Glasfiber (50 Bilder): Egenskaper Hos Glasfiber, Häftklammer Strukturell Glasfiber Och Andra Typer, Tillverkning Och GOST, Produkter Och Densitet

Innehållsförteckning:

Glasfiber (50 Bilder): Egenskaper Hos Glasfiber, Häftklammer Strukturell Glasfiber Och Andra Typer, Tillverkning Och GOST, Produkter Och Densitet
Glasfiber (50 Bilder): Egenskaper Hos Glasfiber, Häftklammer Strukturell Glasfiber Och Andra Typer, Tillverkning Och GOST, Produkter Och Densitet
Anonim

Glasfiber är ett ganska vanligt material baserat på kvartssand. Det används ofta för tillverkning av byggmaterial och högteknologiska strukturer. Låt oss bo på materialets egenskaper, dess fördelar och nackdelar, liksom tillämpningsområdet.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det gjort av?

Glasfiber är en fiber som bildas av glas. I denna form uppvisar glas ovanliga egenskaper - det spricker inte eller går sönder, men det tar lätt en böjd form.

Glasfibertrådar av naturligt ursprung finns i regioner där vulkanutbrott en gång ägde rum.

Bild
Bild

De kallas Peleshår, deras kemiska sammansättning är nära den för basaltstenar . När det gäller deras fysiska och tekniska egenskaper kan de dock inte betraktas som fullständiga analoger av glastrådar.

Glasfiber tillverkades först av en slump - en olycka inträffade i glasindustrin, under lufttrycket svällde den smälta massan upp och delades i tunna flexibla trådar. Detta kom som en stor överraskning för ingenjörerna, eftersom glaset vanligtvis stelnar efter stelning. Mer än 150 år har gått sedan den stunden. Under denna tid har tekniken förbättrats många gånger, men dess princip har varit oförändrad.

Bild
Bild

För tillverkning av glasfiber används kvartssand; vid återvinning används spån - det kan vara glasbehållare, krossat glas eller avvisade glasprodukter som erhållits under produktionsförhållanden. Avfall från glasproduktion är 100% återvinningsbart. Detta leder till användning av återvinningsbara material i produktionen - det kan avsevärt minska kostnaden för det färdiga materialet och bibehålla miljöskyddet.

Bild
Bild

Tekniken går ut på att blåsa de finaste trådarna från råvaror . För detta smälts råvaror vid en temperatur av 1400 grader. Den viskösa massan kommer in i formningsenheten och förs genom en centrifug. Resultatet är glasull med blandade fibrer. Vid slutskedet förs den resulterande halvfabrikat genom en mikroperforerad sil och blåses ut under högt lufttryck. Vid utgången fås även långa trådar, som senare fungerar som råvaror för att skapa mer komplexa produkter.

Bild
Bild

De resulterande fibrerna kan vara av två typer

  • Långa trådar - sträckta över tusentals kilometer, de erhålls med en kontinuerlig metod. Tunna strömmar rinner ut genom hålen, kyls och lindas på trumman. Utåt liknar en sådan fiber en silketråd. Vid ritningsprocessen passerar trådarna genom en limningsenhet, impregneras med lim och mjukgörare. Denna bearbetning ger flexibla fibrer.
  • Korta trådar - har en längd på 35-50 cm, de ser ut som tovning av ull. Produktionen är baserad på häfttekniken - den smälta glasmassan blåses ut med ånga eller varm luft.
Bild
Bild

Beroende på trådens tjocklek finns det:

  • tjock fiber - mer än 25 mikron;
  • förtjockad - 12-25 mikron;
  • tunn - 4-12 mikron;
  • superfin - 1-3 mikron.

Produktionen av glasfiber är föremål för de nuvarande GOST:

  • för tyger för konstruktionsändamål - GOST 19170-2001;
  • för isolerande material - GOST 19907-83.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Glasfiber har ett antal fördelar som avgör dess utbredda efterfrågan inom olika bygg- och industrisektorer

  • Materialet har låg värmeledningsförmåga, så glasull används för värmeisolering. Glasull har den lägsta indikatorn - dess värmeledningsförmåga motsvarar 0,05 W / m * K. Tack vare detta hålls rummet svalt på sommaren, och på vintern lämnar värmen inte byggnaden.
  • Glasfiber är syra- och alkaliresistent. Den kännetecknas av ökad kemisk tröghet, eftersom den nästan helt består av kvartssand. Under påverkan av aggressiva lösningar sker ingen kemisk reaktion, därför kan glasfiber framgångsrikt kombineras med alla byggnads- och efterbehandlingsmaterial.
  • Gängorna är höghållfasta, densiteten motsvarar 2500 kg / m3. Samtidigt fluffas trådarna, så den färdiga produkten har en stor volym i kombination med en låg vikt.
  • Glasfiber används ofta för att tillverka brandbekämpningsutrustning. Detta är ett värmebeständigt material med en smältpunkt på 1200 grader - sådan uppvärmning kan endast tillhandahållas med direkt brännarens verkan. I teorin är det möjligt att skapa förutsättningar för brand. Men i detta fall måste brandfarliga bindemedel finnas i glasfibern, vilket är extremt sällsynt.
  • Materialet har en ovanlig struktur. I den fylls utrymmet mellan fibrerna med mikroskopiska luftbubblor. Detta uppnår en hög ljudisoleringseffekt.
  • Glasfiber har förmågan att motstå deformation och motstå slitage, så den behåller sin ursprungliga form i många år.
  • Materialet är smidigt, tunt men elastiskt. Under transporten kan den vikas eller rullas ihop i rullar - detta påverkar inte dukens prestanda. Detta gör att du kan spara utrymme inom godstransporter och därmed minska transportkostnaderna.
Bild
Bild

Samtidigt har glasfiber sina nackdelar. Så när den är våt förlorar den sina driftsegenskaper. Men när de torkar återställs de igen. Det är därför materialet bara kan användas tillsammans med pålitlig vattentätning.

Glasfiber reagerar inte bra på nötning och frekvent böjning. För att rätta till situationen krävs behandling med lack och hartser.

De numeriska värdena för de angivna fysiska och tekniska parametrarna beror direkt på fiberframställningstekniken, dess tjocklek, kemiska sammansättning och effekten av vissa yttre faktorer.

Bild
Bild

Olika sorter

Bland de olika glasfiberprodukter som presenteras kan två grupper av material särskiljas:

  • 100% råvaror;
  • komposit - ytterligare komponenter införs i kompositionen, vilket ger vissa prestandaegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på detta tillverkas glasfiber i flera typer

Glasullsmattor - sådana produkter används i stor utsträckning inom industri- och byggsektorn. Det är efterfrågat under installationen för buller och värmeisolering. Mattornas struktur innefattar anslutning av riktade trådar, anslutna till varandra på ett naturligt sätt. Dessa produkter är 100% glasfiber.

Bild
Bild

Rullglasull - i sammansättning och produktionssätt är denna produkt helt identisk med mattor, bara den produceras i form av rullar. Denna form anses vara mer praktisk för att utföra vissa typer av värmeisoleringsarbete.

Bild
Bild

Glasfibernät - en sådan produkt används för att utföra förstärkning av olika typer av ytor vid reparation och efterbehandling. Strukturen består av glastrådar vävda med varandra och behandlade med speciella impregneringar. Det kan tillverkas i ark och rullar.

Bild
Bild

Självhäftande tejp tillverkas på basis av glasfibernät för tillverkning appliceras ett akryl- eller silikoniserat bindemedel på en glasbas. Den färdiga produkten kännetecknas av hög hållfasthet vid låg tjocklek, god underhållbarhet och krävande demontering. Denna tejp används för limning av skarvar och mellanrum mellan plåtskivor.

Bild
Bild

Glasfiber - när det gäller funktionalitet, liknar det nätet, men skiljer sig åt i en tätare sammanvävning av glastrådar. Det utförs med hjälp av vävteknik. Används inom tillverkning och elteknik.

Bild
Bild

Glasfiber - en universell komposit. Består av glastrådar med tillsats av polymerhartser. Den är gjuten, därför tillåter den tillverkning av en mängd olika delar.

Bild
Bild

Glasfiberförstärkning - ett bra alternativ till stålmotstycken, kan ersätta metall i de flesta applikationer.

Bild
Bild

För tillverkning av produkter används glasfiber av flera märken, tillverkade enligt olika tekniker med olika parametrar för trådarnas tjocklek och längd.

Enligt typ av beläggning är alla typer av glasfiber indelade i flera kategorier

Folie - den vanligaste typen av material, i detta fall är glasduken täckt med aluminiumfolie. Fibrernas bindning till folien utförs genom hög temperaturexponering för produktens huvudkomponenter. Sådan folie delamineras inte, tillåter inte vatten att passera genom och skyddar glasfilament från UV -strålar.

Bild
Bild

Silikon - impregnerad med silikon på ena eller båda sidorna. Ju tjockare beläggning, desto högre är materialets förmåga att fånga vatten och gas. Sådana produkter är resistenta mot vibrationsvågor och har en lång livslängd.

Bild
Bild

Polyuretan - impregnering multiplicerar materialets motståndskraft mot slitage och aggressiva ämnen. En sådan duk används för tillverkning av produkter som har ett brandskyddande syfte.

Bild
Bild

Fluoroelastomer - resistent glasull, som framgångsrikt motstår verkan av bränslen och smörjmedel och höga temperaturer. Det har blivit utbrett inom luftfart och kemiska områden.

Bild
Bild

Grafitbelagd - sådana produkter måste förstärkas med ståltråd. Glasfiber kännetecknas av vatten- och ånggenomsläpplighet och avger inte giftiga föreningar vid uppvärmning.

Bild
Bild

Hydrofobiserad - tyg med vattenavvisande impregnering och höga dielektriska egenskaper. Huvudsyftet med sådant glasfiber är skydd mot aggressiva effekter av vatten och ström.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

En av de mest kända glasfiberproducenterna i Ryssland är företaget "TechnoNicol " … Det producerar byggmaterial av hög kvalitet som uppfyller alla europeiska standarder. Företaget använder alla fördelar med glasduk när man skapar värmeisolerande och takkonstruktioner, material för isolering av huvudledningar och många andra produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Är mycket efterfrågad BauTex Ortex kontaktinformation förvaltning … Detta är en glasfiber av hög kvalitet tillverkad med tysk teknik. Produkten av detta märke är efterfrågad inom skeppsbyggnad och flygplanskonstruktion och används vid tillverkning av glasfiberplast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasduk från företaget "RATL " är en praktisk bas för takarbete.

Bild
Bild

Ansökningar

På grund av dess exceptionella tekniska och operativa egenskaper är glasfiber efterfrågat inom en mängd olika områden.

Byggnad

I byggbranschen används glasfiber i stor utsträckning som isoleringsmaterial för fundament, väggar, tak och golv. Det används för att förbättra det termiska skyddet för bostäder och industribyggnader samt rörledningar . För detta används glasskivor, mattor och rullullar av glasull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasfiber används ofta för att ordna mjuka tak, liksom täta takbeklädnader . För detta kombineras glasgarn med sammansatta tillsatser. Resultatet är ett vackert material som är resistent mot ultravioletta strålar, värme och fukt.

Bild
Bild

För att skapa konstruktionsobjekt används glasfiber - en komposit baserad på glasfiber- och polymerkomponenter . Skyddande arkitektoniska element och värmeisoleringspaneler produceras av den.

Bild
Bild

Glasfiber tapeter används i stor utsträckning vid efterbehandling; ett rutnät används för puts.

Bild
Bild

Eldfast och icke-brännbart glasfiber används ofta för att isolera värmeugnar, värmevalv och foder skorstenar och keramiska pannor.

Bild
Bild

Glasfiber används också vid vägbyggande . Tyget, som läggs med glasfiberarmering, får hög hållfasthet. Den tål intensiva belastningar och spricker inte vid användning. Detta material är mer praktiskt än betong, och det minskar också höjden på asfaltskiktet. Användningen av glasfibermaterial förhindrar gropar och ökar därmed bekvämligheten vid vägtrafik, ökar tiden mellan reparationer och bidrar till beläggningens hållbarhet.

Inte en enda konstruktion av dammar, stormavlopp, broar och vallar klarar sig utan glasfiberglas. De flesta septiktankar, stötfångare och sedimentationstankar är också gjorda av glasfiber.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots sin utbredda användning inom byggbranschen har glasfiber under de senaste åren sämre än basaltullens position . Den senare vinner betydligt när det gäller värmeisolering, dess fibrer smuler inte och irriterar inte huden, slemhinnorna i ögonen och andningsorganen. Det är därför glasfiber används främst idag för isolering av rör.

Bild
Bild

När det gäller glasfiber är de gjorda av en lång tråd, så att de inte smulas . Deras användning är helt säker för människor och husdjur. Dessutom ser de imponerande ut och kan bli en riktig höjdpunkt i interiören.

Bild
Bild

Medicinen

Med en stabil struktur och uteslutande av sönderfallande delar är glasfiber helt säkert för människor. Därför används det ofta för att skapa proteser och implantat, inklusive sådana. Materialet är efterfrågat vid tillverkning av vissa typer av kirurgisk utrustning.

Användningen inom detta område bekräftar materialets säkerhet för hälsan . Endast de minsta fibrpartiklarna och glasdammet som omger glasull och som också bildas vid sågning av glasfiber kan orsaka skador. På alla andra sätt att använda är materialet ofarligt.

Bild
Bild

Produktion av varor

Glasfiber är efterfrågat i skapandet av vattenskotrar, flygplanskonstruktion och andra industrier, där enkel underhåll, korrosionsbeständighet och överkomliga kostnader är nyckelfaktorer.

Glasfiber används för tillverkning av instrumentlådor, för täckning av båtar och båtar och för maskinelement

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på parametrarna för glasfibertrådar produceras också andra produkter:

  • sanitetsanordningar - duschar, septiktankar samt skålar för pooler;
  • sportartiklar - skidstavar, roddor, spinnspöar och fiskespön;
  • förpackningsbehållare - behållare, papperskorgar;
  • alla typer av rör för hushållsbruk - hållare, antenner, flaggstänger.

Detta är inte hela listan över områden där glasfiber används. Varje år expanderar materialets tillämpningsområde mer och mer och fångar upp nya verksamhetsområden.

Bild
Bild

Elektrisk isolering av ledare

I vardagen används glastrådar för elektrisk isolering av ledningar i lampor, eftersom detta material är ett dielektrikum. Glasfiberväv är tillverkat av glasfilament och lindat runt ledaren.

I branschen används glasgarn i följande situationer:

  • trådlindning;
  • isolering av transformatorlindningen;
  • produktion av elektroniska kort;
  • produktion av folieklädda dielektriska ämnen.

Fiber är mycket efterfrågat - långa glasfiberfilament täckta med en PVC -mantel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan några glasfiberartiklar göras för hand hemma . Det kan vara allt från ett värmebeständigt vattenkokare till en modellbil eller till och med en hemlagad båt - ingenting begränsar din fantasi.

Bild
Bild

Det enklaste sättet är att använda tekniken för lag-för-lager-applicering av glasfiber på den färdiga modellen av produkten, varje lager är limmat med epoxiharts. Denna metod kan användas för att göra en bilstötfångare, instrumentbräda eller till och med en vattenskotrar.

Det viktigaste är att korrekt göra modellen på vilken du planerar att limma lagren av glasfiber. Modellen kan tillverkas av trä, lera, plasticine och andra lättbearbetade material.

Bild
Bild

För att underlätta att ta bort den frysta produkten behandlas modellen med vax eller paraffin.

Efter fullständig härdning avlägsnas arbetsstycket, skärs längs med önskad kontur och slipning utförs. Vid behov skärs hål i den färdiga produkten.

Den utbredda användningen av glasfiber och produkter gjorda av den har blivit tillgänglig tack vare den moderna industrins prestationer vid tillverkning av kompositer och polymermaterial. Detta är en universell produkt som möter alla tiders verkligheter. Den har prestandaegenskaperna hos material av högsta kvalitet.

Rekommenderad: