Avfasad Planka: Installation Av En Sned Planka, Monteringsalternativ, Infästning På Fasadlutningar, Användning Av Fasad Planka I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Avfasad Planka: Installation Av En Sned Planka, Monteringsalternativ, Infästning På Fasadlutningar, Användning Av Fasad Planka I Interiören

Video: Avfasad Planka: Installation Av En Sned Planka, Monteringsalternativ, Infästning På Fasadlutningar, Användning Av Fasad Planka I Interiören
Video: Hur gör snickaren - Montering av liggande panel 2024, Maj
Avfasad Planka: Installation Av En Sned Planka, Monteringsalternativ, Infästning På Fasadlutningar, Användning Av Fasad Planka I Interiören
Avfasad Planka: Installation Av En Sned Planka, Monteringsalternativ, Infästning På Fasadlutningar, Användning Av Fasad Planka I Interiören
Anonim

Att veta allt om den avfasade plankan är mycket användbart för den smarta dekorationen av huset och andra byggnader. Det är nödvändigt att tydligt föreställa sig installationen av en sned planka, de viktigaste alternativen för fastsättning och metoder för fastsättning på fasadlutningar. Ett separat ämne är användningen av fasad planka i interiören enligt alla regler.

Bild
Bild

Särdrag

Den avfasade plankens viktigaste specificitet är slipning av hög kvalitet sådana brädor. Tack vare de noggrant bearbetade kanterna är installationsprocessen extremt enkel. Denna lösning gör det också möjligt att avsevärt förbättra de dekorativa egenskaperna. Högkvalitativ planka uppfyller fullt ut behoven hos privata husägare. Dessutom är detta material mångsidigt, det kan säkert användas både inne i huset och på ytterväggar.

I en fasad planka är vinkeln vid korsningen av kanten och ytan cirka 45 grader . Denna konfiguration - ett parallellogram - är perfekt skyddad från fuktinträngning i sprickorna. Denna konfiguration gör det också möjligt att säkerställa att ventilationskanaler och öppningar är maskerade. Ytterytan blir sömlös och ser så attraktiv ut som möjligt.

Den avfasade plankans totala livslängd är ganska lång och materialskador före slutet av denna period är praktiskt taget uteslutna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strandpromenaden är mycket efterfrågad lärkmaterial . Det är extremt hållbart och pålitligt. För att göra denna struktur, använd den hårdaste delen av pipan. En sådan finish blir bara starkare efter långvarig användning. Lärkplank är resistent mot mögel och andra svampinfektioner, eftersom rasen innehåller mycket hartser och tandkött.

Det finns inget särskilt behov av antiseptisk behandling, även under ganska svåra förhållanden . Det utförs dock fortfarande för att ytterligare öka livslängden. Lärken är mycket fuktresistent och är därför försäkrad även vid stora nederbördsmängder. Detta träd kommer att klara ganska låga temperaturer. Slutligen kommer den inte att skadas även i starkt solljus.

Tall används relativt sällan. Detta material uppskattas bara för sin ganska låga kostnad. När det gäller tillförlitlighet har cederträ en mycket bra position. Det motstår svamp och mögel mycket bra.

Cederträ är lämpligt även för inredning av bad, vilket underlättas av den helande effekten av harts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för cedermaterial är inte så stor jämfört med konventionella barrträd. Men sådant trä bildas av förkortade fibrer. Denna funktion i strukturen gör att du kan minimera sprickor på brädorna i ansiktet och från ändarna. Frånvaron av hartshaltiga fickor vittnar också om cedern . Ett sådant träd kan säkert användas även i varma områden eller för att avsluta solsidan.

Planken produktion är inte begränsad till enkel rakning av brädet … Hon är nödvändigtvis utsatt bearbetning i en termisk kammare . Värmebehandling innebär exponering för en temperatur på 160 grader i kombination med hög luftfuktighet. Denna lösning minskar risken för vridning och sprickbildning.

Dessutom minskar känsligheten för fuktabsorbering och naturligtvis risken för ruttning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används det till?

Den beskrivning som redan ges visar att den avfasade plankan kan användas både som fasadmaterial och i det inre av byggnader. Det ser lämpligt ut inte bara i ett bostadshus, utan också i en ganska solid institution eller organisation. Utmärkta kvalitetsegenskaper och motståndskraft mot negativa påverkan gör det möjligt att säkert använda sådant material på fasaden, även på platser med ett mycket hårt klimat … Förutom ett effektivt skydd av den täckta ytan kommer den moderna fasade planken också att ge en särskilt mysig atmosfär i huset.

Detta material används ofta för att trimma:

  • lusthus;
  • privata bad och bastur;
  • terrasser;
  • hem staket;
  • bifogade verandor;
  • nischer inuti huset;
  • reparerade golv och trappor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kategorier

Det är vanligt att skilja flera viktiga siffror i den sneda plankan:

  • grad "Extra" (det finns inga yttre deformationer, ytan är helt perfekt);
  • sort "Prima" - med små knutar, men högst 1-2 bitar per 1 m2;
  • grad AB - knutar utan särskild hänsyn, förekomst av hartsartade fickor och till och med knutar som faller ut ur kanten är tillåtet (förutsatt att de överlappar varandra under montering);
  • grad BC är en särskilt budgetlösning (ett obegränsat antal knop, fickor med harts, delade områden till kanterna, dåligt hyvlade zoner, små sprickor är tillåtna), medan cyanos inte kan tillåtas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Plankans längd kan variera från 2, 5 till 6 m. Brädans tjocklek är vanligtvis 15 till 25 mm. Dessutom varierar deras bredd från 70 till 140 mm. Detta är de standardiserade måtten på materialet som kan köpas från vilken leverantör som helst.

Du kan dock alltid beställa en produkt enligt individuella dimensioner, med hänsyn till alla dina behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stylingalternativ

Vertikal

Användande vertikal planka för sluttningar och andra konstruktioner - en av de moderna europeiska nyheterna. Detta tillvägagångssätt har framgångsrikt överlevt hård konkurrens med andra designmetoder. Det är på vertikalen som fasadskivan läggs väldigt ofta. Det kommer att se extremt imponerande ut och kommer bokstavligen att locka till häpnadsväckande blickar. Detta steg är definitivt för människor som vill genomföra ett vågat experiment med beprövat material.

Vertikal planka finner mer och mer utbredd användning i inredningen av lokaler. Tavlan på detta sätt ser uttrycksfull ut. Om du målar det också kan du uppnå en bokstavlig "blomning" av konsistensen. Denna lösning kommer visuellt att öka väggarnas höjd. Planken vertikal läggning hjälper till att uppdatera atmosfären och harmoniskt passa även in i en modern interiör.

Denna efterbehandlingsmetod är extremt pålitlig. Materialets funktion är ganska praktisk. Men ökade krav på kvaliteten på de använda strukturerna måste tillämpas . Om viktiga normer för den tekniska processen under deras tillverkning kränktes är problem oundvikliga.

Därför är det nödvändigt att endast köpa produkter från betrodda leverantörer med egen produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Horisontell

Tekniken för horisontell plankning är enkel och därför utbredd. En sådan lösning är genomförbar även utan specialverktyg och stor fysisk ansträngning . Om vinkelns avfasning är 45-75 grader måste materialet fästas på samma sätt som bältros - från botten till toppen. Under alla omständigheter måste plankorna separeras med luckor av en viss storlek för att undvika deformation av enheten över tid.

Naturlig träbeklädnad kommer att "andas", expandera med ökande luftfuktighet och minska när den torkar, och luckorna kompenserar för denna rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diagonal

Detta tillvägagångssätt för att installera en träplanka är mer komplicerat än de två föregående alternativen och anses till och med vara ett slags konst. Många mästare uppnår bildandet av inte bara unika mönster, utan också hela målningar. För detta ändamål kombinerar de block i olika storlekar och olika nyanser. Installationen i sig är inte alltför svår, det viktigaste är att jämna överskivornas övre och nedre kanter.

I övrigt krävs inga speciella specialkunskaper.

Bild
Bild

Montering

Det enklaste sättet att fixa en sned planka är känd som fixering med dekorativa spikar . I den här versionen finns det 2 fästelement per 1 bräda - och anslutningen visar sig vara så tillförlitlig som möjligt. Experter rekommenderar ibland att använda vertikala spikrader, men andra hantverkare håller inte med. Det slutliga valet av hur man åtgärdar det är upp till ägaren. Preferensen för ett eller annat tillvägagångssätt påverkar bara de dekorativa parametrarna, och kvaliteten på finishen ändras inte.

Spikar eller skruvar (självgängande skruvar) kan fixeras med huvuden synliga från utsidan . I det här fallet pratar de om en öppen installationsmetod. Trots de värsta estetiska egenskaperna har denna metod också en attraktiv egenskap - det förenklar reparationer. Med en sluten fästteknik behövs speciella fästelement. De är fästa på plankans inre yta, och den andra kanten är fäst vid fasaden.

Bild
Bild

För din information: för att få själva planken används speciella skärare ofta i industrier . Oavsett detta rekommenderas det att använda svenska märksskruvar för att fästa den. Essve med unik typbeläggning CorrSeal … En speciell korrosionsskyddande beläggning förhindrar pålitligt bildandet av rostiga strimmor. Skruvhuvudet är diskret mot träbakgrunden och skårorna är utformade för att inte skada materialet på ett onödigt sätt. Utseendet på grader, träskårning är uteslutet.

En alternativ lösning är ormfixering . Professionella rekommenderar att du lägger finishbrädan med en överlappning, som redan nämnts, men bara "ormen" låter dig installera avfasade plankor på ett dolt sätt. En fasad eller terrassbräda placeras endast på sådana plattor längs stockarna. Skenornas bredd bör vara minst dubbelt så bred som själva fästelementen. Brädorna läggs först ut på en plan yta med baksidan uppåt.

Ytterligare markera noga de platser där fästelementen ska installeras . Den är fäst vid de avsedda positionerna. Förlängningen av plattans ändar bortom skivans kontur med minst 10 mm krävs! Fästdon placeras överallt där det finns en skärningspunkt med mantelns ledande delar. Fästets ände utan hål för den självgängande skruven måste föras in under föregående bräda i springan, hörnblocket är förmonterat på marken och knyter brädorna med ett metallhörn.

Rekommenderad: