Plexiglaspolering: Hur Polerar Man Det Hemma Och Tar Bort Repor Med Egna Händer? Hur Kan Du Polera Det Till Transparens?

Innehållsförteckning:

Video: Plexiglaspolering: Hur Polerar Man Det Hemma Och Tar Bort Repor Med Egna Händer? Hur Kan Du Polera Det Till Transparens?

Video: Plexiglaspolering: Hur Polerar Man Det Hemma Och Tar Bort Repor Med Egna Händer? Hur Kan Du Polera Det Till Transparens?
Video: SÅ POLERAR MAN STRÅLKASTARNA PÅ BILEN (GÖR DET SJÄLV) 2024, Maj
Plexiglaspolering: Hur Polerar Man Det Hemma Och Tar Bort Repor Med Egna Händer? Hur Kan Du Polera Det Till Transparens?
Plexiglaspolering: Hur Polerar Man Det Hemma Och Tar Bort Repor Med Egna Händer? Hur Kan Du Polera Det Till Transparens?
Anonim

Organisk sammansättning, eller som det brukar kallas, akrylplast, som ersätter vanligt glas, är ganska vanligt i vardagen. Det används ofta i många branscher på grund av dess lätthet och förmåga att ge någon form. Mycket ofta är det nödvändigt att polera eller rengöra det, eftersom stora och små repor uppträder på själva glasytan, eventuella oegentligheter eller banala tråkigheter från mekanisk påfrestning. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur man polerar plexiglas.

Bild
Bild

Sätten

Många människor är intresserade av hur man maskerar repor från slutet av sin favorit fotoram eller uppdaterar väggarna i sitt favoritskåp till transparens. Huvudnyanserna i plexiglasreparationen i sig kommer att vara ganska enkla - rengöring av ytan, påverkan av repor och i de flesta fall polering - fixering av effekten. Du kan slipa akryl på flera sätt, polering kan också skilja sig åt i sammansättningen av de använda produkterna.

Bild
Bild

För att ta bort skador från plexiglas och gnugga det till ett transparent utseende, använd följande verktyg:

  • GOI -pastor;
  • putsa;
  • dikloretan;
  • praktiska verktyg för hemmabruk, till exempel tandkräm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att processen med slipning och polering vanligtvis tar mycket tid, kräver mycket ansträngning och noggrannhet.

För att åtgärda skadan och väcka din favorit prydnadssak igen, bör du prova lite . Alla metoder är lämpliga, det återstår bara att välja alternativet beroende på tillgängliga material och först avgöra om det kommer att slipas eller måste poleras med speciella butiksköpta föreningar.

Bild
Bild

De vanligaste materialen är:

  • pappersark;
  • Maskeringstejp;
  • välling för polering;
  • grovt och fint sandpapper;
  • rent naturligt tyg;
  • kniv.
Bild
Bild

Kände och klistra in GOI

En av de vanligaste metoderna är polering med GOI -pasta och vanlig filt. Det är enkelt att hitta dem i en järnaffär.

Vid djup skada är det initialt nödvändigt att behandla glasytan med grovkornigt papper, sedan fint papper (du får frostat glas) och först sedan polera.

För att ta bort mindre repor består processen av att applicera en pasta på den behandlade glasytan och polera sig själv. Känsliga rörelser på glasytan ska vara intensiva. Ju mer aktiv rörelse, desto snabbare kommer reporna att försvinna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dikloroetan

Det är möjligt att återställa akrylplast med hjälp av dikloretanföreningar. Denna komposition kan lösa upp det översta lagret av glas, vilket eliminerar repor. Du måste spraya den från en sprayflaska och vänta tills den torkar helt. Denna bearbetningsmetod är lämplig för små områden av plexiglas, och det kräver också mycket erfarenhet och fingerfärdighet.

Bild
Bild

Andra alternativ

"Hemmetoder" är mycket efterfrågade för att jämna ut karboglasets yta hemma

Använda tandkräm goda resultat kan uppnås. Vanligt krita är också lämpligt för detta ändamål. För att slipa glas med egna händer hemma applicerar hantverkare ämnen på ytan, polerar med en mjuk trasa eller filt. När resultatet uppnås sköljs glaset med vatten.

Bild
Bild

Automotive polermedel kan också förnya en gammal plexiglasartikel. Välj färglösa formuleringar.

Inledningsvis är det bättre att pröva effekten av produkten på ett oansenligt område, till exempel en sidoskärning av ett glas eller en plats i ett hörn.

Med ett framgångsrikt resultat appliceras fordonet på en bredare yta av plexiglas, gnidd med en mjuk trasa när ett positivt resultat uppnås.

Bild
Bild

Brinner med en brännare används också som en möjlig typ av behandling. Men det kräver redan mycket erfarenhet inom detta verksamhetsområde, eftersom det vanligtvis leder till skador på produkten för nybörjare (från att bränna ytan till en eld).

Bild
Bild

1: 1 blandning av vinäger och varmt vatten också kunna hjälpa till att få glasets jämnhet. Dessutom kommer sådan behandling att hjälpa till att skydda mot alla typer av svampformationer och mögelfläckar.

Bild
Bild

Grovt slipande pulver ersätter perfekt kornigt papper. Pimpsten, krita, krokus, krom och aluminiumoxid tillsätts för slipande torrmalning. De tillsätter vax (bivax), paraffin, maskinolja eller flytande paraffin.

Bild
Bild

Det finns ett recept för att göra pasta själv . I hushållet. butiken köper pasta "Slava", "Universalna", "NEDE" eller "Pemoxol". Kompositionen tvättas väl med rinnande varmt vatten, vätskan sedimenteras, den resulterande fällningen torkas. Under poleringsarbetet blir pastan mjuk. I slutet av processen tvättas glaset väl med vatten och tvål.

Bild
Bild

Applicering av verktygsmaskiner med diamantskärare och tyghjul garantera utmärkta resultat. Men alla har inte sådana anpassningar hemma.

Bild
Bild

Ångpolering används sällan eftersom ångan genereras från lösningsmedlet. Lösningsmedlet förnyar ytan, men denna exponeringsmetod kan knappast kallas enkel och säker, och effekten av delvis dis uppnås alltid. Oftast är denna metod lämplig för polering av produktens inre ytor.

Bild
Bild

Viktig! Följ säkerhetsföreskrifterna och använd de enklaste exponeringsmetoderna. Detta hjälper dig att uppnå ett bra resultat utan att skada dig, glaset eller miljön.

Rekommendationer

Följande rekommendationer bör följas:

  • allt arbete med plexiglas bör utföras med minimalt tryck för att inte bryta produkten;
  • Innan arbetet påbörjas ska glaset tvättas med vatten och torkas utan att använda värmeanordningar. det kommer att vara idealiskt att kunna lossa organiskt glas från andra ytor, men om detta inte är möjligt, försegla dem sedan med tejp;
  • vid bearbetning med sandpapper rekommenderas att regelbundet fukta glasytan med vanligt vatten;
  • när det inte finns någon filt kan den bytas ut mot en vanlig filtsula;
  • poleringshjulet underlättar mycket poleringsarbetet, och slipmaskiner är också ett utmärkt val; men när du använder tekniken bör du komma ihåg att rotationshastigheten inte ska vara maximalt - detta hjälper till att undvika skador på glasytan;
  • efter att ha använt bilkosmetik kan glaset torkas med vegetabilisk olja;
  • glöm inte skyddet av befälhavaren - använd skyddsglasögon vid polering och slipning;
  • vid användning av kemikalier är det nödvändigt att ventilera rummet väl; om ens en liten yrsel uppstår bör du omedelbart sluta arbeta och gå ut i frisk luft;
  • användningen av eld måste vara mycket försiktig;
  • ett andningsskydd hjälper till att skydda andningsorganen från damm, men om det inte är tillgängligt kan du försöka ersätta det med en medicinsk mask eller halsduk;
  • handskar hjälper till att skydda händerna mot damm och andra fina pulver som kan komma på huden och orsaka allergier;
  • slipglas med djupa repor bör börja med grovkornigt papper, och när det översta lagret raderas, ersätt det med ett finare; därefter blir ytan tråkig, men om skillnaden är synlig bör de mindre transparenta ytorna i glaset slipas ytterligare tills samma resultat erhålls;
  • malningsprocessen bör regelbundet ersättas med rengöringsprocessen från det resulterande dammet;
  • GOI -pastans sammansättning bör inte innehålla ammoniak, eftersom det kan göra glaset tråkigt;
  • när du polerar med teknik måste du veta att termoplaster kräver upp till 1, 5 tusen varv per minut och värmehärdande föreningar - upp till 2 tusen; termoplastiska glaskompositioner bör behandlas med mjukare poleringskomponenter jämfört med värmehärdande;
  • korrugerat organiskt glas behandlas bäst med kemisk ånga, eftersom slipning och ytterligare polering inte kommer att ge resultat;
  • ångpolering är inte lämplig för transparent glas, såvida inte syftet är att göra det matt;
  • användningen av GOI -pasta med aluminium i kompositionen kommer att ge färg till genomskinligt glas, och kromoxid kommer att tränga in i den skadade ytan och troligen förbli där, det kommer att vara mycket svårt att ta bort det;
  • kemisk mattning eller slipning med finkornigt papper fungerar för en matt finish.
Bild
Bild

Det finns alltid en möjlighet att polera glaset i en biltjänst, för vissa blir det till och med mycket lättare att helt enkelt byta ut det . Men denna metod kommer att kräva mer omfattande kontantkostnader. När det gäller dina favorit saker är tal om ersättning olämpligt, så välj en metod som är bekvämare för dig och återställ dina kära saker själv. De föreslagna metoderna för inflytande hjälper dig att uppnå goda resultat.

Rekommenderad: