Hur Böjer Man En LED -remsa 90 Grader? Hur Vrider Man Kontakten Och Böjer Ledningarna? Tips För Att Böja Diodtejp I En Vinkel

Innehållsförteckning:

Video: Hur Böjer Man En LED -remsa 90 Grader? Hur Vrider Man Kontakten Och Böjer Ledningarna? Tips För Att Böja Diodtejp I En Vinkel

Video: Hur Böjer Man En LED -remsa 90 Grader? Hur Vrider Man Kontakten Och Böjer Ledningarna? Tips För Att Böja Diodtejp I En Vinkel
Video: AWESOME IDEA.... HOW TO TWIST ELECTRIC WIRE TOGETHER ... 2024, Maj
Hur Böjer Man En LED -remsa 90 Grader? Hur Vrider Man Kontakten Och Böjer Ledningarna? Tips För Att Böja Diodtejp I En Vinkel
Hur Böjer Man En LED -remsa 90 Grader? Hur Vrider Man Kontakten Och Böjer Ledningarna? Tips För Att Böja Diodtejp I En Vinkel
Anonim

För hemgjorda LED -remsor var allt enkelt - en montering av valfri längd löddes på trådar och packades i en transparent silikonslang. Industriella ljustejp produceras i längd, vilket gör att du kan klippa dem bit för bit - och ansluta segmenten till varandra längs reliefen i lokalerna.

Bild
Bild

Hur svänger man med en kontakt?

För att till exempel passa in i ett icke-standardiserat tak, där designen ger ett ytterligare steg, flerstegsfall med rät vinkel, måste du böja LED-remsan 90 grader. Den färdiga tejpen - i silikon - kan inte böjas så att den upprepar så nära som möjligt avlastningen av taket, väggövergångar och steg på golvet (om golvet är motljus) . För små övergångar skärs en 12 eller 24 volt tejp i fragment på platser där det behövs. Sedan kopplas dessa fragment antingen med kontakter eller ledningar.

90 graders kontakter är den optimala lösningen för användare som är för lata för att arbeta lite med ett lödkolv i höjdled.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns kontakter för icke-standardvinklar, till exempel 45 grader . Justerbara rörliga kontakter utvecklas och implementeras, vilket gör det möjligt att böja dem (en eller flera gånger) till önskad vinkel. Flerdelade kontakter kan vridas upp till flera tiotusentals gånger - tills det tunnaste, flera mikrometer, guldlagret på dem raderas, som det är till exempel med USB -kontakter. De vanligaste kontakterna är med fast vinkel - de används som en enkel rotation av ledare. Om det behövs kan tejpen enkelt demonteras - och överföras till en annan plats med hjälp av utfällda (raka) kontakter. Den enklaste kontakten är en trådansluten spärr eller ett styvt hörnelement som inte är flexibelt.

Om kontakten böjer sig på grund av trådens längd, tål den många små böjningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du sätter på tejpen ska du föra en av tejpens delar längs skärlinjen i kontakten. Pressning av tejpens ände i kontakten utförs med preliminär avlägsnande av kontakterna från skyddshöljet (om sådana finns) . Fäst den på ytan tillsammans med denna kontakt. När limmet har stelnat och en del av tejpen är ordentligt fastsatt i taket eller väggen, sätt in den andra delen av tejpen i kontakten. Limma den på ett annat ställe. Se till att alla kontakter är anslutna - vita och svartvita lysdioder har bara två, trefärgade lysdioder har 4 (ett vanligt "minus" och separata "plus"). Om bandet är korrekt anslutet tänds lampan omedelbart efter att strömmen försörjs från adaptern eller drivrutinen . För 220 -voltsband når segmenten en avsevärd längd - de kan böjas endast vid en minsta böjradie på 5 cm. Skarpare böjning kan skada ljusenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur böjer man ledningar?

Trådar, till skillnad från tejp, tolererar nästan vilken böj som helst. De är inte "kräsen" när det gäller böjningsradien, eftersom de böjer sig mest en gång, när det krävs för att göra denna böjning under särskilt svåra förhållanden. Böjningsradien kan vara lika med trådens diameter (med isolering). Gör följande för att ansluta två sektioner av ljustejp i valfri vinkel.

  • klipp och ta bort små bitar av tråd;
  • klipp av tejpen (vid klipppunkten) och rengör dess kontakter;
  • applicera en droppe lödningsflöde och täck de lödda kontaktpunkterna med lödning;
  • med lite mer lödning, löd de förberedda bitarna av tråd och lätt tejp.

För varje lödpunkt spenderas 1-2 droppar lödning, en droppe flöde. Flödet krävs för att lödningen inte ska ta mer än en sekund, annars överhettas diodtejpen, de ledande spåren kan ligga efter polymer-foliesubstratet. Lödning är ett av de mest pålitliga sätten att ansluta kontakter; endast en kontaktbultad anslutning kan "konkurrera" med den.

Nackdelen är omöjligheten att snabbt ta isär en sådan anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Det är inte tillåtet att värma LED -remsan med ett lödkolv i mer än två sekunder.

Vissningen och avdunstningen av flödet fungerar som en extra kylfläns för att inte överhetta sömmen . Försumma inte flödet - det låter dig applicera ett lager av lödmedel på kopparkontakter och ledningar nästan omedelbart.

Försök inte att böja kontakten till en rät vinkel . Även om du gör detta och kontakten inte bryts, kommer det vid behov att vara svårt att böja den i samma vinkel. På samma sätt är det meningslöst att böja en rektangulär kontakt till en utfälld vinkel på 180 grader, eller att böja den åt andra hållet. För direktanslutningar används enklare adaptrar - eller till och med ledningar, som i fallet med en lödad anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se till att kontakterna används för den typ av ljustejp du förlänger. 2 eller 3 stift fungerar inte med 4 eller 5 stift - och vice versa. Om det inte finns någon lämplig kontakt, använd trådarna. För att inte förstöra takets design, till exempel, bör trådarna matcha bandets färg: kontrast är inte alltid en rimlig lösning.

Det är omöjligt att böja själva tejpen "sval" (under en liten böjningsradie) - den skadas omedelbart . Tejpmaterialen är inte avsedda för denna användning.

Rekommenderad: