Spegelplast: Plåtspegel Och Plexiglas, Självhäftande Akrylark, Guldrulle Och Mjukt Glas

Innehållsförteckning:

Video: Spegelplast: Plåtspegel Och Plexiglas, Självhäftande Akrylark, Guldrulle Och Mjukt Glas

Video: Spegelplast: Plåtspegel Och Plexiglas, Självhäftande Akrylark, Guldrulle Och Mjukt Glas
Video: *Mirror Sheet* - Flexible *Non Glass Mirror Tiles* for *Home Wall Decor* 2024, Maj
Spegelplast: Plåtspegel Och Plexiglas, Självhäftande Akrylark, Guldrulle Och Mjukt Glas
Spegelplast: Plåtspegel Och Plexiglas, Självhäftande Akrylark, Guldrulle Och Mjukt Glas
Anonim

Skapandet av modern design innebär aktiv användning av de mest moderna materialen. Spegelplast används redan idag mycket i exteriörer och interiörer och vi kan med säkerhet förutspå dess ytterligare tillväxt i popularitet. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om spegelplast.

Bild
Bild

Vad det är?

Själva namnet på materialet (eller snarare, materialgruppen) avslöjar redan fullständigt kärnan i vad det är. Spegelplast är en laboratoriumskapad polymer som är så högreflekterande att den ser ut som en spegel utifrån . Logiken med att använda ett sådant material ligger på ytan: en plastprodukt visar sig ofta vara starkare att påverka, dessutom är den säkrare på grund av att den inte ger skarpa fragment när den förstörs.

Spegelplast kallas också ofta plexiglas, även om det andra konceptet är bredare - det betyder alla material som liknar glas , men de kan också vara transparenta, medan materialet vi överväger speglar de omgivande föremålen inte sämre än en riktig spegel.

Dessutom är det korrekt att bara kalla akryltyp av plast "glas" av plexiglas, men det är det som är det mest utbredda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje typ av spegelplast har sina egna fördelar och nackdelar, men det är inte för ingenting att olika material kombineras till en grupp med ett gemensamt namn - de har nog gemensamt. Om du tittar på listan över fördelar med sådana material blir det tydligt varför spegelplastik erövrar marknaden så intensivt, eftersom den har följande funktioner:

  • gör ett utmärkt jobb med huvuduppgiften - reflekterar ljuset;
  • inte rädd för ultraviolett strålning eller andra yttre påverkan, inklusive dåligt väder och dess plötsliga förändringar, kontakt med frätande ämnen - det blir inte ens gult med tiden;
  • Lämplig för användning i fuktiga miljöer, eftersom den inte är lämplig som grogrund för bakterier;
  • väger mindre än glas, vilket gör att du kan spendera mindre på stödstrukturer och skapa fantastiska "luftiga" kompositioner;
  • lätt att bearbeta;
  • 100% säker ur miljösynpunkt, avger inte toxiner även när de bränns;
  • mycket mindre rädd för slag än hans huvudkonkurrent.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ändå har vanliga glasspeglar inte försvunnit från försäljning för gott, och det är inte förvånande, eftersom spegelplast har nackdelar, nämligen:

  • blir lätt och ganska snabbt smutsigt och kräver därför regelbunden rengöring;
  • är brandfarligt, till skillnad från glas, så det bör monteras med försiktighet nära elektriska apparater och ledningar;
  • det slår med svårighet och ger inte skarpa fragment, men det är mycket lätt att repa, det kan bara rengöras med speciella icke-slipande medel;
  • reflekterar perfekt ljus, men ger en något större snedvridning av "bilden" än glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Spegelplast är inte ett material, utan tre olika material samtidigt med olika egenskaper. Var och en av dem måste betraktas separat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Detta material är mycket utbrett och har många namn - PMMA, polymetylmetakrylat, plexiglas och plexiglas. De ovan beskrivna fördelarna och nackdelarna med spegelplast beskrivs idealiskt av akryl - alla de nämnda fördelarna och nackdelarna presenteras i ungefär lika mått utan snedvridningar.

I sig är plexiglas bara en analog av glas, det reflekterar inte ljus. En spegel med hans deltagande är gjord på samma sätt som med glas - de tar plåtakryl, och på baksidan appliceras reflekterande amalgam på arket. Därefter täcks plexiglasets synliga yta vanligtvis dessutom med en skyddande film, och amalgamet målas på baksidan. Självhäftande material baserat på polymetylmetakrylat finns också.

PMMA är ganska lätt att klippa, men skärhastigheten måste vara hög, annars blir kanten ojämn . Dessutom måste skärplatsen kylas under processen, annars kan kanterna smälta. Användningen av akrylspeglar är ganska bred och varierad.

Men på gatan, under förhållanden med kraftiga temperaturförändringar, används den nästan aldrig, eftersom temperaturfluktuationer deformerar lagren av en sådan produkt för olika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polystyren

Polystyrenversionen av spegelplast är faktiskt en komplex polymer av polystyren och gummi. Tack vare denna kemiska sammansättning får materialet en speciell stötsäker hållfasthet - i jämförelse med det verkar även plexiglas vara ganska mjukt . En sådan spegel är mycket mer tillförlitlig när det gäller bildandet av sprickor av vilken storlek som helst.

Amalgam används inte vid tillverkning av polystyrenbaserade speglar - en speciell polyesterfilm används för att reflektera ljus, på vilket det tunnaste lagret av aluminium appliceras. I detta fall är polystyrenbasen i allmänhet ogenomskinlig, och i så fall limmas reflektorn exakt från arbetssidan och inte från baksidan.

Bearbetning av polystyrenspeglar kräver stor noggrannhet - annars är det hög risk att den reflekterande filmen lossnar från basen . Med hänsyn till detta tas filmen ofta speciellt bort från skärlinjen före skärning. Samtidigt tillåter materialet att skriva ut på ytan med tvåkomponentsfärg. Polystyrenspeglar är bra eftersom de har stor flexibilitet, så de kan användas för att avsluta icke-plana ytor och skapa tredimensionella figurer.

Dessutom tål materialet uppvärmning upp till +70 grader, så det kan användas för utomhusdekoration även i de hetaste länderna i världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyvinylklorid

PVC -speglar tillverkas enligt samma princip som de polystyren som beskrivs ovan: deras bas är ogenomskinlig och därför dold för nyfikna ögon, polyvinylklorid, medan utsidan får reflekterande egenskaper på grund av klistring med en speciell film, ovanpå vilken en annan skyddsfilm limmas.

Förutom de fördelar som är typiska för de flesta spegelplaster har PVC -speglar också den uppenbara fördelen att de inte stöder förbränning . Dessutom är den elastisk och flexibel, vilket innebär att den kan användas för ytbehandling av alla komplexa former. Du kan skära sådant material med valfritt verktyg utan begränsningar, medan arken inte bara kan limmas utan också svetsas.

Det är detta material som potentiellt har alla chanser till en fullskalig erövring av marknaden, eftersom det är nästan omöjligt att hitta fel med det . Den enda anledningen till att det fortfarande inte har vunnit konsumentkärlek i stor skala är att det kostar mycket.

Det är dock inte den mest”eliten” bland spegelplaster, eftersom spegelakryl kostar i genomsnitt 10-15% mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Mängden olika storlekar av spegelplast är enorm, med tanke på att dessa är olika material, som också produceras av många tillverkare runt om i världen. Till exempel, polymetylmetakrylat finns i ark av olika storlekar och former, men med dimensioner högst 305 x 205 cm . Tjockleken är relativt liten - bara 2-3 mm. Den självhäftande basen kan vara närvarande eller inte.

Spegelpolystyren, trots sin flexibilitet, säljs också inte i rullform, utan i ark . Samtidigt är fragmenten något mindre - det är svårt att hitta ett ark större än 300 x 122 cm på rea. Produktens tjocklek sträcker sig från 1 till 3 mm och här behöver du fortfarande tänka på valet: ett ark som är för stort a priori kan inte vara tunt, men en ökning av tjockleken påverkar flexibiliteten negativt och ökar bräckligheten.

PVC -ark standardtypen kännetecknas av en liten tjocklek - ofta i nivån 1 mm. Samtidigt är deras storlekar de mest blygsamma - upp till 100 x 260 cm.

Dessutom kan sådant material initialt tillverkas i form av vägg- och takpaneler eller till och med i rullar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Det är felaktigt att tro att alla speglar är desamma - i själva verket är deras reflekterande beläggning gjord av metall, vilket ger lite reflektion. Moderna speglar, inklusive akryl med ett transparent lager ovanpå en reflekterande, är gjorda på basis av aluminium eller dess analoger, eftersom denna metall är vit och faktiskt inte har någon annan nyans . En sådan lösning kallas ofta silver, men det finns också en annan "dyrbar" version - guld. I denna design ger spegeln ett slags varmare, något gulaktig reflektion, som ofta kan ses om det är bokstäver av materialet på någon kontorsbyggnad.

I analogi med "silver" och "guld" speglar produceras nu spegelplast i andra nyanser . För samma kontor har den svarta nyansen vunnit enorm popularitet när en spegel reflekterar en bild, men samtidigt absorberar det mesta av ljuset som faller på den. På grund av detta kan reflektionen endast ses på kort avstånd. Endast nära objekt kommer att vara detaljerade, medan på avstånd, ytan kommer att verka bara matt glänsande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Kontoren var bland de första som använde spegelplast, liksom alla andra företag som har sina egna utställningar och skyltar. Ljust och effektivt, och viktigast av allt, materialet som kan motstå omvärldens angrepp blev snabbt en integrerad del av chic med megastäder - bokstäver och hela figurer klipptes ur det, de tog till gravyr ovanpå dem, och det blev så vackert och attraktivt att det helt enkelt var omöjligt att inte lägga märke till ett sådant föremål.

Men med tiden insåg tillverkare och designers att spegelplast också skulle hitta en plats i det inre av en vanlig lägenhet . Hemlösningar kan naturligtvis fortfarande inte skryta med samma chic och i de flesta fall se ut som en vanlig spegel. Föräldrar till små barn uppskattar dock detta material mycket för det faktum att det i allmänhet spricker mycket mindre, och även när det är trasigt ger det inte traumatiska fragment.

Detta faktum tvingade möbeltillverkare att använda materialet mer aktivt. Idag produceras små bordsspeglar och stora spegelpaneler av det i badrummet, och sådana speglar sätts in i garderober. I slutändan kan detta material spelas upp i interiören på ett annat sätt och avsluta taket och väggarna med det hela eller i fragment.

Rekommenderad: