Kantade Brädor (56 Foton): GOST 8486-86. Vad Det är? Ohyvlade Barrskivor Och Andra Typer. Vad Ser Det Ut Som? Träskivor 15x150x6000 Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Kantade Brädor (56 Foton): GOST 8486-86. Vad Det är? Ohyvlade Barrskivor Och Andra Typer. Vad Ser Det Ut Som? Träskivor 15x150x6000 Och Andra

Video: Kantade Brädor (56 Foton): GOST 8486-86. Vad Det är? Ohyvlade Barrskivor Och Andra Typer. Vad Ser Det Ut Som? Träskivor 15x150x6000 Och Andra
Video: Deciduous and Coniferous Trees 2024, April
Kantade Brädor (56 Foton): GOST 8486-86. Vad Det är? Ohyvlade Barrskivor Och Andra Typer. Vad Ser Det Ut Som? Träskivor 15x150x6000 Och Andra
Kantade Brädor (56 Foton): GOST 8486-86. Vad Det är? Ohyvlade Barrskivor Och Andra Typer. Vad Ser Det Ut Som? Träskivor 15x150x6000 Och Andra
Anonim

Olika träbyggnadsmaterial används ofta i konstruktionen. Kantad bräda är mycket efterfrågad. Den kan tillverkas av en mängd olika träslag. Sådana brädor låter dig bygga starka, pålitliga och hållbara strukturer. Idag kommer vi att prata om vilka funktioner dessa produkter har och vilka typer de är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kantad bräda ser ut som vanligt virke. Dessutom har den ingen avtagande, det vill säga det finns ingen bark på kanterna på produkterna. Enligt den etablerade standarden är en liten avtagning fortfarande acceptabel . Detta byggmaterial måste ha rätt tvärsnittsform, liknande en rektangel.

Alla kanter på sidorna är trimmade . Det visar sig att inte bara de nedre och övre delarna bearbetas, utan också sidodelarna. Huvudegenskaperna för kantade brädor är fukt, typ och typ av det mest använda träet.

Innan sådant trä bearbetas måste specifika måttvärden ställas in . Oftast används en kantad bräda vid tillverkning av olika möbelstrukturer, för yttre och inre dekoration av lokaler, konstruktion av staket och ramar.

En kantad bräda görs genom att såga en solid stock från flera sidor samtidigt . De resulterande ämnena måste torkas till en viss fuktnivå. Detta virke har en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana byggmaterial är lätta att montera, lätta att transportera och förvara. Dessa produkter kan alltid hittas i stora mängder och till ett överkomligt pris, eftersom de är efterfrågade.

Normer och standarder

En kantad bräda av hög kvalitet måste uppfylla alla fastställda statliga standarder. Grundläggande information finns i GOST 8486-86 . Där, inklusive tillåtna dimensioner, anges.

GOST 18288-87 bör också markeras, som innehåller en lista över tekniska termer som används inom sågverksindustrin, samt specifika definitioner av sågat virke. GOST 24454-80 bestämmer procentandelen tillåtna defekter och avvikelser beroende på sortiment och dimensioner.

Träets breda yta kallas i GOSTs för ett lager, den smala sidodelen är kanten och änden bildas av en sågsnitt på den ursprungliga stocken

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste företag som är involverade i bearbetning och produktion av kantade brädor erhålla ett särskilt intyg om överensstämmelse som bekräftar kvaliteten på det sågade virket.

Visningar

Idag finns det många sorter av kantade brädor. Var och en av dem har sina egna märken. Så, de kan skilja sig från varandra beroende på luftfuktigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr

Om fukthalten är mindre än 12%betyder det att brädorna är torra. De är lättare än andra sorter. Sådana material torkas noggrant under bearbetning. Oftast utförs det i speciella torkamrar.

Död ved kommer inte att påverkas av olika organismer. Mögel och mögel kan inte visas på ytan. Torra brädor har maximal styrka och hårdhet. Och de genomgår praktiskt taget inte deformation.

En sådan torkad bräda med ett minimum av fukthalt kommer inte att mörkna med tiden . Produkter kan vara av två typer: hyvlade och icke-hyvlade. I det första fallet skärs stocken först medan den gör en enkel kantad bräda. Sedan väljs högkvalitativa råvaror ut för framtida bearbetning. För dessa ändamål avlägsnas barken, justeras till önskad storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter utförs noggrann torkning och hyvling av alla kanter på en gång. Träets yta måste vara helt plan och slät . Torktiden beror direkt på träslag och sektion. Det varar vanligtvis från flera dagar till 3 veckor.

Som ett resultat av denna bearbetning erhålls platta brädor av samma storlek . Denna typ av virke anses vara av högsta kvalitet, det kännetecknas av frånvaron av krympning, olika defekter.

Den icke-hyvlade sorten är vanligtvis tillverkad av billiga sorter av trä. Den vanligaste arten är barrträd, inklusive gran och tall. Dessa material är billigare än den tidigare versionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid bearbetningen avlägsnas sidosektionen med barken, men samtidigt är resten av ytan grov.

Sådana brädor genomgår endast naturlig torkning, de skickas inte till speciella torkamrar. Deras fukthalt kan variera, men inte överstiga 22%. Rå sorter är större än torra sorter.

Detta virke används främst för externt arbete. Vid korrekt bearbetning bör det inte finnas några spår av ruttnande och vital aktivitet av olika parasiter och insekter, stora sprickor och knutar på ytan.

Råvarianter kan användas när man bygger en sockel eller när man lägger grova golv . De klarar betydande betongtryck, produkter deformeras praktiskt taget inte under mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antiseptisk

Dessa kantade brädor är specialbehandlade. En antiseptisk komposition appliceras på deras yta. Det låter dig skydda materialet från sönderfallsprocesser, insekter och parasiter . Samtidigt sker impregnering med antiseptika uteslutande i produktionsskala i enlighet med fastställda normer och standarder.

Antiseptiskt virke har en rödaktig nyans. Efter sådan bearbetning blir de mycket starkare och mer hållbara . Sådana impregneringar används endast på torra brädor. Annars kan ämnet helt enkelt inte mätta träet.

Det finns flera typer av antiseptika som används för träbearbetning: oljebaserad, vattenbaserad, organisk lösningsmedelsbaserad. Det första alternativet anses vara det mest föredragna, det har den högsta nivån av materialskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Kantade brädor kan tillverkas av olika träslag. Låt oss överväga varje alternativ separat.

Barrträd

Modeller gjorda av barrträ anses vara ganska pålitliga och av hög kvalitet. Oftast är de gjorda av tall och gran. Sådana brädor har liknande utseende och grundläggande egenskaper.

Tall har en lite rosa kärna, men med tiden får den en brun färg . Sådant trä har en genomsnittlig densitet, det anses vara mycket hållbart, motståndskraftigt mot sönderfall. Denna bas är lätt att hantera och klippa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran är något sämre än tall när det gäller hårdhet, styrka och densitet . Det kännetecknas av ganska långa fibrer, vit färg. Denna ras är kärnfri. Sådant trä för tillverkning av sågat virke bearbetas lite svårare, eftersom det har ett stort antal små knutar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, lärk används också ofta . Denna ras, när den torkas, praktiskt taget inte genomgår sönderfallsprocesser, motstår de negativa effekterna av fukt. Basen består av nästan 70% av kärnan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är kärndelen som innehåller huvuddelen av användbara ämnen, vilket ger trädet ökad styrka och hållbarhet.

Gran kan också användas för att skapa kantade brädor. Detta trä är icke-kärna. Utåt sett är det väldigt likt gran. Basen har tillväxtringar som kommer att synas på alla skivor.

Gran har en ganska mörk färg, den har stora knutar, som är placerade i virvlar, mindre knop kan ses mellan dem . Sådant virke har minskade fysiska och mekaniska egenskaper i jämförelse med gran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland görs även cedertavlor. Detta barrved är mjukt och lätt. Det är lätt att såga och bearbeta. Cedar kännetecknas av sitt ökade motståndskraft mot sönderfall, en bra styrka.

Cederkärnan har en gulrosa färg, den avger hartshaltiga massor . Trädet anses vara tätt och hållbart, pålitliga och hållbara byggmaterial bildas av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fast

Denna grupp innehåller virke av lönn. Kantad bräda av lönnträ kännetecknas av den mest attraktiva konsistensen av rosa eller gul nyans . Produkter tillverkade av detta träd rymmer enkelt olika fästelement, inklusive spikar.

Lönnbasen är ganska tung och hård. Den har betydande densitet och styrka. Torkat trä är maximalt motståndskraftigt mot sönderfallsprocesser, fukt och ultraviolett strålning.

Ett sådant träd lämpar sig bra för kapning och även den djupaste bearbetningen. Och även om det behövs kan du enkelt täcka det med färg, lack, polering. Oftast används denna bräda för att skapa en mängd olika möbelprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ask bör också ingå i denna grupp. Den hårda rasen tillhör olivfamiljen. Träet kännetecknas av sin höga elasticitet och styrka. Askstrukturen är ljus och brokig. Trä absorberar praktiskt taget inte fukt, men med en överdriven mängd vatten kan det förändras i volym.

Askved under värmebehandling kommer att ha en genomsnittlig värmeledningsförmåga. Hon kan vara lämplig för bildandet av varma golv. Ofta används sådana brädor för att skapa exklusiva möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek är också ett lövträ. Den har maximal hållbarhet och tillförlitlighet. Och basen utmärks av en ökad styvhetsindikator. Produkter av ek kan hålla så länge som möjligt.

Ekämnen är svåra att skära och bearbeta . De bär betydande vikt. Detta träd har en vacker och intressant struktur. Bogmos, som har legat i vattnet länge, har speciella dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aspen tillhör också lövfällande arter. Den är vit med en liten grön eller blå nyans. Detta träd kännetecknas av rak gradering, mjukhet och relativt låg vikt.

Aspen kan stanna i vatten under lång tid, och samtidigt kommer det inte att förlora sina grundläggande egenskaper och kommer inte att svälla . När det är torrt kommer materialet inte att spricka. Träet är lätt att måla och bearbeta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess yta är mörk i färgen.

Bok bör också tillskrivas hårda raser. Den har en blek krämfärg. Bokträ har en ljus naturlig glans. Den kännetecknas av sin höga vikt, styvhet och betydande densitet.

Bok är särskilt böjbeständig . Under produktionsprocessen behandlas sådana skivor ofta med speciella impregneringar, vilket avsevärt ökar deras hållbarhet. Denna träbas kan vara perfekt för tillverkning av lyxiga möbler, liksom för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lövfällande

Linden tillhör denna grupp. Ett sådant träd är mjukt, det har en genomsnittlig densitet. Lindens produkter är av medelvikt. Färgen är vit, ibland finns det en liten rosa nyans.

Linden har en karakteristisk ljusglans . Den har en jämn och enhetlig struktur; det finns praktiskt taget inga stora ådror på ytan. Sådant trä torkar så snabbt som möjligt under torkningsprocessen och blir mycket tätare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Poppel kan också användas för att göra kantade brädor . Vid bearbetning kan det uppstå en liten hårighet på ytan. Materialet lämpar sig bra för färgning och limning under tillverkningsprocessen.

Poplar kan inte skryta med hög hållfasthet och slitstyrka. Dessutom genomgår det ofta sönderfallsprocesser. Men samtidigt infekterar insekter och gnagare honom nästan aldrig på grund av överdriven bitterhet. En bräda tillverkad av denna ras har en relativt låg kostnad.

Målat trä har speciella dekorativa egenskaper;

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk anses vara en mjuk art, den utsätts ofta för sönderfallsprocesser . För att björkbrädorna ska hålla längre behandlas de oftast med speciella medel under tillverkningen.

Björkträ är lätt att måla, det är lätt att färga. Denna bas används huvudsakligen vid tillverkning av små dekorativa föremål, figurer, korgar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teakbrädor kan hålla så länge som möjligt . De är mycket motståndskraftiga mot sönderfall och mögel. Detta trä är lätt att bearbeta och torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den har minimal krympning.

Dimensioner

Kantade brädor av olika träslag kan ha olika storlekar. De vanligaste modellerna är virke med värden på 15x150x6000 millimeter . Och det finns också prover på 50x150 mm. Produkterna 50 till 150 är lämpliga för en mängd olika byggarbeten.

Längden, som fastställs av den statliga standarden, kan vara 2, 3 eller 6 meter . Men vid behov kan du hämta produkter med en längd av 4 meter. Bredden når 100, 150, 160 mm. Breda exemplar kan nå 200 millimeter. Tjockleken är vanligtvis 40, 50 mm. Tunna modeller finns också med en tjocklek på 25 mm, 32 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper en träkantad skiva bör du vara särskilt uppmärksam på några viktiga funktioner. Så se till att titta på de träslag som virket är tillverkat av. Kom ihåg att träslaget påverkar inte bara produktens utseende utan också styrkan, kvaliteten och hållbarheten. Varje individ har trots allt sina egna egenskaper och egenskaper.

Och du bör också ta hänsyn till för vilka ändamål materialet kommer att användas. Så, för tillverkning av möbelkonstruktioner, bör företräde ges till lärk. Gran, ekbas, tall kan vara lämplig för byggnadsarbeten.

Det är viktigt att inspektera materialet för olika defekter, inklusive sprickor, flis, knutar och röta. I detta fall bör produkterna delas in i två huvudtyper.

  • Första klass . I detta fall kommer träet inte att ha avtagit alls, andra oegentligheter och defekter på ytan. Det är denna sort som ska användas när man skapar möbler, dekorativa föremål.
  • Andra klass . Vid tillverkning av detta trä är ett visst antal knop tillåtet, liksom avtagande. Dessa prover ska användas under byggnadsarbetet.

Det är värt att överväga brädornas måttvärden. I det här fallet beror allt på de specifika användningsändamålen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig plats när du väljer är träslag när det gäller fukt, du kan bestämma fuktnivån med produktens vikt.

Var noga med att titta på materialets snitt. Det kan vara av flera typer.

  • Tangentiell . I detta fall kommer inte skärlinjen att passera genom kärnan. Som regel har sådana modeller en låg kostnad, har en rik, vacker konsistens, men samtidigt är de mindre hållbara.
  • Radiell . Skärlinjen går genom mittdelen. Brädor av denna typ har en enhetlig konsistens, de är ganska starka och hållbara, men deras kostnad är relativt hög.
  • Halvradial . I detta fall bildas snittet i en vinkel på 45 grader. Halvradiala prover kan genomgå olika deformationer, och de kan inte skryta med hög hållfasthet.

Utseendet på produkterna, deras motståndskraft mot olika miljöfaktorer beror på typen av skärning. Och även färgen på virket beror på den primära bearbetningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Kantad bräda kan användas inom en mängd olika områden. Ofta används detta material för att skapa golv. I det här fallet är det bättre att ta icke-hyvlade modeller endast för bildandet av ett grovt golv.

Ofta köps också en kantad bräda för att skapa en ram för tak, fasad, verandor och terrasser . Produkter som tillhör första klass används för tillverkning av möbler, väggbeklädnader, dörrar, fönster och öppningar, trappräcken och dekorativa föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kantmaterial kan också användas vid konstruktion av hus, badrum, trappor. I det här fallet kan produkter staplas både vertikalt och horisontellt.

Om du köper en bräda för yttre dekoration, bör du välja ett naturmaterial som har en vacker naturlig konsistens. I detta fall bör företräde ges till torkade baser.

En torr bräda lämpar sig väl för olika behandlingar . Väggar som är färdiga med sådant sågat virke kommer att ge bra värmeisolering, samt dekorera det inre av rummet.

Kantade brädor kommer att vara det bästa alternativet för tillverkning av skiljeväggar, tak, grundläggning. De är också lämpliga för individuella reparationer.

Rekommenderad: