Lärkplank (33 Bilder): Fasad Och Rak, Borstad Och Färgad Planka Från Sibirisk Lärk 140x20 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Lärkplank (33 Bilder): Fasad Och Rak, Borstad Och Färgad Planka Från Sibirisk Lärk 140x20 Och Andra Storlekar

Video: Lärkplank (33 Bilder): Fasad Och Rak, Borstad Och Färgad Planka Från Sibirisk Lärk 140x20 Och Andra Storlekar
Video: Siberian wood BIOIKOS - cladding board,Facade panel,Floor board 2024, Maj
Lärkplank (33 Bilder): Fasad Och Rak, Borstad Och Färgad Planka Från Sibirisk Lärk 140x20 Och Andra Storlekar
Lärkplank (33 Bilder): Fasad Och Rak, Borstad Och Färgad Planka Från Sibirisk Lärk 140x20 Och Andra Storlekar
Anonim

Lärksplanka är ett fasadmaterial som framgångsrikt vinner popularitet från foder- och blockhuset. Parametrarna för dessa tunna remsor 140 × 20 och andra storlekar gör att du kan få dekorativ beklädnad som ser respektabel och pålitlig ut. Sorterna av plank från sibirisk lärk - fasade och raka, borstade och färgade - skiljer sig inte bara till utseendet. De kan relatera till olika typer av produkter, vilket väsentligt påverkar materialets syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och omfattning

Lärksplanka är ett efterbehandlingsmaterial i form av tunna brädor med en slipad yta och en speciell kantbehandling. Miljövänligt naturträ är lämpligt för att skapa väggbeklädnad, tak i interiören . Planken kan läggas på golvet som en ytbeläggning istället för parkettskivor, men förekomsten av oegentligheter och fasningar i kanterna bör beaktas. Det ser dock mest intressant ut av allt när man täcker hus.

En sådan fasadskiva fäster inte tätt mot väggen, vilket ger en naturlig bildning av ventilationsgapet . Ett vackert mönster av fast lärk ser estetiskt tilltalande och ädelt ut.

En sådan fasad kan inte ens tonas, samtidigt som den behåller träets naturliga struktur och konsistens. Detta är en uppenbar fördel jämfört med de många alternativen för sidospår och andra imitationsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att nämna huvuddragen i lärkplankan

  • Termisk resistans . Välbearbetat trä tolererar både vinterfrost och direkt uppvärmning av solens strålar utan synliga problem, behåller dess egenskaper och geometriska parametrar.
  • Utmärkta hållfasthetsegenskaper . Vid produktion av plank används endast den tätaste delen av trädet. Med tiden får finishen ytterligare styrka.
  • Biologiskt motstånd . Materialet har förmågan att motstå utvecklingen av mögel och mögel, det har tillräckligt med harts för att eliminera behovet av antiseptisk ytbehandling.
  • Ökad fuktbeständighet . Trä absorberar inte vatten, vilket gör att det kan motstå ruttning när fasadens yta avslutas.

Tack vare dessa kvaliteter, liksom estetik, blir lärkplankan en allt mer populär typ av fasad och inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Väl torkad planka framställs genom bearbetning i speciella kamrar och poleras sedan. Så här ser den klassiska versionen ut, som behåller alla funktioner i sibirisk lärk. Plankans yta kan lackeras eller impregneras, om så önskas, tonas . Borstad lärkplanka utsätts för ytterligare bearbetning. Materialet är artificiellt åldrat - i klassisk teknik används stela metallborstar för detta, därav namnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I industriell skala utförs borstning med sandblästringsutrustning, sliputrustning . Efter avfyrning och avlägsnande av några av fibrerna blir strukturen hos naturlig lärk slät, dess mönster verkar tydligare och ljusare. Det återstår bara att applicera vax eller olja på dess yttre del, vilket kommer att betona träplankans skönhet och skydda den från förorening. Efter typ av kantbearbetning har planken också en uppdelning i sneda och raka alternativ. Olika typer av profiler har sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Direkt

Panelens kanter är något rundade, vid basen är de placerade i rät vinkel. Det är ett mångsidigt alternativ, väl lämpad för inredning eller ytterväggsklädsel. Materialet kan placeras horisontellt och vertikalt, vilket skapar ett intressant finishmönster, vilket gör det mer varierat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avfasade

Den sneda lärkplankan har skurna kanter på sidorna. Deras vinkel är 60 grader. Detta alternativ är optimalt för beklädnad av fasader på byggnader. Den placeras horisontellt med bibehållen attraktiv finish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Klassificering är också traditionell för planken. Eftersom denna typ av virke klassas som dyrt är avlivningen alltid ganska strikt. Uppdelningen är gjord i flera sorter.

  • " Extra ". Den mest exklusiva typen av material. Skiljer sig i oklanderlig ytrenhet, alla defekter är inte tillåtna i strukturen. Det är ett elitmaterial som är hållbart, tätt och estetiskt tilltalande och uppfyller de högsta estetiska kraven.
  • A eller Prima . Denna klass har höga krav på materialets kvalitet och renhet. Avslag inkluderar närvaron av mer än 2 knop per löpmeter material, individuell pitching. Planken "Prima" kännetecknas av ett magnifikt mönster på den yttre ytan, den kan användas för att dekorera respektabla interiörer.
  • AB eller B . Material i mellanklass. Planken kan ha inneslutningar i form av små knutar, sprickor av icke-kontinuerlig karaktär, små defekter på panelernas kanter. De ska inte placeras på öppna, väl synliga platser. Det är ett bra val för att avsluta fasader på bostadshus eller beklädnad av innerväggar, fönsterlutningar och takfönster.
  • BC eller bara C . Den mest prisvärda plankesorten anses vara budgetmässig, men med en ganska hög kvalitetsnivå. Från defekter i träets tjocklek kan knutar, både små och stora, flis på kanten, hartsfickor, sprickor uppstå. Sådan planka är lämplig för att utföra hushållsarbete, mantelskur, skapa staket och inredning av extra, icke-ceremoniella lokaler.

Plankens kvalitet påverkar direkt materialkostnaden, dess estetiska egenskaper och hållfasthet. Det är därför, när du väljer det, är det viktigt att vara uppmärksam på denna indikator.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Standardformationsparametrarna för lärkplank är ganska stabila. Tjockleken är alltid 20 mm, längden kan vara från 2 till 5 m. Bredden på varje remsa är 9-14 cm. Oftast ser märkningen ut så här: 140X20 mm. Detta storleksintervall gör det möjligt att erhålla en tillräckligt estetisk fasadbeläggning, gäller för alla produktklasser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetoder

Det finns flera sätt att fixa lärkplankan på. Olika tekniker används beroende på om du gör dold eller synlig redigering. De vanligaste fästalternativen används oftast.

  • För dekorativa naglar . Metoden är lämplig för fixering av avfasade plankor, det finns 2 spikar för varje bräda, men en sådan mantel kan inte kallas hållbar. Det kan snarare betraktas som dekorativt.
  • Överlappning . Denna infästningsteknik är väl lämpad för att arbeta med den raka typen av plank. Konsumtionen av brädor ökar, men sådan väggbeklädnad ser väldigt attraktiv ut. Ett särdrag kan kallas en dold typ av installation - spikar hamras uteslutande längs den övre kanten av varje panel.
  • På ett öppet sätt . Fixera plankor horisontellt eller vertikalt med vanliga spikar, skruvar används för att skapa staket, väggbeklädnad för målning eller vidare dekoration. Detta är en bra lösning för en enkel och praktisk inredning av en sommarstuga ute och inne. Valet av spik eller skruv som fästelement beror på om installationsplatsen kommer att stängas eller inte.
  • På ett dolt sätt . I det här fallet används en speciell typ av fästelement, som uteslutande fixeras på panelens baksida. Dess motsvarighet är fixerad på fasadens yta. Det finns flera alternativ för sådana fästelement samtidigt.

Det är inte vanligt att blanda plank från lärk med varandra om det har olika typer av kanter. Det enklaste sättet att placera är från ände till ände, lämpligt för fasader, kräver användning av en huvudvägg eller svarv i botten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsalternativ

De grundläggande fixturerna som används för att fixera plankorna är också lämpliga för fasade fasader. När du väljer lämpliga monteringselement är det viktigt att överväga vilken typ av ytskiva - rak eller sned. De vanligaste typerna av fästen presenteras nedan.

  • " Bro ". Ser ut som en tallrik med "rankor" på sidorna. Fästs på lådans yta med självgängande skruvar eller skruvar. Stången sätts in i gapet mellan "mustaschen", säkert fixerad och rör sig inte under drift. Denna typ av fästelement anses vara universell.
  • " Orm ". Montering i form av en metallremsa med hål och utsprång, lämplig för avfasade plankor. Fäst på ytan av varje bräda, när det är sammanfogat i rad, hjälper till att bilda en våg. "Ormen" fästs i lådan med självgängande skruvar, så det är mycket viktigt att fästa vid plankens kant när den placeras. Fördelen med detta fästelement är närvaron av en fläns, vilket underlättar bildandet av rätt ventilationsgap.
  • " Planfix ". Fästelement installerade på sidan av listerna. Brädorna i den övre och nedre raden är dessutom fixerade med spik. Planfixen i sig är en metallplatta med en spik och en rätvinklig böjning. Fördelen med denna typ av fästen är pålitlig installation av remsorna, utan förskjutning och luckor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av en sned planka har sina egna egenskaper. Avfasade träplankor kräver ett preliminärt mantelarrangemang . Efter att den har monterats kan du börja fixa brädorna på ett öppet eller stängt sätt. Det första alternativet är enklare, bekvämare att reparera eller byta ut enskilda element. Om du vill få ett estetiskt resultat tas ett ormfäste och sedan utförs dold installation. Alla element måste hängas ut enligt nivån.

Steget mellan fastsättningen av "ormen" på plankan bör motsvara frekvensen av svarven . Den är monterad över fasadskivan. Den återstående kanten av metallprodukten, när den fästs, tas bort under den nedre brädan och monteras på en självgängande skruv. Att installera en rak planka är inte svårt. Den vanligaste installationen är rumpa med självgängande skruvar. Fästet visar sig vara öppet, du kan välja alternativet med en dekorativ hatt eller installera pluggar.

Det bästa alternativet för installation är "planfix", vilket underlättar arbetet med guiden mycket.

Bild
Bild

Vid installation är det viktigt att komma ihåg de enkla regler som är relevanta för alla typer av plank

  • Välj fästelement noggrant . Den måste uppfylla de fastställda kraven för styrka och prestanda, passa lamellernas dimensioner.
  • Gör mantelsteget mindre . När det fästs i ett vertikalt plan minskar detta sannolikheten för deformation av det motstående materialet över tid.
  • Ge ventilationsluckor . De är nödvändiga för naturligt trä för att förhindra ruttnande, svullnad under påverkan av atmosfärisk fukt.
  • Tänk på stylingmönstret . Även horisontell eller vertikal orientering kommer att se annorlunda ut. Avfasade vyer är endast fästa i längdriktningen.
  • Ta hand om värmeisolering och vindskydd . Fasaden kommer att blåsa ut om du inte installerar ett lager av specialmaterial.

Alla dessa tips hjälper dig att bättre förstå särdragen i att lägga plank, och kommer att underlätta uppgiften direkt under installationsarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur täcker man?

Valet av en komposition för målning eller bearbetning av lärkplank kräver särskild uppmärksamhet. Professionella rekommenderar att man använder toningsblandningar med en transparent struktur för att inte dölja skönheten i det naturliga trämönstret . Men om du vill få exakt den målade versionen av fasadskivan, bör du bearbeta materialet innan du fäster det på väggen. Varje element är belagt separat, i flera lager. Otäck färg och lack har en stor fördel gentemot andra när det gäller hållbarhet.

När det gäller den klassiska metoden innehåller den en kombination av primer, färgimpregnering, mellanslipning och applicering av en dekorativ beläggning i flera steg, oftast är det en matt eller blank alkydbaserad lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att bindemedlet och lösningsmedlet och alla använda formuleringar har samma bas. Applicera inte först en vattenlöslig primer utan lägg organisk impregnering ovanpå den.

I allmänhet är vattenhaltiga kompositioner i allmänhet inte lämpliga för lärk, eftersom dess hartshaltiga struktur och organiska salter i träet reagerar med detta ämne, vilket får den dekorativa ytan att skala av och fläckar. Om planken initialt inte är särskilt enhetlig i färgen bör du inte välja transparenta beläggningar - under lacken kommer denna skillnad att bli ännu mer uppenbar . Sådant material är belagt med färger, det är också bättre att ta en alkydkomposition på organisk basis.

Rekommenderad: