Planka I Taket (14 Bilder): Beklädning Av Taket Med Planka Från Lärk Och Andra Råvaror, Installation Och Fastsättning

Innehållsförteckning:

Video: Planka I Taket (14 Bilder): Beklädning Av Taket Med Planka Från Lärk Och Andra Råvaror, Installation Och Fastsättning

Video: Planka I Taket (14 Bilder): Beklädning Av Taket Med Planka Från Lärk Och Andra Råvaror, Installation Och Fastsättning
Video: How to Plank a Ceiling By Yourself | Easy Plywood Shiplap Ceiling 2024, Maj
Planka I Taket (14 Bilder): Beklädning Av Taket Med Planka Från Lärk Och Andra Råvaror, Installation Och Fastsättning
Planka I Taket (14 Bilder): Beklädning Av Taket Med Planka Från Lärk Och Andra Råvaror, Installation Och Fastsättning
Anonim

När man bygger ett lanthus står människor alltmer inför ett svårt val - utbudet av efterbehandlingsmaterial är för stort. Planka från sibirisk lärk är mycket efterfrågad och populär, många föredrar det - miljövänligt, vackert och hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

De utmärkande egenskaperna hos ett sådant efterbehandlingsmaterial som planken är att det i utseende liknar foder, men det har betydande skillnader. Planken är en bräda som har genomgått särskild bearbetning på produktionslinjer med högprecisionsmaskiner . Som ett resultat av modern teknik har ett universellt, naturligt, hållbart efterbehandlingsmaterial erhållits som inte är rädd för fukt, temperaturförändringar och atmosfärisk nederbörd.

Materialet behöver inte en ram för installation, har inga spår, är lätt att använda och används allt mer för att avsluta tak . Planken är gjord av olika träslag, oftast av lärk och tall, men den kan tillverkas av en träpolymerkomposit. Lamellerna har ingen fjäderanslutning, så att profilgap kvarstår mellan brädorna.

Detta innebär naturlig ventilation, så att isoleringen mellan taket och planken inte samlar kondens och ruttnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en planka för taket

Sådana typer av plank används för efterbehandling av denna typ, såsom:

  • " Extra " - material av högsta kvalitet med en perfekt yta;
  • " Prima " - något sämre i kvalitet än klass "Extra";
  • " AB " - denna kvalitet tillåter små ytdefekter längs brädans kant, men i färdig form är de nästan osynliga;
  • " MED " - en mängd olika ekonomiklasser, som har många mindre synfel, billiga kostnader, men ganska efterfrågade, eftersom det fortfarande är ett naturligt, miljövänligt material.

Lärkplankan är en fasadbräda som kännetecknas av extraordinär hållbarhet, subtil tallarom och förmågan att lukta inomhusatmosfären. I hög efterfrågan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsteknik

Plankfasadbrädan ersätter idealiskt ett blockhus, foder, imitation av en bar. För korrekt och högkvalitativ installation utförs arbetet i flera steg . Det första du ska göra är att sy på lådan. Som regel beror bredden på måtten på värmeisoleringsskivorna, dess standardsteg är 50 x 50 cm. Innan du använder svarvstängerna måste de täckas med en antiseptisk förening. Tvärsnittet av stången är 50 x 50 mm om taket är jämnt. Om takytan är ojämn, tas en stång som mäter 50 x 40 mm. Ett sådant avsnitt väljs för att utjämna oegentligheter genom att vrida stången och ställa in önskad nivå.

Efter att guiderna har installerats fylls luckorna mellan stängerna med isolering, sedan sys vattentätningen . Experter rekommenderar inte att man använder vanlig cellofan som tätskikt, eftersom det framkallar kondens. Därefter görs fixering med pluggar, och en kontrollsvarv läggs igen ovanpå, för vilken en stång med en sektion på 50 x 20 mm används. Detta ger ett ventilerat gap och frisk luft. Därefter börjar de avsluta arbetet med fasadskivan. Installation sker på ett av två sätt - öppen eller dold.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppet sätt

Att fästa på ett öppet sätt anses vara det enklaste. Lamellerna fästs med självgängande skruvar i framsidan . Självgängande skruvar måste vara gjorda av rostfritt stål, annars kommer det efter 1, 5-2 år att dyka upp fula ränder runt locket. Metoden är pålitlig, lätt att använda och lämplig även för oerfarna händer. Utseendet på den färdiga ytan lämnar dock mycket att önska, eftersom de synliga skruvlocken förstör den visuella effekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Doldt alternativ

Den dolda versionen kräver speciella fästelement - det här är de så kallade ormarna och planfixen. En orm används för en fasad profil, en planfix för en rak . Denna typ av fästelement förenklar installationen av planken med samma springa. Den dolda metoden anses vara en pålitlig installation av beklädnaden, där utseendet förblir felfritt. Hårdvara för inredning är gjord av rostfritt stål med en tjocklek på 1 till 1,5 mm. Produkterna har en krökt sektion, vilket ökar deras styrka - var och en av dem tål en belastning på upp till 50 kg, och deras form ger mikroventilation mellan plankytan och lådan. Detta är viktigt när planken är gjord av lövträ.

Hörnbehandling kräver en viss algoritm: två brädor fixeras i rätt vinkel, och först efter det sker installationen på plats . Experter rekommenderar att fasadskivan behandlas med en skyddande oljekomposition innan fästningen påbörjas - detta ökar livslängden och ger en färgglad visuell effekt. Plankematerial är en modern lösning för inredning eller beklädnad av byggnadsfasader. Prisklassen låter dig välja mellan budget och lyxalternativ. Det är möjligt att använda billig planka för inredning av badrum, badrum, toaletter och andra rum. Samtidigt används för dekoration av bostadslokaler en fasadskiva av elit, dyra sorter. Planken är i alla fall vacker och prestigefylld.

Rekommenderad: