Färgat Plexiglas: Vitt Och Svart, Rött Och Grönt, Orange Och Andra Nyanser Av Ekologiskt Glas. Mörka Och Rökiga Akrylark 3-5 Mm Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Färgat Plexiglas: Vitt Och Svart, Rött Och Grönt, Orange Och Andra Nyanser Av Ekologiskt Glas. Mörka Och Rökiga Akrylark 3-5 Mm Och Andra Storlekar

Video: Färgat Plexiglas: Vitt Och Svart, Rött Och Grönt, Orange Och Andra Nyanser Av Ekologiskt Glas. Mörka Och Rökiga Akrylark 3-5 Mm Och Andra Storlekar
Video: Möt vår väggdekorationer i Plexiglas 2024, April
Färgat Plexiglas: Vitt Och Svart, Rött Och Grönt, Orange Och Andra Nyanser Av Ekologiskt Glas. Mörka Och Rökiga Akrylark 3-5 Mm Och Andra Storlekar
Färgat Plexiglas: Vitt Och Svart, Rött Och Grönt, Orange Och Andra Nyanser Av Ekologiskt Glas. Mörka Och Rökiga Akrylark 3-5 Mm Och Andra Storlekar
Anonim

Färgat organiskt glas är ett akrylark, som är en plastpolymer med låg vikt. Detta material kallas konventionellt glas - det har en genomskinlig egenskap hos glas.

Förutom genomskinliga exemplar kan du hitta både matta och ljusspridande alternativ i olika färger på rea.

Bild
Bild

En utflykt till historien

För första gången skapades plexiglas i Tyskland under XX -talet, under perioden mellan de två världskrigen. I det ögonblicket och en tid efter plexiglas kallades "plexiglas", eftersom det var under detta märke som den tyska kemisten Otto Röhm patenterade det.

Industriell produktion av detta material från termoplastiskt akrylharts började i början av 1930 -talet . Det visade sig att ett sådant substitut för konventionellt glas har många fördelar och är perfekt, först och främst, för flyg - säkerheten i cockpiten säkerställdes av ökad styrka och frånvaro av skarpa fragment när plexiglas förstördes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snart hittades detta transparenta material i alla typer av militär utrustning - förutom luftfart, i vattenburna och land. men Redan under andra världskriget upptäckte man att förutom fördelar har plexiglas också en betydande nackdel - det är mycket brandfarligt . Det är klart att för militär luftfart, denna nackdel i grunden översteg fördelarna med akrylpolymer, och designers började vända sig till andra transparenta material.

Men plexiglas, och särskilt färgat glas, fick senare tillämpning på nästan alla områden i människolivet - från konstruktion och design till optik, medicin och jordbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och produktion

Färgade versioner av plexiglas erhålls med olika tillsatser till huvudråvaran - akrylharts. Det finns två metoder för tillverkning av plexiglas:

  • gjutning (blockmetod) - den smälta råvaran med nödvändiga tillsatser hälls i en form för ytterligare polymerisation;
  • extrudering (extruderingsmetod) - den heta massan passerar mellan två fixturer och bildar ett tunt ark, som sedan kyls och skärs i olika former.

Konsistensen av färgat plexiglas kan skilja sig åt, på grund av vilket materialet är mycket efterfrågat i utformningen av lokaler.

Modern produktion erbjuder konsumenter, förutom glansiga matta paneler, en textur i form av vågor, skrynkligt papper, komprimerat läder, sammetstyg, isbitar, droppar, bikakor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största skillnaden mellan akrylplåt och vanligt glas är att materialet i fråga är lätt att bearbeta:

  • säker skärning och slipning (du kan använda ett verktyg för att skära metall, arbetet är inte svårare än med trä);
  • borrning av hål utan sprickor för fastsättning på andra element;
  • fixering med olika typer av lim (speciallim, limtejp för plexiglas, lösningar baserade på lim och lösningsmedel);
  • böjning och formning genom uppvärmning (medan materialets optiska egenskaper inte ändras).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har akrylskivor ett antal fördelar som de är mycket efterfrågade på marknaden

  • En lätt vikt . Plexiglas väger flera gånger mindre än traditionellt glas med samma tjocklek och storlek. Således kräver akrylarkstrukturen inte förstärkta stöd eller ramar, vilket inte kommer att överbelasta utrymmet.
  • Hög ljustransmittans - över 90% . Samtidigt lämpar sig materialet inte för ultraviolett strålning, behåller sin färg, blir inte gult och bildar inte brända fläckar på det.
  • Slagstyrka . För att bryta plexiglas krävs en slagkraft som är flera gånger högre än den som krävs för att krossa vanligt glas. Dessutom, när det bryts sönderdelas inte materialet i små skarpa fragment.
  • Motstånd mot biologiska och naturliga faktorer . Plexiglas förstör inte fukt, det är resistent mot tillväxt av mikroorganismer, mögel och svamp, därför används det ofta i våtrum, vid produktion av vattentransport, akvarier. Dessutom har den hög frostbeständighet.
  • Motståndskraft mot aggressiva miljöer . Materialet visar ökad motståndskraft mot kemiska föreningar, på grund av vilka olika hushållsrengöringsmedel kan appliceras på produkterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller nackdelarna är de främst förknippade med tekniska svårigheter vid tillverkning av produkter. Vid hushållsbruk av akrylplåt finns det två huvudsakliga nackdelar.

  1. Hög brandfarlighet . Som nämnts ovan är materialet mycket brandfarligt, därför är det av säkerhetsskäl förbjudet att använda det nära öppna lågor, uppvärmningsanordningar såväl som i bad. Det bör dock noteras att vid antändning avger plexiglas inte giftiga ämnen, eftersom det är miljövänligt.
  2. Känslighet för mekanisk skada . Akrylarket lämnar ofta fula repor från vassa föremål, så det är orimligt att täcka köksarbetsytor med sådant material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgspektrum

Färgat glas presenteras på den moderna marknaden i den bredaste färgpaletten. Till salu kan du hitta alternativ i klassiska färger - vitt och svart akrylglas, liksom alla de traditionella färgerna i regnbågespektrumet - från mättade till ljusare nyanser av rött, grönt, blått, gult, orange, lila, blått. Samtidigt påverkar färgämnen i flerfärgade glasögon inte graden av transparens och snedvrider inte synligheten genom glaset.

Enligt statistiken över försäljning inom inredning är de mest populära färgtyperna:

  • vit (beige, elfenben, kaffe med mjölk);
  • brun (gyllene glöd, mörkt brons);
  • grå (opal, silver, rökig).

De listade alternativen anses universella, inte skär ögonen, och är därför lämpliga för att dekorera rum i vilken stil som helst.

Tillsammans med genomskinliga flerfärgade glasögon är också matta sorter efterfrågade. De sprider perfekt ljus, de används ofta för nyanser av lampor.

En annan kvalitet på frostat glas är att det är ogenomskinligt, vilket gör att det används för tillverkning av skärmar, väggar i duschkabiner, kontorsväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Flerfärgat akrylglas finns nästan överallt i den moderna världen. För rumsinredning används plexiglas för att skapa nyanser för lampor, dekorativa hängen, skyltfönster, podier, skiljeväggar på kontor och lägenheter, akvarier, undertak. Under gatuförhållanden används ofta färgat organiskt glas i utomhusreklam, fasaddekoration, glasmålningar, som kupoler för kollektivtrafikstopp.

Vid tillverkning av olika strukturer används akrylark av olika tjocklek

  • 1,5 till 2 mm - den tunnaste och mest flexibla versionen, som används vid tillverkning av solglasögon, hjälmar och skyddshjälmar, hårda kontaktlinser, visitkortshållare, märken, står för reklambroschyrer.
  • 3 till 5 mm - tillämpningsområdet påverkar reklam, men redan i strukturer som kräver ökad styrka. Dessa kan vara skyltfönsterelement, skyltar, upplysta skyltar. Ofta används färgat glas med denna tjocklek i konstruktionsstrukturer, liksom i utformningen av sidofönster.
  • 6 till 10 mm - den används för inglasning av olika typer av strukturer - lokaler, verandor, yachter, ytor, hållplatser och tunnelbanans ingångar, står för presentationer.
  • 12 till 20 mm - den tätaste sorten av färgat organiskt glas, som används för att skapa steg, podier, scener, dansgolv, paviljonger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Nedan visas de bästa tillverkarna som erbjuder en mängd olika kvalitetsprodukter till överkomliga priser. Priset anges för ett genomsnittligt ark med en tjocklek av 3 mm.

  • JSC "DOS ". Det ryska företaget levererar extruderat organiskt glas med en blank yta till marknaden. Primärfärgerna är mjölkiga och självlysande sorter. Företaget tillverkar också skräddarsydda akrylark i valfritt färgschema. Pris - inom ett och ett halvt tusen rubel per kvadratmeter.
  • SafPlast . En annan rysk tillverkare som erbjuder extruderad blank akryl till en kostnad av 700-800 rubel per 1 kvm. meter. Färgerna är vita, gula, röda, blåa och svarta.
  • Evonik Industries AG . Det tyska företaget bedriver tillverkning av ett brett sortiment av akrylark. Både gjut- och extruderingsversioner finns på marknaden. Matta, blanka, texturerade, speglade bitar presenteras. Färgintervallet är 250 olika nyanser, inklusive guld, silver och brons. Pris för 1 kvm. m varierar från 1,5 till 4,5 tusen rubel, beroende på serien.
  • Lucite International . Produktion - England, typ av produkter - gjutna, färger - grönt, nyanser av rött, svart, blått, blått, gult, orange. Det finns alternativ med fluorescerande nyanser. Kostnad för 1 kvm. meter - 1200 rubel.
  • Rexglass . Det taiwanesiska företaget exporterar format organiskt glas i en mängd olika skimrande nyanser. Priset är överkomligt - från 900 rubel per 1 kvm. meter.

Rekommenderad: