Plexiglaslimning: Hur Lims Glaset Ihop Utan Söm? Sömlös Limningsteknik Hemma. Hur Limas Man På Metall?

Innehållsförteckning:

Video: Plexiglaslimning: Hur Lims Glaset Ihop Utan Söm? Sömlös Limningsteknik Hemma. Hur Limas Man På Metall?

Video: Plexiglaslimning: Hur Lims Glaset Ihop Utan Söm? Sömlös Limningsteknik Hemma. Hur Limas Man På Metall?
Video: 5 ways to GLUE clear plastic without marks / Model Making Tips 2024, Maj
Plexiglaslimning: Hur Lims Glaset Ihop Utan Söm? Sömlös Limningsteknik Hemma. Hur Limas Man På Metall?
Plexiglaslimning: Hur Lims Glaset Ihop Utan Söm? Sömlös Limningsteknik Hemma. Hur Limas Man På Metall?
Anonim

Plexiglas har länge ansetts vara ett populärt material för reparationsentusiaster, kreativa individer och de som måste hantera det när det gäller detaljerna i deras verksamhet. Det dekorerar detaljerna i hushållsartiklar, används i inredningsfynd, både akvarier och reklamskyltar är gjorda av det. Intressanta souvenirer och många andra saker tillverkas av plexiglas. Och detta material är också populärt eftersom det lätt limmas om det behövs, relativt lätt att fästa på andra material.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Plexiglas kallas transparent plast, som erhålls genom polymerisation av metylmetakrylat. Och även om officiellt är förkortningen av materialet PMMA, namnet plexiglas eller plexiglas (plexiglas) fixades i vardagen . Det kallas också ibland akrylglas, akrylit. Det är en av de mest populära polymererna med hög hållfasthet, flexibilitet och bra ljustransmittans. Till skillnad från vanligt glas är det lättare att borra, klippa eller limma. Det är också svårare att bryta eftersom det anses säkrare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För limning av plexiglas kan specialiserade föreningar användas - baserade på akrylfyllmedel och baserade på epoxihartser . Eftersom materialet kan lösas är limning av plexiglas följaktligen möjlig under verkan av syror: till exempel myrsyra och ättiksyra.

Bild
Bild

Hur kan transparenta plexiglasdelar passa ihop vid limning:

  • på mustaschen - det betyder att ämnets kanter skärs i en vinkel på 45 grader, delarna är anslutna i rät vinkel (till exempel delar av bildramar kombineras);
  • överlappning - fragmenten som ska limmas överlappar varandra något vid anslutningspunkten, och delarnas ökade kontaktyta säkerställer lastfördelning;
  • i tungan - det finns ett utskott på ett av fragmenten som ska anslutas, det går in i urtaget som finns på det andra fragmentet (spårprincip);
  • stånga - i det här fallet berör fragmenten som ska limmas varandra med sina ändar, och styrkan hos en sådan anslutning beror på vad egenskaperna hos de kontaktande ytorna är och vilken typ av lim som väljs (akvarier tillverkas på detta sätt, utan söm);
  • med kudde - fragmenten i denna version är också anslutna med sina ändar, men ett överlägg är fäst över dockningsplatsen för att förbättra fixeringen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan reparera glas hemma, och delar efter reparation kommer inte att förlora sina ursprungliga egenskaper . Det händer så att syftet med limning helt enkelt är att tätt ansluta delarna (och sömlöst), men en person dras så ut ur processen att han börjar göra hushållsartiklar av akrylit. Med dina egna händer, utan användning av dyra verktyg.

Bild
Bild

Sätten

Det finns flera av dem, valet kommer att baseras på en specifik uppgift, tillgången på material och kompositioner, bekvämligheten med denna metod för en person.

Självhäftande filmer

Släta och plana ytor kan bindas perfekt med självhäftande rullar. Sådana filmer används i arbete med material som vid uppvärmning har en låg expansionshastighet.

Bild
Bild

Filmer för reparation av plexiglas kan vara av flera typer

  • Dubbelsidig utan bas . Enkelt uttryckt är detta ett lager av lim, som också är täckt med ett skyddande lager på båda sidor. För att ansluta ytorna avlägsnas först skyddsremsan från ena sidan - och fästs på basen. Sedan avlägsnas skyddsskiktet försiktigt från andra sidan. Och mellan de limmade fragmenten återstår som ett resultat ett limskikt.
  • Polyester / PP -film . Om du måste justera arbetet tas sådant material bort bättre, vilket i vissa fall är ett extremt viktigt alternativ. Själva filmen är tjockare än den dubbelsidiga versionen, och när den ses från plexiglas kommer den att bli mer märkbar.
  • Dubbelsidig skumfilm . I sådana filmer når tjockleken 4 mm. Vanligtvis måste de limma ytor med märkbara oegentligheter, med droppar på upp till 7 mm. Detta gäller de artiklar som lider av vibrationsbelastningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inte alltid ett val, så du måste ta den självhäftande film som finns. Lyckligtvis är i princip var och en av de lämpliga kompositionerna inte dåliga för att täta till exempel en spricka.

Klart lim

Det finns många populära föreningar för limning av plexiglas, det finns tillräckligt många tillverkare på denna marknad.

Flera produkter anses vara de mest efterfrågade

Bild
Bild

Acrifix 117 lim

Ger utmärkt vidhäftningsstyrka samt hög transparens i fogmaterialet. Kompositionen fastnar mycket snabbt, och jämfört med dikloretan är den mycket mindre giftig . Limmet har utmärkt penetreringskraft, så du behöver inte pressa delarna hårt för bättre fixering. Nackdelarna, om vi också noterar dem, är det magra förpackningsalternativet (säljs endast i literbehållare) och ett ganska högt pris.

Bild
Bild

Dikloroetan

Detta är ett budgetalternativ till ovanstående lim. Vanligtvis kan du köpa en sådan komposition i kemikalieförsäljningsbutiker, liksom på avdelningar där radiodelar säljs . Kompositionen dras in i en medicinsk spruta och skickas till gapet mellan fragmenten som ska fogas. Sömmen blir helt rak, helt transparent. Och om ytorna är väl förberedda kommer inte en enda bubbla att dyka upp. Men det här fungerar bara med perfekt släta ytor. Om de inte är det, hälls lite plexiglas sågspån i flaskan med dikloretan. De löser sig i kompositionen, en tjock blandning erhålls vid utgången och appliceras bekvämt med en tråd eller en liten spatel.

Bild
Bild

Colacril 20/30 lim

Dessa är färdiga lim som ser ganska överkomliga ut för priset. Limmet med ett 20 -märke är mycket flytande, med ett 30 -märke är det mer visköst . Experter rekommenderar att helt enkelt blanda båda limen och få den perfekta konsistensen som passar alla typer av fogar. Sömmen lovar att vara smidig, vacker, utan bubblor. Men det finns också ett minus: på den plats där plexiglaset böjer sig kan små sprickor bildas och orsaka deras inre mekaniska påfrestningar.

Bild
Bild

Anslutningens styrka kommer att förbli hög, men fixeringsplatsens utseende kan lida.

Sekunder limar "Moment"

Detta lim (liksom dess många analoger) produceras på basis av cyanoakrylat. Det spelar ingen roll vad den här kompositionen är förpackad i: i metall, plaströr eller i flaskor med en smal pip - alla dessa kompositioner är nära besläktade . De förenas också av det faktum att de inte löser upp plexiglas, utan skapar ett självhäftande mellanlager. Därför bör du inte köpa ett sådant lim om uppgiften är att fästa delar som utsätts för stress. Och de estetiska egenskaperna hos limning är långt ifrån idealiska - sömmen kommer inte att vara transparent, platsen där delarna är bundna är visuellt märkbar.

Bild
Bild

Loxeal 30-11

Det är en enkomponentsformulering med ljushärdande egenskaper. Den används om sömmen måste vara mycket hållbar och osynlig. Om du bestrålar bindningsstället med en ultraviolett lampa stelnar kompositionen på 10 minuter och full stabilisering är möjlig inom ett dygn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta en titt på hur man arbetar med färdigt lim

  1. Släta ut ytorna med sandpapper. Kontrollera om fixeringsfragmenten passar bra ihop.
  2. Avfetta materialet med etylalkohol eller fotogen. Det är förbjudet att använda aceton - det kommer helt enkelt att lösa upp plexiglaset.
  3. Värm upp plexiglaset lite - det gör det lättare att ta bort spår av vätska.
  4. Applicera limmet på ett bekvämt sätt: antingen med en spruta, eller med en tråd, eller med en liten spatel.
  5. Fixa fragmenten som ska anslutas orörliga tills de är helt torra.
  6. Ta bort det torkade överflödiga limet, varefter plexiglaset måste rengöras och naturligtvis poleras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Improviserade medel

Naturligtvis finns det många hantverkare som är redo att limma plexiglas (ark och inte bara) med improviserade medel hemma. Du kan verkligen göra blandningen själv.

Huvudkomponenterna i hemlim är organiskt lösningsmedel och plexiglas sågspån . Huvudkomponenten är aceton; den kan ersättas med etylenklorid eller till och med akrylglas upplöst i EDC. Plexiglas sågspån måste skickas till behållaren med det valda lösningsmedlet. Denna blandning omrörs regelbundet med en glasstav eller trådslinga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket sågspån som exakt ska tillsättas beror på hur viskös kompositionen behöver erhållas.

Ett annat prisvärt och intressant alternativ för att göra hemlim är vanligt skum som bas, utspätt i 646 lösningsmedel . Limets funktion och sammansättning är densamma som för plexiglas sågspån. Bara skummet behöver inte ens smulas - det löser sig av sig själv. När komponenterna i kompositionen är väl blandade infunderas limet i flera timmar så att upplösningsprocessen slutligen slutförs. Och före användning måste detta lim blandas igen.

Bild
Bild

Vinägeressens anges ofta som ett exempel på en limkomposition. Men det kan knappast betraktas som en seriös konkurrent till ovan beskrivna recept. Det skapar en stark söm, men problem med dess hållbarhet kommer att uppstå. Efter sådan limning, under stark mekanisk spänning, kan små men fortfarande märkbara sprickor uppträda på hela ytan . Men små föremål som inte utsätts för stress kan i princip limmas ihop med väsen.

Bild
Bild

Naturligtvis kommer sådant lim att kosta en slant.

Hur man limar på andra material?

Ibland blir det nödvändigt att limma plexiglas på metall eller trä. För detta är Moment -lim, 88 lim och flytande naglar lämpliga.

Låt oss se hur det fungerar

Momentlim . Ger nästan omedelbar koppling av två ytor, därför är det viktigt att omedelbart placera de fastsatta elementen korrekt, eftersom det kanske inte är möjligt att göra justeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet kräver största omsorg och uppmärksamhet.

Lim "88 ". Detta är faktiskt en universell förening som fäster perfekt på akrylglas både på trä och metall. Och även om kopplingen också kan kallas snabb, men fortfarande några sekunder kvar för manövern, så för människor som är osäkra på deras smidighet i en så känslig fråga, är det bättre att använda sådant lim. Sömmen blir stark och säker.

Bild
Bild

Flytande naglar . Denna line-up har bokstavligen inga konkurrenter. Den sätter sig snabbt, anslutningen kommer att vara av högsta hållfasthet, därför kommer även mycket tjockt plexiglas att fästa perfekt på trä eller metall med flytande naglar.

Bild
Bild

Men för att limsömmen ska stelna, på ett tillförlitligt sätt, bör ingen belastning läggas på den limmade strukturen under 24 timmar.

Det är bättre att limma Cosmoplast 500 eller Cosmofen på plexiglas. Dessa föreningar är extremt motståndskraftiga mot termisk chock, och även om föremålet värms upp under användning kommer limlinjen inte att drabbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Glöm inte den höga toxiciteten hos dessa föreningar . Absolut alla presenterade limprodukter är ganska aggressiva när det gäller kemisk aktivitet. För människor är deras komponenter verkligen farliga. Du behöver bara arbeta med dem med handskar och bara i ett ventilerat område. Efter arbetet måste du lämna rummet och ventilera själva rummet länge.

Bild
Bild

Därför är dessa regler alltid uppfyllda när du arbetar med limning av plexiglas:

  • god ventilation av rummet;
  • inkludering av forcerad ventilation, om arbete utförs specifikt med etylenklorid;
  • du behöver arbeta inte bara med handskar, utan också helst med skyddsglasögon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppmärksamhet! Om limkompositionen kommer på huden eller slemhinnorna bör du omedelbart söka kvalificerad medicinsk hjälp. Och doktorn ska visas ett paket med lim som har fastnat på en del av kroppen, så att läkaren förstår hur man ska agera.

Effektivt och säkert arbete!

Rekommenderad: