Björkfaner: Vad är Det? Karelsk Och Vanlig Björkfaner, Dess Produktion, Ekolager Och Andra Produkter, GOST

Innehållsförteckning:

Video: Björkfaner: Vad är Det? Karelsk Och Vanlig Björkfaner, Dess Produktion, Ekolager Och Andra Produkter, GOST

Video: Björkfaner: Vad är Det? Karelsk Och Vanlig Björkfaner, Dess Produktion, Ekolager Och Andra Produkter, GOST
Video: How to produce birch veneer? Whatsapp 008615562171367 2024, Maj
Björkfaner: Vad är Det? Karelsk Och Vanlig Björkfaner, Dess Produktion, Ekolager Och Andra Produkter, GOST
Björkfaner: Vad är Det? Karelsk Och Vanlig Björkfaner, Dess Produktion, Ekolager Och Andra Produkter, GOST
Anonim

Björkfaner är ett mycket populärt fasadmaterial. Det är billigt, miljövänligt och har höga dekorativa egenskaper. En mängd olika typer gör att du kan välja rätt typ av faner för alla konstruktioner eller dekorativa arbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Faner är ett tunt snitt av björk. Den maximala tjockleken på detta material är cirka 1 cm. Färgintervallet varierar från beige-gula till ljusbruna nyanser. De flesta råvarorna till björkfaner kommer från Europa och Amerika . Dessutom kan vissa träd skadas av skadedjur, och detta ökar bara materialets dekorativa egenskaper och därmed dess kostnad.

Produktionen av björkfaner är standardiserad av GOSTs. Detta säkerställer slutproduktens höga kvalitet, liksom dess säkerhet för människor och miljö.

Bild
Bild

Fanerproduktionsprocessen omfattar flera steg

  1. Kvalitetsmaterial väljs noggrant. Det ska inte finnas några stora defekter på råvaran: sjuk bark, stora knutar, skador på träet.
  2. Därefter avlägsnas barken från lämpliga prover och placeras i behållare med varmt vatten.
  3. Sedan, med hjälp av specialutrustning, skärs tunna lager av trä från trädet och läggs i en torktumlare.
  4. Efter att materialet har torkat sorteras det och skickas till verkstaden för limning.
  5. Arken är täckta med en speciell skyddande lack, som på ett tillförlitligt sätt skyddar produkten från yttre påverkan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Björk är ett mycket populärt material för fanerproduktion . Detta är möjligt på grund av de höga indikatorerna på dekorativitet och kvalitet, liksom tillgången på denna träslag. Björk är mycket hållbart, vilket innebär att även tunna produkter från detta träd tål betydande belastning. Björkfaner är ett budgetmaterial, men om det är tillverkat av karelsk björk ökar kostnaden avsevärt. Produkter tillverkade av sådana råvaror tillhör premiumsegmentet och är bland de dyraste.

Fanerade träplåtar har goda prestandaegenskaper, men bara om vissa temperatur- och luftfuktighetsindikatorer observeras

Om dessa parametrar inte överensstämmer med de rekommenderade kan björkfaner spricka och deformeras.

Bild
Bild

Översikt över arter

Faner, beroende på produktionsteknik, är av flera typer

  1. Skivad . Tillverkad av de finaste delarna av björkstammen. Har en uttalad ädel konsistens och färg. Faner tillverkad på detta sätt kan inte skiljas från massivt trä. Har hög fukt- och slitstyrka.
  2. Naturlig . Denna typ av material förmedlar helt träets individuella mönster och struktur. Har ett naturligt utseende. För att få en naturlig faner skärs träet i spån. Det används för tillverkning av plywood och "trä" plast.
  3. Skalad . Detta material skiljer sig från alla andra typer av faner i sin lilla tjocklek inom 1, 15-2, 5 mm. Detta är det mest budgetmässiga alternativet för beläggningsmaterial. Den har en låg dekorativ effekt, därför används den sällan som dekoration. Den vanligaste produkten tillverkad av detta material är tändstickor.
  4. Sågade . Denna typ är en av de dyraste. Vid produktion av sådant material går cirka 60% av virket till spillo (sågspån). Sågat faner har hög prestanda och dekorativa egenskaper. Detta är ett mycket vackert material som ofta används för att dekorera lyxiga möbler och produktion av musikinstrument.
  5. Fin linje . Denna typ av faner används i stor utsträckning på grund av att det enkelt kan målas i valfri färg. Det vill säga att plåtmaterialet av billigt trä kan ges utseende av värdefulla arter. Fine Line faner är mycket elastisk, tar lätt formen av skrymmande föremål. Dessutom är duken känd för sitt demokratiska värde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av björkfaner har inte bara olika fördelar och specifika egenskaper, utan också sitt eget användningsområde.

Ansökan

Faner är ett naturmaterial som inte är sämre i sin dekorativitet mot naturligt trä, men kostar en storleksordning billigare. Det är dessa parametrar som gör det möjligt att i stor utsträckning använda detta material för en mängd olika ändamål.

Det används för tillverkning av flerskiktade plywoodskivor, lådor, tändstickor . Och de står också inför ämnen från MDF, spånskiva och gips. Materialet är också perfekt för renoveringsarbete. Så den kan användas för att reparera gamla möbler - både skåp och stoppade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har visat sig väl som beklädnad för möbelfasader, dörrar, golvbeläggningar samt sportutrustning. Den har höga dekorativa egenskaper, därför används den ofta i designarbete.

Sågad faner används för tillverkning av konstföremål, lyxiga möbler, parkett, dekorativa paneler . Dekorativa lådor och souvenirer, ekodiskar och magneter är ofta gjorda av detta material.

Björkfanerplattor används i mosaik, vackra dekorativa paneler skapas av den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Björkfaner är miljövänligt och användningsområdet är brett. Många saker som omger en person varje dag är gjorda av detta vackra och säkra material.

Rekommenderad: