Plexiglas (33 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Organiskt Och Akrylglas? Plexiglasark På Bordet, GOST Och Smältpunkt, Densitet Och Typer

Innehållsförteckning:

Video: Plexiglas (33 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Organiskt Och Akrylglas? Plexiglasark På Bordet, GOST Och Smältpunkt, Densitet Och Typer

Video: Plexiglas (33 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Organiskt Och Akrylglas? Plexiglasark På Bordet, GOST Och Smältpunkt, Densitet Och Typer
Video: Acrylic vs Polycarbonate (aka Lexan vs Plexiglas) 2024, Maj
Plexiglas (33 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Organiskt Och Akrylglas? Plexiglasark På Bordet, GOST Och Smältpunkt, Densitet Och Typer
Plexiglas (33 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Organiskt Och Akrylglas? Plexiglasark På Bordet, GOST Och Smältpunkt, Densitet Och Typer
Anonim

Under många år har ekologiskt glas varit det ledande valet för många konsumenter. Enligt vissa hantverkare kan detta material anses vara det bästa bland alla typer av plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det gjort av?

Plexiglas är en vinylpolymer i form av en termoplast. Den kan vara både färgad och transparent . Ekologiskt glas skiljer sig från det vanliga glaset genom sin speciella elasticitet, tack vare vilket det inte bryts ner i de minsta fragmenten. Organiskt glas kan betraktas som ett transparent, ljustransporterande eller solspridande konstgjort material, vid tillverkning av vilka speciella akrylhartser och tillsatser används. Polymermetylmetakrylat har formen av ett termoplastharts som har härdat till pulver eller granulat. Den tillverkas i ark och block med olika tjocklekar och storlekar. Det kallas ofta för akrylit, metaplex, plexiglas och akryl.

I produktionsprocessen erhålls ark med olika färger, nämligen: blått, rött, grönt och andra. Enligt GOST 17622-72 finns det flera märken av plexiglas:

  • TOSP;
  • TOSN.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material tillverkas på två sätt

  • Blockig . Polymeren erhålls som ett resultat av monomerisk "fyllning" av gränsen mellan två speciella glas. Monomererna innehåller en härdare, färgämne och andra komponenter. Efter ett tag skärs plexiglaset enligt de nödvändiga parametrarna.
  • Extrudering . Denna typ av plexiglas erhålls genom extrudering. För att göra materialet skickas det granulära polymetylmetakrylatet till en extruderingsmaskin. Där upphettas den ursprungliga substansen till ett visköst tillstånd, följt av extrudering i spegelkalendrar. Plåtens tjocklek påverkas direkt av storleken på gapet mellan kalendrarna.

Den kemiska sammansättningen av organiskt glas är densamma för alla tillverkare. Formningsprocessen av plastmaterial åtföljs vanligtvis av kvalitativa förändringar i form av tryckluft och vakuumdistribution.

Denna typ av material har använts av människor i över 70 år. Idag används den över hela världen i många branscher.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

En av de huvudsakliga egenskaperna hos ett organiskt blad är förmågan att presenteras i olika former, medan dess huvudsakliga kvalitetsegenskaper inte kränks. Enligt GOST är grumlighet och snedvridning av utsikten inte tillåten på arkets böjningslinje. Materialets huvudsakliga tekniska egenskaper är följande:

  • densitet - högst 1, 2 g / cm3;
  • specifik vikt - beror på arkets tjocklek, i genomsnitt 1190 kg / m3;
  • dielektrisk konstant - 3, 5;
  • värmeledningsförmågan är låg, den är 0,2-0,3 W / (m * K);
  • öppenhetskoefficient - 93%;
  • värmebeständighet - 150 grader Celsius;
  • driftstemperatur - från 40 till 90 grader Celsius.
Bild
Bild

Smältpunkten för plexiglas är 150-190 grader Celsius . Under dessa förhållanden mjuknar den och förlorar sin ursprungliga form. Polymeren kännetecknas av enkel bearbetning, förmåga att borra, den är välskuren. Om det är nödvändigt för att ge materialet en viss form, värms det för att ge det organiska glaset plasticitet. Denna typ av termoplast eliminerar närvaron av luftbubblor, vilket bidrar till dess styrka och enhetliga transparens. Denna produkt är realiserad matt och transparent, den kan reagera neutralt mot kemikalier.

Efterfrågan på polymeren motiveras av dess säkerhet, obrännbart glas tål betydande belastningar och har ett optimalt brytningsindex för ljus . Syror baserade på fluor, kväve, svavel, krom och cyanid kan påverka akrylglas. Dessutom påverkas det av metyl-, butyl-, propyl-, etylalkoholer. Denna polymer kan lösas med kloroform, metylenklorid, dikloretan. Transport av organisk termoplast kan utföras med olika typer av transporter.

Förvaring av detta material bör utföras i ett torrt, slutet rum med en temperatur på +5 till +35 grader Celsius.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Plexiglas är en populär plasttyp som har många fördelar jämfört med monolitiskt polykarbonat och andra material

  • Låg värmeledningsförmåga.
  • Hög andel solljusinträngning. Denna kvalitativa egenskap hos polymeren förändras inte med åren. Dessutom, vid långvarig användning ändras inte plexiglasfärgen.
  • Hög motståndskraft mot mekanisk stress och stötar.
  • Lättviktig. På grund av sin låga vikt behöver termoplasten inte ytterligare stöd.
  • Försämras inte när den utsätts för hög luftfuktighet.
  • Motståndskraftig mot bakterier, mögel och mögel, varför den ofta används vid tillverkning av flottörer och akvarier.
  • Miljösäkerhet, inga skadliga ångor.
  • Möjligheten att ta olika former.
  • Enkel bearbetning.
  • Frostmotstånd.
  • Möjligheten att överföra ultraviolett strålning, vilket i slutändan inte orsakar gulning och deformation.
  • Resistent mot många kemikalier.
Bild
Bild

Förutom allt ovan är plexiglas återvinningsbart. Förutom fördelarna har detta material också några nackdelar:

  • frisättning av giftigt metylmetakrylat under pyrolys;
  • tendens att skada ytan;
  • möjlighet till antändning vid en temperatur på 260 grader Celsius.
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från akryl?

Skillnaden mellan akrylglas och organiskt glas är inte särskilt stor. Akryl är en termoplastisk typ av polymermaterial som tillverkas på akrylbasis . Det är en lätt, miljövänlig polymer med god hållfasthet och låg värmeledningsförmåga. Detta slitstarka material är lätt att rengöra. Alla ovanstående funktioner är inneboende i plexiglas, så det finns inga speciella skillnader mellan dessa material. Det observeras endast under tillverkningsprocessen på grund av användning av vissa typer av tillsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Idag erbjuder tillverkarna konsumenten ett brett utbud av ekologiskt glas. Det finns ett tunt ark, block, tjockt tonat anti-vandalglas på marknaden . Användningsområdet beror direkt på materialtypen. Till exempel används mönstrat korrugerat dekorativt glas för inredning. Transparenta polymerer anses relevanta inom verkstads-, medicin- och byggindustrin.

Olika typer av plexiglas ser olika ut, de kan vara matta och färgade . Konsumenterna föredrar ofta ljusspridning, härdat, gjutet, flexibelt, värmebeständigt, värmebeständigt, fluorescerande, texturerat glas, tillverkat genom extrudering och andra metoder.

Bild
Bild

Genom öppenhet

Organiskt glas kan vara transparent, ogenomskinligt eller frostat. Den första typen av produkter har en hög ljusgenomsläpplighet. Det kännetecknas av dubbelsidig mjukhet och glans. Tjockleken på detta material är 5 mm. Frostat mjölkglas överför ljus med 20-70%.

För att uppnå opacitet minskar tillverkaren avsevärt polymerens transparens. På grund av den här funktionen skrapar inte mattskiktet av ytan under rengöringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter yttyp

Enligt typ är ytan på plexiglas slät och korrugerad. Materialet med en korrugerad yta kännetecknas av böljning och närvaron av geometriska utsprång . Ofta tillverkas detta material med en matt yta. Avlastning av glas kan snedvrida produktens optiska egenskaper, samt minska dess genomskinlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter färg

Färgat organiskt glas finns i en mängd olika färger och nyanser. Materialet är blått, rött, gult, silver, guld, svart . Denna polymer är både transparent och enhetligt färgad på båda sidor. För närvarande anses ljusblått, brunt, rökigt glas vara särskilt populärt. Den korrugerade färgade produkten kan dekoreras med mönster som droppar, krossad is, vågor, bikakor.

Bild
Bild

Topptillverkare

Eftersom efterfrågan på ekologiskt glas växer varje år har många företag i Ryssland och utomlands börjat producera det. Låt oss notera de mest kända märkena av denna termoplast, populära över hela världen.

Plexiglas . Produkterna från detta märke säljs i ett brett sortiment. Polymeren produceras genom gjutning och extrudering. Produktlinjen kännetecknas av ett brett utbud av färger.

Bild
Bild

Irpen säljer många sorter av ekologiskt glas. Linjen innehåller både vanligt och färgat fluorescerande material.

Bild
Bild

Quinn -plast - denna tillverkare säljer matt och glansigt plexiglas av hög kvalitet.

Bild
Bild

Organisk polymer i ark representeras av följande typer:

  • SE - extrudering;
  • SB - block;
  • SEP - transparent, tillverkad genom extrudering;
  • SBS - block brandsäker typ;
  • SBPT - block med hög värmebeständighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Organiskt glas har hittat sin tillämpning på många områden i människolivet. Detta material kan hittas hemma, inuti . Till exempel används den för köksbänkskivor och takläggning. Polymeren är oumbärlig i flygplan och bilkonstruktion, i enheter och verktygsmaskiner. Med sin hjälp skapar de stora och små kärl, producerar glas.

Plastglas finns ofta inom konstruktion och arkitektur . Den kan användas för att göra ett högkvalitativt staket, baldakin, skiljevägg, interna och externa strukturella element. Plexiglasets egenskaper bidrar till att det ofta används av designers.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet används vid tillverkning av möbler, belysningsarmaturer, glasmålningar. Nyligen har polymerrörsartiklar varit efterfrågade.

Plexiglas är nödvändigt för tillverkning av utrustning för utställningar och köpcentrum, liksom strukturer för reklam, skyltar och tallrikar för kontoret . För närvarande är det svårt att klara sig utan denna polymer vid tillverkning av souvenirer, stativ, taggar och nummer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar man med materialet?

Plexiglas är ganska lätt att bearbeta, det kan enkelt rengöras, klippas och färgas . Denna polymer kan skäras med en metallsåg. Men i det här fallet kan du spendera mycket ansträngning och resultera i sömmar av dålig kvalitet. Det bästa alternativet för skärning av plexiglas anses vara användningen av en skärare, som ser ut som en såg med en tand. Dessutom kan denna termoplast skäras med en cirkelsåg eller genom att skrapa med ett glasskär.

Det är omöjligt att använda plexiglas utan att polera det . Innan du fortsätter med proceduren är det nödvändigt att förbereda ytan; för detta, med hjälp av fint smörpapper, måste du slipa alla oegentligheter. Experter rekommenderar att du använder vatten när du arbetar. Manuell polering utförs med en flanellbit eller en bit ullduk, som är försmord med en polermassa. Arbetets slut utförs med samma duk, men i oljad form. För att avsluta poleringen snabbare kan du använda ett poleringshjul.

Formar organiskt glas möjligt vid temperaturer från 110 till 135 grader över noll. Under sådana förhållanden blir polymeren plast och böjer sig väl. När temperaturen är lägre blir termoplasten spröd och förlorar sina kvalitetsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra gjutning av plexiglas måste du använda en plywoodmatris eller en trästans. Förfarandet bör utföras på golvet, i sällskap med en partner. När materialet värms upp bör det tas bort från ugnen och placeras på matrisen. Efter 10 minuter kan den färdiga produkten avlägsnas från formen.

För limning av plexiglas använd dikloretan i ren eller upplöst form med spån. För proceduren smörjs två ytor med ett ämne och pressas hårt, avlägsnar luftbubblor. Bindningsstället ska ta tag om ett par minuter.

För enhetlig färgning av termoplast Det rekommenderas att polera ytan i förväg och ta bort flisor och repor. Nästa steg är att förbereda en färglösning, som ska innehålla alkohol och färgämne. Den organiska glasprodukten ska förvaras i en uppvärmd färglösning och sedan överföras till en behållare med kallt vatten. Efter kylning måste organiskt glas torkas med mjukt papper eller trasa. I slutet av färgningsförfarandet rekommenderas att polera polymerprodukten.

Plexiglas är ett mångsidigt nytt generationsmaterial med många fördelar, därför växer dess popularitet i världen ständigt.

Rekommenderad: