Trådlös Konstruktion Hårtork: En Varmluftspistol Enhet På Ett Batteri, Principen För Drift Av En Teknisk Trådlös Konstruktion Hårtork

Innehållsförteckning:

Video: Trådlös Konstruktion Hårtork: En Varmluftspistol Enhet På Ett Batteri, Principen För Drift Av En Teknisk Trådlös Konstruktion Hårtork

Video: Trådlös Konstruktion Hårtork: En Varmluftspistol Enhet På Ett Batteri, Principen För Drift Av En Teknisk Trådlös Konstruktion Hårtork
Video: A4 - Tillämpning av Hookes lag 2024, April
Trådlös Konstruktion Hårtork: En Varmluftspistol Enhet På Ett Batteri, Principen För Drift Av En Teknisk Trådlös Konstruktion Hårtork
Trådlös Konstruktion Hårtork: En Varmluftspistol Enhet På Ett Batteri, Principen För Drift Av En Teknisk Trådlös Konstruktion Hårtork
Anonim

En konstruktion hårtork, till skillnad från en kosmetisk, ger en temperatur inte 70 grader vid utloppet, men en märkbart högre temperatur - från 200. Den används för varm limfri limning av plast, värmekrympmontering och annat liknande arbete.

Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Hårtorken i sig är inte så komplicerad att den är särskilt dyr och svår att använda . I det enklaste fallet är hårtorkar gjorda av spiraler utsträckta vid utloppet av en fläktsifon (liknande en luftpump), som värms upp till en temperatur som är tillräckligt säker för att inte smälta högtemperaturplasten från vilken både huset och fläkthjul gjordes. Kylaren (fläkten) går på ett 12, 24 eller 36 volt batteri - precis som spiraler . Luften som tas in från rummet trycker ut värmen och hindrar hårtork från att värma upp helt. Sifonen blåser över de uppvärmda spiralerna och ger värmeborttagning - kall luft vid rumstemperatur förvandlas till varm luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna hårtorkar har stegomkoppling (eller justering) av motorvarvtal och / eller uppvärmning av de blåsta spiralerna. Själva spiralerna lindas av nikromtråd.

De flesta modellerna av hårtorkar är gjorda av värmebeständig plast - ett sådant fodral fungerar som en slags värmeisolator . Spiralerna lindas dock på obrännbara stavar (till exempel stålinsatser med icke-ledande glimmerbeläggning, keramiska stift). Varje spiral liknar ett slags värmeelement i ett kraftfullt lödkolv, som värms upp till hundratals grader. Det mest praktiska utförandet av en sådan hårtork är en pistol. Brytarna (eller regulatorerna) för motorvarvtalet och uppvärmningen av spiralerna är placerade på pistolgreppet. Handtaget är täckt med gummerat material - det förhindrar oavsiktlig glidning ur en svettig hand under arbetet.

Bild
Bild

Sladdlösa hårtorkar ger en laddare, och själva batterierna är placerade i ett speciellt fack . Tekniska slitsar är placerade på baksidan av kroppen genom vilken luft blåses in. Gallret med spiraler är täckt med ytterligare ett stålnät - vid plötslig fallning i sifonen och på spiralen av små föremål och skräp. Munstyckena sätts på utloppsmunstycket och bildar en stråle i ett tvärgående utsprång.

Bild
Bild

Hårtorkarna kan antingen vara elektromekaniska - stegbrytare, spiraler, en svalare av svalare typ, en bimetallplatta mot överhettning, öppna ett relä eller omkopplare eller elektroniskt - en fullfjädrad mikrokontroller med samma effektreläer eller kraftfulla transistortangenter spelar styrelsens roll. Mikrokontrollerkretsen kan utrustas med ett litet icke-flyktigt minneskrets som behåller den senaste användarinställningen till nästa omkonfigurering av enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

En liten varmluftspistol hjälper till i vardagen när mängden arbete är liten . Den är inte avsedd för långvarig (inom ramen för en specifik session, som varar upp till flera timmar), eftersom spiralerna i den inte är så kraftfulla, eller det är omöjligt att få en uppvärmningstemperatur, säg över 200 grader.

Bild
Bild

Autonoma enheter fungerar från ett uppladdningsbart batteri - inbyggt eller externt, vilket eliminerar avbrott vid frekventa strömavbrott. Den trådlösa hårtorken har antingen spiraler som fungerar från 12-48 volt direkt eller är utrustad med en växelriktare som till exempel omvandlar 12 till 110 V.

Bild
Bild

Efter kroppstyp skiljer sig pistol och raka enheter . De förra är säkrare på jobbet. Men hårtork med en kombinerad kropp har ett roterande handtag, vilket gör det möjligt att anpassa den till arbetsförhållanden med rak kropp eller pistolanordningar. Batterikapaciteten för pistolhårtorkar är mindre än raka-det krökta utrymmet inuti kanske inte rymmer till exempel långsträckta 18650 litiumjonbatterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en rak hårtork är utrymmet under batteriet ganska stort för att till exempel ordna dem i rad (6 till 4 volt ger samma spänning vid 24 V).

Urvalstips

Hårtorkens kraft avgör mängden arbete. För hårtorkar med ackumulatorer är den lägre än för elnätet. Uppvärmningen av spiralerna gör att du kan nå en effekt på upp till flera hundra watt - i en halvtimme eller en timme med kontinuerlig drift . För en längre arbetspass krävs en anslutning, till exempel, till ett elbatteri, vars kapacitet inte når tiotals, utan hundratals ampere -timmar - i form av en spänning på 12 eller 24 V.

Tillverkningsmaterialet spelar roll - föredra det starkaste fodralet . Vissa modeller är tillverkade med ett metallhölje, där endast ett plast- och / eller gummerat handtag används för elsäkerhetsändamål. Ur värmarens synvinkel är nichromspolen och den keramiska dornen som den lindas på de mest hållbara elementen när det gäller livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftvärmningstemperatur spelar också roll . I hushåll börjar det från 250 grader - det räcker för att mjukna, smälta plast och förvandla det till ett slags smältlim.

Bild
Bild

Avancerad funktionalitet: en mängd olika tillbehör, elektronisk och trådlös kontroll, inställningsminne, skydd mot överhettning, "kallt" läge och ett antal andra tekniska funktioner.

Vissa munstycken är gjorda i form av smala munstycken - platta, samlar flödet vid ett tillfälle, skärning (till exempel för plast), sida, reflekterande, slitsade, speglade och svetsade, samt redskap och spline typer. Några av dem, till exempel insamling (koncentration), används för att bränna hål i plast och lågsmältande icke-järnhaltig metall.

Vissa redskap görs i ett garage, vilket gör att du kan spara lite pengar.

Rekommenderad: