Foder (98 Foton): Vad Det är, Typer Och Varianter Av Produkter, Tillverkning Av Ett Brett Material Från MDF, Borstad Kartong Och Amerikansk

Innehållsförteckning:

Video: Foder (98 Foton): Vad Det är, Typer Och Varianter Av Produkter, Tillverkning Av Ett Brett Material Från MDF, Borstad Kartong Och Amerikansk

Video: Foder (98 Foton): Vad Det är, Typer Och Varianter Av Produkter, Tillverkning Av Ett Brett Material Från MDF, Borstad Kartong Och Amerikansk
Video: Så tillverkar du din egen hatt - "Vi svenskar är lite fega" - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Foder (98 Foton): Vad Det är, Typer Och Varianter Av Produkter, Tillverkning Av Ett Brett Material Från MDF, Borstad Kartong Och Amerikansk
Foder (98 Foton): Vad Det är, Typer Och Varianter Av Produkter, Tillverkning Av Ett Brett Material Från MDF, Borstad Kartong Och Amerikansk
Anonim

Interiör och utvändig dekoration med trämaterial är alltid populärt. Detta beror på den speciella ytan och den aura som trä ger till rummet.

En av de mest populära och prisvärda typerna av timmer är foder, som kännetecknas av sin mångsidighet. Idag fyller tillverkarna årligen på sitt sortiment, vilket gör det mer och mer högteknologiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Clapboards är tunna hyvlade brädor som används för beklädnadsytor. Ett liknande namn finns bara i Ryssland, vilket är förknippat med historien om materialets utseende. Ursprungligen var vagnar mantlade med träband för att skydda dem mot regn, sol och skador som orsakas av gnagare. Till skillnad från järn undvek trä växthuseffekten och var billigare.

Med tiden förvärvade vanliga brädor tappspår ., tack vare vilken installationen har blivit enklare och snabbare, har risken för deformationer försvunnit. Denna idé togs upp av byggherrarna och började använda liknande sågade trävaror för externt och internt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väl i Europa, använd inte namnet "foder", utan leta efter profilerade brädor . De tillverkas enligt DIN 68126/86 -standarden som utvecklats i Europa. Denna GOST är mycket mer krävande för materialets kvalitet än inhemska standarder, och därför är produkterna från europeiska märken bättre både vad gäller kvalitet och installationsmetoder. Köpare från Ryssland är bekanta med sådana ytskivor som”Euro foder”.

Det är viktigt att skilja foder från MDF, eftersom det senare, eftersom det är ett material "limmat" från träflis, förlorar avsevärt i sina tekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så när vi svarar på frågan om vad för foder det är kan vi säga att materialet är uppdelat i foder och eurofoder. Dessutom har köparna många klagomål om det första: för hög luftfuktighet (20-25%), en ökad andel bräddeformationer, vilket resulterar i att små lås ofta dyker upp ur spåret. Slutligen kontrolleras inte materialets hårighet och antalet knop på något sätt, vilket påverkar de estetiska egenskaperna och användarvänligheten hos materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mot bakgrund av fodret har Euroboard ett antal fördelar:

  • Rimlighet i former (optimal bredd och tjocklek på lamellerna, vilket eliminerar problem med spetsen, som också är större i storlek), närvaron av ventilationsspår för kondensavvattning, möjligheten att välja materialets struktur.
  • Brist på ludd på framsidan av materialet, liksom i området med spikspåret, vilket säkerställer enkel installation och användning, materialets visuella attraktion.
  • Fuktkoefficienten är 10-15%, vilket eliminerar risken för deformation, utseende av kvarnbaggar i träet.
  • En mer detaljerad klassificering av materialet beroende på tillverkningsfel, träets egenskaper.
Bild
Bild

Beskrivningen av materialet blir ofullständig om du inte anger att det ger bra värme- och ljudisolering, eftersom det bildas ett luftgap mellan fodret och ytan som ska färdigställas. Dessutom ger brädornas lösa sammanfogning väggarna möjlighet att "andas", och därför finns det alltid ett trevligt och användbart mikroklimat i rummet. Skivorna kan monteras horisontellt och vertikalt och måste täckas med skyddande material med jämna mellanrum. Detta kommer att ge en lång livslängd på upp till flera decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lister (det vill säga produkter baserade på efterbearbetat sågat virke) har ett unikt mönster på träet, en lätt skogsdoft, en mängd olika färgpaletter - allt detta gör att du kan implementera de mest ovanliga designlösningarna.

Bild
Bild

Särdrag

Materialet är baserat på naturligt trä (ek, lind, asp, lärk, tall, etc.), vilket förklarar dess miljövänlighet, frånvaron av utsända giftiga föreningar. Förarna och nackdelarna med fodret bestäms av särdragen hos naturligt trä.

Bild
Bild

Materialets fördelar är:

  • mångsidighet att använda - materialet är lämpligt för både ytterbeklädnad och inredning;
  • styrka och lång livslängd;
  • brist på deformation under påverkan av fukt och temperaturförändringar (i större utsträckning gäller det för eurofoder);
  • med regelbunden bearbetning visas inte mögel på materialets yta, det mörknar inte ens vid höga luftfuktighetsförhållanden (varför brädor används för efterbehandling av bad, bastur);
  • gynnsamt inomhusklimat;
  • höga värmeisoleringsegenskaper;
  • bra ljudabsorbering;
  • estetiskt attraktivt resultat av ansikte, originalitet, originalitet och unika trämönster, färgpalettens rikedom;
  • enkel installation - efter att ha studerat de allmänna principerna för att lägga materialet kan du gå vidare till självinstallation utan att behöva anlita proffs;
  • enkel vård;
  • prisvärdhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har ett brett användningsområde och är lämpligt för följande typer av arbete:

  • vänd mot bastur, bad;
  • inredning av bostäder och lokaler;
  • vänd mot loggior, balkonger, terrasser, verandor;
  • dörrdekoration;
  • dekoration av trappor och gångar;
  • ytterväggsbeklädnad med värmeisoleringsmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med fodret är låg brandsäkerhet. Denna funktion kan utjämnas genom att impregnera materialet med brandbekämpningsmedel.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att för att bevara materialets tekniska och estetiska egenskaper måste det regelbundet behandlas med skyddande föreningar.

Bild
Bild

Typer och sorter

Indelningen av material i typer och kvaliteter baseras på skillnaden i visuellt och tillämpningsområde. Samtidigt skiljer sig olika typer av foder åt i storlek och form, fasningar eller deras frånvaro och fästelementets egenskaper.

Det finns följande typer av profilerade brädor:

Traditionell

Den yttre delen av materialet har en extra fasning i spikens område, och därför har ytan märkbara sömmar efter montering av materialet. Tilldela kantade fasor (foder "Kolkhoz Woman") eller rundade. De senare kallas Soft-line.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjuk linje

En panel utan hörn och rundade ändar. Detta undviker flisor och grader på den mantlade ytan, och därför används materialet ofta för inredning.

Bild
Bild

Lugna

Det finns ingen fasning på panelen nära spetsen, så den färdiga ytan är mjukare, utan uttalade sömmar. Materialet är lämpligt för imitation av en vägg från en stång, det kan tillverkas förtjockat upp till 25 mm och är lämpligt för utomhusbruk.

Bild
Bild

Markhus

Den kännetecknas av hög attraktivitet, eftersom panelens framsida har komplexa mönster. De erhålls genom fräsning eller andra metoder. Det finns beklädnadslameller som imiterar träsnideri, vilket uppnås genom varmstämplingstekniken under tryck.

Denna typ av brädor kännetecknas av en högre kostnad.

Bild
Bild

Blockera hus

Framsidan har konvex avrundning, därför imiterar materialet ytorna på rundade stockar. Designfunktionerna beror på de förbättrade värme- och ljudisoleringsegenskaperna hos denna typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikansk

Simulerar sidopaneler på grund av den smidiga övergången från tappen till den mellersta delen av lamellens yttre yta och frånvaron av en fasning nära tappen. Med en tjocklek på 20 mm och en brädbredd på 140 mm är den idealisk för utomhusbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dräng

Ger släta, nästan sömlösa ytor och används därför aktivt för inredning, inklusive takdekoration. Baserat på fästelementets dimensioner och egenskaper skiljer de modifieringar av sutur (tunnare lameller, förmågan att mantla vilken yta som helst) och sömlösa (tjockare paneler, kännetecknade av ett rikt utbud av nyanser).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilateral

Dess främsta egenskap är frånvaron av fram- och baksidor, vilket gör det möjligt att använda lameller för konstruktion av träpartitioner. För utvändig eller utvändig beklädnad kan användaren välja en mer attraktiv, defektfri sida som ska placeras på utsidan.

Materialet har inte ventilationsperforeringar och är därför inte lämpligt för användning i rum med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionellt är foder associerat med trä, men idag finns det också en plastversion. Den är baserad på polyvinylklorid. Materialet är resistent mot fukt och andra atmosfäriska påverkan, lång (upp till 30 år) livslängd. Plastpaneler är dock mindre hållbara och de ger naturligtvis inte effekten av naturlighet, närhet till naturen, unika färger som trämodeller ger.

Kriteriet för estetisk överklagande kommer fram , och inte materialets styrka, kan du rekommendera borstat foder. Denna typ har en karakteristisk relief och textur och används för att skapa ovanliga interiörer. Borstat Euro -foder är tillverkat uteslutande av barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av estetiskt utformade paneler är präglat foder. På ytan av panelen, med metoden, går vi med jakt, 2 eller fler mönster appliceras. I större eller mindre utsträckning pressas de in i panelen, vilket ger en viss stilistisk effekt.

Slutligen finns det tegelplåt, som också används för dekorativ efterbehandling. Brädan imiterar tegel och har ett annat namn - väggparkett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på materialets torrhet skiljer man sig från olika varianter av lameller. Optimalt torrt foder har en fukthalt på högst 12-15%.

Var och en av de övervägda typerna av foder tillhör en eller annan sort . En sådan uppdelning baseras på fodrets tillstånd efter att det har skurits och torkats. Samtidigt bedöms förekomsten av sprickor och knutar på lamellerna, hartsfickor, områden med ojämnheter (dåligt bearbetade zoner).

Samtidigt finns det ingen enda standard för uppdelning i sorter, därför använder varje tillverkare olika GOST eller utvecklar sina egna tekniska förhållanden (TU).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande typer av foder utmärks:

  • Extra . Materialet av denna kvalitet kallas också knutfritt, eftersom endast 1 knop är tillåten per 1 löpmeter, utan karakteristiska marker och sprickor runt och över hela ytan. Om det finns hartsfickor öppnas de, hartset tas bort, de resulterande hålrummen är kitt och gnids med fint sandpapper. De resulterande profilerna kräver inte ytterligare bearbetning och är förstklassiga dekorativa material.
  • Klass A . Profiler i denna klass kan ha upp till 2-3 knop per linjär meter, små marker. Lamellernas framsida kan ha små sprickor (vissa tillverkare spacklar dem) och områden som inte är okomplicerade. Om profilerna är gjorda av barrträd är hartsinnehåll tillåtet (högst 10% per paria). Färgerna kan fluktuera inom en ton och skilja sig något åt var tionde profil. Lämplig för golv, takdekoration.
Bild
Bild
  • Klass B . En panel kan ha upp till 2 knop, sprickor som inte är mer än 3 cm långa på brädans fram- och änddelar. På kanten av kanten är förekomsten av fallna knutar, vars diameter inte överstiger 20 mm, tillåten. Panelerna är ofta gjorda av en kärna och har hartsfickor. Förekomst av områden som skadats av insekter är tillåten, men andelen av de senare är högst 5%. Områden med ojämnhet och blåhet är möjliga (en indikator på ett brott mot torkningstekniken), om de inte gör att panelen blir instabil.
  • Klass C . Alla andra profiler som lämpar sig för efterbehandling faller i denna kategori. Det är oacceptabelt att bara inkludera ruttna och instabila brädor i denna klass. I annat fall är följande defekter tillåtna: närvaron av knuthål med en diameter på mer än 20 mm, genom sprickor, flis, tuggighet, förekomst av blått och färgmatchning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material

Klassificeringen av fodret kan utföras med hänsyn till den träslag som används för tillverkning av profiler. Panelerna kan baseras på följande trädslag:

Barrträd

För foder av nålar är förekomsten av en stor mängd hartser och eteriska oljor karakteristisk, vilket förhindrar skador av materialet av insekter och ökar motståndskraften mot fukt. Efter avgummning används brädorna för dekoration utomhus, beklädnad av bad, bastur (förutom ångbad) och andra rum med hög luftfuktighet. Nålpaneler har varit i drift under lång tid - upp till flera decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran kännetecknas av en attraktiv konsistens utan uttalade mönster, brist på grovhet, användningen kommer att bli framgångsrik i rum i modern stil. Eftersom detta är en mjuk träslag, tillverkas vanligtvis rundade lameller av det. Under installationen, kom ihåg den höga hygroskopiciteten hos granskivor, som måste behandlas med skyddande föreningar

Bland andra fördelar är prisvärdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallprofiler är ännu mer prisvärda. Materialet har också en attraktiv konsistens och lämpar sig för både exteriör och inredning. Det enda är att användningen av tallfoder ska överges på platser där det finns risk för skador på materialet. Faktum är att det är sårbart för stötar och repor, eftersom det har en låg densitet. Dessutom avger profilerna harts under lång tid under drift. I detta avseende är det oacceptabelt att använda dem i badet, för att luta dig mot det heta hartset på ytan av väggar eller hyllor, du kommer garanterat att bli bränd

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om vi överväger dyrare material, så är detta lärk, vars höga pris är förknippat med materialets bästa driftsegenskaper. På grund av strukturens särdrag har den ökad värmeisoleringsförmåga och en överraskande attraktiv struktur och mönster. En egenskap hos lärkfoder är en ädel rödaktig nyans.
  • En annan bra värmeisolator, som också har ökad styrka, är cederträ. Brädorna gjorda av det har en märkbar hartsliknande arom, som har en fördelaktig effekt på det mänskliga centrala nervsystemet, och stöter också bort myggor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hårt träslag

De har en kortare livslängd, men de har en högre värmeisoleringskoefficient. De används främst för inredning av bad och bastur, eftersom de inte heller kan orsaka brännskador vid höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bland de material som skiljer sig åt i pristillgänglighet finns lind. Det är dock värt att notera den höga hållfastheten hos fodret, motståndskraften mot mekanisk belastning och stötar och ökad fuktbeständighet. Nackdelen med materialet är dess tendens att mörkna efter en viss drift.
  • Alder är också resistent mot fukt, som vid uppvärmning också frigör tanniner som läker för kroppen. Det är inte förvånande att det ofta väljs för att dekorera bad och bastur. Fördelen med materialet är förbättrad ljudabsorption, god värmeledningsförmåga och autentiska igenkännbara färger. Av "minus" - en kortare livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Björk är lämplig för inredning, men bara i mycket torra rum, eftersom den är mer mottaglig för fukt och sönderfall än andra typer.
  • Ekfoder anses vara en klassiker, som kännetecknas främst av materialets oöverträffade styrka. Den är också lämplig för användning i våta områden och även för utomhusbruk. Ask har liknande egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exotiska raser

Som regel talar vi om redwood, som huvudsakligen skördas i tropiska regioner. Det resulterande materialet kännetecknas av sin mångsidighet, höga hållfasthet och fuktbeständighet, ovanliga mönster och rika färgpalett. Naturligtvis är kostnaden för sådana brädor betydligt högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlek och förpackning

Fodret produceras i många storlekar, vilket beror på tillämpningsomfånget, installationsfunktioner. Materialets längd varierar från 0,5 till 10 m (standardlängden för hushållsmaterial är 2, 3, 6 m; för eurofoder - även 50 mm), steget är 10 cm.

Lamellbredden är vanligtvis 80-200 mm . Ett bredare foder är mer mottagligt för deformation under temperaturhopp. Den smala remsan är resistent mot temperaturförändringar och mekaniska skador. För att uppnå en viss stilbild växlar ofta lameller av olika bredd. Detta påverkar inte på något sätt hållfasthetsegenskaperna hos den färdiga ytan.

Bild
Bild

Designers rekommenderar att du använder en bredare bräda för större ytor. Om målet är att visuellt "höja" taket, kommer vertikalt fixerade smala lameller att göra.

Vid beräkning av erforderligt antal foder bör du inte ta hänsyn till summan, utan till brädans användbara bredd. Som regel ligger den i intervallet 80-88 mm, och i en bred version kan den nå 190 mm.

När du väljer plankens bredd är det viktigt att den matchar materialets tjocklek . Detta är det enda sättet att uppnå optimala styrkaindikatorer. Det är idealiskt om brädornas bredd och tjocklek är i ett förhållande av 1: 6. Till exempel idealiskt bör en 150 mm bred skiva vara 6 mm tjock.

Bild
Bild

Tjockleken på lamellerna för interiörarbete är 12, 5 mm, vilket ger det bästa förhållandet mellan styrka och vikt av materialet. För utomhusdekoration är det bättre att ta tjockare profiler, vars tjocklek är 15-20 mm. Sådana brädor stöder inte bara sin egen vikt, utan också vikten av det värmeisolerande materialet. Även om deras kostnad naturligtvis är högre än deras tunnare motsvarigheter.

Enligt den nationella GOST kan tjockleken på fodret vara 15-25 mm. Om vi vänder oss till den europeiska DIN -standarden kan tjockleken på det producerade Euro -fodret vara 13, 16 och 19 mm.

Bild
Bild

Återgå till profilens höjd, det är värt att notera att den kan tillverkas av en enda träbit eller genom skarvning. Den sista metoden går ut på att fästa brädor med en höjd av 150-750 mm i en profil genom att foga ihop ett mikrotorn och dessutom limma fogen. Anslutningen är stark eftersom profilen härdas under pressen tills limmet är helt torrt.

Men oförmågan att ta reda på vilken typ av lim som användes får köpare att vägra att köpa skarvade lameller för inredning. Detta beror på risken för utsläpp av gifter från limmet när brädorna värms upp.

Bild
Bild

Som regel är skarvade modeller tyngre och dyrare, vilket är förknippat med skarvningens tekniska egenskaper, vilket resulterar i att det är omöjligt att producera brädor tunnare än 15 mm.

Materialets vikt beror på vilken träslag som används . Till exempel väger en kvadratmeter aska 11 kg, medan samma volym av poppel bara är 5,7 kg.

Standardantalet lameller är 10 stycken per förpackning, medan i materialet i klass A är upp till 20% av brädorna i klass B tillåtna.

Bild
Bild

Form

Fodrets form är direkt relaterat till dess utseende. Det mesta av materialet är i form av en trästång (standard foderpanel). En liknande plan, men externt mer perfekt yta kan erhållas med Euro foder. Den maximala jämnheten och perfektionen hos baserna kommer att säkerställas genom installationen av det så kallade lugna fodret. Dessa alternativ (kan vara smala och breda) används i de flesta fall för inredning.

Bild
Bild

Ett runt foder, som imiterar en rundad stock, kallas ett blockhus och används för externt och internt arbete. Stylisering som en stockyta uppnås på grund av den halvcirkelformade formen på lamellens yta. Bredden på "stockarna" ligger i intervallet 90-190 mm och beror på materialets tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

En av fördelarna med eurolining är dess unika träiga nyans och unika mönster. Färgen på panelerna beror främst på den träslag som de är gjorda av. Linden har en vacker naturlig nyans, men den mörknar snabbt under användning. Skönhetsstandarden anses vara eurolining gjord av mahogny och aska. Tallfoder kännetecknas av en varm gyllene nyans, och lärktavlor har en ädel rödaktig nyans.

Men efter flera års drift börjar naturligt trä att mörkna ., dess utseende upphör att vara attraktivt. Situationen kan korrigeras genom att bleka panelerna med hjälp av specialprodukter. Förfarandet måste dock utföras regelbundet.

Det är mycket klokare och mer lönsamt att initialt täcka ytan med ett transparent lack. Den senare ändrar inte färgen och mönstret på trä, utan skyddar dem, betonar det naturliga spelet av färg och texturegenskaper.

Bild
Bild

Förutom lack kan du använda impregneringar och fläckar. Båda typerna av material tjänar till att skydda profilerna, men fläcken gör ytan till en nyans mörkare.

Om ett färgat foder behövs för en viss interiörstil, tar de till målning med dekorativa föreningar . Som det senare kan olja och akrylatfärger, akrylakvalkar, dekorativ glasyr användas.

Med hjälp av färgade paneler kan du uppnå den eller den stilistiska effekten. Så ljusa beige, sand och vita vertikala paneler sträcker visuellt utrymmet. Ljusa fragment kommer att bli accent i rummet. Glöm inte att färgerna på golv och takbeläggningar måste matcha varandra och väggarnas skugga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil och design

Beroende på hur man fixerar panelerna kan du ändra inredningen och utseendet på rummet. Det enklaste alternativet för profilernas placering är horisontellt och vertikalt. Användningen av vertikala tunna ränder möjliggör högt i tak.

För att göra rummet mer dynamiskt, genom att fokusera på ytan kan du lägga Euro -fodret diagonalt . Omväxlingen mellan tunna och breda paneler gör att du kan skapa ett originellt och minnesvärt rum. I detta fall uppnås en 3D -ritning - ett fiskbens, tegel, ett schackbräda, steg. Möbler bör anpassas till skuggan på lamellerna och enkla geometriska former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummen ser inte mindre snygga ut, där bara den nedre tredjedelen av väggen är trimmad med plåt, medan resten är dekorerad med tapeter, målade eller putsade. Gränsen mellan olika texturer stängs med gjutning. Förutom det estetiska tilltalet är denna typ av design av praktisk betydelse. Som regel gnids gips och tapeter i den nedre delen snabbt bort och får ett orent utseende. Användningen av lackerat foder löser detta problem. Ett bra alternativ för en plantskola eller hall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen används accentuerad användning av paneler i stor utsträckning. De avslutar en av väggarna eller delar av den och blir ett "inslag" i interiören.

Målat foder utgör en stor grupp material , som låter dig återskapa en viss inredning. Så, panelen målad i mörk eller svart används i klassiska vardagsrum och kontor, medan pastellmotståndet är lämpligt för interiörer i Provence-stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och tillämpning

Om du vill välja ett material av riktigt hög kvalitet, köp ett foder. I det här fallet, vid bestämning av betyget, styrs av materialet, vars klassificering görs enligt DIN -standarden. Observera att klass C -profiler inte är lämpliga för efterbehandling.

Utvärdera lamellernas jämnhet. Även en liten böjning är oacceptabel. Detta indikerar ett brott mot lagringsvillkoren. Arcs har vanligtvis paneler förvarade i plastfolie. Det "korrekta" Euro -fodret förvaras i ett paket. Var inte rädd för att be säljaren att packa upp partiet, gå inte med på att utvärdera materialet endast av de första och sista lamellerna i förpackningen - de är alltid av oklanderlig kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att utvärdera materialets torkkvalitet . Ju högre den är, desto mer hållbar blir panelen. Det leder inte under installation och drift. För att bestämma kvaliteten på torkningen finns det en speciell enhet - en fuktmätare. För foder med naturlig luftfuktighet är en indikator på 20% tillåten, för eurofoder - 12% med relativ luftfuktighet.

Bild
Bild

Kontrollera fogens kvalitet innan du köper. För att göra detta, anslut 2-3 lameller tillsammans, det ska inte finnas några mellanrum mellan dem. Själva dockningsprocessen bör inte ta mycket tid och ansträngning.

Man tror att materialet från trä som växer i de norra regionerna är av högre kvalitet. Detta beror på det faktum att i hårda klimat är tillväxten av trä långsammare, vilket innebär att dess styrka är högre.

För beklädnad av inre ytor används tunnare lameller från trä och barrträd, i bad och bastur, används vanligtvis bara lövfällande sorter. Detta beror på det faktum att när panelen upphettas frigörs harts från nålarna. Det kan orsaka brännskador vid uppvärmning. För yttre dekoration används lameller av cederträ, lärk, ek med ökad tjocklek.

Bild
Bild

Hur bearbetas?

Fodret i sig är ett skört och kortlivat material som är mottagligt för brand, fukt, damm och skadedjur. Dessa nackdelar kan utjämnas genom bearbetning av lamellernas ytor.

Fodret inuti huset ska täckas med brandsäkra impregneringar . Biosäkerhet för materialet både i och utanför lokalerna kommer att säkerställas genom användning av en primer. Denna antiseptiska behandling är särskilt viktig för de paneler där det redan finns spår av trätråkiga skador. Primern ändrar inte färg och struktur på profilerna.

Bild
Bild

Du kan öka fuktmotståndet och bevara skivornas naturliga nyans med lack. Ytor kan behandlas utan preliminär grundning, eftersom lacken redan innehåller antiseptiska komponenter. Lackbehandlingen ger ytan en halvmatt glans, som betonar djupet och mångfalden av träfärg, möjliggör våt rengöring och skyddar mot effekterna av extrema temperaturer.

När du väljer en lack för interiörarbete, ge företräde åt vattenbaserade formuleringar - dykning . De innehåller inte organiska ämnen och är därför miljövänliga, torkar snabbt och har ingen obehaglig lukt. För yttre ytor, köp lacker med vattenavvisande komponenter. En sådan yta kommer att avvisa smuts och dammpartiklar.

Bild
Bild

Det är oacceptabelt att behandla paneler i ett bad med lack; under påverkan av höga temperaturer förlorar det sina egenskaper och kan avge giftiga ångor. Använd en varm rumscuba istället.

För att skydda mot fukt och ved skadedjur i omklädningsrummet kan du använda torkolja. För ångrummet bör du köpa speciella impregneringar av universell funktion - de ökar materialets brandsäkerhet, skyddar dem mot fukt och innehåller antiseptiska komponenter.

En viktig punkt - behandlingen av fodret i badet utförs före installationen. Enligt tekniken är det nödvändigt att bearbeta lådan och panelerna före installationen och igen efter installationen.

Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Varumärken som:

  • Lunawood - Detta finska företag är en erkänd ledare inom tillverkning av termoträ. Lameller som har behandlats med höga temperaturer och ånga får ökat motstånd även mot hårda miljöförhållanden, skador och sönderfall. Varumärkets produkter är brett representerade i Ryska federationen, och tall är huvudmaterialet för produktion.
  • Inhemsk tillverkare " En stjärna " har ett högkvalitativt material och en mängd olika alternativ för eurofoder. De har material i alla klasser från "premium" till C. När det gäller typer av paneler finns det också en mängd valmöjligheter. Endast lameller i Soft-line-serien, som kännetecknas av rundade hörn, har cirka 10 varianter!
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Företagets produkter fick också positiva recensioner. " Vyatskaya tall " … Produktionen sker på tysk och italiensk utrustning, och därför är produkterna av hög kvalitet.
  • Ledaren inom produktion av sågat virke är det inhemska varumärket PromMax … Ledande här är produktionen av eurofoder från asp, gran och tall. Köpare noterar den optimala kombinationen av hög materialtillförlitlighet och överkomliga kostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Uttalandet att klädskiva ser bra ut bara på landet och i ett lanthus i "rustik" stil anses vara felaktigt. Materialet kombineras bra med andra texturer och ser bra ut även i högteknologiska interiörer.

  • Ädelved kombineras idealiskt med gips, tapeter, kakel. Kombinationer som dessa gör det enkelt att skapa en mysig klassisk eller lugn modern inredning.
  • Naturligtvis ser klädseln ut så organisk som möjligt i lantlig stil. I en lägenhet kan du skapa ett sådant hörn i matsalen eller vardagsrummet. Profilen för ljusa naturliga nyanser bör ges företräde.
  • Och om du målar panelerna i varma pastellfärger passar de perfekt in i Provence -stilen. Glöm inte att komplettera interiören med putsade väggar och grova trägolv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Träpaneler är oumbärliga när man skapar en skandinavisk stil. Välj lätt, blekt material för det. Fodret används här för vägg- och golvdekor. Glöm inte träbjälkarna i taket. Och så att rummet inte ser tråkigt ut, "späd" träytorna med stenstrukturer.
  • Artificiellt åldrat foder i finishen är ett av kännetecknen för shabby chic. Det kommer att se organiskt ut i små vardagsrum, vind, sovrum. I badrummet ser ett ljust vertikalt eller horisontellt foder bra ut.
  • I moderna interiörer som högteknologi är träprofiler en bakgrund som inte lockar uppmärksamhet. För detta är panelerna målade i vitt eller beige, ibland silver.

Rekommenderad: