka arbetsstycken.

Det är bättre att böja plexiglaset efter noggrann uppvärmning på önskad plats; Detta uppnås med hjälp av ett lödkolv, en konstruktion hårtork, och i deras frånvaro, med hjälp av ett glödhet metallrör.

Idealiska övningar:

  • ha ett spår med en stigningsvinkel på 17 grader;
  • skärpt i det främre hörnet med 3-8 grader;
  • skärpt i ryggvinkeln med 0-4 grader.

En avsmalnande borr ger ett avsmalnande hål. Det stegade verktyget hjälper till att borra cylindriska kanaler. En fräs görs för att göra ett långsträckt hål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: oavsett typ måste spetsen vara i perfekt skick. Det är nödvändigt att börja borra med lägsta hastighet, sedan, när ett hack kommer upp, går de till medelhastighet.

Bara i den sista tredjedelen av materialet är det vettigt att borra så snabbt som möjligt .… Men även då får vi inte glömma att regelbundet sänka hastigheten till ett minimum. Efter att ha hittat grader, borra dem med en mineralstenborr vid de lägsta hastigheterna.

Viktigt: du kan borra plexiglas med en borr, men du kan inte använda en borrskruvmejsel. Hål längre än 10 mm och bredare än 7 mm rekommenderas att bearbetas på stationära maskiner med vattenvärmeavledning.

Rekommenderad: