Faner: Vad är Det Och Inom Vilka Produktionsområden Används Materialet? Fanerade Möbler Och Typer Av Faner. Hur Tillverkas Konstgjord Och Annan Faner?

Innehållsförteckning:

Video: Faner: Vad är Det Och Inom Vilka Produktionsområden Används Materialet? Fanerade Möbler Och Typer Av Faner. Hur Tillverkas Konstgjord Och Annan Faner?

Video: Faner: Vad är Det Och Inom Vilka Produktionsområden Används Materialet? Fanerade Möbler Och Typer Av Faner. Hur Tillverkas Konstgjord Och Annan Faner?
Video: Difference Between Veneer & Laminate 2024, April
Faner: Vad är Det Och Inom Vilka Produktionsområden Används Materialet? Fanerade Möbler Och Typer Av Faner. Hur Tillverkas Konstgjord Och Annan Faner?
Faner: Vad är Det Och Inom Vilka Produktionsområden Används Materialet? Fanerade Möbler Och Typer Av Faner. Hur Tillverkas Konstgjord Och Annan Faner?
Anonim

Möbler och dörrpaneler av massivt naturligt trä var alltid uppskattade av finsmakare. Trä är ett miljövänligt material för människor som har ett antal obestridliga fördelar, men det har en betydande nackdel, vilket är den höga kostnaden för färdiga produkter. Ett alternativ, billigare för befolkningen, har blivit produkter gjorda av kompositpaneler, klistrade över med naturligt träfaner.

Till utseende ser sådana produkter ut som naturligt trä, men deras vikt är mycket mindre ., och dessutom finns det också funktioner som är kopplade till driftstiden. Idag tillverkas möbler eller dörrpaneler av naturligt trä endast i exklusiva partier, och fanerade alternativ används för massproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ordet "faner" i översättning från tyska betyder "flis". Denna definition förekom inte av en slump, eftersom de första fanertillverkarna i Europa var tyskarna . Tekniken utvecklades på 1800-talet, då tunna dukar klipptes från stockar med stor diameter av olika trädslag med specialdesignade träbearbetningsmaskiner. Den fasta ytan av det skurna trämaterialet behöll alla träegenskaper, inklusive dess naturliga mönster. Fanertjockleken varierar och kan vara antingen 1 mm eller 12 mm, vilket direkt beror på träslag och träbearbetningsmetod. Med tiden behärskades den tyska tekniken också i Ryssland, men namnet på träsnittet återstod att låta på tyska - faner.

Naturliga träsnitt används ofta vid tillverkning av inte bara möbelprodukter utan även musikinstrument . Billiga ämnen klistrades in med värdefulla snitt av sällsynta trädslag, och som ett resultat fick man saker som i utseende knappt kunde särskiljas från de som huggits av naturligt massivt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fanertillverkningstekniken gör att vi kan skilja 3 av dess sorter

Naturlig - en sådan faner erhålls genom att skära ett tunt lager av trä från en stock som roterar runt dess axel. Faner kan tas bort på olika sätt - genom att skala, hyvla eller såga. Sågtekniken används oftast för bearbetning av barrved, varigenom träet skärs i tunna lager.

Hyvling används vid tillverkning av de dyraste typerna faner, som avlägsnas över hela bredden av en stock som roterar i ett horisontellt plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Räfflad - naturmaterial ser ut som tunna träplåtar limmade ihop i kanterna. Kostnaden för sådan faner är låg, men prestandaegenskaperna är ganska höga och långvariga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekonstruerad - för produktion av detta material används snitt av tropiska träd med snabbväxande egenskaper. Sådant faner är målat och limmat, färgen kan skilja sig från naturliga traditionella nyanser, men detta material är helt naturligt, dess andra namn är finlinje.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligt träfaner har olika egenskaper, bland vilka det finns fördelar och nackdelar. Positiva egenskaper ligger i det faktum att tunna skivor av plattor används i teknik för tillverkning av dekorativa efterbehandlingsmaterial , möbelprodukter och andra föremål som i utseende inte går att skilja från massiva träkamrater. Fanerns höga dekorativitet beror på att många texturmönster i trädets årsringar erhålls, och en fast bräda kan inte ha sådana egenskaper. Ett tunt fanerark är mångsidigt i sin tillämpning - det kan limmas på ytor med nästan vilken reliefkonfiguration som helst.

Fanér av hög kvalitet är ett färdigt material som har bearbetats, torkats ordentligt och rätats ut . För att förbättra utseendet är faner täckt med färg- och skyddande föreningar, så det har ett visst motståndskraft mot mekanisk påfrestning, absorberar inte fukt, är inte benäget att mögeltillväxt och sprickbildning. Efter en lång tids användning kan träfaner restaureras och förlängas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter, vars yta är täckt med naturfaner, har en låg kostnad och hållbarhet . Om vi jämför två produkter, varav den ena är av massivt trä, och den andra klistras med faner, så kommer dessa exemplar knappast att urskiljas, men deras kostnad kommer att skilja sig åt flera gånger. När det gäller driftens egenskaper och funktioner kommer de att vara identiska. Därför har faner fått en så utbredd användning inom olika områden i vårt liv.

Nackdelarna med materialet inkluderar fanerskivans skörhet och svårigheten att limma det - detta är ett ganska nyckfullt material , som kräver vissa färdigheter och skicklighet i hanteringen. Faner tolererar inte repor och stötar, inklusive från klor och tänder på husdjur - djupa märken kan finnas kvar på ytan.

Om luftfuktigheten är hög i rummet kan föremål som behandlas med faner skeva. Dessutom kan sådana produkter inte tvättas med tvättmedel och fuktas med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

I träbearbetningsföretag sorteras trä före fanerproduktion. Naturmaterial kan produceras av olika trädslag . Lövträ är björk, lönn, bok, päron, äpple, körsbär, hornbalk, mahogny, asp, al, poppel, citronträd, pil, lind, karelsk björk, lila, alm, ek, aska, kastanj och andra. Barrträd är tall, cederträ, gran, idegran och lärk.

Träarter med ett uttalat trädringmönster bearbetas med en speciell faneringsteknik för att få en hyvlad produkt med vackra trämönster . En särskilt slående struktur erhålls när faner tillverkas med hjälp av ett radiellt snitt, varför sådana materialkvaliteter värderas högt. Ek, ask och lärk är särskilt värdefulla när det gäller faner. Det är möjligt att få en faner med ett vågigt mönster från dessa träd, dessutom kan lockar vara närvarande här, vilket gör materialet särskilt utsökt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få ett kvalitetsfaneringsmaterial är det viktigt att bestämma råmaterialets goda sammansättning . Träet har inte ett stort antal knutar, hartskörningar, inåtväxt bark och omfattande sprickområden som standard. Produktionstekniken innebär rengöring av arbetsstyckena från barken, samt avlägsnande av de skadade inre skikten. Efter denna procedur delas virket upp i stockar av en viss storlek, och beroende på bearbetningstekniken skärs de därefter igen i fragment av ännu mindre storlekar.

För att mjuka upp trästrukturen och korrigera dess färgskugga utsätts träämnena för en ångande process med varmt vatten .vilket tar flera dagar. Lönn måste ångas under den längsta tiden, eftersom detta är den mest nyckfulla rasen, med felaktig hantering av vilken dess ljusa nyans går förlorad. För att erhålla tomma ark förs förberedda träfragment genom en träbearbetningsmaskin.

Efter skärning torkas det färdiga faneret, varefter arken sorteras och staplas i buntar om 100 st.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Du kan skilja en matris från en fanerad produkt med produktens vikt, eftersom möbler av faner består av ämnen som är gjorda av billiga träbearbetningsprodukter - MDF eller spånskiva, vars utseende ser mycket bättre ut när det är färdigt med naturliga träplattor. Trots det identiska utseendet skiljer sig produkter från massivt trä och faner från varandra, och denna skillnad ligger i många aspekter . Möbler gjorda av en massiv träbit anses vara den mest hållbara, högkvalitativa och elitära. Dessa fastigheter återspeglas i det höga priset, eftersom sådana produkter - möbler, dörrar, parkettbrädor - tillhör en exklusiv klass av varor och betonar ägarens ekonomiska livskraft. Dessutom går lyxprodukter aldrig ur mode och är klassiker som lever ut ur tiden och bortom konkurrens.

Om sådana möbler är dekorerade med inredning gjord enligt gamla traditioner blir resultatet ett unikt konstverk . Men massiva trämöbler kräver noggrann och noggrann vård, som består i bearbetning med föreningar som innehåller vax. Om du inte följer dessa procedurer kommer produkterna med tiden att förlora sitt attraktiva utseende.

Dessutom är naturligt trä känsligt för förändringar i temperatur och luftfuktighet, så att behålla sådana produkter är inte bara ett stort ansvar, utan också de därtill hörande kostnaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller möbler och andra produkter tillverkade med träfanerbeläggning är de mindre nyckfulla, lätta att använda, så populariteten hos prisvärda modeller ökar stadigt. Utseende av fanerprodukter ser inte sämre ut än naturliga massiva motsvarigheter . Tillverkningstekniken gör det möjligt att förhindra risken för fanersprickor på ytan som det dekorerar. Dessutom är sådana möbler och andra produkter resistenta mot förändringar i temperatur och fuktighet, de tål exponering för ultravioletta strålar. Denna styrka är möjlig på grund av bearbetningen av det naturliga snittet med en speciell skyddande beläggning i form av ett lager av polyuretanlack. Fanerade möbler har inte lika stor vikt som massiva möbler, så det är lätt att flytta. Om en del av faner är skadad kan detta område återställas för att förlänga produktens livslängd.

Förutom den vanliga faner finns också den så kallade ekofenern, som också först dök upp i Tyskland . Produktionstekniken för denna produkt baserades på bortskaffande av avfall som finns kvar vid tillverkning av konventionella faner. Företagande tyskar bestämde sig för att skapa en ny typ av material, som är en blandning av träfibrer och en polymerkomponent. Denna typ av motstående produkter gjorde det möjligt att gå över till avfallsfri produktion, vilket resulterade i att ett kvalitativt nytt dekorativt material dök upp, som kombinerade egenskaperna hos naturligt trä och styrkan hos en polymer. Eco-faner har en lägre kostnad jämfört med konventionell faner och har olika färgalternativ. Tack vare detta material har inköp av möbler från de mest värdefulla träslag blivit tillgängliga för den vanliga köparen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, miljöfaner är särskilt resistent mot miljöpåverkan och har en lång livslängd . Tack vare polymerkomponenten som ingår i materialet är den resistent mot repor och mekanisk belastning. Eco-faner exfolierar inte, korroderar inte på grund av förändringar i temperatur och fuktighet, det kan tvättas med syntetiska tvättmedel, eftersom fibrerna som är anslutna till polymeren är absolut motståndskraftiga mot fukt. Eco-faner kan imitera alla arter av värdefulla träd, samtidigt som de förblir ett miljövänligt material för människors hälsa.

Sammanfattningsvis jämförelsen av olika material kan vi dra slutsatsen att det inte finns några ideala produkter, eftersom var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar. Naturligt massivt trä är ett dyrt material som kräver vissa driftsförhållanden . Vid låg luftfuktighet torkar trä upp och spricker, och vid höga fuktnivåer sväller det och deformeras. När det gäller faner är det billigare än massivt trä, men dyrare än miljöfaner. Eftersom materialet är resistent mot förändringar i luftfuktighet, reagerar det inte bra på repor och stötar. Det skadade området måste bytas ut helt, eftersom det inte finns något annat sätt att återställa det. Ekofinér är det billigaste alternativet, men i utseende skiljer det sig avsevärt från naturligt massivt trä och faner, även om dess prestanda är hög.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Naturfaner kan vara flexibelt och styvt, beroende på materialets tjocklek, till exempel har produkter med en tjocklek på 2 mm eller 3 mm större seghet vid limning än ett tjockt ark, vars snitt är 5 mm. För enkel användning produceras tunn faner på lim och är självhäftande . Utbudet av nyanser av produkter upprepar färgerna i naturliga tresorter, men det är också möjligt att färga materialet som ett lätt träsnitt utsätts för att få en färgad faner. Det skärs i tallrikar, och en rulleversion produceras också. Det finns en limmad typ av produkt, där kanterna på två plattor är förenade med ett syntetiskt lim. Dessutom är plastlimningselementet helt osynligt i en enda duk när faner limmas på ytan som ska dekoreras.

Till salu hittar du korkfaner, som är tillverkat av exotiskt korkvirke, och en sådan beläggning ser märklig ut . Produktionstekniken gör att vi kan producera en laminerad faner, som har förbättrade egenskaper för hållbarhet och slitstyrka. För tillverkning av trämaterial används mer än hundra olika träslag, vilket gör det möjligt att få valfri produktfärg - vitt, krämigt brunt, mörkt kaffe, vit grädde, karamell, rosa, rött och andra nyanser.

Dessutom klassificeras träfaner enligt andra kriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom skärvinkel

Sorterna av trämönstret på arbetsstyckets snitt beror på bearbetningstekniken, som utförs i en viss vinkel i förhållande till trädstammens årsringar:

radiell skärvinkel - kännetecknad av förekomsten av remsor i rak riktning på duken, belägna längs hela ytan av fältet;

Bild
Bild
Bild
Bild

halvradiellt snitt - remsor av tillväxtringar är parallella med varandra och upptar inte mer än 70% av banans yta;

Bild
Bild
Bild
Bild

tangentiell skärvinkel - lager av årsringar bildar ett mönster som består av böjda linjer och kottar med ökande och minskande;

Bild
Bild
Bild
Bild

tangentiell ändskärning - ytan på duken är täckt med cirklar ojämna i konturer eller ett elliptiskt mönster.

I färd med att göra ett snitt har den färdiga duken en framsida och en sömmig sida. Den sida som vidrör bladet på träknivens skärkniv är fel sida.

Den kan ha små sprickor som knappt syns för ögat; den är lösare i strukturen och inte så jämn jämfört med framsidan, som har en perfekt slät yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmetod

Inget konstgjort efterbehandlingsmaterial kommer att kunna förmedla träets levande konsistens. Beroende på träbearbetningsmetod skiljer sig inte bara alternativen för att skära stockämnen utan också skärmetoden. Enligt tillverkningsmetoden är faner indelat i 3 typer.

Sagen vy - det dyraste alternativet, som erhålls vid träbearbetning av runda block eller stockar. För arbete används en speciell typ av såg, tack vare vilken tunna plankor skärs av massivet - deras tjocklek varierar från 5 mm till 12 mm. Denna tillverkningsmetod innefattar återstoden av en stor mängd avfall, så sågad faner produceras i små omgångar och tillverkas av billiga barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skalad vy - det mest prisvärda alternativet, som finns i intervallet från 1 mm till 5 mm. För sin produktion används sticklingar av en stock, som utsätts för verkan av en speciell skärare. För roterande finér används al, bok, ek, björk och asp. Oftast används denna typ av faner för tillverkning av kombinerade efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyvlad vy - är i mellanklass och finns i intervallet från 4 mm till 10 mm. För tillverkningen används maskiner med skärknivar, där arbetsstycket kan fästas i en annan lutningsvinkel, vilket gör det möjligt att tillverka plattor med ett varierat texturmönster. För skivad faner används bok, tall, gran, cederträ, björk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland andra, naturfaner kan tillverkas i finformat . Ofta anses en sådan produkt av misstag vara plast, men i själva verket är den tillverkad av naturliga arter av exotiska träd. Tekniken inkluderar att skala stora träplattor, som sedan skärs i remsor av de nödvändiga parametrarna. Vid tillverkning av denna typ av faner används naturliga färgämnen och lim, vilket gör det möjligt att imitera dyrbara träslag.

Materialet har utmärkta dekorativa egenskaper - det är flexibelt, motståndskraftigt mot förändringar i luftfuktighet och temperaturförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

Träfaner används för dekorativa ändamål inom möbel- och träbearbetningsindustrin. Det används för att avsluta ytor av billiga material . Täckning med faner skapar effekten av naturligt trä till en låg kostnad av färdiga produkter. Tunn faner används vid tillverkning av dörrblad, liksom dekorativa väggpaneler. Lådor för tändstickor är gjorda av detta material, lådor för frukt tillverkas och används också i tekniken för tillverkning av plywoodskikt med flera lager.

Som grund för att klistra in med faner kan ett ark spånskiva, MDF, gips vara . Träskurna ark är lämpliga för restaureringsarbete vid reparation av begagnade möbler. Skivad faner används vid tillverkning av sportutrustning, designer souvenirer, hushållsartiklar och mycket mer. Sågad faner används för att skapa kroppar för musikinstrument, dörröppningar och välvda strukturer, exklusiva möbler, lådor, paneler, presentprodukter. Faner av ädla trädslag, som har en färgad färg, är ett ämne för kreativitet.

Med sin hjälp skapar hantverkare konstobjekt med hjälp av tekniken marquetry, intarsia, mosaik, där materialbitar väljs efter färg och form, vilket utgör en duk av en målning eller prydnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skötseltips för fanerade möbler

För att en produkt som är dekorerad med träfaner ska hålla länge och behålla sina ursprungliga estetiska egenskaper är det nödvändigt att följa vissa regler som rör produktens vård. Faner får inte gnidas med slipmedel, borstar av metallspån . Kontamineringsbehandling utförs inte med sura eller alkaliska lösningar. Det är tillåtet att torka faner med en mjuk, lätt fuktig trasa med speciella aerosolvaxkompositioner.

Det rekommenderas inte att placera heta föremål utan stöd på ytan på möbler dekorerade med faner . Damm och smuts avlägsnas med en mockaduk, mjuka borstar med naturliga borstar eller speciella servetter avsedda för möbelvård.

Rekommenderad: