Planken (33 Foton): Vad är Det? Väggdekoration Med Plåt I Termoträ, Brädstorlekar, Rak Borstad Planka Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Planken (33 Foton): Vad är Det? Väggdekoration Med Plåt I Termoträ, Brädstorlekar, Rak Borstad Planka Och Andra Typer

Video: Planken (33 Foton): Vad är Det? Väggdekoration Med Plåt I Termoträ, Brädstorlekar, Rak Borstad Planka Och Andra Typer
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, Maj
Planken (33 Foton): Vad är Det? Väggdekoration Med Plåt I Termoträ, Brädstorlekar, Rak Borstad Planka Och Andra Typer
Planken (33 Foton): Vad är Det? Väggdekoration Med Plåt I Termoträ, Brädstorlekar, Rak Borstad Planka Och Andra Typer
Anonim

För att helt utforma din egen byggnad behöver du veta vad det är - planken. Det är också nödvändigt att ta reda på nyanser av väggdekoration med planka från termoträ, för att räkna ut de optimala måtten på brädorna. En separat punkt är egenskaperna hos rak borstad planka och andra typer av detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Beskrivningen av planken är den viktigaste i bekantskap med detta material . Denna design dök upp relativt nyligen och kan med god anledning kallas en innovativ lösning. Var dock inte rädd för att detta är någon form av särskilt skadlig syntetisk panel. Tvärtom - plankens främsta kännetecken är att det är helt naturligt . Denna lösning kommer att tilltala alla som är trötta på monoton plast med sina tvivelaktiga fördelar.

Detta material bör inte förväxlas med skivbräda. För dess fästning krävs ingen förberedelse av någon ram alls. Den yttre likheten är dock obestridlig.

Att byta ut ett separat element i plankan är inte svårt, till skillnad från att byta ut fodret. I det här fallet behöver du inte demontera väggen helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Planken används flitigt för väggdekoration … Men detta är inte det enda användningsområdet. Detta material används ofta vid utformning av golv och tak . Layout är möjligt både horisontellt och vertikalt. Den används inte bara inuti, utan också när den vetter mot fasaden. Det är tillåtet att använda detta material vid design av golv, väggar i lusthus. På samma sätt används den när du dekorerar balkonger, täckta glasade loggior. Experter noterar att planken inte bara har utmärkta efterbehandlingsegenskaper, utan också utmärkt skyddar ytor från ogynnsamma miljöpåverkan. En original och vacker lösning kan vara ett plankstaket.

Oftast används lärkmaterial för detta ändamål .… Anledningen är enkel - när det gäller styrka är den bara något sämre än ek. Flexibiliteten är betydligt högre än hos tall. När det gäller komprimering, böjning och elasticitet är lärkmaterial betydligt bättre än lövträsprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är denna lösning annorlunda:

  • pålitlighet;
  • överkomlig kostnad;
  • slitstyrka;
  • enkel installation.

Tillsammans med fasadbeklädnad kan planken användas i terrassformat. Officiellt kallas en sådan produkt för en träpolymerkomposit. Sådana modifieringar fungerar perfekt vid temperaturer från -50 till +70 grader. Mest (70%) av ämnets sammansättning är trämjöl. Resten av massan representeras av bindemedel. Planken kan användas nästan på obestämd tid i en lägenhet, även i ett badrum. En sådan lösning kännetecknas av exceptionell miljövänlighet - åtminstone på samma nivå som keramiska plattor av god kvalitet . I badrum används både släta och texturerade material.

Planken baserad på värmeträ tolererar i alla fall perfekt fukt. Sådant material kan läggas säkert även på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera sorter av plank.

Direkt

Denna typ av planka är mer som en rektangel. Under installationen måste den överensstämma med standardfunktionsavståndet . Vanligtvis används en kantad bräda för tillverkning av sådana strukturer. Det måste poleras. Bildandet av rundade fasar är också typiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avfasade

Detta alternativ har samma sätt runda kanter bildas . De skärs i en vinkel på 60 grader. Installation av fasade strukturer sker med panelernas överlappning mot varandra. Ytans utseende liknar ganska monolitiska massiva bitar. En sådan produkt ser imponerande och organisk ut; den kan användas för att utrusta en ventilerad fasad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med spår

Båda de tidigare typerna kan ha speciella fästspår … Men oftare har den direkta typen en sådan konstruktion. På grund av den speciella designen är fixeringen mycket förenklad. En viktig egenskap är den obligatoriska vården av ventilation. Om detta ögonblick inte beaktas kan yttre påverkan framkalla mekanisk förstörelse av produkter. Planken betygsätts enligt andra kriterier. Den borstade versionen är relativt utbredd. Artificiellt åldrande kan avsevärt förbättra produktens utseende. Det är naturligt antiseptiskt. Även den mest aktiva av parasiterna påverkar honom inte.

Absorption av fukt och efterföljande sönderfall är uteslutna. Materialet är helt rent ur miljösynpunkt. Förutsatt att den är korrekt färgad, kommer den att överraska dig med en otrolig variation av mönster och naturlig träig skönhet. Utrymmet för originaldesignsökningar expanderar kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borstningsproceduren är "mycket hård ". I den meningen att träet skrapas aktivt med metallborstar. Det är denna process som frigör lagren som är djupt dolda för yttre syn. De överraskar bara med sin unika konsistens. Borstad planka används lätt av finsmakare av gammaldags interiörer och älskare av en eftertryckligt romantisk stämning.

Den färgade typen av material är också mycket efterfrågad .… Professionell fabriksmålning låter dig uppnå ett verkligt originellt utseende. Valet av färg enligt paletten begränsar inte kundernas möjligheter.

Det är också fullt möjligt att använda originallösningar, valda efter din egen smak. Modern teknik gör det möjligt att hantera en sådan uppgift effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förtjänar särskild uppmärksamhet värmebehandlad planka . I en speciell kammare skapas mycket högt tryck och temperaturer upp till 190 grader. Detta bearbetningsläge hjälper till att ta bort både flytande fukt och träsocker. Längs vägen förändras strukturen på molekylär nivå. Betydande egenskaper hos planken som behandlas i en termisk kammare kommer att vara :

  • ökat motståndskraft mot fukt;
  • minimal vattenabsorption;
  • noll risk för svullnad och deformation;
  • mekanisk fästning;
  • utmärkt ytdensitet;
  • resistens mot bakterier;
  • stabila dimensioner;
  • imponerande estetiska kvaliteter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kategorier

Den dyraste typen av sådant material känns igen " Extra ". Denna sort är dock av högsta kvalitet. När det gäller skönhet är denna lösning också mycket attraktiv. Den rika, jämna färgen kommer att imponera på nästan alla. Knutar och hartsfickor är nästan helt frånvarande. Tillverkningsfel av mekanisk karaktär är inte tillåtna. Prima -kategorin är något sämre. I den här versionen kan det redan finnas 1-2 hartsartade strukturer, från 1 till 3 friska knop. Förekomst av vitaktiga eller rodnade områden är tillåten. I det här fallet bör det inte finnas några blå fläckar. Sprickor och tillverkningsfel kan vara, men bara inte uttryckta och i små mängder.

Betyg "AB " ställer mycket mindre krav. I detta fall kan alla knutar vara närvarande, så länge de inte faller ut. Planken i denna kategori kan innehålla en mängd olika hartsfickor. Förekomst av små sprickor och mekaniska deformationer under produktionsprocessen är tillåten. Den lägsta kvalitetsprodukten i "BC" -klassen kan ha eventuella avvikelser som inte leder till förlust av styrka och brott på brädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Det finns många trämaterial tillgängliga för att göra plank. Men det mest stabila resultatet demonstreras traditionellt av termoskonstruktioner . De är ädla i utseende och mycket vackra visuellt. Värmeledningsförmågan efter värmebehandling är 30% mindre än för konventionellt barr- och lövträ. För både inomhus och utomhus dekoration används kanadensiskt cederträ i stor utsträckning.

Sådant material, på grund av dess mättnad med hartsartade ämnen, manifesterar sig mycket bra i bad och bastur. Även den höga kostnaden för denna ras påverkar inte dess popularitet särskilt. Produkter produceras också ofta:

  • från gran (i ren form eller med tillsats av tall);
  • från ek;
  • från al.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

På planken av vilken typ som helst installerad GOST 26002-83 . Denna standard beskriver kraven för nordligt barrträ. Efter tjocklek är den indelad i:

  • relativt tunn (minst 16 och högst 22 mm, oftast 20 mm);
  • medium (från 25 till 44 mm);
  • tjock grupp (minst 50 och högst 100 mm).

Det finns en gradering i bredd. Det anses vara smala arbetsstycken som mäter 7, 5-12, 5 cm. Om storleken är från 15 cm eller mer, faller denna produkt i kategorin bredt sågat virke. Därför betyder bredden på 140 mm att detta är ett mellanliggande atypiskt prov. Längden i den korta versionen är från 45 till 240 cm, och i den långa versionen - 270-630 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Som standard monteras lådan först. Därefter läggs ett lager av termiskt skydd. Klädseln installeras sist. Denna typ av ventilerad fasad säkerställer invändig torkning av väggarna och deras beklädnad. I vissa fall placeras planken direkt på väggen, isolering används endast på platser med svårt klimat. Svarven väljs i enlighet med bredden på plattans värmeisoleringsmaterial. Den typiska storleken på mineralull är 60 cm. I detta fall är avståndet mellan ramens lister 58 cm. Men de styrs alltid av isoleringens tätaste ingång. Svarven måste vara tjockare än det isolerande skiktet.

Om detta inte kan uppnås omedelbart måste du sy på extra lameller. Detta skapar ett ventilerat område 2-3 cm i storlek. När lådan installeras placeras en värmare i lamellernas intervall. Det måste täckas med vattentätande material och ett lager av vindspärr.

Rekommendation: preliminär märkning och installation av bindningar är lättare att göra på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tät cellofan kan användas för att innehålla vatten och vind . När den är installerad fästs "pajen" med pluggar genom och igenom. Detta arbete utförs med förborrade hål. För att förhindra att borrarna slingrar sig med mineralull använder de ihåliga rör av plast eller metall. Plankfixering utförs ofta på en "orm " - det vill säga på en enkel metallstång, i vilken hål görs för självgängande skruvar.

Den slutna fixeringsmetoden innebär användning av speciella remsor med en längd av 14, 5 eller 19 cm . I båda fallen är bredden 1,5 cm. Plankans längd ska motsvara bredden på själva planken. Korsinstallation är också möjlig. Stängd installation innebär att först lägga brädorna på marken eller på golvet i enlighet med höjden på väggen som ska mantlas. Därefter överförs lådans dimensioner till denna yta, till vilken brädorna är fästa.

Tips: Små serif fungerar inte. Det är bättre att dra en allmän kontur av virket varje gång. Då blir arbetsflödet mycket enklare, och det blir ingen förvirring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallplankor placeras på sneda lärkplankor med en förlängning på 1 cm eller mer bortom kanten … När allt är lagt och monterat är det nödvändigt att fästa produkten med minst ett par självgängande skruvar. Det är lättare att fixa fasadskivan med en öppen metod. Skruvarna skruvas sedan in från den främre ytan. Denna metod är också mer tillförlitlig än den slutna metoden. Det finns inga situationer där en sådan bilaga skulle förstöras . Först fästs ett par brädor med varandra i 90 graders vinkel, och sedan placeras de på hörnet av väggen.

Planken kan också fästas i taket . I detta fall skapas svarven av träblock, vars delning är cirka 50 cm. Virkets tjocklek väljs individuellt. I överväldigande majoritet av fallen används konstruktioner med ett tvärsnitt på 5x5 cm. Förutom på en vägg utförs infästning enligt ett öppet eller stängt schema. Den öppna metoden är dålig eftersom taket ser fult ut. Detta är typiskt även om tekniska standarder följs. Det praktiseras ofta att borra urtag för att dränka självgängande skruvar, följt av maskering med träproppar eller kitt. Men det är mycket bättre att välja en sluten metod för att förenkla arbetet. Inuti byggnader används fästelement av typen "Wave".

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Det räcker inte alltid att mantla ytan med planka. För att ändra utseende måste du måla. Det rekommenderas att kombinera denna operation med trä antiseptisk behandling . Akryl- och alkyduretanlack kan användas. Och ibland är polyuretanlack också efterfrågat. För antiseptisk impregnering används både vattenhaltiga preparat och preparat innehållande organiska lösningsmedel. I vissa fall används dessutom olja och oljevax. Även efterfrågad:

  • fläckar;
  • lacker för färgning;
  • tonningsoljor;
  • ogenomskinliga färger och emaljer.

Det är oönskat att tvätta planken med tvättmedel. Det är inte heller värt att använda lösningsmedel. Stark vätning av ytan har en skadlig effekt på detta material. Uppfriskning av ytskiktets ljusstyrka uppnås genom att applicera vax och lack. Sådana metoder är tillräckligt för att bibehålla plankans utseende så länge som möjligt.

Rekommenderad: